Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Mejerifritt iskaffe

4 maj, 2016 av Jill Wallentin 4 Comments

Mejerifritt iskaffe

Jill Wallentin
Sugen på någonting gott och nyttigt till fikat? Testa då gärna mitt recept på denna mejerifria iskaffe gjord på kokosmjölk!
Skriv ut receptet
Måltid Dryck
Portioner 1 st

Ingredienser
  

  • 1,5 dl starkt kaffe
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 dl is
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk valfri sötning (helst xylitol)

Instruktioner
 

  • Låt gärna kaffet svalna.
  • Mixa kaffet tillsammans med samtliga ingredienser.
  • Häll upp och njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Dryck, Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Sockerfria dammsugarägg och trillingnötter

25 mars, 2016 av Jill Wallentin 2 Comments

Sockerfria dammsugarägg och trillingnötter

Jill Wallentin
Älskar du också dammsugare? Ja då menar jag ju inte den där brummande städmaskinen utan det där gröna, avlånga och icke så nyttiga bakverket? Det gör jag i varje fall! Och är du också en av dem som tyckte att trillingnöten var det godaste i hela Aladdinasken (som de sedan pg a att den var för dyr att tillverkade helt plötsligt slutade med)? Här kommer mina busenkla recept på dessa godbitar fast givetvis helt utan socker!
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 25 stycken av varje (cirka)

Ingredienser
  

Dammsugarägg

  • 100 g sockerfri choklad
  • 1 msk kokosfett om chokladen är för trögflytande när smält
  • 25 st mandlar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 msk valfri sötning (helst xylitol)
  • 2 msk grädde eller tills lagom marsipanlik konsistens
  • 3 droppar arrakessens
  • 3 droppar bittermandelessens
  • 3 droppar grön karamellfärg valfritt

Trillingnötter

  • 100 g hasselnötter
  • 100 g sockerfri choklad
  • 1 msk kokosfett

Instruktioner
 

Dammsugarägg

  • Smält chokladen i ett vattenbad. Om chokladen är för trögflytande när den är smält - tillsätt lite kokosfett så blir det lättare att doppa äggen.
  • Rosta mandlarna i en torr stekpanna.
  • Blanda samman mandelmjöl, sötning, arrak, bittermandel, eventuell karamellfärg och grädde tills det blir en marsipanlik konsistens som går att rulla.
  • Ta en mandel, täck den med mandelmassan och rulla den till en boll.
  • Doppa dem sedan i chokladen. Lägg på en bricka med bakplåtspapper på. Garnera eventuellt med riven vit choklad eller hackade nötter. Ställ in brickan i kylskåpet.
  • Servera när chokladen stelnat.

Trillingnötter

  • Smält chokladen i ett vattenbad och tillsätt kokosfettet.
  • Rosta nötterna i en torr stekpanna.
  • Gnid hasselnötterna mellan händerna när de svalnat så ramlar det mesta av skalet av.
  • Häll i alla nötterna i den smälta chokladen.
  • Ta upp tre nötter åt gången med en liten sked och lägg på en bricka med bakplåtspapper på.
  • Ställ in brickan i kylskåpet tills chokladen stelnat. Om du vill göra mönster ovanpå, likt originalet, spara då lite av chokladen som du sedan ringlar på när chokladen på nötterna stelnat. Ställ sedan in dem i kylen igen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Godis, Jul, Påsk, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Saffranscheesecake med mazarinbotten

13 december, 2015 av Jill Wallentin 18 Comments

Saffranscheesecake med mazarinbotten

Jill Wallentin
Det här kan faktiskt vara julens absolut godaste kaka! En perfekt krämig cheesecake med smak av saffran och mandelmassa – toppad med pistagenötter och mandel.
Så om ni bara ska baka en enda sötsak i jul (även om denna är både socker- och glutenfri) så röstar jag för det här receptet. Den är även väldigt lätt att göra. Dock så krävs det lite planering då den behöver bli helt kall innan servering så gör den gärna dagen innan så slipper du stressa.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

Mazarinbotten

  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 4 droppar bittermandelessens

Fyllningen

  • 600 g philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 st ägg
  • 1 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften
  • 1 g saffran
  • 0,5 dl pistagenötter hackade/flagade
  • 0,5 dl mandel hackade/flagade

Instruktioner
 

Mazarinbotten

  • Ställ in ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
  • Smält smöret och blanda samman med samtliga ingredienser till botten.
  • Bred ut smeten i en bakform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills ytan fått lite färg.

Fyllningen

  • Öka temperaturen på ugnen till 200 grader (varmluftsugn)
  • Vispa samman färskost, crème fraiche och ägg. Blanda i sötning, vanilj, saffran och citronsaft.
  • Häll smeten i bakformen med botten. Slå den lite lätt mot bänken för att få bort eventuella luftbubblor. Toppa med nötterna.
  • Grädda cheesecaken i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Då ska kakan "dallra" lite när man skakar den.
  • Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar med öppen lucka. Låt svalna i 2 timmar. Ställ sedan in den i kylskåpet innan servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Jul, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Saffransglass med rostade pistagenötter

5 december, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_saffransglass

En ljuvlig gräddglass med smak av jul med knapriga pistagenötter. Lika färgsprakande som god. Går smidigast att göra i glassmaskin men i brist på sådan går det bra att ställa in den i frysen och röra runt då och då tills önskvärd konsistens.

…

Läs mer

Filed Under: Efterrätter, Glass, Jul, Recept, Sötsaker

After Eight-mousse med päronkompott och grädde

5 december, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

After Eight-mousse med päronkompott och grädde

Jill Wallentin
En klassisk smakkombination i en annan tappning. Ju högre kakaohalt du väljer på chokladen desto mindre socker innehåller den. Men det finns även god sockerfri choklad att köpa.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

After Eight-mousse

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g färskost (typ Philadelphia)
  • 150 g mörk choklad helst sockerfri
  • 3 st äggulor
  • 5 droppar pepparmyntolja
  • Ev. extra sötning exempelvis xyitol

Päronkompott

  • 2 st päron
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk smör

Garnering

  • mörk choklad
  • vispad grädde
  • färsk mynta

Instruktioner
 

  • Vispa grädden och blanda ihop med färskosten. Blanda i äggulorna.
  • Smält chokladen i ett vattenbad och tillsätt pepparmyntoljan. Ta bort chokladen från värmen och vispa i lite av grädden i chokladen åt gången tills allt har blandats samman. Smaka av med eventuellt mer sötning.
  • Häll upp i små portionsskålar och ställ in i kylen tills servering.
  • Tärna päronen fint och lägg dem i stekpannan tillsammans med smör och vanilj. Stek tills päronen blivit mjuka.
  • Vispa grädde till servering som du sedan spritsar ovanpå och toppar med päronkompott och en myntakvist.

Anteckning

Tips! Ringla extra smält choklad till dekorationen på ett smörpapper och ställ in i kylen. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Jul, Recept, Sötsaker

Jills saftiga äppelkaka med kanel och ingefära

5 oktober, 2015 av Jill Wallentin 23 Comments

Jills saftiga äppelkaka med kanel och ingefära

Jill Wallentin
Det här är numera en av mina absoluta favoritkakor! Äpple kanske inte räknas som lågkolhydrat, men två äpplen delat på 10-12 bitar blir väldigt lite, men för smaken och saftigheten gör de mycket!
Kakor och bakverk är ju ändå inget man bör äta varje dag, oavsett om de är high eller low carb. Men vid speciella tillfällen så väljer jag gärna att njuta av en läcker sockerfri och glutenfri kaka som denna. Gärna tillsammans med en klick vispad grädde. Hoppas det smakar!
Skriv ut receptet
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Kaksmeten

  • 2 st ägg
  • 1,5 dl valfri sötning (jag använde björksocker)
  • 100 g smör smält
  • 1 dl grädde
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 st äpple rivet

I botten

  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 50 g smör , smält
  • 3 msk Sukrin Gold
  • 1 st äpple i skivor

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader (varmluftsugn).
  • Vispa ihop ägg och sötning tills fluffigt. Tillsätt smör och grädde, vispa och tillsätt resten av ingredienserna till kaksmeten.
  • Blanda kryddor, smör och sötning i en skål. Häll det i en kakform (gärna med löstagbara kanter). Sprid ut det tunt skivade äpplet över botten. Bred sedan över kaksmeten och grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills genomgräddad.
  • Stjälp upp kakan upp och ner på ett fint fat och servera gärna tillsammans med fluffig vispgrädde. Dekorera gärna med blommor och citronmeliss.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

Chokladmousse med pistage och granatäpple

4 oktober, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

Chokladmousse med pistage och granatäpple

Jill Wallentin
De flesta uppskattar en riktigt len och krämig chokladmousse till efterrätt då man vill lyxa till det lite extra. Använd en choklad med så hög kakaohalt som möjligt om du vill undvika sockret. Annars så finns det även sötade sockerfria varianter av varierande kvalité.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 5 portioner

Ingredienser
  

Moussen

  • 100 g mörk choklad helst sockerfri
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st äggulor
  • 1 krm vaniljpulver
  • 3 droppar pistage-essens ej nödvänligt
  • 1 msk valfri sötning ej nödvänligt

Dekoration

  • granatäppelkärnor
  • pistagenötter rostade
  • mynta färsk

Instruktioner
 

  • Smält chokladen i ett vattenbad.
  • Vispa grädden fluffig men inte hård. Blanda i smaksättningen och äggulorna.
  • Tillsätt några deciliter av gräddblandningen i chokladen och blanda samman. Blanda sedan ihop resten.
  • Smaka av med eventuellt extra sötning och pistageessens.
  • Ställ kallt tills det är dags för servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Bountybollar

3 oktober, 2015 av Jill Wallentin 3 Comments

Bountybollar

Jill Wallentin
Det finns säkert hundratals olika varianter av bountybollar då jag sett dem skymta förbi i Instagramflödet säkert en gång om dagen i typ 2 år. Men har aldrig kommit mig för att göra dem själv - tills nu. Så här kommer ännu ett recept på bountybollar. Bra va?
Om du vill göra bountybollarna helt mejerifria, byt ut smöret mot kokosfett/smör och grädden mot kokosmjölk.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 16 stycken

Ingredienser
  

Kokossmeten

  • 50 g smör ekologiskt
  • 2 dl kokosflingor
  • 0,5 dl grädde ekologisk
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 msk valfri sötning (jag använde björksocker/xylitol)

Utanpå

  • 60 g mörk choklad sockerfri
  • 1 msk kokosolja
  • kokos till garnering

Instruktioner
 

  • Mixa ihop ingredienserna till kokossmeten.
  • Rulla dem till bollar och ställ in dem i kylskåpet.
  • Smält chokladen i vattenbad. Blanda i kokosoljan för att få chokladen lite tunnare och lättare att doppa i.
  • Doppa kokoskulorna i chokladen. Lägg dem på en tallrik och toppa med kokos. Ställ in i kylen tills chokladen stelnat.

Anteckning

Tips! Oftast så blir det över lite choklad efter man har doppat färdigt. Häll då ut det på smörpapper och toppa med valfria nötter eller fröer.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Godis, Mejerifritt, Nötfritt, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Jills ljuvliga morotskaka med valnötter

13 september, 2015 av Jill Wallentin 18 Comments

Jills ljuvliga morotskaka med valnötter

Jill Wallentin
Morotskaka har alltid varit en av mina favoritkakor. Älskar den kryddiga smaken, saftiga kakan och krämiga glasyren. Här kommer mitt recept på en socker- och glutenfri morotskaka som är minst lik god som originalet. Hoppas att det smakar!
Skriv ut receptet
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Kakan

  • 3 st ägg ekologiska
  • 1,5 dl valfri sötning (helst xylitol)
  • 150 g smör smält
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl finrivna morötter
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk nejlika
  • 100 g valnötter grovt hackade

Glasyren

  • 100 g smör rumstempererat
  • 300 g Philadelphiaost rumstempererat
  • 3 msk valfri sötning (helst xylitol)
  • 1 krm vaniljpulver

Garnering

  • 10 st valnötter

Instruktioner
 

Kakan

  • Ställ in ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ihop sötning och ägg. Blanda i smör och crème fraiche.
  • Häll i resten av ingredienserna och vispa tills en jämn smet. Häll över smeten i en bakform, gärna med löstagbara kanter.
  • Grädda i ugnen i cirka 40 minuter eller tills kakan inte länge kladdar i mitten. Låt svalna.

Glasyren

  • Genom att först värma upp smöret och philadelphiaosten i rumsremperatur så blir det lättare att vispa samman utan att det blir klumpar. Vispa i sötning och vanilj.
  • När kakan är sval, bred ut ett lagar av glasyren på kakan och spritsa sedan resten runt om. Garnera gärna med blommor, valnötter och kanel.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Kladdkaka med apelsin, chili och flingsalt

14 augusti, 2015 av Jill Wallentin 6 Comments

Sockerfri kladdkaka med apelsin, chili och flingsalt

Jill Wallentin
En fantastisk god och krämig chokladkaka med sting av chili. Servera gärna tillsammans med fluffig grädde och färska bär. Kakan serveras helst kall om den ska skäras i bitar. Varm är den även supergod men svårt att få den att hänga ihop.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

  • 200 g mörk choklad helst sockerfri
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl valfri sötning
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk flingsalt

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Smält chokladen och smöret i en kastrull på medelhög värme. Så till så att det inte börjar koka. Ta bort från plattan och låt svalna något.
  • Vispa ihop ägg, grädde, sötning, vanilj och apelsinskal i en separat skål.
  • Häll sakta i äggblandningen i chokladen medan du vispar.
  • Häll smeten i en ugnsform, toppa med chili och flingsalt.
  • Grädda i 10 minuter eller tills kakan stabiliserat sig något, utan att den blivit för fast i konsistensen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Recept, Snabblagat, Sötsaker

  • « Previous Page
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 9
  • Next Page »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …