Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Saffranscheesecake med mazarinbotten

13 december, 2015 av Jill Wallentin 18 Comments

Saffranscheesecake med mazarinbotten

Jill Wallentin
Det här kan faktiskt vara julens absolut godaste kaka! En perfekt krämig cheesecake med smak av saffran och mandelmassa – toppad med pistagenötter och mandel.
Så om ni bara ska baka en enda sötsak i jul (även om denna är både socker- och glutenfri) så röstar jag för det här receptet. Den är även väldigt lätt att göra. Dock så krävs det lite planering då den behöver bli helt kall innan servering så gör den gärna dagen innan så slipper du stressa.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

Mazarinbotten

  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 4 droppar bittermandelessens

Fyllningen

  • 600 g philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 st ägg
  • 1 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften
  • 1 g saffran
  • 0,5 dl pistagenötter hackade/flagade
  • 0,5 dl mandel hackade/flagade

Instruktioner
 

Mazarinbotten

  • Ställ in ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
  • Smält smöret och blanda samman med samtliga ingredienser till botten.
  • Bred ut smeten i en bakform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills ytan fått lite färg.

Fyllningen

  • Öka temperaturen på ugnen till 200 grader (varmluftsugn)
  • Vispa samman färskost, crème fraiche och ägg. Blanda i sötning, vanilj, saffran och citronsaft.
  • Häll smeten i bakformen med botten. Slå den lite lätt mot bänken för att få bort eventuella luftbubblor. Toppa med nötterna.
  • Grädda cheesecaken i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Då ska kakan "dallra" lite när man skakar den.
  • Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar med öppen lucka. Låt svalna i 2 timmar. Ställ sedan in den i kylskåpet innan servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Jul, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

« Äppelglögg med äkta vanilj
Receptet för en glad och hållbar kropp »

Comments

  1. bella says

    13 december, 2015 at 17:55

    Hur länge ska den stå i ugnen med öppen lucka? 🙂 kram

    Svara
    • JillW says

      13 december, 2015 at 18:17

      I två timmar 🙂

      Svara
      • bella says

        13 december, 2015 at 18:41

        Okej tack för snabbt svar! Spännande 🙂 Hoppas kakan blir bra. Hade dock lite bråttom så nötterna hamnade i smeten till fyllningen, inte ovanpå … haha

        Svara
  2. Kareng says

    16 december, 2015 at 15:25

    Hej!
    Gör man något med formens kanter för att kakan sedan lätt ska lossna och inte gå sönder?

    Svara
    • JillW says

      16 december, 2015 at 15:44

      Hej!
      Det behövs inte. Smöra om du är orolig. Jag drog bara längst kanten med en slickepott innan jag lossade på formen. Lycka till!

      Svara
  3. Maria says

    21 december, 2015 at 14:17

    Hej Jill,
    Hur stor form har du använt när du bakade denna kaka?
    Tack på förhand och GOD JUL!! 🙂

    Svara
    • JillW says

      21 december, 2015 at 15:31

      Hej! Jag använde en ”vanlig” springform. Typ 20 cm bred kanske? ? Lycka till!

      Svara
  4. Eva says

    22 december, 2015 at 15:58

    Blev jättegod, dock lägre än din! Finns det över huvud taget springformar som inte läcker. En sån vill jag ha!

    Svara
    • JillW says

      22 december, 2015 at 16:12

      Vad kul att du gillade den!
      Min form läcker inte. Tror jag köpte den på Ikea 🙂
      God jul!

      Svara
  5. Eva says

    22 december, 2015 at 20:37

    Min var extra dyr för att den skulle vara tät! Blir Ikea nästa gång jag är där!
    Kakan kommer att bli en favorit.

    Svara
  6. anna grad says

    29 december, 2015 at 22:27

    det är väldigt mycket sötning i receptet. är de ett måste för att den ska bli god ? hur mycket kan man dra ner på sötningen? tacksam för svar snabbt! snart kalas för sonen ; )

    Svara
    • JillW says

      30 december, 2015 at 06:14

      Smaka dig fram. Man har olika känslighet för sött och det blir olika sött beroende på sötningsmedel.

      Svara
  7. Sara says

    30 december, 2015 at 19:09

    Vart får du tag på björksockret? Den ser supergod ut! ?

    Svara
    • JillW says

      30 december, 2015 at 19:14

      Tack! 🙂 Jag brukar köpa på http://WWW.worthit.se.

      Svara
      • Sara says

        30 december, 2015 at 21:02

        Tack! ?

        Svara
  8. Murat says

    6 januari, 2016 at 00:16

    Hej Jill!

    Cheesecaken ser fantastiskt god ut, hade varit kul att se innehållsvärdet på kakan, för oss som har svårt att räkna dvs 🙂

    Svara
    • JillW says

      6 januari, 2016 at 19:19

      Hej! Jag har som regel att inte räkna min mat. Utan tänker att en dessert/fika räknas ungefär som en måltid i kolhydrater. Så om jag försöker gå ner i vikt så är det kanske en mindre bra idé. Men om jag bara äter den någon gång ibland så spelar det ingen större roll 🙂

      Svara
      • Murat says

        13 januari, 2016 at 07:34

        Tack för svaret Jill! ?

        Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se