Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Topp 8 lågkolhydratrecept med rabarber

18 maj, 2024 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Här hittar du mina mest populära och hälsosamma rabarberrecept som är både lågkolhydrat, sockerfria och glutenfria. Recepten tar tillvara på rabarberns friska smak, samtidigt som de passar perfekt för dig som vill äta hälsosamt och njuta av naturliga ingredienser. Låt dig inspireras och upptäck dina nya favoriter!

1
LCHF-rabarberkaka med vaniljgrädde
Rabarber är ju så gott och innehåller också lite kolhydrater (under 3 g/100 g). Här kommer receptet på en en supergod kaka som gärna avnjutes tillsammans med hemgjord vaniljgrädde.
Gå till receptet
2
Rabarberdessert med mascarponekräm
Rabarber är lika med svensk sommar. Här avnjuter du den tillsammans med en len mascarponekräm med smak av vanilj samt krispiga kakor. Praktiskt blir det om du gör dem i små portionsburkar. I botten lägger du antingen söndersmulade low carb-kakor (exempelvis dessa) eller hackade nötter
Gå till receptet
3
LCHF-rabarbertosca
Inspirationen till den här ljuvliga LCHF-kakan kom ifrån mina toscamuffins, som enligt mig är bland det godaste jag ätit i LCHF-väg. Det här är en lite pimpad variant med rabarber och hasselnötter. Ljuvligt god som den är eller tillsammans med sockerfri vaniljkräm eller vaniljglass.
Gå till receptet
4
Rabarber­chutney med rödlök
Ett lite spännande och sötsyrligt tillbehör med smak av ingefära som passar utmärkt till grillat. Söta med det som du föredrar.
Gå till receptet
5
Rabarbersaft med citron
Att göra rabarbersaft går snabbt och enkelt. En härlig sockerfri törstsläckare på sommaren. Dessutom får du en god rabarberkräm på köpet!
Gå till receptet
6
Rabarberkompott med jordgubb & chia
Somrigare än så här blir det knappast! Krämig rabarberkompott med smak av vanilj, kola och jordgubb. Chiafröna gör krämen lite fastare i konsistensen samtidigt som den blir lite matigare. Med en klick lättvispad grädde på toppen är det en riktig sommardröm.
Rabarber är ju så surt att viss sötning behövs. Men om du hittat riktigt söta jordgubbar behövs det knappt. Smaka av och söta efter dina egna preferenser.
Gå till receptet
7
Sockerfri rabarberkräm med vaniljgrädde
Smaken av rabarber väcker sommarkänslorna till liv och extra bra är det ju att de innehåller väldigt lite kolhydrater. Men man behöver någon typ av sötning för att balansera upp surheten. Krämen är också god att servera tillsammans med en klick krämig yoghurt och toppa gärna med rostade nötter om du vill åt knaprigheten. Om ni vill åt en tjockare konsistens på rabarberkrämen kan ni tillsätta lite guarkärnmjöl och sedan mixa krämen.
Gå till receptet
8
Bärpaj med ingefära och lakrits
Det här receptet är min duktiga mammas påhitt. Supergott och snabbfixat när du vill lyxa till det lite extra eller får oväntade gäster. Variera med dina favoritbär eller frukter och servera gärna med en rejäl klick lättvispad grädde.
Gå till receptet

Arkiverad under: Recept

Våffelsemlor

7 februari, 2024 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Barnsligt goda glutenfria våfflor som är enkla att göra med högt proteininnehåll och snålt med kolhydrater. Ett betydligt nyttigare alternativ till vanliga semlor fast med alla de goda smakerna som man älskar från en traditionell semla.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 10 minuter minuter
Måltid Efterrätt, fika
Kök Svenskt
Portioner 6 stycken

Ingredienser
  

Kardemummavåfflor

  • 2 st ägg
  • 1 dl grekisk/turkisk yoghurt , valfri fetthalt
  • 1,5 dl mandelmjöl , halva mängden kokosmjöl
  • 2 msk naturellt vassle/whey proteinpulver kan uteslutas men

    de blir mer som pannkakor

  • 1 msk sötning (ex. xylitol, erytritol, sukrin etc)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 krm salt

Mandelmassakräm

  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk grädde (ovispad)
  • 1 msk sötning (ex. xylitol, erytritol, sukrin etc)
  • 2 droppar bittermandelessens

Servering

  • 2 dl vispad grädde
  • 0,5 dl rostade mandelspån

Instruktioner
 

  • Vispa samman samtliga ingredienser till våfflorna i en bunke till en jämn smet. Låt smeten stå och svälla i ca 5 minuter.
  • När våffeljärnet är varmt, dra en smörbit över järnet med en gaffel för att förhindra att smeten fastnar.
  • Häll en lagom klick, ca 0,75 dl, smet i våffeljärnet och stäng locket. Grädda i ca 4 minuter eller tills våfflan lossnar enkelt från järnet.
  • Lägg våfflorna åt sidan och blanda ihop samtliga ingredienser till mandelmassan i en skål till en jämn smet.
  • Vispa grädden.
  • Toppa våfflorna med mandelmassa­kräm, grädde och rostade mandelspån.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Recept, Sötsaker

Pulled Beef

4 februari, 2024 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
En kryddig Pulled Beef som gärna avnjuts som en bowl, tacos, eller i min low-carb-tortilla med sallad, creme fraiche, guacamole, ost, lime och färsk koriander. Du kan byta ut högreven mot kycklinglårfilé. Du kan då sänka tillagningstiden med hälften.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 4 timmar t 20 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Mexikanskt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 1 kg högrev välmarmorerad
  • 3 msk olivolja alt ghee eller kokosolja
  • 1 st gul lök , halvmånar
  • 4 st vitlöksklyftor , finhackade
  • 1 msk chilipulver , mild
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 0,5 msk mald koriander
  • 1 tsk chipotle chili
  • 1 tsk salt , tillsätt ev mer i slutet
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 300 ml passerade tomater
  • 2 dl apelsinjuice

Instruktioner
 

  • Skär högreven i stora bitar, ca 4 st. Strimla löken och hacka vitlöken.
  • Hetta upp en stor stekpanna eller gjutjärnsgryta (om du inte har en slowcooker) med olivolja. Stek köttet (salta och peppra) tills bitarna är ordentligt brynta runt om. Lägg över i slow cookern alternativt lyft ur gjutjärnsgrytan.
  • Tillsätt lite mer olivolja tillsammans med lök, vitlök och kryddor. Stek på medelvärme tills löken börjar mjukna. Häll i tomat och apelsinjuice. Blanda ordentligt.
  • Häll i den kryddiga tomatmixen i slowcookern alt lägg tillbaka köttet i gjutjärnsgrytan. Blanda och sätt på locket.
  • Om slowcooker: 4 tim på high. På spisen ca 3 timmar. Se till så att du inte har för hög värme så att grytan bränns i botten. Rör om då och då.
  • Köttet är klart när det är så mört att du kan dra isär det lätt med två gafflar.
  • Servera med dina favorittillbehör.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Kött, Måltid, Mejerifritt, Recept

Apelsincupcakes med chokladfrosting

10 december, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Fantastiskt goda och saftiga cupcakes toppade med en len chokladfrosting. De innehåller vare sig tillsatt socker eller gluten. Det häftiga med de här cupcakesen är att man använder sig utav hela apelsiner vilket ger kakan naturlig sötma, smak och en fantastisk gul färg.
Kombinationen av choklad och apelsin är ju även en match made in heaven. Romerska bågar fast betydligt nyttigare OCH godare.
Skriv ut receptet
Förberedelser 5 minuter minuter
Tillagningstid 50 minuter minuter
Måltid Efterrätt, fika
Portioner 12 st

Ingredienser
  

Apelsinmuffins

  • 2 st små ekologiska apelsiner
  • 50 g smör
  • 3 st ägg
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl valfri sötning (lika sött som socker som erytritol eller xyilitol)
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt

Chokladfrosting

  • 75 g smör (rumsvarmt)
  • 200 g färskost (typ Philadelphia) (rumsvarmt)
  • 0,5 dl kakao
  • 1 dl sukrin melis (alt mixa exempelvis sukrin eller sötströ till ett pulver)

Extra topping

  • 40 g mörk choklad , smält
  • 2 msk rostad mandel , hackad

Instruktioner
 

Apelsincupcakes

  • Ställ in ugnen på 150 grader.
  • Tvätta apelsinerna. Lägg dem i en kastrull med vatten, koka upp. Låt sedan koka i 15 minuter.
  • Skär apelsinerna i bitar och pilla bort kärnorna (akta så du inte bränner dig). Mixa apelsinerna (med skal och allt) i en matberedare tills allt blivit finfördelat, som en puré. Lägg i smöret och fortsätt mixa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en slät smet.
  • Fördela smeten i muffinsformarna. Fyll cirka 2/3 av formen.
  • Grädda i cirka 30 minuter eller tills muffinsarna fått lite färg och har stabiliserat sig. De blir inte höga utan är kompakta och saftiga – nästan som en kladdkaka. Låt svalna.

Chokladfrosting

  • Lägg samtliga ingredienser i matberedaren. Sikta gärna florsocker och kakao genom en sil för att undvika klumpar). Har du en "flatblandare", använd den. Men annars fungerar visp också bra. Blanda till en jämn frosting.
  • Bred ut frostingen över muffinsarna alt spritsa i fint mönster.
  • Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugnen. Ringla över cupcaksen och toppa med hackad mandel.

Anteckning

Förvaras i burk med tätslutande lock i kylskåp. Håller i minst 5 dagar. Kan även frysas in men skippa då frostingen. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Jul, Mjuka kakor, Påsk, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Munkbollar med saffran

30 november, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

 

Jill Wallentin
Underbart goda glutenfria “munkbollar” aka “donut holes” (lät inte lika bra på svenska med munkhål, då kändes till och med bollar bättre) med smak av saffran och mandelmassa. Det perfekta adventsfikat. Otroligt hur likt det smakar munkar trots att de vare sig innehåller vetemjöl eller socker.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 10 minuter minuter
Måltid Bakverk, fika
Portioner 16 stycken

Ingredienser
  

  • 3 dl mandelmjöl
  • 4 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol)
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 påse saffran , mortlad
  • 150 g riven mozzarellaost (ej den runda och färska)
  • 2 msk färskost (typ Philadelphia)
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 3 droppar bittermandelessens (valfritt)
  • frityrolja
  • 2 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol), att rulla dem i

Instruktioner
 

  • Häll i alla torra ingredienser: mandelmjöl, sötning, bikarbonat och saffran i en stor skål eller i matberedaren. Blanda ihop.
  • Lägg mozzarellan och färskosten i en skål och värm i mikrovågsugnen tills smält (alternativt i en kastrull på medelvärme). Rör ihop.
  • Tillsätt ostmixen, ägget, vitvinsvinäger, och bittermandelessensen till de torra ingredienserna. Blanda samman till en smidig deg genom att knåda med händerna eller använd en matberedare med degkrokar.
  • Dela upp degen och rulla till bollar med händerna, de ska vara cirka 4 cm i diameter.
  • Hetta upp oljan i en liten kastrull till max 160 grader. Fritera munkbollarna i omgångar tills de har fått en gyllenbrun färg. De blir snabbt mörka så ha koll. Vänd dem försiktigt medan de friteras så de får en jämn färg runt om. Ta bort dem från kastrullen med en hålslev eller gaffel och lägg dem på en tallrik med hushållspapper som kan suga upp överflödig olja.
  • Rulla munkbollarna i sötning i en grund skål medan de fortfarande är varma. Ät och njut gärna medans de fortfarande är ljumma.

Anteckning

http://www.jillsmat.se/wp-content/uploads/2023/11/Munkbollar-reel_1.mp4

 

TIPS!

  • Om du inte gillar saffran kan du skippa saffranet i degen och istället blanda pepparkakskryddor i sötningen som du rullar bollarna i. De smakar då mer likt churros.
  • Om du inte vill fritera dem så går de superbra att baka i ugnen i 150 grader i 15–20 minuter. Lägg dem då i minimuffinsformar och toppa gärna med flagad mandel.
  • Om du vill öka proteininnehållet och samtidigt göra att bollarna blir fastare i konsistensen – tillsätt 2 msk neutralt vassleproteinpulver.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Jul, Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

Snabblagad och supergod gulaschsoppa

19 november, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Min supergoda och kryddiga variant av den ungerska klassikern gulasch som är perfekt att laga till många eller förbereda som matlådor. Variera eller mixa morötterna med andra rotfrukter som exempelvis kålrot eller rotselleri.
Skriv ut receptet
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 40 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Ungern
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 2 st gul lök , tärnade
  • 4 st vitlöksklyftor , finhackade
  • 2 st morötter , tärnade (alt rotselleri eller kålrot)
  • 2 st röda paprikor , tärnade
  • 700 g nötfärs , eller valfri sort
  • 50 g smör
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk torkad oregano
  • 0,5 msk kummin , mortlad
  • 0,5 msk rökt paprikapulver
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1-2 tsk salt , smaka av i slutet
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 400 g krossade tomater
  • 1-2 st köttbuljongstärningar eller motsvarande
  • 8 dl vatten , tillsätt mer för mer vätska

Servering

  • 3 dl smetana (eller creme fraiche)
  • 1 knippe färsk persilja , hackad
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Skala och finhacka lök, vitlök, morötter och paprikor.
  • Hetta upp en stor gryta eller kastrull med smör. Stek lök och vitlök mjukt på medelhög värme.
  • Lägg i köttfärsen och kryddor och bryn under omrörning tills kött och lök börjat brynas.
  • Tillsätt paprika och morötter. Rör om. Häll i krossade tomater, vatten och buljongtärning.
  • Höj värmen igen så att soppan får koka upp och puttra i cirka 10 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i minst 20 minuter.
  • Smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten och kryddor.
  • Servera med en klick smetana och finhackad persilja och nymalen svartpeppar.

Anteckning

Tips!
  • Du kan även tillaga denna soppa i en slow-cooker. Följ då stegen fram till steg 4 och häll istället i resten av ingredienserna i slow-cookern. Ställ in på “high” och i minst 2 timmar. 
  • Du kan även använda tärnad högrev. Tillagningstiden förlängs då med minst 3 timmar för att få köttet mört.
  • Du kan göra rätten helt mejerifri genom att steka i rapsolja eller neutral kokosolja och skippa eller byta ut smetana mot en växtbaserad creme fraiche eller majonnäs. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Kött, Måltid, Mejerifritt, Recept

Glutenfria low-carb protein tortillas

9 augusti, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Goda och enkla tortillabröd som innehåller få kolhydrater men däremot en massa protein. De är mjuka och hållbara dessutom! Samma magiska smet kan du använda till allt ifrån nudlar till lasagneplattor.
Skriv ut receptet
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 15 minuter minuter
Total tid 30 minuter minuter
Måltid Bröd, Tillbehör
Kök Mexikanskt
Portioner 6 stycken små

Ingredienser
  

  • 4 st ägg
  • 150 g riven mozzarellaost (ej den färska vita bollen)
  • 0,5 dl whey protein (naturell) eller ärtprotein.
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm salt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) och ta fram en plåt med bakplåtspapper (helst ugnsduk för jämnare yta).
  • Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät smet.
  • Använd en slickepott för att forma smeten till runda tortillabröd (ca 18 cm) på bakplåtspappret. Ju tunnare du gör dem desto lättare blir de att vika. Om du gör fler än två behöver du fler plåtar, alternativt göra dem i omgångar.
  • Grädda i ugnen i 5 minuter eller tills smeten har satt sig. Ta ut från ugnen. Använd en stekspade för att lossa bröden från bakplåtspappret.
  • Fyll med valfri fyllning.

Anteckning

TIPS!  Förläng tiden med ca 10 minuter så blir de krispiga. Klipp sedan i trekanter och vips så har du har nachochips! Krydda eventuellt med lökpulver och chilipulver. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Recept, Tillbehör

Smashed kebab

25 juni, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Ingen kan väl ha missat smashed taco-trenden på Instagram? Jag tänkte att varför inte testa att göra en riktigt stökig kebabvariant istället? Inte helt oväntat blev det hur gott som helst! En riktig smak- och färgexplosion.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 10 minuter minuter
Total tid 20 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Mellanöstern
Portioner 2

Ingredienser
  

Basen

  • 250 g köttfärs , valfri sort
  • 1 msk kebabkrydda
  • 0.5 tsk salt
  • 2 st tortillabröd (om du inte orkar göra eget low-carb tortillabröd kan du köpa färdigt)
  • rapsolja , att steka i

Vitlöksås

  • 0,5 dl yoghurt 10%
  • 4 msk majonnäs
  • 1 st vitlöksklyfta , pressad
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • salt och peppar

Tomatsås

  • 0,5 dl steviaketchup
  • 2 tsk sambal oelek
  • 0,25 tsk spiskummin

Topping

  • sallad , strimlad
  • gurka , tärnad
  • tomat , tärnad
  • rödlök , skivad i halvmånar
  • sumac (valfritt)
  • picklade grönsaker , helst vildgurka

Instruktioner
 

  • Börja med att preppa såserna om du gör dem från grunden.
  • Skär grönsakerna och lägg dem i en skål. Krydda med sumac och salt. Blanda.
  • Dela upp färsen i lika stora delar. Pressa ut den över tortillabröden, ända ut i kanterna. Krydda och tryck till ovanpå så att det fastnar i köttfärsen.
  • Hetta upp en stor stekpanna. I med olja. Stek med köttsidan nedåt tills köttet fått en fin stekyta. Vänd och stek i någon minut till.
  • Lägg över tortillan på ett smörgåspapper/bakplåtspapper. Toppa tortillan med grönsaker och de goda såserna. Vik ihop som en taco och njut!

Anteckning

TIPS! Om du vill blanda din egen kebabkrydda blandar du lika delar av svartpeppar, oregano, spiskummin, paprika, cayennepeppar, vitlök, gurkmeja, koriander och chilipeppar.
 
http://www.jillsmat.se/wp-content/uploads/2023/06/Smashed-kebab.mp4
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Kött, Måltid, Recept

Mazarinkladdkaka med cheesecakefluff

21 juni, 2023 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Jill Wallentin
Det här är verkligen den ultimata sommartårtan! En saftig mazarinbotten med smak av lime, toppad med en fluffig vaniljfrosting, och somriga bär. Den är inte bara ruggigt god och superenkel att baka. Den är även fri från både gluten och socker så att fler kan njuta av en gofika.
5 from 1 vote
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 20 minuter minuter
Total tid 30 minuter minuter
Måltid Bakverk
Kök Svenskt
Portioner 12

Ingredienser
  

Botten

  • 3 st ägg
  • 1,5 dl sötning (exempelvis xylitol/sukrin/sötströ)
  • 150 g smör , smält
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 krm salt
  • 2 st lime zesten (det yttersta gröna skalet)
  • 4 droppar bittermandelessens
  • 0,5 msk Fiberhusk (finns i glutenfria hyllan)

Cheesecakefluff

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g färskost (rumstempererat)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk sötning (gärna sukrin melis alt xylitol/sötströ)

Garnering

  • jordgubbar
  • citronmeliss
  • blommor

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150°C (varmluft eller 180°C i ugn med över och undervärme)
  • Vispa äggen tillsammans med sötningen tills fluffigt. Häll i resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
  • Häll smeten i en smörad eller oljad form, gärna med borttagbara kanter. Grädda i 150 grader (varmluft) i cirka 20 minuter, eller tills den är gräddad i kanterna men lite “dallrig” i mitten. Låt svalna och lägg sedan över kakan på ett fat.
  • Häll i alla ingredienserna till cheesecakefluffet i en skål och vispa tills fluffigt.
  • Bred ut fluffet över kakan och garnera gärna med delade jordgubbar, citronmeliss och smultronblommor.

Anteckning

TIPS! Om du vill äta kakan varm, servera fluffet och jordgubbarna på sidan om.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Stekt sill med blomkålsmos och brynt pepparrotssmör

27 maj, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
En lite nyttigare variant av en riktig husmansklassiker. Stekt sill med ett krämigt blomkålsmos och brynt pepparrotssmör.
Sill är både billigt och innehåller massa nyttigt fett i form av omega-3 vilket bland annat är antiinflammatoriskt.
Istället för att panera i ströbröd gjorde jag en mix av frön, kryddor, persilja och citron. Så gott och glutenfritt!
Blomkålsmoset går supersnabbt att göra i mikron medan du pillar med firren. Det nötiga smöret med pepparrot är verkligen pricken över i:t.
Skriv ut receptet
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 15 minuter minuter
Total tid 21 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 4

Ingredienser
  

Panerad sill

  • 400 g sillfilé
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 knippe persilja
  • 0,5 st citron , zest
  • 1-2 st ägg
  • 2 msk smör

Blomkålsmos

  • 0,5 st blomkålshuvud
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 4 msk grädde

Brynt pepparrotssmör

  • 100 g smör
  • 1 msk riven pepparrot

Instruktioner
 

  • Skär eller klipp bort ryggfenorna på sillen. Skölj av fisken och torka den med papper.
  • Häll i resten av de torra ingredienserna i en matberedare. Mixa till mjölliknande konsistens. Lägg frömixen på ett fat.
  • Vispa upp ägget i en skål och doppa sillfiléerna så de blir ordentligt täckta. Låt droppa av.
  • Vänd sillen i frömixen och stek dem sedan i smör i en stor stekpanna tills de har fått en fin krispig yta på båda sidor. Det tar enbart någon minut på varje sida.
  • Skölj blomkålen och trimma den om det behövs. Dela på mitten och lägg i en bunke med cirka 1 dl vatten. Salta. Lägg på en tallrik som lock och ställ in i mikron på maxeffekt i cirka 10 minuter eller tills blomkålen blivit mjuk.
  • Häll av eventuellt kvarvarande vatten och tillsätt smör och grädde. Mixa slät. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.
  • Bryn smöret i en kastrull eller stekpanna tillsammans med pepparroten.
  • Servera sillen med blomkålsmoset och det brynta pepparrotssmöret. Om du vill kan du även dekorera med en citronklyfta, persilja och sockerfri lingonsylt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 32
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

jillsmat

🫦 Ruggigt god glutenfri lågkolhydratkost
💚 Digitala hälsoprogram
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Egenföretagare
🫶🏼 Skev humor, vovvar, resor

RECEPT: OSTPANERAD OMELETT 🥚🧀 Efter alla de RECEPT: OSTPANERAD OMELETT 🥚🧀

Efter alla dessa år var det dags: en egen video på min vansinnigt goda ostpanerade omelett! 🤤 Ni får även se ett klipp från när jag lagade den i @nyhetsmorgon i slutet av videon 🫣. Märkligt nog blev jag inte inbjuden igen… 😂🤪

Den krispiga ostbotten tar omeletten till en heeeelt ny nivå – du MÅSTE testa! 😋 Perfekt till frukost eller lunch, med en bra balans av protein och fett som håller dig mätt och nöjd i många timmar.

📌 Spara gärna receptet med bokmärket så du hittar tillbaka, och dela eller gilla om du “Jillar” 🫶🏼

DU BEHÖVER
ca 6 skivor lagrad ost
2 ägg
2 msk grädde
salt och svartpeppar

FÖRSLAG PÅ FYLLNINGAR
▪️ Rökt kalkon, oregano, tomat, färskost, babyspenat
▪️ Kallrökt lax, färskost, babyspenat
▪️ Basilika, mozzarella
▪️ Chèvre, ruccola

SÅHÄR GÖR DU

1️⃣ Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
 
2️⃣ Hetta upp en medelstor non-stick-stekpanna.

3️⃣ Hyvla ost och täck botten av pannan. Stek på medelhög värme tills osten smält och bubblar.

4️⃣ Häll över äggblandningen, stek någon minut utan att röra om. Sänk värmen, lägg fyllning på ena halvan. När äggsmeten börjar stelna men fortfarande är lite lös på toppen, vik över så den blir som en halvmåne.
 
5️⃣ Stek en minut till. Klart att njuta!

💬 Du som lagat den innan – vilken är din favoritfyllning? Tipsa gärna i kommentarerna! 🤗👇

Ha det gott! 💚
 / Jill

#lågkolhydratkost #nyhetsmorgon #lchf #lavkarbo #lowcarb #ost #ägg #omelett #recept #glutenfritt #frukost #hållbarkost #hälsa #healthyfood #keto
HUR ALLT STARTADE… 🐣 Häromdagen när jag gi HUR ALLT STARTADE… 🐣

Häromdagen när jag gick igenom alla recept och inlägg på jillsmat.se blev jag påmind om vilken jäkla resa det varit 😅.

Allt började 2009 när jag jobbade som AD/produktionschef på lokala månadsmagasin i Stockholm. Jag gjorde bl.a matuppslag i varje nummer, och min (vedervärdiga) chef döpte dem till “Jills mat”. 
Namnet har hängt med sedan dess 😁.

Runt samma tid gled jag in på LCHF av en slump när en kollega fick tips från sin dietist att skippa kolhydraterna. Jag testade, kilona rasade trots att jag åt gott – fattade ingenting 🤯. Vad var detta för magi?! HUR var det möjligt? Klart jag startade Instagram – sånt kan man inte gatekeepa! 💃🏼

👩‍🍳 2013 startade jag eget bolag, utbildade mig till avancerad kost- & näringsrådgivare (@paleo_institute) och släppte min första kokbok. Hade till och med en egen LCHF-avdelning på @citygross i Bromma 😂

🧀 Lagat mat i @nyhetsmorgon (satte nästan eld på min/mammas ostpanerade omelett och råkade moona Niklas Strömstedt 🍑🙃).

📸 Varit på omslaget till @expressen LCHF-magasin (katastrofbild 😆).

🎤 Lagat mat på scen med @doggelitoofficial i @tyresocentrum 😂 (skulle varit Paolo Roberto, men glad att det blev Dogge 😅).

👩‍💻 Jobbat 6 år på Diet Doctor (fd. Kostdoktorn) där jag blev proffs på att skapa goda, enkla och hälsosamma recept.

🥩 Åt inte däggdjur på 15 år. Under covid började jag igen när jag “blev tvungen” att provlaga recept åt Diet Doctor hemifrån och insåg att jag som receptansvarig bör veta hur man tillagar alla sorters protein.

🚀 Våren 2023 satsade jag fullt på mitt eget företag för att leva livet jag vill och hjälpa fler till njutbar hälsa.

✈️ Började resa själv när jag blev singel – blev hooked och jobbar nu även för hotell med marknadsföring etc.

🍽 Grunden har alltid varit glutenfri lågkolhydratkost, men jag har moderniserat den till en njutbar, hållbar kost.

💫 Förra året startade jag digitala hälsoprogram som hittills hjälpt hundratals att äta medvetet, gott och näringsrikt.

Nu ser jag fram emot nya äventyr och att hjälpa fler matälskare leva sitt liv fullt ut 💫.

Tack alla ni som stöttat mig längs vägen ❤️. Hur hittade du hit? Kommentera gärna 🥰

/Jill
RECEPT: LOW-CARB SOMMARWRAPS 🌯🍓 Socker- & g RECEPT: LOW-CARB SOMMARWRAPS 🌯🍓

Socker- & glutenfria wraps med kardemumma, vaniljkräm och jordgubbar – larvigt goda och perfekta till sommarfikat! 🤤

 📌 Spara gärna receptet & dela med en vän som borde baka dessa till dig! 😜

👩‍🍳 4 wraps | ⏰ 20 min 

KARDEMUMMAWRAPS
4 ägg
4 msk grädde
2 msk mandelmjöl (alt kokosmjöl)
2 tsk fiberhusk
1 msk sockerfri sötning (xylitol, erytritol eller stevia – t.ex. Sötströ, Sukrin eller Nick’s)
0,5 tsk kardemumma
1 krm salt

▫️Vispa ihop, låt svälla några min. Bred ut rundlar (ca 18 cm) på bakplåtspapper. Grädda i 175°C (varmluft) ca 5 min. Låt svalna.

VANILJKRÄM
1 ägg + 2 äggulor
2 dl grädde
2 msk sockerfri sötning (samma som till wrapsen)
0,5 tsk vaniljpulver

▫️Rör ihop i kastrull på låg värme tills krämen tjocknar (OBS! får ej koka). Kyl.

FYLLNING 
2 dl vispad grädde
200 g jordgubbar
Färsk mynta

▫️Bred ut vaniljkräm, toppa med grädde och jordgubbar. Rulla ihop och dela ev. på mitten för 6 lagom stora bitar 💚.

Hoppas du “Jillar” 😋

Ha det gott!
/Jill

#lowcarb #lavkarbo #sockerfritt #glutenfritt #jordgubbar #jillsmat #hälsosamt #recept #lågkolhydratkost #fika #glutenfree #lchf #keto
📣 NYHET! Jag funderar på att öppna upp för e 📣 NYHET! Jag funderar på att öppna upp för exklusiv 1:1-coaching… 💬

…för dig som vill ha min hjälp – med fullt fokus på dig, din vardag och din hälsa 🤗.

Tillsammans skapar vi ett upplägg som är hållbart – för just DIG 🫵🏼.

Du får bland annat:
 🍽️ Individanpassade veckomenyer – baserade på dina mål, smakpreferenser och eventuella allergier

📲 Löpande stöd via chatt – med pepp, påminnelser och möjlighet att ställa frågor när du behöver det

👩🏼‍💻 Videosamtal – med struktur, inspiration och konkreta verktyg

👩🏼‍🍳 Personliga möten (om det funkar geografiskt) – där vi kan laga mat ihop eller ses för att handla

💪🏼 Tillgång till mina träningspass – enkla, effektiva och gjorda för att kunna utföras hemma

Jag kommer bara att coacha ett fåtal åt gången – så du får den uppmärksamhet och det stöd du faktiskt behöver.

Det här är för dig som vill göra en förändring som håller. Med mindre stress, mer energi – och mat du älskar 😋.

📩 Skicka mig ett DM eller mejla till mail@jillsmat.se så ser vi om det här kan vara något för dig ☺️.

Ta hand om dig så länge! 💚

/Jill, lic. kost- och näringsrådgivare

#jillsmat #hållbarhälsa #lågkolhydratkost #glutenfritt #antiinflammatoriskt #lowcarb #recept #träning #coaching #hälsa #kostrådgivning #friskvård
RECEPT: SOCKERFRI BURKGLASS 🍨🍓 En barnsligt RECEPT: SOCKERFRI BURKGLASS 🍨🍓

En barnsligt god glass – helt utan socker och tillsatser – som du skakar ihop på bara några minuter. Du behöver ingen glassmaskin, bara en burk och lite 💪. Välj dina egna smaksättningar och toppings för att trolla ihop din egen favorit 😋.

📌Glöm inte att spara receptet till senare. Dela och gilla gärna om du “Jillar” 🙏. 

1 portion

INGREDIENSER
1,5 dl vispgrädde, 40%
1 äggula
1 msk sockerfri sötning, helst xylitol, obs giftigt för hundar (eller exempelvis Sötströ, Nick’s, Sukrin)
½ tsk vaniljpulver + några droppar vaniljextrakt/arom
1 krm salt

1️⃣ Häll alla ingredienser i en glasburk med lock (minst 3–4 dl).

2️⃣ Skruva på locket ordentligt.

3️⃣ Skaka burken kraftigt i minst 5 minuter tills blandningen blir fluffig (eller fuska med en elvisp 😇).

4️⃣ Ställ burken i frysen i minst 2,5 timme. Rör gärna runt ibland för en jämnare konsistens.

5️⃣ Ta ut burken ca 5 minuter före servering så glassen hinner mjukna något. Toppa med dina favorittoppingar och ät direkt ur burken. 

SMAKSÄTTNINGSFÖRSLAG (tillsätt innan du skakar):
🍫 Choklad & jordnöt – 1 msk kakao och 2 msk hackade salta jordnötter
 🍓 Bär – 2 msk mosade bär, ex blåbär, jordgubbar eller hallon
 🥜 Nötkräm – 1 msk sockerfri nötsmör (jordnöt, hasselnöt, mandel)
 ☕️ Kaffe – 1 tsk espressopulver eller snabbkaffe
 🍋 Citron – Rivet skal från ½ citron + 1 tsk citronsaft
 🥥 Kokos – 1 msk riven kokos + byt ev. ut halva grädden mot kokosgrädde
 🍪 Cookie dough – Små bitar av sockerfri kakdeg eller hackad mörk choklad
 🌿 Mintchoklad – Några droppar pepparmyntsextrakt + hackad sockerfri choklad

TOPPA GÄRNA MED:
🍓 färska eller tinade mosade bär
🍫 sockerfri choklad, hackad eller riven
🥜 rostade nötter
🥥 kokosflingor

Vilka smaker hade du gjort? 😋

Ta hand om dig! 
/Jill 

#lågkolhydratkost #sockerfritt #glutenfritt #recept #lchf #keto #lavkarbo #sugarfree #glass #icecream #sommar #efterrätt #hållbarhälsa #hälsa #foodporn #foodgasm #matsomgörgott #diabetes #lågkolhydrat
HÄLSOPROGRAM FÖR OSS FOODIES 💚🤤🍳 Det h HÄLSOPROGRAM FÖR OSS FOODIES 💚🤤🍳

Det här är för oss som älskar mat. På riktigt 🫦.
Vi som aldrig skulle stå ut med att vara hungriga, räkna kalorier eller äta tråkigt. Inte ens om vi fick betalt 😝.

Men om du älskar att tugga dig igenom torr kyckling, dricka pulver ur shaker och leva efter siffror i en app – då kan du scrolla vidare 😝.

💚 I mina hälsoprogram går hälsa och njutning hand i hand. Det är ett avslappnat upplägg utan pekpinnar – men med massor av kunskap, gemenskap, inspiration och glimten i ögat.

Du lär dig att göra medvetna val som fungerar för just DIG – och får resultat som både känns och syns, och som faktiskt håller.

🥑 Programmen passar de flesta – men gör extra stor skillnad för dig som har:
✓ övervikt
✓ diabetes (eller har anlag för att få det )
Obs! Många behöver trappa ner eller till och med avsluta sin medicinering i samband med kostomläggningen – rådgör med din läkare.

✓ klimakteriebesvär
✓ låg energi, kort stubin
✓ sötsug eller behov av att småäta
✓ känslig mage eller IBS
✓ celiaki eller vill undvika gluten

🏋️‍♀️ I programmen ingår även:
 – Kul och effektiv träning, framtagen av VIP-PT:n @marcsfitnesslab 
 – Daglig pepp, inspiration och stöd i en sluten Facebookgrupp (du kan självklart delta även utan Facebook)

💬 Några ord från tidigare deltagare:
”Bästa programmet! Mina förklimakteriebesvär är som bortblåsta, har tappat i vikt, magen är lugn och maten är helt magisk.”

”Det passar alla – även med kräsna barn, fullt schema och noll lust att räkna något.”

”Jag har fått ordning på mina blodvärden och känner att det här är något jag vill fortsätta med – inte bara i 30 dagar.”

”Programmet hjälpte mig att hitta matglädje utan stress. Det här är hållbart på riktigt.”

❤️ Det här är inte en quick fix. Det är en investering i dig själv – i din hälsa, matglädje och livskvalitet.

👉 Är det här något för dig? Läs mer och anmäl dig till nästa program eller självgående Flex-kurs på jillsmat.se/shop (länk i bio) eller via Benify.

Ps. Glöm inte att utnyttja ditt friskvårdsbidrag!

Ta hand om dig! 🫶🏼
/Jill
Följ på Instagram

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se