Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Jills saftiga äppelkaka med kanel och ingefära

5 oktober, 2015 av Jill Wallentin 27 kommentarer

Jill Wallentin
Det här är numera en av mina absoluta favoritkakor! Äpple kanske inte räknas som lågkolhydrat, men två äpplen delat på 10-12 bitar blir väldigt lite, men för smaken och saftigheten gör de mycket!
Kakor och bakverk är ju ändå inget man bör äta varje dag, oavsett om de är high eller low carb. Men vid speciella tillfällen så väljer jag gärna att njuta av en läcker sockerfri och glutenfri kaka som denna. Gärna tillsammans med en klick vispad grädde. Hoppas det smakar!
Skriv ut receptet
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Kaksmeten

  • 2 st ägg
  • 1,5 dl valfri sötning (jag använde björksocker)
  • 100 g smör smält
  • 1 dl grädde
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 st äpple rivet

I botten

  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 50 g smör , smält
  • 3 msk Sukrin Gold
  • 1 st äpple i skivor

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader (varmluftsugn).
  • Vispa ihop ägg och sötning tills fluffigt. Tillsätt smör och grädde, vispa och tillsätt resten av ingredienserna till kaksmeten.
  • Blanda kryddor, smör och sötning i en skål. Häll det i en kakform (gärna med löstagbara kanter). Sprid ut det tunt skivade äpplet över botten. Bred sedan över kaksmeten och grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills genomgräddad.
  • Stjälp upp kakan upp och ner på ett fint fat och servera gärna tillsammans med fluffig vispgrädde. Dekorera gärna med blommor och citronmeliss.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

« Chokladmousse med pistage och granatäpple
Kålrotsburgare »

Kommentarer

  1. Jonna säger

    6 oktober, 2015 kl. 17:54

    Hej, tycker att sötning ofta smakar kemiskt när man har en större mängd i kakor. Är det björksocker son gäller då el finns det alternativ som du tycker är bra?

    I sötning som stevia/socke och Ica sötströ står det är det innehåller 100 G kolhydrater på 100 G, går det ändå att använda?

    Svara
    • JillW säger

      6 oktober, 2015 kl. 21:19

      Hej! Jag tycker att björksocker är mest likt vanligt socker i smaken samtidigt som det är närproducerat och har flera andra hälsofördelar än andra typer av sötning.
      Sötströ höjer inte heller blodsockret (de sockeralkoholerna/kolhydraterna kan ej tas upp av kroppen så räknas ej). Tycker det fungerar men ger lite mer eftersmak kan jag tycka.

      Svara
  2. Kitty säger

    7 oktober, 2015 kl. 19:14

    Tack så jättemkt för receptet! Kakan blev supergod! ????? Kommer definitivt göras fler ggr. Nästa gång ska ja testa att ha fler äpplen i, då tror jag det blir en 10poängare + ?

    Svara
    • JillW säger

      7 oktober, 2015 kl. 23:23

      Vad kul att höra! <3 Ja det blir nog ännu godare med mer äpplen!

      Svara
  3. Linda säger

    7 oktober, 2015 kl. 21:44

    Hej Jill! Det här var något av det godaste jag har ätit i sockerfri/glutenfri väg! Tusen tack för detta recept! 🙂

    Svara
    • JillW säger

      7 oktober, 2015 kl. 23:22

      Åh vad roligt! Jag håller med! 🙂 Ha det gott!

      Svara
  4. Ninni säger

    25 oktober, 2015 kl. 18:01

    Sååå god!! Bytte ut mandelmjölet mot 1/2 dl ytterligare kokosnötsmjöl och det funkade bra! Såg i annat recept att du tipsade om det.
    Tack för bästa recepten!!

    Svara
    • JillW säger

      25 oktober, 2015 kl. 18:55

      Härligt att höra! Kram

      Svara
  5. Linnea säger

    6 november, 2015 kl. 09:27

    Hej!

    Tänkte testa och göra denna till min sons 1årskalas imorgon. Kan man göra den kvällen innan eller ska den serveras direkt?

    Tack!

    Svara
    • JillW säger

      6 november, 2015 kl. 10:31

      Det går superbra att göra den dagen innan! Lycka till med kalaset! 🙂

      Svara
  6. Louise Petersen säger

    15 november, 2015 kl. 18:48

    Hvor stor er din form ?

    Svara
    • JillW säger

      16 november, 2015 kl. 22:21

      Vanlig storlek. Typ 20 cm.

      Svara
  7. AK säger

    28 november, 2015 kl. 09:21

    Detta är kanske uppenbart, men undrar om det är riven ingefära eller torkad (pulveriserad) du använder i receptet??

    Svara
    • JillW säger

      28 november, 2015 kl. 09:47

      Hej! Jag använde mig av mald, torkad ingefära på burk 🙂

      Svara
      • AK säger

        28 november, 2015 kl. 10:51

        Toppen! Ska testas! Tack.

        Svara
        • AK säger

          13 december, 2015 kl. 13:31

          Kom äntligen liss och testade baka denna kaka. Har gas ugn och var osäker på om den skulle vara så mjuk/kladdig som den var efter jag tog ut den – men den var helt fantastiskt delikat!! Stekte lite extra äppleskivor och lade upp på och tunt om på serveringsfatet för de som vill/kan äta mer äpple. Tack gör ett super recept!

          Svara
          • JillW säger

            13 december, 2015 kl. 21:45

            Vad kul att höra! Kram

  8. Carina säger

    13 december, 2015 kl. 21:32

    Hej!
    Om man inte har varmluftsugn, vilken grad rekommenderar du då?

    Svara
    • JillW säger

      13 december, 2015 kl. 21:44

      25 grader varmare 🙂

      Svara
  9. Malin Gustafsson säger

    7 augusti, 2016 kl. 13:06

    Hej Jill, går kakan bra att frysa in? Hälsningar Malin

    Svara
    • JillW säger

      9 augusti, 2016 kl. 19:00

      Ja absolut 🙂

      Svara
  10. Zila säger

    18 augusti, 2016 kl. 22:02

    Denna var supergod. Hur många kolisar är det i tro?

    Svara
    • JillW säger

      19 augusti, 2016 kl. 12:10

      Hej! Jag har ingen aning. Räknar aldrig, speciellt inte bakverk då det är något som inte riktigt ingår i ”standardkosten” utan något extra gott jag äter någon gång ibland. Därför spelar det ingen större roll om du förstår hur jag menar? 🙂

      Trevlig helg!

      Svara
  11. Marie Gustafsson säger

    23 augusti, 2023 kl. 11:40

    Hej! Förlåt men jag förstår inte instruktionerna! Det står att jag ska vispa ägg o sötning men sedan att jag ska ha i grädde och smör. Sedan att smör och kryddor och sötning i en skål? Ska det torra i ensamt?
    Jag vill så gärna testa 😊.

    Svara
    • Jill Wallentin säger

      23 augusti, 2023 kl. 19:00

      Hej! Det första är till smeten. Det andra: smör, kryddor och sötning är till botten av formen 🙂
      Lycka till!

      Svara
  12. Emmy säger

    13 februari, 2024 kl. 09:18

    Denna måste jag pröva!🤩
    Tror du björksocker funkar även till botten? Eller kanske lite honung (medelhögt GI men en rad andra hälsofördelar)?
    Sukrin innehåller erythritol ( https://omni.se/sotningsmedel-kopplas-till-halsorisker-i-ny-studie/a/wAxp4L https://www.expressen.se/halsoliv/forskarnas-larm-om-sotningsmedlet-erytritol/ )

    Svara
    • Jill Wallentin säger

      13 februari, 2024 kl. 10:27

      Hej! Ja xylitol funkar absolut! Jag bad en dietist och läkare granska de där studierna när de kom ut och de kunde inte hitta någon anledning till att sluta äta erythritol baserat på dem. Jag äter det ändå så sällan men föredrar xylitol av smakskäl.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

jillsmat

🫦 Ruggigt god glutenfri lågkolhydratkost
💚 Digitala hälsoprogram
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Egenföretagare
🫶🏼 Skev humor, vovvar, resor

RECEPT: OSTPANERAD OMELETT 🥚🧀 Efter alla de RECEPT: OSTPANERAD OMELETT 🥚🧀

Efter alla dessa år var det dags: en egen video på min vansinnigt goda ostpanerade omelett! 🤤 Ni får även se ett klipp från när jag lagade den i @nyhetsmorgon i slutet av videon 🫣. Märkligt nog blev jag inte inbjuden igen… 😂🤪

Den krispiga ostbotten tar omeletten till en heeeelt ny nivå – du MÅSTE testa! 😋 Perfekt till frukost eller lunch, med en bra balans av protein och fett som håller dig mätt och nöjd i många timmar.

📌 Spara gärna receptet med bokmärket så du hittar tillbaka, och dela eller gilla om du “Jillar” 🫶🏼

DU BEHÖVER
ca 6 skivor lagrad ost
2 ägg
2 msk grädde
salt och svartpeppar

FÖRSLAG PÅ FYLLNINGAR
▪️ Rökt kalkon, oregano, tomat, färskost, babyspenat
▪️ Kallrökt lax, färskost, babyspenat
▪️ Basilika, mozzarella
▪️ Chèvre, ruccola

SÅHÄR GÖR DU

1️⃣ Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
 
2️⃣ Hetta upp en medelstor non-stick-stekpanna.

3️⃣ Hyvla ost och täck botten av pannan. Stek på medelhög värme tills osten smält och bubblar.

4️⃣ Häll över äggblandningen, stek någon minut utan att röra om. Sänk värmen, lägg fyllning på ena halvan. När äggsmeten börjar stelna men fortfarande är lite lös på toppen, vik över så den blir som en halvmåne.
 
5️⃣ Stek en minut till. Klart att njuta!

💬 Du som lagat den innan – vilken är din favoritfyllning? Tipsa gärna i kommentarerna! 🤗👇

Ha det gott! 💚
 / Jill

#lågkolhydratkost #nyhetsmorgon #lchf #lavkarbo #lowcarb #ost #ägg #omelett #recept #glutenfritt #frukost #hållbarkost #hälsa #healthyfood #keto
HUR ALLT STARTADE… 🐣 Häromdagen när jag gi HUR ALLT STARTADE… 🐣

Häromdagen när jag gick igenom alla recept och inlägg på jillsmat.se blev jag påmind om vilken jäkla resa det varit 😅.

Allt började 2009 när jag jobbade som AD/produktionschef på lokala månadsmagasin i Stockholm. Jag gjorde bl.a matuppslag i varje nummer, och min (vedervärdiga) chef döpte dem till “Jills mat”. 
Namnet har hängt med sedan dess 😁.

Runt samma tid gled jag in på LCHF av en slump när en kollega fick tips från sin dietist att skippa kolhydraterna. Jag testade, kilona rasade trots att jag åt gott – fattade ingenting 🤯. Vad var detta för magi?! HUR var det möjligt? Klart jag startade Instagram – sånt kan man inte gatekeepa! 💃🏼

👩‍🍳 2013 startade jag eget bolag, utbildade mig till avancerad kost- & näringsrådgivare (@paleo_institute) och släppte min första kokbok. Hade till och med en egen LCHF-avdelning på @citygross i Bromma 😂

🧀 Lagat mat i @nyhetsmorgon (satte nästan eld på min/mammas ostpanerade omelett och råkade moona Niklas Strömstedt 🍑🙃).

📸 Varit på omslaget till @expressen LCHF-magasin (katastrofbild 😆).

🎤 Lagat mat på scen med @doggelitoofficial i @tyresocentrum 😂 (skulle varit Paolo Roberto, men glad att det blev Dogge 😅).

👩‍💻 Jobbat 6 år på Diet Doctor (fd. Kostdoktorn) där jag blev proffs på att skapa goda, enkla och hälsosamma recept.

🥩 Åt inte däggdjur på 15 år. Under covid började jag igen när jag “blev tvungen” att provlaga recept åt Diet Doctor hemifrån och insåg att jag som receptansvarig bör veta hur man tillagar alla sorters protein.

🚀 Våren 2023 satsade jag fullt på mitt eget företag för att leva livet jag vill och hjälpa fler till njutbar hälsa.

✈️ Började resa själv när jag blev singel – blev hooked och jobbar nu även för hotell med marknadsföring etc.

🍽 Grunden har alltid varit glutenfri lågkolhydratkost, men jag har moderniserat den till en njutbar, hållbar kost.

💫 Förra året startade jag digitala hälsoprogram som hittills hjälpt hundratals att äta medvetet, gott och näringsrikt.

Nu ser jag fram emot nya äventyr och att hjälpa fler matälskare leva sitt liv fullt ut 💫.

Tack alla ni som stöttat mig längs vägen ❤️. Hur hittade du hit? Kommentera gärna 🥰

/Jill
RECEPT: LOW-CARB SOMMARWRAPS 🌯🍓 Socker- & g RECEPT: LOW-CARB SOMMARWRAPS 🌯🍓

Socker- & glutenfria wraps med kardemumma, vaniljkräm och jordgubbar – larvigt goda och perfekta till sommarfikat! 🤤

 📌 Spara gärna receptet & dela med en vän som borde baka dessa till dig! 😜

👩‍🍳 4 wraps | ⏰ 20 min 

KARDEMUMMAWRAPS
4 ägg
4 msk grädde
2 msk mandelmjöl (alt kokosmjöl)
2 tsk fiberhusk
1 msk sockerfri sötning (xylitol, erytritol eller stevia – t.ex. Sötströ, Sukrin eller Nick’s)
0,5 tsk kardemumma
1 krm salt

▫️Vispa ihop, låt svälla några min. Bred ut rundlar (ca 18 cm) på bakplåtspapper. Grädda i 175°C (varmluft) ca 5 min. Låt svalna.

VANILJKRÄM
1 ägg + 2 äggulor
2 dl grädde
2 msk sockerfri sötning (samma som till wrapsen)
0,5 tsk vaniljpulver

▫️Rör ihop i kastrull på låg värme tills krämen tjocknar (OBS! får ej koka). Kyl.

FYLLNING 
2 dl vispad grädde
200 g jordgubbar
Färsk mynta

▫️Bred ut vaniljkräm, toppa med grädde och jordgubbar. Rulla ihop och dela ev. på mitten för 6 lagom stora bitar 💚.

Hoppas du “Jillar” 😋

Ha det gott!
/Jill

#lowcarb #lavkarbo #sockerfritt #glutenfritt #jordgubbar #jillsmat #hälsosamt #recept #lågkolhydratkost #fika #glutenfree #lchf #keto
📣 NYHET! Jag funderar på att öppna upp för e 📣 NYHET! Jag funderar på att öppna upp för exklusiv 1:1-coaching… 💬

…för dig som vill ha min hjälp – med fullt fokus på dig, din vardag och din hälsa 🤗.

Tillsammans skapar vi ett upplägg som är hållbart – för just DIG 🫵🏼.

Du får bland annat:
 🍽️ Individanpassade veckomenyer – baserade på dina mål, smakpreferenser och eventuella allergier

📲 Löpande stöd via chatt – med pepp, påminnelser och möjlighet att ställa frågor när du behöver det

👩🏼‍💻 Videosamtal – med struktur, inspiration och konkreta verktyg

👩🏼‍🍳 Personliga möten (om det funkar geografiskt) – där vi kan laga mat ihop eller ses för att handla

💪🏼 Tillgång till mina träningspass – enkla, effektiva och gjorda för att kunna utföras hemma

Jag kommer bara att coacha ett fåtal åt gången – så du får den uppmärksamhet och det stöd du faktiskt behöver.

Det här är för dig som vill göra en förändring som håller. Med mindre stress, mer energi – och mat du älskar 😋.

📩 Skicka mig ett DM eller mejla till mail@jillsmat.se så ser vi om det här kan vara något för dig ☺️.

Ta hand om dig så länge! 💚

/Jill, lic. kost- och näringsrådgivare

#jillsmat #hållbarhälsa #lågkolhydratkost #glutenfritt #antiinflammatoriskt #lowcarb #recept #träning #coaching #hälsa #kostrådgivning #friskvård
RECEPT: SOCKERFRI BURKGLASS 🍨🍓 En barnsligt RECEPT: SOCKERFRI BURKGLASS 🍨🍓

En barnsligt god glass – helt utan socker och tillsatser – som du skakar ihop på bara några minuter. Du behöver ingen glassmaskin, bara en burk och lite 💪. Välj dina egna smaksättningar och toppings för att trolla ihop din egen favorit 😋.

📌Glöm inte att spara receptet till senare. Dela och gilla gärna om du “Jillar” 🙏. 

1 portion

INGREDIENSER
1,5 dl vispgrädde, 40%
1 äggula
1 msk sockerfri sötning, helst xylitol, obs giftigt för hundar (eller exempelvis Sötströ, Nick’s, Sukrin)
½ tsk vaniljpulver + några droppar vaniljextrakt/arom
1 krm salt

1️⃣ Häll alla ingredienser i en glasburk med lock (minst 3–4 dl).

2️⃣ Skruva på locket ordentligt.

3️⃣ Skaka burken kraftigt i minst 5 minuter tills blandningen blir fluffig (eller fuska med en elvisp 😇).

4️⃣ Ställ burken i frysen i minst 2,5 timme. Rör gärna runt ibland för en jämnare konsistens.

5️⃣ Ta ut burken ca 5 minuter före servering så glassen hinner mjukna något. Toppa med dina favorittoppingar och ät direkt ur burken. 

SMAKSÄTTNINGSFÖRSLAG (tillsätt innan du skakar):
🍫 Choklad & jordnöt – 1 msk kakao och 2 msk hackade salta jordnötter
 🍓 Bär – 2 msk mosade bär, ex blåbär, jordgubbar eller hallon
 🥜 Nötkräm – 1 msk sockerfri nötsmör (jordnöt, hasselnöt, mandel)
 ☕️ Kaffe – 1 tsk espressopulver eller snabbkaffe
 🍋 Citron – Rivet skal från ½ citron + 1 tsk citronsaft
 🥥 Kokos – 1 msk riven kokos + byt ev. ut halva grädden mot kokosgrädde
 🍪 Cookie dough – Små bitar av sockerfri kakdeg eller hackad mörk choklad
 🌿 Mintchoklad – Några droppar pepparmyntsextrakt + hackad sockerfri choklad

TOPPA GÄRNA MED:
🍓 färska eller tinade mosade bär
🍫 sockerfri choklad, hackad eller riven
🥜 rostade nötter
🥥 kokosflingor

Vilka smaker hade du gjort? 😋

Ta hand om dig! 
/Jill 

#lågkolhydratkost #sockerfritt #glutenfritt #recept #lchf #keto #lavkarbo #sugarfree #glass #icecream #sommar #efterrätt #hållbarhälsa #hälsa #foodporn #foodgasm #matsomgörgott #diabetes #lågkolhydrat
HÄLSOPROGRAM FÖR OSS FOODIES 💚🤤🍳 Det h HÄLSOPROGRAM FÖR OSS FOODIES 💚🤤🍳

Det här är för oss som älskar mat. På riktigt 🫦.
Vi som aldrig skulle stå ut med att vara hungriga, räkna kalorier eller äta tråkigt. Inte ens om vi fick betalt 😝.

Men om du älskar att tugga dig igenom torr kyckling, dricka pulver ur shaker och leva efter siffror i en app – då kan du scrolla vidare 😝.

💚 I mina hälsoprogram går hälsa och njutning hand i hand. Det är ett avslappnat upplägg utan pekpinnar – men med massor av kunskap, gemenskap, inspiration och glimten i ögat.

Du lär dig att göra medvetna val som fungerar för just DIG – och får resultat som både känns och syns, och som faktiskt håller.

🥑 Programmen passar de flesta – men gör extra stor skillnad för dig som har:
✓ övervikt
✓ diabetes (eller har anlag för att få det )
Obs! Många behöver trappa ner eller till och med avsluta sin medicinering i samband med kostomläggningen – rådgör med din läkare.

✓ klimakteriebesvär
✓ låg energi, kort stubin
✓ sötsug eller behov av att småäta
✓ känslig mage eller IBS
✓ celiaki eller vill undvika gluten

🏋️‍♀️ I programmen ingår även:
 – Kul och effektiv träning, framtagen av VIP-PT:n @marcsfitnesslab 
 – Daglig pepp, inspiration och stöd i en sluten Facebookgrupp (du kan självklart delta även utan Facebook)

💬 Några ord från tidigare deltagare:
”Bästa programmet! Mina förklimakteriebesvär är som bortblåsta, har tappat i vikt, magen är lugn och maten är helt magisk.”

”Det passar alla – även med kräsna barn, fullt schema och noll lust att räkna något.”

”Jag har fått ordning på mina blodvärden och känner att det här är något jag vill fortsätta med – inte bara i 30 dagar.”

”Programmet hjälpte mig att hitta matglädje utan stress. Det här är hållbart på riktigt.”

❤️ Det här är inte en quick fix. Det är en investering i dig själv – i din hälsa, matglädje och livskvalitet.

👉 Är det här något för dig? Läs mer och anmäl dig till nästa program eller självgående Flex-kurs på jillsmat.se/shop (länk i bio) eller via Benify.

Ps. Glöm inte att utnyttja ditt friskvårdsbidrag!

Ta hand om dig! 🫶🏼
/Jill
Följ på Instagram

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se