Det här är kort och gott en fantastisk burgare. Underbart saftigt kött, smält cheddar, rökig chipotledressing, guacamole, majo och jalapeños för extra sting. Brödet som omfamnar denna härlighet är stekt i skyn och fettet från burgarna vilket ger dem en frasig yta och massor av smak. Burgarna blir extra goda om du grillar dem. Stek då bröden i smör.
Ingredienser
Burgarna
- 500 g kycklingfärs , eller annan valfri färs
- 50 g smör
- 2 msk grädde
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk salt
- 0,25 tsk nymalen svartpeppar
- 4 skivor cheddarost
Bröden
- 2 msk smör , smält
- 1 msk sesamfrön
- 4 st ägg
- 0,5 dl färskost (typ Philadelphia)
- 6 msk pofiber (finns att köpa i glutenfria hyllan)
- 0,75 tsk bakpulver
- 0,25 tsk salt
Guacamole
- 1 avokado
- 3 körsbärstomater
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 liten rödlök
- 0,5 dl hackad koriander
- 1 tsk limejuice
- salt och peppar , smaka av
Chipotledressing
- 1 dl crème fraiche
- 2 msk majonnäs
- 0,5 tsk chipotlechili
- 0,5 tsk chilipulver
- 0,5 tsk vitlökspulver
- salt och peppar , smaka av
Vid servering
- 2 jalapeños , fint skivade
- 4 msk majonnäs
- 4 salladsblad
Instruktioner
- Gör burgarna genom att skära smöret i små tärningar. Blanda smöret med färs, grädde och kryddor och forma till burgare.
- Stek burgarna i smör i en het stekpanna eller på grillen tills de är ordentligt tillagade (om kyckling eller kalkon). Lägg på osten när burgarna börjar bli klara och låt den smälta.
- Mixa samtliga ingredienser till guacamolen och smaka av med salt och peppar.
- Blanda samman ingredienserna till chipotledressingen. Smaka av med salt och peppar.
Bröden
- Smält smöret, fördela det i stora och breda muggar eller portionsformar (som tål att vara i mikrovågsugn). Smörj kanterna. Strö ut sesamfrön i formarna.
- Vispa ihop samtliga ingredienser till bröden i en skål tills smeten blivit jämn. Fördela smeten i formarna. Mikra ett bröd i taget i 2 minuter på 700 watt.
- Dela bröden på mitten och stek dem i stekflottet efter du stekt klart burgarna tills de fått fin färg och blivit frasiga.
Servering
- Lägg upp bröden på tallrikar. Toppa med chipotledressing, kött, guacamole, majonnäs, jalapeños och sallad. Lägg på andra brödskivan, tryck till lite. Njut.