Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt

jillsmat_ekoodling

Vad är det egentligen för skillnad mellan ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt odlad mat? Här försöker jag reda ut begreppen så att du kan ta medvetna beslut i matbutiken.

 

Vad innebär ekologiskt?

Om en grönsak är ekologiskt odlad betyder det att den varken har besprutats med kemiska bekämpningsmedel eller odlats med konstgjort gödsel. Grönsaken har heller inte blivit genmanipulerad eller varit utsatt för joniserad strålning.

Om förpackningen med kött eller ägg som du håller i är märkt som ekologisk innebär det kort och gott att djuren haft ett bättre liv. De har fått vara utomhus och i större utsträckning kunnat få utlopp för sina naturliga drifter och behov. Kalvarna får exempelvis stanna hos sin mamma i några extra dagar och dricker komjölk även efter att de skiljts från sin mamma. Hönorna får möjlighet att sprätta i jorden året runt och lägger sina ägg i rede.

Läkemedel används vid behov och inte i förebyggande syfte som det görs med de flesta konventionellt uppväxta djur.

Djurens foder är ekologiskt och kommer ofta från samma gård. Det behöver dock inte betyda att djuren får den sorts mat som de är genetiskt anpassade för.

Ett exempel är odlad lax och nötkreatur som utfodrats med spannmål och soja. Detta leder till att deras kött får en negativ obalans mellan omega-3 och omega-6 – precis på samma sätt som våra kroppar får om vi äter den typen av föda. Därför bör man i första hand välja vildfångad lax och kött från naturbeteskreatur som ätit artegen föda som därmed har ett mindre stressat och anti-inflammatoriskt kött.

Exakt hur produktionen och kontrollerna ska gå till står i den Europeiska gemenskapens förordningar, EG. Där finns också beskrivningar över hur produkterna ska märkas. Dessa förordningar måste följas av samtliga medlemmar i EU samt för de länder som importerar mat till EU-länder.

 

För att man ska få märka sin produkt som ekologisk här i Sverige måste man bli certifierad av någon av Sveriges fyra kontrollorgan. Om man har hand om djur så kontrolleras gården sedan två gånger om året. Undantag gäller dock om certifiering gäller för producenter som säljer svenska produkter direkt till slutkonsument.

eu_ekologiskProdukten måste innehålla minst 95 % ekologiska ingredienser och alla produktionsled ska vara godkända av ett ekologiskt kontrollorgan. Produkten ska sedan märkas med det kodnummer som representerar det specifika kontrollorganet samt med en EU-logotyp.

 

KRAV

Om en vara är KRAV-märkt behöver det inte betyda att varan är helt ekologisk – även om den oftast är det. Produkten innehåller dock minst 70 % ekologiska ingredienser och exakt hur stor andelen är ska stå under KRAV-märket.

KRAV:s regler är i många fall snäppet hårdare än EU:s regler gällande miljö, djurhållning, fiske och tillsatser.

Man förbjuder bland annat flera av de bekämpningsmedel som är godkända av EU, som exempelvis koppar och svavelkalk.

Förpackningsmaterial och arbetskraft finns det också regler kring vilket inte finns bland EU:s förordningar. Andra viktiga skillnader är att en KRAV-märkt vara varken får innehålla nitriter (som enligt flera djurförsök visat sig vara ett cancerframkallande ämne som ofta finns i bacon och andra charkuterivaror), sötningsmedel, färgämnen eller smakförstärkare.

KRAV:s strängare regler kring slakt innebär att den totala restiden för djuren inte får överstiga åtta timmar och att den etablerade djurgruppen ska hållas samman vid transport och uppstallning.

UtskriftFör att få märka sina varor med KRAV-logotypen så behöver man först och främst få sin certifiering från någon av KRAV:s oberoende kontrollinstanser. Man behöver sedan betala en årlig licensavgift till KRAV och kontrolleras löpande av certifieringsorganet – minst en gång om året.

 

Biodynamiskt

Skillnaden mellan de olika odlingssätten är bland annat att den konventionella är resursuttömmande, den ekologisk resurscirkulerande och den biodynamisk resursnärande. Alltså, med den ekologiska metoden cirkulerar de resurser som finns och det tär inte, medan den biodynamiska har visat sig vara en metod som hela tiden bygger upp värdet av energi, antalet organismer i jorden, högre bördighet och så vidare.

De livsmedel den biodynamiska odlingen får fram har visat sig ha större omfång i smak, lukt och färg, högre näringsinnehåll och lägre andel vatten.

För att berika jorden med extra näring så används olika fältpreparat. Givetvis används husdjurens gödsel men även olika djurorgan komposteras tillsammans med blommor.

Ett fältpreparat baserat på kisel sprutas också direkt på grödorna för att stimulera växternas förhållande till ljuset.

Biodynamiska Föreningen menar att på samma sätt som växtligheten står i ett direkt samband med omgivningen så gör även solen, månen och planeterna det. På så sätt handlar biodynamisk odling även om astronomi.

 

Andra viktiga märkningar är:

Fairtrade

Fairtrade är en oberoende certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom.

MSC

MSC_logoMSC, Marine Stewardship Council, är en miljömärkning som gör det lätt för oss konsumenter att välja fisk och skaldjur som främjar hållbara fiskemetoder.

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …