Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Om lågkolhydratkost

evolution_illustration_vänd

Lågkolhydratkost är inte märkligare än att spola tillbaka tiden och åter­igen äta det som vi är designade för. Men tragiskt nog är det fortfarande många i dagens samhälle som anser att sockriga flingor, chokladmjölk och formbröd är mindre skadligt för våra kroppar.

I korthet så innebär lågkolhydratkost (vilket inkluderar de flesta former av LCHF och paleo) att man utesluter socker, stärkelse och märkliga tillsatser i maten som vi äter. Margarin och härdat fett (kraftigt kemiskt behandlat) byter man ut mot naturliga fetter. De kolhydrater man äter kommer främst från ovan jord grönsaker, nötter och mejeriprodukter men även till viss del bär, avokado, lök och vissa rotfrukter. Proteinet äter man som vanligt men snarare mindre än tidigare på grund av mer näringstät mat som mättar bättre.

 

Räcker inte flera tusen år som långtidsstudie?

För att få lite perspektiv på utvecklingen så föddes Homo sapiens i Afrika för ungefär 200 000 år sedan. Det dröjde cirka 160 000 år innan människor förflyttade sig till nordligare breddgrader för att kolonisera norra Europa. Man åt vad som fanns tillgängligt efter säsong: nötter, växter, frukt, bär, insekter, vilda djur, fisk, skaldjur och fågelägg.

För 4 000–5 000 år sedan så började människan att odla spannmål uppe i Norden. Arkeologiska fynd har visat att skeletten därefter blev skörare och problem med inflammationer ökade när man lämnade jakt- och samlarsamhället för jordbruket.

Efter 1900-talets mitt så ansågs det plötsligt vara hälsosamt att byta ut det dyra fettet mot billigt kemiskt framställt margarin, socker och stärkelse.

Så med andra ord har våra kostvanor vänts upp och ner på en relativt kort period samtidigt som de flesta av oss numera har stillasittande jobb. Är det då konstigt att folk blir sjuka?

 

Vad händer i kroppen?

Kort förklarat så försvinner aldrig energi, bara förflyttas. Men kroppen reagerar på olika sätt beroende på vilken typ av energi som du äter. En kalori är med andra ord ganska ointressant. Om du äter kolhydrater, och inte gör dig av med dem, så flyttas en del av energin in i våra fettlager som reservbränsle och resten används som energi.

Men om du äter lågkolhydratkost använder du fettet direkt som energi i form av ketoner och fettsyror. Man kan givetvis lagra fett på lågkolhydratkost också men då krävs det mycket större portioner.

Kroppens celler ställer oftast om sig från att vara i sockerdrift till fettdrift redan efter ett par dagar. Om man tränar hårt kan det ta längre tid på grund av en större mängd muskelmassa som behöver programmeras om. Det är i denna omställningsfas som många kan må lite dåligt.

Detta är inte farligt men man kan känna sig slö och orkeslös då kroppen inte hunnit anpassa sig än till sitt nya bränsle. En acetonliknande andedräkt brukar också förekomma i omställningsfasen. Att dricka mycket vatten och salta lite extra på maten är en bra idé då kroppen gör sig av med mycket vätska.

När man slutar mata kroppen med turbobränsle, alltså kolhydrater, så håller sig blodsockret på en jämn och harmonisk nivå

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …