Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Glutenfria low-carb protein tortillas

9 augusti, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Goda och enkla tortillabröd som innehåller få kolhydrater men däremot en massa protein. De är mjuka och hållbara dessutom! Samma magiska smet kan du använda till allt ifrån nudlar till lasagneplattor.
Skriv ut receptet
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 15 minuter minuter
Total tid 30 minuter minuter
Måltid Bröd, Tillbehör
Kök Mexikanskt
Portioner 6 stycken små

Ingredienser
  

  • 4 st ägg
  • 150 g riven mozzarellaost (ej den färska vita bollen)
  • 0,5 dl whey protein (naturell) eller ärtprotein.
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm salt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) och ta fram en plåt med bakplåtspapper (helst ugnsduk för jämnare yta).
  • Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät smet.
  • Använd en slickepott för att forma smeten till runda tortillabröd (ca 18 cm) på bakplåtspappret. Ju tunnare du gör dem desto lättare blir de att vika. Om du gör fler än två behöver du fler plåtar, alternativt göra dem i omgångar.
  • Grädda i ugnen i 5 minuter eller tills smeten har satt sig. Ta ut från ugnen. Använd en stekspade för att lossa bröden från bakplåtspappret.
  • Fyll med valfri fyllning.

Anteckning

TIPS!  Förläng tiden med ca 10 minuter så blir de krispiga. Klipp sedan i trekanter och vips så har du har nachochips! Krydda eventuellt med lökpulver och chilipulver. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Recept, Tillbehör

Glutenfritt LCHF-julbröd

15 december, 2019 av Jill Wallentin 14 kommentarer

Jill Wallentin
Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick senap. Jag gräddade dem i miniformar men det går givetvis lika bra att baka dem i en vanlig brödform.
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 1 bröd

Ingredienser
  

  • 5 st ägg ekologiska
  • 50 g smör , smält
  • 1 msk fibersirap gold
  • 1 dl sockerfri julmust
  • 3 dl mandelmjöl eller en något mindre mängd av sesam- eller kokosmjöl om nötfritt.
  • 1,5 dl linfrön
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk himalaya salt
  • 0.5 tsk ingefära
  • 0.5 tsk nejlika

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Vispa ihop äggen tillsammans med det smälta smöret, fibersirap och julmust.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan skål och vispa sedan snabbt ihop med äggblandningen. Låt stå och svälla i några minuter.
  • Bred ut degen i en formbrödform, gärna med bakplåtspapper i så blir det superlätt att ta upp det när det är klart.
  • Grädda i ugnen i cirka 40 minuter eller till färdiggräddat.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Jul, Recept

Texmex-burgare med LCHF-bröd

22 juli, 2018 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Det här är kort och gott en fantastisk burgare. Underbart saftigt kött, smält cheddar, rökig chipotledressing, guacamole, majo och jalapeños för extra sting. Brödet som omfamnar denna härlighet är stekt i skyn och fettet från burgarna vilket ger dem en frasig yta och massor av smak. Burgarna blir extra goda om du grillar dem. Stek då bröden i smör.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Tex-Mex
Portioner 4 burgare

Ingredienser
  

Burgarna

  • 500 g kycklingfärs , eller annan valfri färs
  • 50 g smör
  • 2 msk grädde
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk salt
  • 0,25 tsk nymalen svartpeppar
  • 4 skivor cheddarost

Bröden

  • 2 msk smör , smält
  • 1 msk sesamfrön
  • 4 st ägg
  • 0,5 dl färskost (typ Philadelphia)
  • 6 msk pofiber (finns att köpa i glutenfria hyllan)
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt

Guacamole

  • 1 avokado
  • 3 körsbärstomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 liten rödlök
  • 0,5 dl hackad koriander
  • 1 tsk limejuice
  • salt och peppar , smaka av

Chipotledressing

  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 tsk chipotlechili
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • salt och peppar , smaka av

Vid servering

  • 2 jalapeños , fint skivade
  • 4 msk majonnäs
  • 4 salladsblad

Instruktioner
 

  • Gör burgarna genom att skära smöret i små tärningar. Blanda smöret med färs, grädde och kryddor och forma till burgare.
  • Stek burgarna i smör i en het stekpanna eller på grillen tills de är ordentligt tillagade (om kyckling eller kalkon). Lägg på osten när burgarna börjar bli klara och låt den smälta.
  • Mixa samtliga ingredienser till guacamolen och smaka av med salt och peppar.
  • Blanda samman ingredienserna till chipotledressingen. Smaka av med salt och peppar.

Bröden

  • Smält smöret, fördela det i stora och breda muggar eller portionsformar (som tål att vara i mikrovågsugn). Smörj kanterna. Strö ut sesamfrön i formarna.
  • Vispa ihop samtliga ingredienser till bröden i en skål tills smeten blivit jämn. Fördela smeten i formarna. Mikra ett bröd i taget i 2 minuter på 700 watt.
  • Dela bröden på mitten och stek dem i stekflottet efter du stekt klart burgarna tills de fått fin färg och blivit frasiga.

Servering

  • Lägg upp bröden på tallrikar. Toppa med chipotledressing, kött, guacamole, majonnäs, jalapeños och sallad. Lägg på andra brödskivan, tryck till lite. Njut.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Fågel, Grillat, Måltid, Recept

Nötfritt mikrobröd

30 juni, 2018 av Jill Wallentin 11 kommentarer

Nötfritt mikrobröd
Jill Wallentin
Jag har aldrig direkt känt ett sug av att baka i mikrovågsugnen. Men testade mig fram för att hitta det perfekta mikrobrödet. Efter en hel del laborerande blev detta resultatet. Ett väldigt "brödlikt" bröd utan vare sig mandel- eller kokosmjöl som enbart innehåller 1,5 g kolhydrater per portion (1 bröd delat på mitten). Det här måste du testa!
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 1 (1 bröd som du delar på mitten)

Ingredienser
  

  • 15 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 msk färskost (typ Philadelphia)
  • 1,5 msk pofiber (finns att köpa i glutenfria hyllan)
  • ¼ tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Instruktioner
 

  • Smält smöret i en kopp med bred botten eller i en liten portionsform med höga kanter (ca 8 cm i diameter).
  • Om du vill snåla med disken vispar du ihop de blöta ingredienserna inkl. smöret direkt i koppen med en gaffel och sen vispar du i de torra. Eller så vispar du ihop allt i en större skål med en ordentlig handvisp vilket är betydligt enklare - speciellt om du vill göra flera bröd på en gång.
  • Mikra brödet i 2 minuter på full effekt (ca 700 watt).
  • Lossa brödet från formen, dela det på mitten eller flera gånger om du gjort brödet i en smalare kopp/form. Rosta tills brödet fått en fin färg och krispig yta.
  • Njut tillsammans med rikligt med pålägg så har du en mättande frukost eller brunch på bara några minuter.

Anteckning

TIPS! Variera gärna med att tillsätta vallmo-, sesamfrön eller brödkrydda. Toppen som hambugerbröd!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Recept

Glutenfria frörutor med ost

16 september, 2017 av Jill Wallentin 9 kommentarer

Jill Wallentin
Supergoda och lättbakade frörutor som är lite som en mix mellan ett mjukt bröd och kex. Snåla inte med dina favoritpålägg och du har en mättande och supergod frukost. Blir extra krispiga och goda om du rostar dem!
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 16 stycken

Ingredienser
  

  • 100 g smör eller neutral kokosolja
  • 3 st ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 0,5 dl chiafrön eller linfrön
  • 150 g riven ost
  • 1 dl pofiber
  • 2 tsk fiberhusk

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft)
  • Smält smöret och vispa ihop tillsammans med ägg, salt och bakpulver.
  • Häll i resten av ingredienserna och blanda ihop. låt stå och svälla i några minuter.
  • Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Det enklaste sättet är att lägga ett ark bakplåtspapper ovanpå och sen kavla ut smeten till ett jämnt lager.
  • Toppa eventuellt med extra frön och grädda i ugnen tills brödet fått fin färg i cirka 15-20 minuter.
  • Skär i rutor, ät och njut!

Anteckning

Perfekt att skära i rutor och frysa in. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Frukost/Brunch, Nötfritt, Recept

Glutenfria ostkex

9 februari, 2017 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
 De här ostkexen blev riktigt goda och frasiga! Avnjuts bäst med smör och givetvis ännu mera ost och kanske även en klick sockerfri tranbärsmarmelad.
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 60 st

Ingredienser
  

  • 3 dl riven ost
  • 2 st ägg
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl mandelmjöl
  • 0,75 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk brödkrydda
  • 2 tsk kumminfrön

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ihop den rivna osten med ägg och olivolja.
  • Tillsätt resten av ingredienserna, förutom kumminfrön, och blanda till en jämn deg.
  • Lägg över degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper på. Lägg över ett till bakplåtspapper och kavla ut degen tills den täcker hela pappret. Dra bort pappret försiktigt.
  • Strössla över kumminfrön och skär den utkavlade degen i små rutor.
  • Grädda i cirka 15 minuter eller tills kexen fått en fin gyllene färg.
  • Låt svalna på galler. Förvaras sedan torrt i rumstemperatur.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Recept, Snabblagat, Snacks, Tillbehör

Godaste formbrödet

4 december, 2016 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Ett supergott formbröd med lite kolhydrater, utan gluten och med mycket trevlig konsistens. Brödet går väldigt bra att frysa och rosta när man blir sugen.
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 1 formbröd

Ingredienser
  

  • 6 st ägg
  • 3 dl yoghurt med hög fetthalt
  • 1 dl grädde
  • 75 g smör smält
  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 dl pofibrer
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk linfrön
  • 2 msk solrosfrön
  • 2 tsk brödkrydda
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk salt

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 160 grader (varmluft).
  • Vispa ihop äggen, yoghurten, grädden och smöret.
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål och vispa ihop det sedan i äggsmeten. Låt stå och svälla ca 10 minuter.
  • Täck formen med smörpapper och klicka ner smeten. Toppa med sesamfrön och solrosfrön.
  • Grädda i ugnen i ca 1 timme.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Recept

Mejerifritt formbröd

1 maj, 2016 av Jill Wallentin 10 kommentarer

Jill Wallentin
Här kommer mitt recept på ett riktigt gott, nyttigt och mejerifritt formbröd som är proteinrikt och laddat med nyttiga fetter, vitaminer och mineraler. Skär gärna i rätt tunna skivor när det är kallt och frys in. Perfekt att tina i brödrosten när man känner sig sugen på en nyttig macka med mycket pålägg.
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 1 bröd

Ingredienser
  

  • 5 st ägg ekologiska
  • 0,5 dl kokosolja
  • 2 dl mandelmjöl eller en något mindre mängd av sesam- eller kokosmjöl om nötfritt.
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl chiafrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk himalaya salt

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 180 grader (varmluftsugn).
  • Vispa ihop äggen tillsammans med kokosoljan (värm några sekunder i mikron så blir den rinnande och lättare att blanda) och vispa sedan i resten av ingredienserna. Låt stå och svälla i några minuter.
  • Bred ut degen i en formbrödform, gärna med bakplåtspapper i så blir det superlätt att ta upp det när det är klart.
  • Grädda i ugnen i cirka 30 minuter eller tills färdiggräddat.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Mejerifritt, Nötfritt, Recept

Nötfritt sesambröd

22 juli, 2015 av Jill Wallentin 5 kommentarer

Jill Wallentin
Ett smakrikt, saftigt och mättande nötfritt bröd bakat med sesammjöl. Det här är en platt variant av mitt tidigare recept på brytbröd men det blev så bra att det värt en egen receptsida.
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 12 stycken bröd

Ingredienser
  

  • 50 g smör
  • 2 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 100 g färskost (typ philadelphiaost)
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl Sesammjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Mixa linfrön och solroskärnor. Smält smöret och vispa ihop med ägg, grädde och färskost. Blanda samman med resten av ingredienserna och låt svälla i cirka 10 minuter.
  • Klicka ut smeten på bakplåtspapper och platta till dem med baksidan av en blöt sked.
  • Pensla gärna med äggula och strössla över sesamfrön.
  • Grädda i cirka 15 minuter eller tills brödet fått en fin färg.

Anteckning

Sesam innehåller oftast mindre än 5% kolhydrater och påminner lite mer om kokosmjöl i konsistensen och behöver en aningen mer vätska än mandelmjöl.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Frukost/Brunch, Recept

Nötfritt brytbröd bakat med sesammjöl

18 juli, 2013 av Jill Wallentin 9 kommentarer

jillsmat_sesambrytbröd

Ett smakrikt, saftigt och mättande nötfritt bröd bakat med sesammjöl.

…

Läs mer

Arkiverad under: Bröd, Recept, Tillbehör

  • 1
  • 2
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …