Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Jills socker- och glutenfria rabarbertosca (LCHF)

4 juli, 2020 av Jill Wallentin 2 kommentarer

LCHF-rabarbertosca

Jill Wallentin
Inspirationen till den här ljuvliga LCHF-kakan kom ifrån mina toscamuffins, som enligt mig är bland det godaste jag ätit i LCHF-väg. Det här är en lite pimpad variant med rabarber och hasselnötter. Ljuvligt god som den är eller tillsammans med sockerfri vaniljkräm eller vaniljglass.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Kök Svenskt
Portioner 8 bitar

Ingredienser
  

Kakan

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl valfri sötning (helst sötströ, sukrin gold eller xylitol)
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 krm salt
  • 5 dl rabarber , skurna i 5 mm stora bitar
  • 1 msk valfri sötning (helst sötströ, sukrin gold eller xylitol)

Toscatoppingen

  • 100 g mandelspån
  • 100 g hasselnötter , grovt hackade
  • 50 g smör
  • 3 msk fibersirap gold
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft)
  • Smält smöret och vispa ihop det med ägg, sötning, vanilj och bakpulver tills lite fluffigt. Vispa i resten av ingredienserna.
  • Bred ut smeten i en smörad pajform. Fördela ut rabarbern i ett jämnt lager över kaksmeten och strössla över lite extra sötning.
  • Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills kakan fått lite färg och rabarbern blivit mjuk.
  • Medan kakan är i ugnen, rosta mandelspånen och hasselnötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta gott.
  • Tillsätt smöret och låt det bli lite brynt för en nötigare smak. Häll i sötning, salt och grädde. Sänk temperaturen något och låt puttra tills vätskan början bli krämig och liknar kolasås.
  • Bred ut toscasmeten över den färdiggräddade rabarberkakan. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills servering.

Anteckning

Variera gärna med blåbär eller hallon istället för rabarber. Då kan man även minska lite på sötningen eftersom de är sötare än rabarber.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Sötsaker

Jills kärleksmums LCHF-style

8 oktober, 2018 av Jill Wallentin 13 kommentarer

Kärleksmums LCHF-style

Jill Wallentin
Kärleksmums, mockarutor eller snoddas – kärt barn har många namn. Originalet innehåller nästan 1 liter(!) socker men dessa är både fria från socker och gluten men ändå smakar de faktiskt otroligt likt originalet. De små men naggande goda rutorna av kärlek innehåller endast 1 g kolhydrater per styck. Perfekt saftiga med kraftig chokladsmak. Smakar extra gott tillsammans med en kopp stark espresso.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 48 små rutor

Ingredienser
  

Kakan

  • 150 g smör smält
  • 3 st ägg
  • 1 dl xylitol sötströ eller motsvarande
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver

Glasyren

  • 50 g smör
  • 2 msk grädde
  • 3 msk starkt kaffe
  • 100 g mörk sockerfri choklad (minst 70% kakao)

Topping

  • 0,5 dl kokosflingor

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader (varmluftsugn)
  • Smält smöret och vispa ihop med ägg och sötning tills lite fluffigt. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
  • Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnsform med höga kanter ca 35x27 och häll i smeten. Bred ut den jämnt över hela botten och grädda i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  • Gör glasyren genom att koka upp smör, grädde och kaffe i en kastrull. Lägg i chokladen och sänk värmen. Rör runt tills chokladen smält helt och glasyren är jämn och fin. Låt svalna något.
  • Häll glasyren över kakan och toppa med kokosflingorna. Ställ in kakan i kylen och låt svalna helt. Skär kakan i rutor med en vass kniv. Njut.

Anteckning

Näringsinnehåll per styck: 1 g kolhydrater, 7 g fett, 1 g protein (75 kcal)
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Sötsaker

Toscamuffins á la LCHF

18 mars, 2018 av Jill Wallentin 6 kommentarer

Toscamuffins á la LCHF

Jill Wallentin
Toscakaka har varit en favorit sedan barnsben. Vet inte varför det tog så lång tid innan jag gav mig på ett försök att göra den helt utan socker och vetemjöl. Men den som väntar på något gott (väntar alltid för länge, right?). De blev i alla fall magiskt goda! Jag gjorde dem som minimuffins men går givetvis att göra som en stor kaka om man nu vill det.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 20 stycken

Ingredienser
  

Kakan

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 0,75 dl valfri sötning (rekommenderar sötströ eller xylitol)
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 tsk fiberhusk

Toppingen

  • 100 g mandelspån
  • 50 g smör
  • 2 msk fibersirap gold (använd den genomskinliga om känslig för gluten)
  • 1 krm salt
  • 2 msk grädde

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft)
  • Smält smöret och vispa ihop det med ägg, sötning, vanilj och bakpulver tills lite fluffigt.
  • Vispa i resten av ingredienserna.
  • Häll upp smeten i små muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått lite färg och är genomgräddade.
  • Medan kakorna är i ugnen, rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta gott. Tillsätt smöret och låt det bli lite brynt för en nötigare smak. Häll i sötning och grädde. Sänk temperaturen något och låt puttra tills vätskan början bli krämig och likna kolasås.
  • Toppa de färdiggräddade muffinsarna (är det ens ett ord?) med nötkolablandningen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills de har blivit helt kalla.

Anteckning

Tips! Variera gärna med blåbär eller hallon i kaksmeten för en somrigare variant.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Påsk, Recept, Småkakor, Sötsaker

Semmelrulltårta

26 februari, 2017 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Semmelrulltårta

Jill Wallentin
Semlan, ett av våra mest uppskattade svenska bakverk som numera finns i alla möjliga olika sorters smaker och former som dessutom börjar säljas tidigare för varje år som går. Kul tycker vissa, hemskt tycker de som är lite mer konservativt lagda och vill hålla sig till traditionerna.
Jag tycker ju att det bara är kul med all denna kreativitet (även om jag inte direkt är ett fan av socker och gluten). Så här kommer min variant på semla som dessutom givetvis är både fri från gluten och socker. Tycker ni inte om semmelsmaken så funkar botten att använda att fylla med vad du vill, bara fantasin sätter gränserna.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Botten

  • 3 st ägg
  • 50 g smör smält
  • 0,5 dl valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 0,5 msk fiberhusk

Mandelmassan

  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 msk valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 1 krm bittermandelessens
  • 1 dl vatten eller grädde

Fyllning

  • 2,5 dl grädde

Ovanpå

  • 1 msk Sukrin melis eller annan florlikandne sötning

Instruktioner
 

Botten

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ägg och sötning till luftigt. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en jämn smet. Låt stå i några minuter och svälla.
  • Bred ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills den fått lite färg och är genomgräddad. Låt svalna på en blöt/fuktig skärbräda (botten lossnar enklare från pappret då).

Mandelmassan

  • Blanda samman ingredienserna och bred ut mandelmassan över den avsvalnade botten.

Grädden

  • Vispa grädden ganska hårt men utan att den blir klumpig. Bred ut grädden över mandelmassan.

Sista momentet

  • Rulla ihop rulltårtan försiktigt medan du drar bort bakplåtspappret.
  • Skär i bitar och pudra över med sukrin melis. Servera, njut.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Persisk kärlekskaka

21 augusti, 2016 av Jill Wallentin 4 kommentarer

Persisk kärlekskaka

Jill Wallentin
Inspirationen till den här supergoda kakan kommer från en Persisk kaka som kallas för "love cake". Varför den kallas så vet jag inte men antar att det beror på att den är så god att man blir varm i mathjärtat när man äter den. Min variant är utan socker och med vackra pistagenötter. Servera gärna med en klick yoghurt med hög fetthalt. 
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Kök Persiskt
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

  • 300 g mandelmjöl ekologiskt
  • 1 dl björksocker eller annan valfri sötning
  • 1 dl Sukrin Gold eller annan valfri sötning
  • 150 g smör ekologiskt
  • 2 krm salt
  • 2 st ägg ekologiska
  • 2,5 dl yoghurt Gärna cypriotisk med hög fetthalt
  • 0,5 tsk muskotnöt mald
  • 2 msk mandel skivad
  • 2 msk pistage skivad

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 150 grader (varmluft).
  • Blanda samman mandelmjölet med sötning smör och salt.
  • Dela degen på mitten och tryck ut den i en kak- eller pajform så att den täcker botten och en bit upp på kanterna.
  • Blanda resten av mandelmjölsblandningen med yoghurt, muskotnöt och ägg. Häll den i formen. Toppa med mandel- och pistage.
  • Grädda i cirka 30 minuter tills kakan fått en fin färg.
  • Låt kakan svalna innan servering och servera med en klick yoghurt. Njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Jills saftiga äppelkaka med kanel och ingefära

5 oktober, 2015 av Jill Wallentin 23 kommentarer

Jills saftiga äppelkaka med kanel och ingefära

Jill Wallentin
Det här är numera en av mina absoluta favoritkakor! Äpple kanske inte räknas som lågkolhydrat, men två äpplen delat på 10-12 bitar blir väldigt lite, men för smaken och saftigheten gör de mycket!
Kakor och bakverk är ju ändå inget man bör äta varje dag, oavsett om de är high eller low carb. Men vid speciella tillfällen så väljer jag gärna att njuta av en läcker sockerfri och glutenfri kaka som denna. Gärna tillsammans med en klick vispad grädde. Hoppas det smakar!
Skriv ut receptet
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Kaksmeten

  • 2 st ägg
  • 1,5 dl valfri sötning (jag använde björksocker)
  • 100 g smör smält
  • 1 dl grädde
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 st äpple rivet

I botten

  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 50 g smör , smält
  • 3 msk Sukrin Gold
  • 1 st äpple i skivor

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader (varmluftsugn).
  • Vispa ihop ägg och sötning tills fluffigt. Tillsätt smör och grädde, vispa och tillsätt resten av ingredienserna till kaksmeten.
  • Blanda kryddor, smör och sötning i en skål. Häll det i en kakform (gärna med löstagbara kanter). Sprid ut det tunt skivade äpplet över botten. Bred sedan över kaksmeten och grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills genomgräddad.
  • Stjälp upp kakan upp och ner på ett fint fat och servera gärna tillsammans med fluffig vispgrädde. Dekorera gärna med blommor och citronmeliss.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

Jills ljuvliga morotskaka med valnötter

13 september, 2015 av Jill Wallentin 18 kommentarer

Jills ljuvliga morotskaka med valnötter

Jill Wallentin
Morotskaka har alltid varit en av mina favoritkakor. Älskar den kryddiga smaken, saftiga kakan och krämiga glasyren. Här kommer mitt recept på en socker- och glutenfri morotskaka som är minst lik god som originalet. Hoppas att det smakar!
Skriv ut receptet
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Kakan

  • 3 st ägg ekologiska
  • 1,5 dl valfri sötning (helst xylitol)
  • 150 g smör smält
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl finrivna morötter
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk nejlika
  • 100 g valnötter grovt hackade

Glasyren

  • 100 g smör rumstempererat
  • 300 g Philadelphiaost rumstempererat
  • 3 msk valfri sötning (helst xylitol)
  • 1 krm vaniljpulver

Garnering

  • 10 st valnötter

Instruktioner
 

Kakan

  • Ställ in ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ihop sötning och ägg. Blanda i smör och crème fraiche.
  • Häll i resten av ingredienserna och vispa tills en jämn smet. Häll över smeten i en bakform, gärna med löstagbara kanter.
  • Grädda i ugnen i cirka 40 minuter eller tills kakan inte länge kladdar i mitten. Låt svalna.

Glasyren

  • Genom att först värma upp smöret och philadelphiaosten i rumsremperatur så blir det lättare att vispa samman utan att det blir klumpar. Vispa i sötning och vanilj.
  • När kakan är sval, bred ut ett lagar av glasyren på kakan och spritsa sedan resten runt om. Garnera gärna med blommor, valnötter och kanel.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Jills cupcake-semlor

13 februari, 2015 av Jill Wallentin 8 kommentarer

Cupcake-semlor

Jill Wallentin
Lagom stora och riktigt smarriga sockerfria och glutenfria semlor fyllda med sockerfri mandelmassa och fluffig grädde.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk, fika
Kök Svenskt
Portioner 8 stycken

Ingredienser
  

Cupcake-semlor

  • 2 st ägg
  • 1 dl yoghurt (gärna rysk) eller smetana
  • 50 g smör mjukt
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl valfri sötning Förslagsvis xylitol (björksocker)
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 msk fiberhusk

Mandelmassa

  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 msk valfri sötning föreslagsvis xylitol (björksocker)
  • 1,5 msk grädde
  • 3 droppar bittermandelessens eller malen bittermandel

Vid servering

  • 2 dl vispgrädde
  • Sukrin melis eller annan florsockerliknande och sockerfritt socker

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Blanda samman ingredienserna till semmelmuffinsarna och låt svälla i några minuter innan du klickar ner smeten i muffinsformarna.
  • Grädda i cirka 10-15 minuter och låt sedan svalna på galler.
  • Blanda samman ingredienserna till mandelmassan.
  • Ta ur semmelmuffinsarna ur sina formar och ställ dem upp och ner. Skär bort ett lock och fyll med mandelmassa, spritsa grädde, lägg på locket och pudra med fusk-florsocker. Njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Kokosmuffins med björnbär

19 september, 2013 av Jill Wallentin 2 kommentarer

jillsmat_bjornbarsmuffins

Här kommer ett riktigt smarrigt recept på glutenfria lågkolhydratmuffins utan nötter. De blev kladdiga i mitten och krispiga utanpå, precis så som jag gillar det.

…

Läs mer

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

Pumpabrownies med paranötter

5 september, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_pumpabrownies

Det finns många olika sorters pumpor. Den vanligaste typen av pumpa innehåller under 3 % kolhydrater, men butternut squashen innehåller ungefär 10 %.

…

Läs mer

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

  • 1
  • 2
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …