Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Mandelpannkakor med grädde och bär

10 juni, 2015 av Jill Wallentin 3 kommentarer

jillsmat_mandelpannkakor

Mumsiga glutenfria pannkakor som passar utmärkt till sommarfikat tillsammans med färska bär och fluffig grädde.

…

Läs mer

Arkiverad under: Recept, Snabblagat, Sötsaker

Mazarintårta med jordgubbar och vaniljkräm

17 maj, 2015 av Jill Wallentin 14 kommentarer

jillsmat_lchf_jordgubbstarta_midsommar

Här får ni ett ljuvligt recept på en supersomrig och fantastiskt god tårta, helt utan socker eller gluten. Vad kan passa bättre till midsommarfikat?

…

Läs mer

Arkiverad under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Underbar kokos och citrontårta med hallon

19 april, 2015 av Jill Wallentin 10 kommentarer

Underbar kokos och citrontårta med hallon

Jill Wallentin
En av de godaste tårtorna jag gjort. En supersmarrig tårta med saftiga kokosbottnar, fylld med citronkräm och toppad med färska hallon. Mums!
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk, fika
Kök Svenskt
Portioner 1 tårta

Ingredienser
  

Bottnarna

  • 3 st ägg
  • 1,5 dl valfri sötning (Jag använde björksocker)
  • 100 g smör smält
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 msk fiberhusk
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 dl mandelmjöl (eller 0,5 dl extra kokosmjöl om nötfri)
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Citronkrämen

  • 2 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 150 g smör
  • 3 msk valfri sötning (jag använde björksocker)
  • 1 st citron (skal och saft)

Garnering

  • 3 dl grädde
  • 250 g färska hallon
  • 1 kvist mynta

Instruktioner
 

Bottnarna

  • Ställ in ugnen på 150 grader.
  • Vispa ägg och sötning tills luftigt. Häll i det smälta smöret, bakpulver, salt och fiberhusk och vispa samman.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
  • Lägg smeten i en springform med löstagbara kanter. Grädda i cirka 25 minuter eller tills kakan stabiliserat sig och fått fin färg.

Krämen

  • Häll i grädde, ägg och resten av ingredienserna (förutom smöret) i en kastrull och låt krämen försiktigt koka upp på medelhög värme under omrörning. låt småputtra tills krämen tjocknat.
  • Stäng av värmen och ställ kastrullen åt sidan. Lägg i smöret i bitar och rör om tills smält.
  • Ställ in i kylen tills krämen tjocknat.

Monteringen

  • Dela tårtbotten på mitten när den är helt avsvalnad och bred ut citronkrämen. Lägg på den andra botten.
  • Vispa grädden tillräckligt hårt så att den går att spritsa. Bred ut grädde på hela tårtan. Lägg på hallonen och spritsa sedan kanterna med grädde. Toppa med myntakvistar.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Glutenfria hasselnötsbiscotti

22 mars, 2015 av Jill Wallentin 3 kommentarer

Glutenfria hasselnötsbiscotti

Glutenfria hasselnötsbiscotti

Jill Wallentin
Ibland kan det vara gott med något litet till kaffet. Här kommer ett recept på smarriga biscottiliknande kakor med knapriga hasselnötter - givetvis utan både socker och gluten.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 12 stycken

Ingredienser
  

  • 2 dl hasselnötsmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 50 g smör mjukt
  • 0,5 dl valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 1 st ägg
  • 1,5 dl rostade hasselnötter (finns färdigrostade från ICA)

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft).
  • Mixa ihop samtliga ingredienser förutom hasselnötterna som du blandar i sist.
  • Forma smeten till en lång "korv" på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Grädda i ugnen i 10 minuter. Ta sedan ut dem och skär dem i cirka 12 bitar. Ställ in dem i ugnen igen i cirka 10 minuter.
  • Sänk ugnstemperaturen till 120 grader. Dela då på kakorna och lägg dem med skärsidan uppåt. Grädda i 10 minuter till.
  • Ta ut och vänd på dem och grädda i ytterligare 10 minuter.
  • Ta ut kakorna och låt dem sedan kallna på galler.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Glutenfria kokosvåfflor

15 februari, 2015 av Jill Wallentin 10 kommentarer

Jills kokosvåfflor

Kokosvåfflor

Jill Wallentin
Blev sugen på våfflor och gick loss totalt och gjorde två olika varianter. Dels mitt tidigare våffelrecept som blir riktigt goda, tunna och krispiga (men tyvärr rätt fula haha) samt ett nytt recept som blir mer "sockerkaksliknande" med smak av kokos.
TIPS! Byt ut smör mot kokosfett och grädden mot kokosgrädde för en mejerifri variant.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk, fika
Kök Svenskt
Portioner 4 stycken

Ingredienser
  

  • 50 g smör smält
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver

Instruktioner
 

  • Smält smöret och vispa samman med resten av ingredienserna.
  • Grädda i våffeljärnet tills de fått fin färg.

Anteckning

Servera gärna med sylt (perfekt att göra av frysta bär + valfri sötning) eller bär efter säsong och fluffig grädde. Choklad och nötter passar givetvis också lysande till kokos.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Frukost/Brunch, Mejerifritt, Nötfritt, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Jills cupcake-semlor

13 februari, 2015 av Jill Wallentin 8 kommentarer

Cupcake-semlor

Jill Wallentin
Lagom stora och riktigt smarriga sockerfria och glutenfria semlor fyllda med sockerfri mandelmassa och fluffig grädde.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk, fika
Kök Svenskt
Portioner 8 stycken

Ingredienser
  

Cupcake-semlor

  • 2 st ägg
  • 1 dl yoghurt (gärna rysk) eller smetana
  • 50 g smör mjukt
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl valfri sötning Förslagsvis xylitol (björksocker)
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 msk fiberhusk

Mandelmassa

  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 msk valfri sötning föreslagsvis xylitol (björksocker)
  • 1,5 msk grädde
  • 3 droppar bittermandelessens eller malen bittermandel

Vid servering

  • 2 dl vispgrädde
  • Sukrin melis eller annan florsockerliknande och sockerfritt socker

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Blanda samman ingredienserna till semmelmuffinsarna och låt svälla i några minuter innan du klickar ner smeten i muffinsformarna.
  • Grädda i cirka 10-15 minuter och låt sedan svalna på galler.
  • Blanda samman ingredienserna till mandelmassan.
  • Ta ur semmelmuffinsarna ur sina formar och ställ dem upp och ner. Skär bort ett lock och fyll med mandelmassa, spritsa grädde, lägg på locket och pudra med fusk-florsocker. Njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Pepparkaksbrûlée

23 november, 2014 av Jill Wallentin 5 kommentarer

Pepparkaksbrûlée

Jill Wallentin
Det här är min sockerfria variant av brulee med smak av pepparkaka. Toppa gärna med grädde, sockerfri lingonsylt och en myntakvist.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 4 dl grädde
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk pepparkakskryddor *
  • 1 msk valfri sötning
  • 4 st äggulor

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Koka upp grädden tillsammans med vanilj och sötning.
  • Vispa sedan ner den varma vaniljgrädden i äggulan, lite i taget.
  • Häll upp i en liten ugnssäker form som du sedan ställer i en form med höga kanter som du fyller med vatten. Detta för att krämen ska tillagas skonsamt och bli krämig och god.
  • Grädda i ugnen i 30 minuter. Låt sedan svalna. Avnjutes antingen ljummen eller kall gärna.

Anteckning

* eller blanda lika av kanel, ingefära och nejlika.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Jul, Recept, Sötsaker

Mumsig bärpaj med ingefära och lakrits

16 november, 2014 av Jill Wallentin 7 kommentarer

jillsmat_paj med lakrits och ingefära

Det här receptet är min duktiga mammas påhitt. Supergott och snabbfixat när du vill lyxa till det lite extra eller får oväntade gäster. Variera med dina favoritbär eller frukter och servera gärna med en rejäl klick lättvispad grädde.

Bärpaj med ingefära och lakrits

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 3 dl bär Det går bra med frysta.
  • 0,5 dl kokosflingor
  • 3 msk valfri sötning *
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk Lakritspulver
  • 50 g smör Mjukt så det går att blanda.

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Lägg bären (eller frukten) i ugnssäkra portionsformar.
  • Blanda ihop resten av ingredienserna i en skål och lägg det sedan ovanpå bären.
  • Grädda i ugnen i cirka 15 minuter eller tills pajerna fått en fin färg.

Anteckning

* Justera sötningsmängd efter vilka bär eller frukter som du använder. Exempelvis rabarber "kräver" mer sötning än vad jordgubbar gör.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Chiapudding/gröt med olika smaker och toppingar

1 augusti, 2014 av Jill Wallentin 17 kommentarer

jillsmat_chiapudding

Ja, jag är ju inte först på bollen med att göra pudding/gröt av chiafrön. Men nu har jag äntligen testat och blev positivt överraskad över denna hälsobomb!

…

Läs mer

Arkiverad under: Efterrätter, Frukost/Brunch, Mejerifritt, Recept, Sötsaker

Picknickvänlig citroncheesecake

17 juni, 2014 av Jill Wallentin 4 kommentarer

jillsmat_citroncheesecake

Här kommer ett ljuvligt recept på en picknickvänlig cheesecake med en fräsch smak av citron som är toppad med söta jordgubbar.

…

Läs mer

Arkiverad under: Efterrätter, Recept, Sötsaker

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • …
  • 9
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …