1dlmandelmjöl(eller 0,5 dl extra kokosmjöl om nötfri)
0,5tskvaniljpulver
Citronkrämen
2stägg
1dlgrädde
150 gsmör
3mskvalfri sötning(jag använde björksocker)
1stcitron(skal och saft)
Garnering
3dlgrädde
250gfärska hallon
1kvistmynta
Instruktioner
Bottnarna
Ställ in ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och sötning tills luftigt. Häll i det smälta smöret, bakpulver, salt och fiberhusk och vispa samman.
Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
Lägg smeten i en springform med löstagbara kanter. Grädda i cirka 25 minuter eller tills kakan stabiliserat sig och fått fin färg.
Krämen
Häll i grädde, ägg och resten av ingredienserna (förutom smöret) i en kastrull och låt krämen försiktigt koka upp på medelhög värme under omrörning. låt småputtra tills krämen tjocknat.
Stäng av värmen och ställ kastrullen åt sidan. Lägg i smöret i bitar och rör om tills smält.
Ställ in i kylen tills krämen tjocknat.
Monteringen
Dela tårtbotten på mitten när den är helt avsvalnad och bred ut citronkrämen. Lägg på den andra botten.
Vispa grädden tillräckligt hårt så att den går att spritsa. Bred ut grädde på hela tårtan. Lägg på hallonen och spritsa sedan kanterna med grädde. Toppa med myntakvistar.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!
Ibland kan det vara gott med något litet till kaffet. Här kommer ett recept på smarriga biscottiliknande kakor med knapriga hasselnötter - givetvis utan både socker och gluten.
Blev sugen på våfflor och gick loss totalt och gjorde två olika varianter. Dels mitt tidigare våffelrecept som blir riktigt goda, tunna och krispiga (men tyvärr rätt fula haha) samt ett nytt recept som blir mer "sockerkaksliknande" med smak av kokos.TIPS!Byt ut smör mot kokosfett och grädden mot kokosgrädde för en mejerifri variant.
Smält smöret och vispa samman med resten av ingredienserna.
Grädda i våffeljärnet tills de fått fin färg.
Anteckning
Servera gärna med sylt (perfekt att göra av frysta bär + valfri sötning) eller bär efter säsong och fluffig grädde. Choklad och nötter passar givetvis också lysande till kokos.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!
Sukrin meliseller annan florsockerliknande och sockerfritt socker
Instruktioner
Ställ in ugnen på 175 grader.
Blanda samman ingredienserna till semmelmuffinsarna och låt svälla i några minuter innan du klickar ner smeten i muffinsformarna.
Grädda i cirka 10-15 minuter och låt sedan svalna på galler.
Blanda samman ingredienserna till mandelmassan.
Ta ur semmelmuffinsarna ur sina formar och ställ dem upp och ner. Skär bort ett lock och fyll med mandelmassa, spritsa grädde, lägg på locket och pudra med fusk-florsocker. Njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!
Koka upp grädden tillsammans med vanilj och sötning.
Vispa sedan ner den varma vaniljgrädden i äggulan, lite i taget.
Häll upp i en liten ugnssäker form som du sedan ställer i en form med höga kanter som du fyller med vatten. Detta för att krämen ska tillagas skonsamt och bli krämig och god.
Grädda i ugnen i 30 minuter. Låt sedan svalna. Avnjutes antingen ljummen eller kall gärna.
Anteckning
* eller blanda lika av kanel, ingefära och nejlika.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!
Det här receptet är min duktiga mammas påhitt. Supergott och snabbfixat när du vill lyxa till det lite extra eller får oväntade gäster. Variera med dina favoritbär eller frukter och servera gärna med en rejäl klick lättvispad grädde.
Ja, jag är ju inte först på bollen med att göra pudding/gröt av chiafrön. Men nu har jag äntligen testat och blev positivt överraskad över denna hälsobomb!