Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Jills socker- och glutenfria rabarbertosca (LCHF)

4 juli, 2020 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Jill Wallentin
Inspirationen till den här ljuvliga LCHF-kakan kom ifrån mina toscamuffins, som enligt mig är bland det godaste jag ätit i LCHF-väg. Det här är en lite pimpad variant med rabarber och hasselnötter. Ljuvligt god som den är eller tillsammans med sockerfri vaniljkräm eller vaniljglass.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Kök Svenskt
Portioner 8 bitar

Ingredienser
  

Kakan

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl valfri sötning (helst sötströ, sukrin gold eller xylitol)
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 krm salt
  • 5 dl rabarber , skurna i 5 mm stora bitar
  • 1 msk valfri sötning (helst sötströ, sukrin gold eller xylitol)

Toscatoppingen

  • 100 g mandelspån
  • 100 g hasselnötter , grovt hackade
  • 50 g smör
  • 3 msk fibersirap gold
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft)
  • Smält smöret och vispa ihop det med ägg, sötning, vanilj och bakpulver tills lite fluffigt. Vispa i resten av ingredienserna.
  • Bred ut smeten i en smörad pajform. Fördela ut rabarbern i ett jämnt lager över kaksmeten och strössla över lite extra sötning.
  • Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills kakan fått lite färg och rabarbern blivit mjuk.
  • Medan kakan är i ugnen, rosta mandelspånen och hasselnötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta gott.
  • Tillsätt smöret och låt det bli lite brynt för en nötigare smak. Häll i sötning, salt och grädde. Sänk temperaturen något och låt puttra tills vätskan början bli krämig och liknar kolasås.
  • Bred ut toscasmeten över den färdiggräddade rabarberkakan. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills servering.

Anteckning

Variera gärna med blåbär eller hallon istället för rabarber. Då kan man även minska lite på sötningen eftersom de är sötare än rabarber.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

LCHF-mazaringrottor

29 mars, 2020 av Jill Wallentin 16 kommentarer

Jill Wallentin
De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen och smakar ljuvligt. Variera med annan sylt, bär, eller varför inte toppa med flagad mandel?
5 from 2 votes
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Kök Svenskt
Portioner 22 stycken

Ingredienser
  

  • 100 g smör , mjukt
  • 1 dl xylitol eller annan valfri sockerfri sötning
  • 2 st äggulor
  • 3 droppar bittermandelessens
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl sockerfri hallonsylt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa först ihop smör, sötning, äggulor, bakpulver, bittermandelessens, vaniljpulver och salt. Häll i mandelmjölet och blanda ordentligt.
  • Rulla bollar av degen med händerna. Cirka 2 cm i diameter. Lägg dem i små muffinsformar på en ugnsplåt.
  • Tryck med fingret, eller med en liten sked, på varje kaka så det blir en liten grop. Fyll varje grop med en liten klick hallonsylt.
  • Grädda i ca 20 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
  • Kakorna är mjuka när de kommer ut från ugnen men stelnar något när de svalnat. Förvara i en burk i kylen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Sockerfri lemon lime curd

29 mars, 2020 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukosten. Håller sig flera veckor i kylen i burk med tätt förslutande lock.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 400 g

Ingredienser
  

  • 2 st citroner , zest och juice
  • 1 st lime , zest och juice
  • 1,5 dl xylitol eller annan valfri sockerfri sötning
  • 300 g smör
  • 9 st äggulor

Instruktioner
 

  • Riv av det yttersta skalet (zesten) på citron och lime. Dela dem på mitten och pressa ur saften med en citruspress eller genom att trycka in en gaffel i fruktköttet och vrida om medans du pressar. Se till så att inga kärnor kommer med.
  • Koka upp zest, juice och sötning i en kastrull. Sänk värmen.
  • Lägg i smöret och låt smälta.
  • Separera äggen och spara äggvitorna till ett annat tillfälle. Lägg äggulorna i en skål. Vispa.
  • Häll i lite åt gången av den varma smörblandningen i äggulorna medans du vispar. När du ungefär hällt i hälften kan du hälla blandningen med äggulorna tillbaka i kastrullen medans du vispar.
  • Curden är klar när den blivit krämig i konsistensen. Viktigt att den inte kokar då kommer det bli äggröra istället. Den blir ännu krämigare och fastare i konsistensen när den svalnar.
  • Häll upp i burkar med tätt förslutande lock och förvara i kylen tills servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Sötsaker

Glutenfria hasselnötskakor utan socker

24 mars, 2020 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker eller vanligt vetemjöl. De är riktigt enkla att göra dessutom.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 26 kakor

Ingredienser
  

  • 100 g smör , mjukt
  • 1 dl xylitol eller sötströ
  • 0,5 dl Sukrin Gold
  • 1 st äggula
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 2,5 dl hasselnötsmjöl

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft).
  • Blanda först ihop smör, sötning, äggula, bakpulver, vaniljpulver och salt. Häll i nötmjölen och blanda ordentligt.
  • Rulla bollar av degen med händerna. Cirka 2 cm i diameter.
  • Sprid ut dem på två ugnsplåtar med bakplåtspapper på. Med hjälp av en gaffel, tryck till kakorna så att de plattas till och får ett fint mönster.
  • Grädda i ca 15 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
  • Kakorna är mjuka när de kommer ut från ugnen men stelnar när de svalnat. Lägg in dem i kylskåpet om du vill ha dem extra hårda och knapriga.

Anteckning

Choklad och hasselnötter är ju en magisk kombo så om du vill lyxa till det lite extra kan du ringla över eller doppa kakorna i smält mörk sockerfri choklad. Eller varför inte hacka chokladen grovt och blanda det i smeten?
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Sockerfri brylépudding

28 augusti, 2019 av Jill Wallentin 7 kommentarer

Jill Wallentin
En guilty pleasure som jag haft sedan barnsben är Ekströms sockerbomb brylépudding som man "tillagade" i mikrovågsugnen. Nej, det är varken fancy eller nyttigt. Så ni förstår inte hur lycklig jag är över att jag äntligen har fått till den perfekta sockerfria LCHF-versionen! Sagolikt krämig. En riktigt gräddig vaniljdröm som kommer imponera på gästerna trots att den är alldeles för lätt att laga... Enjoy!
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 3 dl grädde
  • 2 dl lantmjölk
  • 4 msk valfri sötning (jag rekommenderar Sötströ eller xylitol)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 1 krm salt
  • 4 ägg
  • 4 msk fibersirap gold

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 100 °C.
  • Koka upp grädde, mjölk, sötning, vanilj och salt i en kastrull. Låt småputtra i några minuter.
  • Vispa upp äggen i en stor skål.
  • Häll den varma gräddblandningen över äggen medans du vispar.
  • Häll i fibersirap gold i botten av portionsformarna. Smeta ut sirapen över hela botten och upp en bit på kanterna.
  • Häll i gräddblandningen i portionsskålarna (cirka 10 cm i diameter) och ställ in dem i ugnen. Grädda i ca 50 minuter eller tills smeten stabiliserat sig även i mitten men den dallar fortfarande till när du skakar lite på den.
  • Låt svalna och ställ in i kylskåpet tills det är dags för servering. Ta en kniv och dra den runt kanten på brylépuddingarna. Lägg en liten tallrik över formen. Ta ett grepp runt formen och tallriken, vänd den upp och ner och skaka ganska hårt tills du hör att den lossnar. Servera och njut!

Näringsinnehåll

Kalorier: 352kcal | Kolhydrater: 6g | Protein: 9g | Fett: 33g | Kalium: 208mg | Vitamin A: 1421IU | Vitamin C: 0.5mg | Kalcium: 136mg
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Nyår, Recept, Sötsaker

Mejerifri kokosglass med vanilj

6 augusti, 2019 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Den här ljuvligt goda och superkrämiga kokosglassen innehåller varken några mejeriprodukter eller vanligt socker. Om du vill lyxa till det lite extra kan du servera glassen tillsammans med min sockerfria LCHF-granola.
Om du klarar av sötare frukter passar mango marinerad i limejuice och zest fantastiskt fint till den tropiska kokossmaken.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

  • 400 ml kokosmjölk eller grädde (gärna Garants eller Santa Marias extra creamy)
  • 4 st äggulor
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 msk valfri sötning (gärna xylitol/björksocker)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk vaniljextrakt

Instruktioner
 

  • Separera äggen (spara äggvitorna och förvara i kylen). Häll i kokosmjölken i en kastrull på medelhög värme. Vispa ner äggulorna och resten av ingredienserna.
  • Det ska inte koka, sänk då värmen. Vispa tills smeten börjar tjockna. Låt den sedan svalna först i rumstemperatur. Häll över i en stor skål eller burk och ställ in i kylskåpet tills smeten är helt kall.
  • Glass blir ju helt klart bäst i en glassmaskin. Om du har en sådan, häll i smeten och låt den göra sin grej tills glassen fått önskvärd konsistens. Om du inte har en glassmaskin, ställ in glassen i frysen. Efter cirka en halvtimme, ta ut den och rör runt. Upprepa tills önskvärd konsistens.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Glass, Mejerifritt, Recept, Sötsaker

Jills kärleksmums LCHF-style

8 oktober, 2018 av Jill Wallentin 13 kommentarer

Jill Wallentin
Kärleksmums, mockarutor eller snoddas – kärt barn har många namn. Originalet innehåller nästan 1 liter(!) socker men dessa är både fria från socker och gluten men ändå smakar de faktiskt otroligt likt originalet. De små men naggande goda rutorna av kärlek innehåller endast 1 g kolhydrater per styck. Perfekt saftiga med kraftig chokladsmak. Smakar extra gott tillsammans med en kopp stark espresso.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 48 små rutor

Ingredienser
  

Kakan

  • 150 g smör smält
  • 3 st ägg
  • 1 dl xylitol sötströ eller motsvarande
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver

Glasyren

  • 50 g smör
  • 2 msk grädde
  • 3 msk starkt kaffe
  • 100 g mörk sockerfri choklad (minst 70% kakao)

Topping

  • 0,5 dl kokosflingor

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader (varmluftsugn)
  • Smält smöret och vispa ihop med ägg och sötning tills lite fluffigt. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
  • Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnsform med höga kanter ca 35x27 och häll i smeten. Bred ut den jämnt över hela botten och grädda i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  • Gör glasyren genom att koka upp smör, grädde och kaffe i en kastrull. Lägg i chokladen och sänk värmen. Rör runt tills chokladen smält helt och glasyren är jämn och fin. Låt svalna något.
  • Häll glasyren över kakan och toppa med kokosflingorna. Ställ in kakan i kylen och låt svalna helt. Skär kakan i rutor med en vass kniv. Njut.

Anteckning

Näringsinnehåll per styck: 1 g kolhydrater, 7 g fett, 1 g protein (75 kcal)
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Sötsaker

LCHF-citronmousse

1 maj, 2018 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Tröttnat på chokladmousse? Ok, kanske inte. Men ibland kan det ju vara kul att testa något annat. Den här citronmoussen är riktigt god och fräsch. Perfekt som en somrig dessert, gärna toppad med en näve färska bär och kanske lite rostade nötter.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 2 st äggulor
  • 1 dl grädde till krämen
  • 1 msk valfri sötning (jag använde sötströ)
  • 25 g smör
  • 1 st citron saften och rivet skal
  • 3 dl grädde att vispa

Instruktioner
 

  • Värm försiktigt upp äggulorna tillsammans med grädde och sötning i en kastrull på medelhög värme. Det får inte koka. Rör om med en visp tills krämigt.
  • Stäng av värmen och lägg i smör, citronsaft och rivet citronskal. Rör om tills smöret har smält och låt kallna. Ställ sedan in i kylskåpet.
  • Vispa grädden fluffig, men inte för hård. Vänd sedan ner den kalla citronkrämen i grädden och blanda samman. Lägg upp i portionsskålar och ställ in dem i kylen i någon timme. Moussen kan givetvis även ätas på en gång men den blir lite fastare i konsistensen om den får bli riktigt kall.
  • Toppa eventuellt citronmoussen med färska bär, rostade nötter, rivet citronskal eller citronmeliss vid servering.

Anteckning

Tips! Vispa gärna äggvitorna fluffiga och blanda dem med moussen för en extra luftig mousse.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Påsk, Recept, Sötsaker

Carrot cake pancakes

2 april, 2018 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
En ljuvlig kombination mellan amerikanska pannkakor och morotskaka. En riktigt lyxig helgfrukost som går hem hos både liten som stor.
Skriv ut receptet
Måltid Frukost
Kök Amerikanskt
Portioner 14 stycken små pannkakor

Ingredienser
  

Pannkakorna

  • 50 g smör , smält
  • 2 st ägg
  • 100 g färskost
  • 100 g morötter rivna
  • 50 g valnötter hackade
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 msk valfri sötning (jag använde sötströ)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk ingefära
  • 0,5 tsk nejlika
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 msk fiberhusk

Frostingen

  • 200 g färskost
  • 50 g smör , mjukt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk valfri sötning (jag använde sötströ)
  • 5 droppar lönnsirapextrakt (kan uteslutas)
  • fibersirap gold att eventuellt toppa med men behövs ej

Instruktioner
 

  • Ställ fram smör och färskost till frostingen så att de mjuknar.
  • Gör pannkakssmeten genom att smälta smöret och vispa ihop med äggen i någon minut. Tillsätt övriga ingredienser förutom fiberhusken som du vispar i när resten av ingredienserna är ordentligt ihopblandade.
  • Hetta upp en stekpanna med smör och stek pannkakorna på båda sidorna tills de fått fin färg.
  • Rör ihop ingredienserna till frostingen, gärna med en elvisp, tills det blivit en jämn smet.
  • Servera pannkakorna med frostingen. Toppa eventuellt med mer valnötter, rivna morötter, kanel och fibersirap.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Frukost/Brunch, Påsk, Recept, Sötsaker

Toscamuffins á la LCHF

18 mars, 2018 av Jill Wallentin 6 kommentarer

Jill Wallentin
Toscakaka har varit en favorit sedan barnsben. Vet inte varför det tog så lång tid innan jag gav mig på ett försök att göra den helt utan socker och vetemjöl. Men den som väntar på något gott (väntar alltid för länge, right?). De blev i alla fall magiskt goda! Jag gjorde dem som minimuffins men går givetvis att göra som en stor kaka om man nu vill det.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 20 stycken

Ingredienser
  

Kakan

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 0,75 dl valfri sötning (rekommenderar sötströ eller xylitol)
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 tsk fiberhusk

Toppingen

  • 100 g mandelspån
  • 50 g smör
  • 2 msk fibersirap gold (använd den genomskinliga om känslig för gluten)
  • 1 krm salt
  • 2 msk grädde

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft)
  • Smält smöret och vispa ihop det med ägg, sötning, vanilj och bakpulver tills lite fluffigt.
  • Vispa i resten av ingredienserna.
  • Häll upp smeten i små muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått lite färg och är genomgräddade.
  • Medan kakorna är i ugnen, rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta gott. Tillsätt smöret och låt det bli lite brynt för en nötigare smak. Häll i sötning och grädde. Sänk temperaturen något och låt puttra tills vätskan början bli krämig och likna kolasås.
  • Toppa de färdiggräddade muffinsarna (är det ens ett ord?) med nötkolablandningen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills de har blivit helt kalla.

Anteckning

Tips! Variera gärna med blåbär eller hallon i kaksmeten för en somrigare variant.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Påsk, Recept, Småkakor, Sötsaker

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 9
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

jillsmat

🫦 Njutbara lågkolhydratrecept & livet
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Driver design- & contentbyrå
🫶🏼 Skev humor, hundar, resa & musik

Jill Wallentin | MAT SOM GÖR GOTT 😋
STEKT SILL À LA JILL 🐟🧈 Min lite nyttigare STEKT SILL À LA JILL 🐟🧈

Min lite nyttigare och mer smakrik variant av en riktig husmansklassiker - stekt sill med krispig fröpanering, krämigt blomkålsmos och brynt smör med pepparrot. 😜. 

Sill är både billigt och innehåller massa nyttigt fett i form av omega-3 vilket bland annat är antiinflammatoriskt. 

Istället för att panera i ströbröd gjorde jag en mix av frön, kryddor, persilja och citron. Så gott och naturligt glutenfritt! 🙌🏼

Blomkålsmoset går supersnabbt att göra i mikron medan du pillar med firren. Använd även blasten! Det brynta smöret med pepparrot är verkligen pricken över i:t 😍

Spara, dela, och ❤️ om du “Jillar” 🙏🏼

SILLEN
ca 400 g sillfilé
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 tsk salt 
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk lökpulver 
1 knippe persilja 
0,5 st citron, zest
1-2 ägg
2 msk smör

BLOMKÅLSMOS
ca 0,5 st stort blomkålshuvud
ca 1 tsk 
salt 
2 msk smör
4 msk grädde

BRYNT PEPPARROTSSMÖR
100 g smör 
1 msk riven pepparrot

1️⃣ Skär eller klipp bort ryggfenorna på sillen. Skölj av fisken och torka den med papper. 
2️⃣ Häll i resten av de torra ingredienserna i en matberedare. Mixa till mjölliknande konsistens. Lägg frömixen på ett fat.
3️⃣ Vispa upp ägget i en skål och doppa sillfiléerna så de blir ordentligt täckta. Låt droppa av. 
4️⃣ Vänd sillen i frömixen och stek dem sedan i smör i en stor stekpanna tills de har fått en fin krispig yta på båda sidor. Det tar enbart någon minut på varje sida. 
5️⃣ Skölj blomkålen och trimma den om det behövs. Dela på mitten och lägg i en bunke med cirka 1 dl vatten. Salta. Lägg på en tallrik som lock och ställ in i mikron på maxeffekt i cirka 10 minuter eller tills blomkålen blivit mjuk. 
6️⃣ Häll av eventuellt kvarvarande vatten och tillsätt smör och grädde. Mixa slät. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt. 
7️⃣ Bryn smöret tillsammans med pepparroten.
8️⃣ Servera sillen med blomkålsmoset och det brynta pepparrotssmöret. Om du vill kan du även dekorera med en citronklyfta, persilja och sockerfri lingonsylt. 

Receptet hittar du även på jillsmat.se och i länken i bion 🤗

Hoppas det smakar! ❤️

#recept #lchf #keto #lowcarb #hälsosammat #hållbarkost #omega3 #sill #husmanskost #foodporn
🥚🥓ÄGGSTRA ALLT I AIRFRYER 🍅🧀 Man sku 🥚🥓ÄGGSTRA ALLT I AIRFRYER 🍅🧀

Man skulle ju lätt kunna tro att jag kommer från Göteborg eller är en pappa med det där receptnamnet men kunde inte låta bli 😂.

Hursomhelst så är det här en superenkel, god och näringsrik frukost. Om du inte har en Airfryer kan du tillaga den i ugnen (ca 180 grader i 15-20 min beroende på hur många ägg du använder och hur stor formen är). Det tar bara lite längre tid då ugnen måste värmas upp först. 

1️⃣ Jag använde bakplåtspapper som jag klippte så den passade själva tråget. Men det går också lysande att använda muffinsformar för att göra äggmuffins! Det går även snabbare 😜.

2️⃣ Häll i så många ägg du vill ha och som får plats. Ju fler ägg, desto längre behöver du tillaga dem. 

3️⃣ Toppa med dina favorittillbehör. Jag använde: 
▪️sparris
▪️körsbärstomater
▪️champinjoner 
▪️riven ost
▪️bacon (lägg den överst så den blir krispig)
▪️gräslök
▪️salt och peppar

4️⃣ Jag fick tillaga den i 20 minuter vilket jag tyckte var lite segt. Då var äggulan perfekt krämig. Men min Airfryer är superliten och det finns säkert betydligt fräsigare varianter som är mer effektiva. Men jag tycker ändå att det var riktigt smidigt att fixa frullen i den. Kommer laborera med lite olika varianter. 

Har du en Airfryer? I sådana fall, vad lagar du helst i den? 🤔

📌 Spara, dela gärna och ❤️ om ni gillar 🙏🏼

#recept #lchf #keto #lowcarb #lavkarbo #foodporn #airfryerrecipes #airfryer #healthyfood #hållbarkost
🇲🇽🍗 MEXKRYDDADE KYCKLINGVINGAR MED JALAPE 🇲🇽🍗 MEXKRYDDADE KYCKLINGVINGAR MED JALAPEÑODIPP🥣

Sjukt krispiga och smakrika kycklingvingar med världens godaste och enklaste dipsås med enbart 3 ingredienser! 😋

Såsen passar perfekt till allt grillat. Picklade jalapeños ger en perfekt hetta och man får också lite syrlighet från lagen på köpet. Att pressa jalapeños i vitlökspressen är ju lite av ett genidrag om jag får säga det själv… 😌 Om man vill göra dippen extra sexig kan man ju tillsätta lite limejuice och hackad koriander.

Servera gärna med en god sallad med avokado och tomat 🥗.

Jag hade bara tänkt dela recept på dippen så filmade inte hur jag gjorde vingarna 🫣. Men ni ville ju gärna ha det receptet också så här kommer det! Vad gör jag inte för er lixom? 😜

KYCKLINGVINGARNA
Ca 900 g kycklingvingar 
1 msk rapsolja
½ lime, juicen
2 tsk vitlökspulver, eller färsk vitlök
2 tsk chilipulver (mild)
1 tsk spiskummin
1 tsk salt 
1 tsk nymalen svartpeppar 

JALAPEÑODIPP
Ca 2 dl creme fraiche (yogurt eller majonnäs, eller en kombo funkar också fint)
1-2 vitlöksklyftor, pressade
ca 4-6 st inlagda jalapeñoskivor, pressade
Salt och nymalen svartpeppar efter smak 

1️⃣ Ställ in ugnen på 200 grader. 

2️⃣ Häll i och blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse eller stor bunke. Lägg i kycklingvingarna och massera in marinaden så de täcks överallt. 

3️⃣ Häll över kycklingvingarna på en bakplåt med bakplåtspapper, alternativt bakplåt med galler. 

4️⃣ Tillaga i ugnen i ca 30–40 minuter, eller tills skinnet på kycklingvingarna blivit krispigt. 

5️⃣ Blanda ihop ingredienserna till dippen i en skål. Smaka av med salt och peppar. 

Hoppas det smakar! 💚

PS. Receptet finns också på jillsmat.se. 📌 Spara gärna och ❤️ om du ”Jillar” så sprids inlägget till fler hungriga själar 😘

#recept #kyckling #lchf #keto #lowcarb #lavkarbo #hälsomat #hållbarlivsstil #foodporn
🧈🧄 VITLÖKSBEASMÖR Ni kan sluta bråka nu o 🧈🧄 VITLÖKSBEASMÖR
Ni kan sluta bråka nu om ni ska ska vitlökssmör eller bea till kvällens middag. Gör en superenkel mix av båda 😜👇🏻

Ca 100 g smör (gärna Bregott så behöver du inte vänta på att det ska bli tillräckligt mjukt för att kunna blanda. 
1-2 vitlöksklyftor, pressade 
2 tsk dragon
1 tsk vitvinsvinäger 
Salt och nymalen svartpeppar 

Bara att lägga alla ingredienserna i en skål och blanda ihop med en gaffel. Servera på en gång eller låt den stå täckt i kylen tills servering. 

📌 Spara gärna via bokmärket och ❤️ om du ”Jillar”. 

Vad föredrar du för tillbehör till en grillad köttbit? 🤗

#recept #lchf #lowcarb #lavkarbo #hälsomat #hållbarlivsstil #smör #foodporn #recipe #healthyfood
🧊☕️ SVINBILLIGT ISKAFFE Spara deg i värmen 🧊☕️ SVINBILLIGT ISKAFFE
Spara deg i värmen och gör ditt eget iskaffe. Ett tips för att inte få en blaskig iskaffe är att frysa in kallt kaffe och använda det som isbitar. 

Fyll sedan på med antingen espresso eller svalt kaffe och valfri mjölk 🐄🌰🥥🐫

Häll gärna kaffet i en liten termos så håller det sig kallt i flera timmar 🧠😌

❤️ om ni ”Jillar” och spara gärna med bokmärket 👆🏼

Ha en fin dag i det fantastiska vädret (i varje fall i stora delar av 🇸🇪) ☀️

Kärlek 🫶🏼 
/Jill

#recept #lchf #keto #lowcarb #iskaffe #hälsomat #hållbarlivsstil
🍦🍒 FROZEN YOGURT🍓🫐 Världens enklaste 🍦🍒 FROZEN YOGURT🍓🫐
Världens enklaste glass som är både god och nyttig! 

Använd frysta bär eller frukter. Blanda som du vill. Om du vill undvika så mycket kolhydrater, välj bär som hallon, blåbär, björnbär eller jordgubbar. Jag hade körsbär i frysen så jag använde det. 

Mixa. Jag hade bara en stavmixer här på landet och det kanske inte är optimalt men det funkar. Det gör inget om det är lite större bitar kvar. Det blir bara gott 😋

Söta om du vill med exempelvis erytritol, xylitol eller stevia om du undviker kolisar. Annars kan du skippa extra sötning eller använda lönnsirap eller honung. 

Tricket för att slippa frysa in glassen för att göra den fastare i konsistensen är att mixa de frysta bären eller frukterna först. SEN blanda i yoghurten. Om du mixar yoghurten med bären så blir den rinnig. Man vill ju kunna äta den på en gång eller hur? 😜

Toppa med exempelvis riven rostad kokos, nötter, sockerfri sirap eller färska bär. 

Vilken smak är din favorit? ❤️

#recept #lowcarb #healthyfood #frozenyogurt #foodporn #hälsomat #sockerfritt
TIPS! Att enkelt kunna öppna grillkolspåsen är TIPS! Att enkelt kunna öppna grillkolspåsen är en sån grej man önskade att man hade lärt sig innan man blev 39 bast 😅. 

📌 Spara så du kommer ihåg till nästa gång du står där och svär med påsen i högsta hugg 😂 ”Jilla” gärna också… bara för att ni är sådär sköna ni vet 😉😘

Det här var så enkelt att jag kunde filma samtidigt med andra handen 😎🔥.

Gör ni alltid såhär eller? Bara jag som är sist på bollen?😅

Ps. Jag kanske borde spela in en serie som jag kallar ”Grill med Jill”. Vad tycks? 😂

#grillmedjill #tips
Reklam för @lifvs_butiker 💚 Det ska bli dunder Reklam för @lifvs_butiker 💚
Det ska bli dunderväder i helgen men jag glömde köpa grillkol 😫. Men som tur är finns det en Lifvsbutik typ en kvart från mitt landställe 🙌🏼

Det bästa av allt är att de har öppet dygnet runt. Man släpper in sig själv i butiken, scannar varor och betalar enkelt med deras app Storekey 🔑. 

Nice, nu ska det grillas! 🔥

#livetpålandet #räddareninöden #lifvs
🐟🥑 TONFISKBIFFAR MED AVOKADODIPP Att göra b 🐟🥑 TONFISKBIFFAR MED AVOKADODIPP
Att göra biffar av tonfisk är både billigt och gott. De här serverade jag med en krämig avokadodipp med vitlök och en fräsch sallad. En enkel och nyttig rätt fullproppad med protein, nyttiga fetter och vitaminer 💪🏼. 

Spara gärna receptet och ”Jilla” 😉😘❤️

2 portioner 

TONFISKBURGARE
1 burk (150 g) tonfisk i vatten 
1 ägg
1 msk majonnäs
1 dl riven ost (valfritt)
2 tsk lökpulver 
1 tsk paprikapulver 
1 salladslök, fint skuren 
0.5 tsk salt 
Nymalen svartpeppar
Olivolja att steka i 

AVOKADODIPP
1 avokado
1 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk citronjuice
salt och peppar 

SALLAD
0,5 romansallad
2 tomater
0.5 gurka 
1 msk olivolja 
1 msk balsamvinäger 

1️⃣ Häll av allt vatten från tonfisken och krama ur den så att så mycket vätska som möjligt försvinner. Blanda ihop alla ingredienser till tonfiskburgarna i en skål, förutom olivoljan. 

2️⃣ Forma små tonfiskburgare av röran. Cirka 6 cm breda och 1 cm höga. 

3️⃣ Hetta upp en stor stekpanna med olivolja. Stek burgarna på medelhög värme på båda sidor, cirka 3 minuter per sida, tills de fått en brynt yta. 

4️⃣ Rör ihop ingredienserna till dippen i en skål. 

5️⃣ Preppa salladen och servera burgarna tillsammans med dippen. 

Vad tyckte ni om den här nya stilen på videon? Jag hatar ju att höra min egen röst, men det är bra träning 😅. 

Om ni testar mina recept blir jag superglad om ni lägger upp och taggar mig 🙏🏼. 

Ps. Receptet hittar ni även på jillsmat.se med näringsinfo, justerbara portioner etc. 

Ha en fin dag! ☀️

#healthyfood #lchf #keto #lowcarb #lavkarbo #foodgasm #tuna #recept #hållbarlivsstil
Ladda fler Följ på Instagram

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se