Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Semmelrulltårta

26 februari, 2017 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Semmelrulltårta

Jill Wallentin
Semlan, ett av våra mest uppskattade svenska bakverk som numera finns i alla möjliga olika sorters smaker och former som dessutom börjar säljas tidigare för varje år som går. Kul tycker vissa, hemskt tycker de som är lite mer konservativt lagda och vill hålla sig till traditionerna.
Jag tycker ju att det bara är kul med all denna kreativitet (även om jag inte direkt är ett fan av socker och gluten). Så här kommer min variant på semla som dessutom givetvis är både fri från gluten och socker. Tycker ni inte om semmelsmaken så funkar botten att använda att fylla med vad du vill, bara fantasin sätter gränserna.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Botten

  • 3 st ägg
  • 50 g smör smält
  • 0,5 dl valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 0,5 msk fiberhusk

Mandelmassan

  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 msk valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 1 krm bittermandelessens
  • 1 dl vatten eller grädde

Fyllning

  • 2,5 dl grädde

Ovanpå

  • 1 msk Sukrin melis eller annan florlikandne sötning

Instruktioner
 

Botten

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ägg och sötning till luftigt. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en jämn smet. Låt stå i några minuter och svälla.
  • Bred ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills den fått lite färg och är genomgräddad. Låt svalna på en blöt/fuktig skärbräda (botten lossnar enklare från pappret då).

Mandelmassan

  • Blanda samman ingredienserna och bred ut mandelmassan över den avsvalnade botten.

Grädden

  • Vispa grädden ganska hårt men utan att den blir klumpig. Bred ut grädden över mandelmassan.

Sista momentet

  • Rulla ihop rulltårtan försiktigt medan du drar bort bakplåtspappret.
  • Skär i bitar och pudra över med sukrin melis. Servera, njut.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Persisk kärlekskaka

21 augusti, 2016 av Jill Wallentin 4 kommentarer

Persisk kärlekskaka

Jill Wallentin
Inspirationen till den här supergoda kakan kommer från en Persisk kaka som kallas för "love cake". Varför den kallas så vet jag inte men antar att det beror på att den är så god att man blir varm i mathjärtat när man äter den. Min variant är utan socker och med vackra pistagenötter. Servera gärna med en klick yoghurt med hög fetthalt. 
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Kök Persiskt
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

  • 300 g mandelmjöl ekologiskt
  • 1 dl björksocker eller annan valfri sötning
  • 1 dl Sukrin Gold eller annan valfri sötning
  • 150 g smör ekologiskt
  • 2 krm salt
  • 2 st ägg ekologiska
  • 2,5 dl yoghurt Gärna cypriotisk med hög fetthalt
  • 0,5 tsk muskotnöt mald
  • 2 msk mandel skivad
  • 2 msk pistage skivad

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 150 grader (varmluft).
  • Blanda samman mandelmjölet med sötning smör och salt.
  • Dela degen på mitten och tryck ut den i en kak- eller pajform så att den täcker botten och en bit upp på kanterna.
  • Blanda resten av mandelmjölsblandningen med yoghurt, muskotnöt och ägg. Häll den i formen. Toppa med mandel- och pistage.
  • Grädda i cirka 30 minuter tills kakan fått en fin färg.
  • Låt kakan svalna innan servering och servera med en klick yoghurt. Njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

LCHF-cheesecake med pekan, smörkola och bär

28 juli, 2016 av Jill Wallentin 3 kommentarer

Cheesecake med pekan, smörkola och bär

Jill Wallentin
Vill du imponera på dina gäster ska du göra den här härliga cheesecaken med smak av pekannötter och smörkola. Toppa med bär efter säsong.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

Pekanbotten

  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 200 g pekannötter
  • 2 msk valfri sötning gärna xylitol

Fyllningen

  • 2 dl crème fraiche
  • 600 g färskost av Philadelphiaost typ
  • 3 st ägg ekologiska
  • 1 dl valfri sötning gärna xylitol
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften

Smörkolatopping

  • 50 g smör
  • 2 msk Sukrin Gold
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm salt

Garnering

  • Blandade bär efter säsong
  • citronmeliss

Instruktioner
 

Botten

  • Ställ in ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
  • Mixa pekannötterna och rosta dem i en torr stekpanna tills det börjar dofta gott.
  • Smält smöret och blanda samman med samtliga ingredienser till botten.
  • Bred ut smeten i en bakform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter.
  • Öka temperaturen på ugnen till 200 grader (varmluftsugn)
  • Vispa samman färskost, crème fraiche och ägg. Blanda i sötning, vanilj och citronsaft.
  • Häll smeten i bakformen med botten. Slå den lite lätt mot bänken för att få bort eventuella luftbubblor.
  • Grädda cheesecaken i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Då ska kakan "dallra" lite när man skakar den.
  • Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar med öppen lucka. Låt svalna i 2 timmar. Ställ sedan in den i kylskåpet.

Smörkolatopping

  • Koka samman smör och sötning tills gyllene. Häll i vispgrädden och koka tills den tjocknar något, cirka 10 minuter. Låt svalna och häll den sedan ovanpå cheesecaken. Toppa med färska bär och citronmeliss.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Saffranscheesecake med mazarinbotten

13 december, 2015 av Jill Wallentin 18 kommentarer

Saffranscheesecake med mazarinbotten

Jill Wallentin
Det här kan faktiskt vara julens absolut godaste kaka! En perfekt krämig cheesecake med smak av saffran och mandelmassa – toppad med pistagenötter och mandel.
Så om ni bara ska baka en enda sötsak i jul (även om denna är både socker- och glutenfri) så röstar jag för det här receptet. Den är även väldigt lätt att göra. Dock så krävs det lite planering då den behöver bli helt kall innan servering så gör den gärna dagen innan så slipper du stressa.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

Mazarinbotten

  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 4 droppar bittermandelessens

Fyllningen

  • 600 g philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 st ägg
  • 1 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften
  • 1 g saffran
  • 0,5 dl pistagenötter hackade/flagade
  • 0,5 dl mandel hackade/flagade

Instruktioner
 

Mazarinbotten

  • Ställ in ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
  • Smält smöret och blanda samman med samtliga ingredienser till botten.
  • Bred ut smeten i en bakform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills ytan fått lite färg.

Fyllningen

  • Öka temperaturen på ugnen till 200 grader (varmluftsugn)
  • Vispa samman färskost, crème fraiche och ägg. Blanda i sötning, vanilj, saffran och citronsaft.
  • Häll smeten i bakformen med botten. Slå den lite lätt mot bänken för att få bort eventuella luftbubblor. Toppa med nötterna.
  • Grädda cheesecaken i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Då ska kakan "dallra" lite när man skakar den.
  • Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar med öppen lucka. Låt svalna i 2 timmar. Ställ sedan in den i kylskåpet innan servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Jul, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Jills ljuvliga morotskaka med valnötter

13 september, 2015 av Jill Wallentin 18 kommentarer

Jills ljuvliga morotskaka med valnötter

Jill Wallentin
Morotskaka har alltid varit en av mina favoritkakor. Älskar den kryddiga smaken, saftiga kakan och krämiga glasyren. Här kommer mitt recept på en socker- och glutenfri morotskaka som är minst lik god som originalet. Hoppas att det smakar!
Skriv ut receptet
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Kakan

  • 3 st ägg ekologiska
  • 1,5 dl valfri sötning (helst xylitol)
  • 150 g smör smält
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl finrivna morötter
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk nejlika
  • 100 g valnötter grovt hackade

Glasyren

  • 100 g smör rumstempererat
  • 300 g Philadelphiaost rumstempererat
  • 3 msk valfri sötning (helst xylitol)
  • 1 krm vaniljpulver

Garnering

  • 10 st valnötter

Instruktioner
 

Kakan

  • Ställ in ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ihop sötning och ägg. Blanda i smör och crème fraiche.
  • Häll i resten av ingredienserna och vispa tills en jämn smet. Häll över smeten i en bakform, gärna med löstagbara kanter.
  • Grädda i ugnen i cirka 40 minuter eller tills kakan inte länge kladdar i mitten. Låt svalna.

Glasyren

  • Genom att först värma upp smöret och philadelphiaosten i rumsremperatur så blir det lättare att vispa samman utan att det blir klumpar. Vispa i sötning och vanilj.
  • När kakan är sval, bred ut ett lagar av glasyren på kakan och spritsa sedan resten runt om. Garnera gärna med blommor, valnötter och kanel.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Mazarintårta med jordgubbar och vaniljkräm

17 maj, 2015 av Jill Wallentin 14 kommentarer

jillsmat_lchf_jordgubbstarta_midsommar

Här får ni ett ljuvligt recept på en supersomrig och fantastiskt god tårta, helt utan socker eller gluten. Vad kan passa bättre till midsommarfikat?

…

Läs mer

Arkiverad under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Underbar kokos och citrontårta med hallon

19 april, 2015 av Jill Wallentin 10 kommentarer

Underbar kokos och citrontårta med hallon

Jill Wallentin
En av de godaste tårtorna jag gjort. En supersmarrig tårta med saftiga kokosbottnar, fylld med citronkräm och toppad med färska hallon. Mums!
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk, fika
Kök Svenskt
Portioner 1 tårta

Ingredienser
  

Bottnarna

  • 3 st ägg
  • 1,5 dl valfri sötning (Jag använde björksocker)
  • 100 g smör smält
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 msk fiberhusk
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 dl mandelmjöl (eller 0,5 dl extra kokosmjöl om nötfri)
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Citronkrämen

  • 2 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 150 g smör
  • 3 msk valfri sötning (jag använde björksocker)
  • 1 st citron (skal och saft)

Garnering

  • 3 dl grädde
  • 250 g färska hallon
  • 1 kvist mynta

Instruktioner
 

Bottnarna

  • Ställ in ugnen på 150 grader.
  • Vispa ägg och sötning tills luftigt. Häll i det smälta smöret, bakpulver, salt och fiberhusk och vispa samman.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
  • Lägg smeten i en springform med löstagbara kanter. Grädda i cirka 25 minuter eller tills kakan stabiliserat sig och fått fin färg.

Krämen

  • Häll i grädde, ägg och resten av ingredienserna (förutom smöret) i en kastrull och låt krämen försiktigt koka upp på medelhög värme under omrörning. låt småputtra tills krämen tjocknat.
  • Stäng av värmen och ställ kastrullen åt sidan. Lägg i smöret i bitar och rör om tills smält.
  • Ställ in i kylen tills krämen tjocknat.

Monteringen

  • Dela tårtbotten på mitten när den är helt avsvalnad och bred ut citronkrämen. Lägg på den andra botten.
  • Vispa grädden tillräckligt hårt så att den går att spritsa. Bred ut grädde på hela tårtan. Lägg på hallonen och spritsa sedan kanterna med grädde. Toppa med myntakvistar.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Jills cupcake-semlor

13 februari, 2015 av Jill Wallentin 8 kommentarer

Cupcake-semlor

Jill Wallentin
Lagom stora och riktigt smarriga sockerfria och glutenfria semlor fyllda med sockerfri mandelmassa och fluffig grädde.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk, fika
Kök Svenskt
Portioner 8 stycken

Ingredienser
  

Cupcake-semlor

  • 2 st ägg
  • 1 dl yoghurt (gärna rysk) eller smetana
  • 50 g smör mjukt
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl valfri sötning Förslagsvis xylitol (björksocker)
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 msk fiberhusk

Mandelmassa

  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 msk valfri sötning föreslagsvis xylitol (björksocker)
  • 1,5 msk grädde
  • 3 droppar bittermandelessens eller malen bittermandel

Vid servering

  • 2 dl vispgrädde
  • Sukrin melis eller annan florsockerliknande och sockerfritt socker

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Blanda samman ingredienserna till semmelmuffinsarna och låt svälla i några minuter innan du klickar ner smeten i muffinsformarna.
  • Grädda i cirka 10-15 minuter och låt sedan svalna på galler.
  • Blanda samman ingredienserna till mandelmassan.
  • Ta ur semmelmuffinsarna ur sina formar och ställ dem upp och ner. Skär bort ett lock och fyll med mandelmassa, spritsa grädde, lägg på locket och pudra med fusk-florsocker. Njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Nötfria citronkyssar

10 mars, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_citronkyssar

Planen var egentligen att göra något donutliknande då jag hade köpt en sådant form från Lagerhaus. Men jag fyllde formarna för mycket så de blev mer som minisockerkakor än donuts. Så jag gjorde en härlig lemoncurd istället som jag fyllde groparna med och vips så blev de något som jag kallar för citronkyssar.

…

Läs mer

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Frozen Chocolate Peanutbutter Cheesecake

2 maj, 2013 av Jill Wallentin 33 kommentarer

jillsmat_frozen_peanut_chocolate_cheesecake

En fantastiskt god fryst cheesecake som smakar som Snickers-glass fast utan socker, om man nu föredrar det. Botten är även glutenfri. Passar utmärkt som efterrätt.

…

Läs mer

Arkiverad under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

  • 1
  • 2
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …