Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

LCHF-mazaringrottor

29 mars, 2020 av Jill Wallentin 16 kommentarer

LCHF-mazaringrottor

Jill Wallentin
De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen och smakar ljuvligt. Variera med annan sylt, bär, eller varför inte toppa med flagad mandel?
5 from 2 votes
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Kök Svenskt
Portioner 22 stycken

Ingredienser
  

  • 100 g smör , mjukt
  • 1 dl xylitol eller annan valfri sockerfri sötning
  • 2 st äggulor
  • 3 droppar bittermandelessens
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl sockerfri hallonsylt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa först ihop smör, sötning, äggulor, bakpulver, bittermandelessens, vaniljpulver och salt. Häll i mandelmjölet och blanda ordentligt.
  • Rulla bollar av degen med händerna. Cirka 2 cm i diameter. Lägg dem i små muffinsformar på en ugnsplåt.
  • Tryck med fingret, eller med en liten sked, på varje kaka så det blir en liten grop. Fyll varje grop med en liten klick hallonsylt.
  • Grädda i ca 20 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
  • Kakorna är mjuka när de kommer ut från ugnen men stelnar något när de svalnat. Förvara i en burk i kylen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Glutenfria hasselnötskakor utan socker

24 mars, 2020 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Glutenfria hasselnötskakor utan socker

Jill Wallentin
De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker eller vanligt vetemjöl. De är riktigt enkla att göra dessutom.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 26 kakor

Ingredienser
  

  • 100 g smör , mjukt
  • 1 dl xylitol eller sötströ
  • 0,5 dl Sukrin Gold
  • 1 st äggula
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 2,5 dl hasselnötsmjöl

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft).
  • Blanda först ihop smör, sötning, äggula, bakpulver, vaniljpulver och salt. Häll i nötmjölen och blanda ordentligt.
  • Rulla bollar av degen med händerna. Cirka 2 cm i diameter.
  • Sprid ut dem på två ugnsplåtar med bakplåtspapper på. Med hjälp av en gaffel, tryck till kakorna så att de plattas till och får ett fint mönster.
  • Grädda i ca 15 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
  • Kakorna är mjuka när de kommer ut från ugnen men stelnar när de svalnat. Lägg in dem i kylskåpet om du vill ha dem extra hårda och knapriga.

Anteckning

Choklad och hasselnötter är ju en magisk kombo så om du vill lyxa till det lite extra kan du ringla över eller doppa kakorna i smält mörk sockerfri choklad. Eller varför inte hacka chokladen grovt och blanda det i smeten?
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Toscamuffins á la LCHF

18 mars, 2018 av Jill Wallentin 6 kommentarer

Toscamuffins á la LCHF

Jill Wallentin
Toscakaka har varit en favorit sedan barnsben. Vet inte varför det tog så lång tid innan jag gav mig på ett försök att göra den helt utan socker och vetemjöl. Men den som väntar på något gott (väntar alltid för länge, right?). De blev i alla fall magiskt goda! Jag gjorde dem som minimuffins men går givetvis att göra som en stor kaka om man nu vill det.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 20 stycken

Ingredienser
  

Kakan

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 0,75 dl valfri sötning (rekommenderar sötströ eller xylitol)
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 tsk fiberhusk

Toppingen

  • 100 g mandelspån
  • 50 g smör
  • 2 msk fibersirap gold (använd den genomskinliga om känslig för gluten)
  • 1 krm salt
  • 2 msk grädde

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft)
  • Smält smöret och vispa ihop det med ägg, sötning, vanilj och bakpulver tills lite fluffigt.
  • Vispa i resten av ingredienserna.
  • Häll upp smeten i små muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått lite färg och är genomgräddade.
  • Medan kakorna är i ugnen, rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta gott. Tillsätt smöret och låt det bli lite brynt för en nötigare smak. Häll i sötning och grädde. Sänk temperaturen något och låt puttra tills vätskan början bli krämig och likna kolasås.
  • Toppa de färdiggräddade muffinsarna (är det ens ett ord?) med nötkolablandningen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills de har blivit helt kalla.

Anteckning

Tips! Variera gärna med blåbär eller hallon i kaksmeten för en somrigare variant.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Påsk, Recept, Småkakor, Sötsaker

Sockerfria kokostoppar

27 augusti, 2017 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Sockerfria kokostoppar

Jill Wallentin
En glutenfri fikaklassiker som i det här receptet även är fri från socker. Lika lätta att göra som att äta. Goda med mörk choklad men det är absolut inte nödvändigt - de är riktigt smarriga ändå.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 20 stycken

Ingredienser
  

  • 75 g smör halvsmält
  • 2 st ägg
  • 2 msk valfri sötning (exempelvis xylitol, stevia eller erytritol)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 4 dl kokosflingor
  • 50 g mörk choklad sockerfri, smält
  • 2 tsk kokosolja

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Vispa ihop smör med ägg, sötning och vanilj.
  • Blanda i kokosflingorna och låt smeten stå och svälla i några minuter.
  • Forma till små toppiga kokosberg på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Grädda i cirka 7-10 minuter eller tills de fått lite färg. Låt svalna.
  • Smält chokladen och kokosoljan försiktigt i mikrovågsugn eller i vattenbad.
  • Doppa kokostopparna i chokladen och ställ tillbaka dem på bakplåtspappret. Ringla eventuellt över resten av den smälta chokladen. Ställ in kokostopparna i kylen tills chokladen stelnat. Servera och njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Kolasnittar med ingefära och mandel

11 december, 2016 av Jill Wallentin 8 kommentarer

Kolasnittar med ingefära och mandel

Jill Wallentin
Farligt goda kakor med smak av kola och ingefära. Krispigheten och kolasmaken kommer från fibersirap gold som påminner om sirap i smaken. Den innehåller dessvärre en liten mängd malt som kan påverka blodsockret samt innehåller även lite gluten. Om man är känslig kan man istället använda den genomskinliga fibersirapen utan malt.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 50 st

Ingredienser
  

  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk ingefära
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 1 dl xylitol/björksocker eller annan valfri sötning
  • 1 dl fibersirap gold
  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 dl mandelspån
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 msk bovetemjöl eller kokosmjöl

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ihop mjukt smör med ägg, sötning och kryddor.
  • Blanda i resten av ingredienserna.
  • Bred ut smeten på en smörpappersklädd plåt.
  • Grädda i ugnen i cirka 7 minuter tills de fått färg. Sänk temperaturen till 60 grader och grädda i ytterligare en timme.
  • Skär kakorna till snittar och lägg att svalna på galler.
  • Njut!

Anteckning

Tips! Tillsätt 1½ tsk kanel och 1½ tsk nejlika så får ni supergoda pepparkakor!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Jul, Recept, Småkakor, Sötsaker

Glutenfria hasselnötsbiscotti

22 mars, 2015 av Jill Wallentin 3 kommentarer

Glutenfria hasselnötsbiscotti

Glutenfria hasselnötsbiscotti

Jill Wallentin
Ibland kan det vara gott med något litet till kaffet. Här kommer ett recept på smarriga biscottiliknande kakor med knapriga hasselnötter - givetvis utan både socker och gluten.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 12 stycken

Ingredienser
  

  • 2 dl hasselnötsmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 50 g smör mjukt
  • 0,5 dl valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 1 st ägg
  • 1,5 dl rostade hasselnötter (finns färdigrostade från ICA)

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft).
  • Mixa ihop samtliga ingredienser förutom hasselnötterna som du blandar i sist.
  • Forma smeten till en lång "korv" på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Grädda i ugnen i 10 minuter. Ta sedan ut dem och skär dem i cirka 12 bitar. Ställ in dem i ugnen igen i cirka 10 minuter.
  • Sänk ugnstemperaturen till 120 grader. Dela då på kakorna och lägg dem med skärsidan uppåt. Grädda i 10 minuter till.
  • Ta ut och vänd på dem och grädda i ytterligare 10 minuter.
  • Ta ut kakorna och låt dem sedan kallna på galler.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Nötfria citronkyssar

10 mars, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_citronkyssar

Planen var egentligen att göra något donutliknande då jag hade köpt en sådant form från Lagerhaus. Men jag fyllde formarna för mycket så de blev mer som minisockerkakor än donuts. Så jag gjorde en härlig lemoncurd istället som jag fyllde groparna med och vips så blev de något som jag kallar för citronkyssar.

…

Läs mer

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Socker- och glutenfria kakor

9 december, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_lchfcookies

Det här var faktiskt mitt första LCHF-kakbak. Jag trodde inte att det skulle bli en hit direkt men de blev faktiskt riktigt lyckade! Var orolig för att de inte skulle stabilisera sig först, men de gjorde de och ännu godare blir de faktiskt om man förvarar dem i frysen och plockar fram dem vid ”behov”. Då blir de knapriga som ”vanliga” kakor.Variera genom att lägga på hackade pistagenötter eller andra nötter som du tycker om.

…

Läs mer

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Gluten- och sockerfria pepparkakor

9 december, 2012 av Jill Wallentin 7 kommentarer

jillsmat_sockerfria_glutenfria_pepparkakor

Pepparkakor är ju ett måste runt jul, även för oss som helst undviker både socker och gluten. De smakar ju inte riktigt som mormors gamla recept som man vuxit upp med sedan barnsben. Men de är helt klart ett bra substitut. Det är viktigt ha ha dem i ugnen tills vätskan försvunnit i dem så att de blir krispiga. De är passar utmärkt till att smula i yoghurten eller att använda till en cheesecakebotten. 

…

Läs mer

Arkiverad under: Jul, Recept, Småkakor, Sötsaker

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …