Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

LCHF-langos

31 mars, 2018 av Jill Wallentin 4 Comments

LCHF-langos

Jill Wallentin
Fantastiskt goda och krispiga langos. Degen baserade jag på den så kallade "fathead-pizzadegen" som kommer från bloggen med samma namn, fast med några modifikationer. Jag toppade med crème fraiche, handskalade räkor, rödlök och dill. Den Ungerska klassikern serveras dock med riven ost istället för räkor.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 4

Ingredienser
  

Langos

  • 150 g riven ost gärna mozzarella
  • 2 msk färskost av Philadelphia typ
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • olja att fritera i raps-, kokos-, avokadoolja eller ghee

Topping

  • 200 g handskalade räkor
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 rödlök
  • 1 knippe dill

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft)
  • Smält osten tillsammans med färskosten i mikron eller i en kastrull.
  • Blanda samman med resten av ingredienserna tills det blivit en jämn deg.
  • Bred ut en langos per portion på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 7 minuter.
  • Hetta upp en stekpanna med olja till cirka 180 grader. Fritera "langosarna" tills de fått en fin färg på båda sidorna. Lägg dem på ett fat med hushållspapper på och låt de svalna något.
  • Toppa med valfria tillbehör.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fisk & skaldjur, Förrätt, Måltid, Påsk, Recept

Den perfekta ostbrickan

9 februari, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Få saker är väl så uppskattat som en riktigt schysst ostbricka? Perfekt till minglet eller helgmyset med familjen. Förutom sina favoritostar så är det härligt att även fylla upp brickan med annat smått och gott. Här kommer recept och förslag på vad du kan pimpa din nyttiga och goda ostbricka med. Enjoy!

  • Glutenfria ostkex
  • Frökex
  • Ostbollar med tryffel, kalkonbacon och rosmarin
  • Någon slags marmelad, exempelvis sockerfri tranbärsmarmelad
  • Heta mikromandlar
  • Färska bär, fikon och örter
  • Smör (givetvis)
  • Oliver av olika sort
  • Cocktailtomater
  • Paprika och gurka (kan användas istället för kex)
  • Picklade grönsaker
  • Oliver
  • Och givetvis dina favoritostar. Jag är själv inget jättefan av dessertostar utan föredrar hellre några riktigt goda, krämiga och smakrika hårdostar. Mina favoriter Bondmoran och Gäsene Special kommer ifrån Gäsene mejeri.

 

 

Filed Under: Förrätt, Recept, Snabblagat, Snacks, Tillbehör

Ostbollar med tryffel, kalkonbacon och rosmarin

9 februari, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Ostbollar med tryffel, kalkonbacon och rosmarin

Jill Wallentin
De här små läckra bollarna är fantastiskt goda och passar perfekt på ostbrickan eller som en härlig aptitretare innan middagen.
Skriv ut receptet
Måltid Tilltugg
Portioner 20 stycken

Ingredienser
  

  • 200 g färskost
  • 150 g riven ost *
  • 1 tsk tryffelolja
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 100 g kalkonbacon
  • 1 msk smör
  • 1 msk färsk rosmarin finhackad

Instruktioner
 

  • Riv osten och blanda samman med färskost, tryffelolja och svartpeppar.
  • Rulla till små bollar och ställ in dem i kylskåpet.
  • Finhacka kalkonbacon och stek i smör tills det blivit krispigt och fått fin färg. Häll över på hushållspapper och låt det suga upp fettet.
  • Finhacka rosmarin och blanda tillsammans med kalkonbaconet.
  • Rulla ostbollarna i "kalkonströsslet" och servera.

Anteckning

* Testa gärna en av mina favoritostar, Bondmoran eller Gäsene special, från Gäsene mejeri.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Förrätt, Recept, Snacks

Smörgåsbakelser med lax, räkor och pepparrotsgrädde

17 januari, 2017 av Jill Wallentin 2 Comments

Smörgåsbakelser med lax och räkor

Jill Wallentin
En riktigt god smörgåstårta kan vara bland det godaste som finns. När den dessutom är glutenfri och snål på kolhydrater kan det ju knappast bli bättre eller hur? Jag valde att göra mina som bakelser men det går givetvis att göra som en tårta också. Gör dem gärna dagen innan servering men dekorera samma dag för bästa resultat. Brödet är bakat efter mitt recept på vallmofrallor som ni hittar här (fast utan vallmofrön).
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 4 st

Ingredienser
  

Brödet

  • 4 st vallmofrallor se recept i länken ovan

Skagenröra

  • 2 dl räkor
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 msk dill finhackad
  • 2 msk rödlök finhackad
  • salt smaka av

Laxröra

  • 200 g kallrökt lax
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 tsk citronsaft
  • salt smaka av

Pepparrotsgrädde

  • 2 dl vispad grädde
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 msk riven pepparrot
  • salt smaka av
  • nymalen svartpeppar

Garnering

  • gurka
  • dill
  • handskalade räkor
  • ägg
  • citronskivor
  • kallrökt lax

Instruktioner
 

Skagenröran

  • Hacka räkorna grovt och blanda samman med finhackad dill, rödlök och resten av ingredienserna.

Laxröran

  • Mixa samman den kallrökta laxen med resten av ingredienserna. Smaka av med eventuellt mer salt.

Pepparrotsgrädde

  • Blanda ihop ingredienserna.

Montering/garnering

  • Dela vallmofrallorna två gånger så att det blir tre bottnar. Bred ett lager av laxröran på det nedersta lagret, skagenröran på den andra och täck sedan hela frallan med pepparrotsgrädden.
  • Dekorera efter smak!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fisk & skaldjur, Förrätt, Frukost/Brunch, Påsk, Recept

Rödbetssoppa med ingefära och smetana

2 juli, 2016 av Jill Wallentin 2 Comments

Rödbetssoppa med ingefära och smetana

Jill Wallentin
En fantastisk god och vacker soppa med en fräsch smak av ingefära. Servera gärna i små snapsglas som mumsig och färgsprakande förrätt. Rödbetor har inte bara en otroligt vacker färg, de innehåller även en massa nyttigheter. Nitrater har exempelvis visat sig öppna upp kärl till muskler och hjärna vilket leder till ökad fysik prestation.
Skriv ut receptet
Måltid Förrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Rödbetssoppan

  • 500 g kokta rödbetor
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk ingefära färskriven
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st citron saften
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Topping

  • Smetana eller fet yoghurt
  • persilja

Instruktioner
 

  • Koka rödbetorna tills mjuka (eller köp färdigkokta). Skala dem och mixa tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt.
  • Häll upp i serveringsglas eller skålar. Toppa med smetana, nymalen svartpeppar och en persiljekvist.

Anteckning

 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Förrätt, Måltid, Nötfritt, Recept, Vegetariskt

Västerbottenostlangos

10 juni, 2015 av Jill Wallentin 5 Comments

Västerbottenostlangos

Jill Wallentin
Min svenska och glutenfria variant på langos med smak av Västerbottenost. Försvinnande goda!
Skriv ut receptet
Måltid Förrätt, Huvudrätt
Portioner 10 stycken små langos

Ingredienser
  

Langos

  • 150 g västerbottenost
  • 3 st ägg
  • 100 g Philadelphiaost
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt
  • smör eller kokosfett att steka i

Topping

  • 80 g löjrom
  • 1 st rödlök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 knippe gräslök

Instruktioner
 

  • Mixa samman samtliga ingredienser till langossmeten. Låt svälla i cirka 5 minuter.
  • Stek dem i fett till de fått en fin färg på båda sidor. Lägg dem på ett hushållspapper när de är klara.
  • Lägg upp på serveringsfat och toppa med finhackad rödlök, gräslök, crème fraiche och löjrom.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Förrätt, Nyår, Påsk, Recept, Snabblagat

Thailändsk pumpasoppa med friterad vitlök

8 augusti, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_thai_pumpasoppa

Här får ni ett recept på en underbart god och krämig pumpasoppa med härliga smaker från det thailändska köket. För er som är noga med kolhydraterna, tänk på att olika sorters pumpor innehåller olika mycket kolhydrater.

En butternut squash (visserligen ingen riktig pumpa men ändå) innehåller närmare 10 % kolhydrater medan de flesta andra pumpor ligger närmare 4 %. Så välj den sort som passar dina preferenser och smaklökar bäst helt enkelt….

Läs mer

Filed Under: Förrätt, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Vegetarisk pizza av portabellosvamp

28 maj, 2014 av Jill Wallentin 1 Comment

jillsmat_portabellopizza

En helt vegetarisk och supergod rätt som du antingen tillagar i ugnen eller på grillen. Variera med dina favoritingredienser som på en vanlig pizza. Passar även bra som förrätt eller som tillbehör.

…

Läs mer

Filed Under: Förrätt, Grillat, Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Halloumisnittar med kalkonbacon

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_halloumisnittar

Perfekt och enkelt snacks som avnjuts bäst vid grillen. Saganaki lämpar sig också väldigt bra till detta recept och är supergott.

…

Läs mer

Filed Under: Fågel, Förrätt, Grillat, Recept, Snabblagat, Snacks

Getost med lax och honungsrostade valnötter

11 december, 2013 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_getostiugn_lax

En mumsig förrätt, eller gör dem som snittar i miniformat eller varför inte bjuda på detta som en del av julbordet? Skippa honungen och lingon/tranbär om strikt.

…

Läs mer

Filed Under: Fisk & skaldjur, Förrätt, Recept, Snabblagat

  • 1
  • 2
  • Next Page »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …