Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Mazarintårta med jordgubbar och vaniljkräm

17 maj, 2015 av Jill Wallentin 14 Comments

jillsmat_lchf_jordgubbstarta_midsommar

Här får ni ett ljuvligt recept på en supersomrig och fantastiskt god tårta, helt utan socker eller gluten. Vad kan passa bättre till midsommarfikat?

Mazarintårta med jordgubbar och vaniljkräm

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 1 tårta

Ingredienser
  

Bottnarna

  • 3 st ägg
  • 2 dl valfri sötning (jag använde björksocker)
  • 100 g smör
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl hackad mandel (rosta gärna i stekpanna)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 msk fiberhusk
  • 4 droppar bitter­mandelessens

Vaniljkrämen

  • 1,5 dl grädde
  • 2 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk valfri sötning (jag använde björksocker)

Övrigt

  • 250 g jordgubbar (går bra med frysta)
  • 4 dl grädde
  • 1,5 liter färska jordgubbar till garnering
  • 4 st citronmelissblad

Instruktioner
 

Bottnarna

  • Vispa äggen tillsammans med sötningen tills lite fluffigt. Vispa ihop med resten av ingredienserna.
  • Häll smeten i en smörad form med borttagbara kanter. Grädda i 150 grader (varmluft) i cirka 20 minuter eller tills genomgräddad. Låt svalna. Dela sedan på mitten.

Vaniljkrämen

  • Koka försiktigt upp grädden tillsammans med ägg, vanilj och sötning tills krämen tjocknat. Låt sedan svalna.

Monteringen

  • Mosa jordgubbarna till fyllningen med en gaffel och bred ut det över den ena botten. Häll sedan över vaniljkrämen, inte ända ut i kanterna, och lägg på locket.
  • Vispa grädden och bred den i ett jämnt lager över hela tårtan.
  • Skär jordgubbarna i skivor och dekorera tårtan. Avsluta med att lägga dit några kvistar citronmeliss.

Anteckning

TIPS! Om ni vill ha en högre tårta - gör dubbel sats av bottnarna och lägg ett lager med grädde mellan.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

« Kycklingburgare med cheddar och Green and Garlic-dressing
Lax i ugn med smörstekt sparris och skagensås »

Comments

  1. Bibbi says

    17 maj, 2015 at 16:06

    Hej
    Måste fråga, björksocker är något jag aldrig sett, vart införskaffar jag sånt om jag skulle vilja?
    Kan jag använda ICAs sötströ istället? Tar jag lika mkt då eller?
    Mvh Bibbi

    Svara
    • JillW says

      17 maj, 2015 at 16:11

      Hej!
      Björksocker/xylitol är enligt mig det godaste och den minst onaturliga sötningen som finns idag som inte har en höjande effekt på blodsockret. Jag köper det hos http://www.worthit.se/shop . Det fungerar också med sötströ men det kan då behövas lite mer. Smaka av smeten och krämen så du hittar rätt balans 🙂

      Lycka till!

      Svara
  2. Marja - Baka Sockerfritt says

    17 maj, 2015 at 17:25

    Vilken ljuvlig tårta! Jag som älskar mazarinsmaken i kombination med jordgubbar så mycket!

    Svara
    • JillW says

      19 maj, 2015 at 17:28

      Tack Marja! Ja det är en killer combo ?

      Svara
  3. Ragna says

    19 maj, 2015 at 15:36

    Det här verkar supergott och perfekt tajmat för att jag ska hinna baka till fredagsfikat på praktiken 🙂 Hur många tror du tårtan räcker till? Vi kommer vara ca 10 personer som ska äta, tror du det behövs ett extra lager då?

    Svara
    • JillW says

      19 maj, 2015 at 17:26

      Det beror nog på om du kommer bjuda på något mer också. I sådana fall räcker det absolut. Annars kanske på gränsen om nån vill ta lite extra ? Lycka till!

      Svara
  4. Tina says

    23 maj, 2015 at 19:01

    Fantastisk tårta! Bakade denna idag för att ”testa” på familjen (som för övrigt är väldigt kräsna) – ALLA tyckte att den var suverän!! Denna kommer att bakas många gånger – tack!!

    Svara
  5. anna says

    25 maj, 2015 at 14:15

    hej, går de att frysa dina bakverk? tex denna tårtan då den ännu inte är dekorerad?

    Svara
    • JillW says

      25 maj, 2015 at 17:08

      Ja det går bra utan grädden 🙂

      Svara
  6. Emma says

    28 maj, 2015 at 17:55

    Underbara bakverk å grym matinspiration!
    Jag undrar om du har ett bra recept på något som liknar sockerkaka som man skulle kunna använda till cakepops?

    Tack på förhand 🙂
    //Emma

    Svara
    • JillW says

      29 maj, 2015 at 09:22

      Tack så mycket! 🙂 Jag skulle nog säga att alla tårtbottenrecept och mjuka kakrecept som jag har skulle funka bra. Så det är bara att välja och vraka 😉

      Svara
  7. Jennie says

    12 juni, 2015 at 15:50

    Jag får inte till vaniljkrämen alls, den bara skär sig och liknar mer äggröra än vaniljkräm! Vad gör jag för fel?!

    Svara
    • JillW says

      14 juni, 2015 at 17:00

      Vad konstigt! Kanske har för hög värme?

      Svara
  8. Vickan says

    29 juni, 2018 at 17:15

    Gjorde tårtan till midsommar i år. Fantastiskt god! Tack för receptet! Denna ska göras fler gånger.

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …