Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Underbar kokos och citrontårta med hallon

19 april, 2015 av Jill Wallentin 10 Comments

Jillsmat_Kokosochcitrontarta

En av de godaste tårtorna jag gjort. En supersmarrig tårta med saftiga kokosbottnar, fylld med citronkräm och toppad med färska hallon. Mums!

Underbar kokos och citrontårta med hallon

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 1 tårta

Ingredienser
  

Bottnarna

  • 3 st ägg
  • 1,5 dl valfri sötning (Jag använde björksocker)
  • 100 g smör smält
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 msk fiberhusk
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 dl mandelmjöl (eller 0,5 dl extra kokosmjöl om nötfri)
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Citronkrämen

  • 2 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 150 g smör
  • 3 msk valfri sötning (jag använde björksocker)
  • 1 st citron (skal och saft)

Garnering

  • 3 dl grädde
  • 250 g färska hallon
  • 1 kvist mynta

Instruktioner
 

Bottnarna

  • Ställ in ugnen på 150 grader.
  • Vispa ägg och sötning tills luftigt. Häll i det smälta smöret, bakpulver, salt och fiberhusk och vispa samman.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
  • Lägg smeten i en springform med löstagbara kanter. Grädda i cirka 25 minuter eller tills kakan stabiliserat sig och fått fin färg.

Krämen

  • Häll i grädde, ägg och resten av ingredienserna (förutom smöret) i en kastrull och låt krämen försiktigt koka upp på medelhög värme under omrörning. låt småputtra tills krämen tjocknat.
  • Stäng av värmen och ställ kastrullen åt sidan. Lägg i smöret i bitar och rör om tills smält.
  • Ställ in i kylen tills krämen tjocknat.

Monteringen

  • Dela tårtbotten på mitten när den är helt avsvalnad och bred ut citronkrämen. Lägg på den andra botten.
  • Vispa grädden tillräckligt hårt så att den går att spritsa. Bred ut grädde på hela tårtan. Lägg på hallonen och spritsa sedan kanterna med grädde. Toppa med myntakvistar.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

« Ugnsomelett med gräddstuvade champinjoner
Färsfyllda auberginerullar med ajvaraioli »

Comments

  1. kent says

    29 april, 2015 at 01:38

    Kan man skippa mandelmjölet helt och bara ha fiberhusk?

    Svara
    • JillW says

      29 april, 2015 at 07:28

      Nej det hade jag inte rekommenderat, varken för smak eller konsistens. Men det går säkert 😉 Tillsätt hellre lite mer kokosmjöl.

      Svara
  2. Karin says

    6 juni, 2015 at 09:37

    Hej!
    Håller på att baka denna nu. Mina bottnar är ganska hårda (iaf på ytan) och kompakta. Trodde de skulle vara en rinnande deg att hälla upp, men var mer fast, som fick tryckas ut. Blev då väldigt tunn och reste sig inte något. Är allt som det ska? Har ju inte kunnat smaka än ?

    Svara
    • JillW says

      6 juni, 2015 at 11:04

      Hej! Hmm Låter ju kanske lite väl hård? Men den blir ju inte så hög och kanterna blir lite krispiga vad jag minns. Hoppas den blir god i alla fall 🙂

      Svara
  3. Ann-Sofie says

    7 juni, 2015 at 10:38

    Hej
    Har du provat frysa ner botten?

    Svara
    • JillW says

      7 juni, 2015 at 10:55

      Hej! Nej det har jag inte gjort men det ska gå bra 🙂

      Svara
  4. Jonna says

    23 april, 2016 at 08:38

    Denna verkar ju vara kanongod! Tänkte baka den nästa helg, men en fråga! Tror du man kan göra två satser av botten och på så sätt bygga flera lager i tårtan?

    Svara
    • JillW says

      23 april, 2016 at 10:04

      Ja det går bra. Men grädda i två formar så är det enklare att få de genomgräddade. Lycka till!

      Svara
  5. Marie says

    28 augusti, 2016 at 18:03

    Hej, stämmer det med 1 msk fiberhusk? I steg 3 så var inte min smet vispbar då fiberhusken så snabbt drog åt sig vätskan, det var mer en tjock massa. El kan det bero på nåt annat?

    Svara
    • JillW says

      28 augusti, 2016 at 18:14

      Hej! Jo 1 msk fiberhusk stämmer. Men det beror på hur snabbt man vispar ihop den. Det sväller ju rätt snabbt ;). Hoppas att den smakade gott i varje fall!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …