Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Persiska spenat och örtplättar (kuku sabzi)

3 oktober, 2015 av Jill Wallentin 1 kommentar

Persiska spenat och örtplättar (kuku sabzi)

Jill Wallentin
Den här rätten heter kuku sabzi på persiska och är inte bara supergod och vegetarisk, den är även laddad med vitaminer och mineraler. Det finns säkert massvis med olika varianter på hur man tillagar dem men det här är i alla fall min variant som passar perfekt som tillbehör till kyckling och fisk eller som vegetarisk varmrätt gärna tillsammans med en god yoghurtsås.
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 3 st ägg ekologiska
  • 70 g vårlök
  • 65 g spenat
  • 70 g koriander färsk
  • 70 g bladpersilja
  • 50 g dill
  • 2 dl valnötter
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • smör att steka i

Instruktioner
 

  • Mixa samman samtliga ingredienser i en matberedare.
  • Stek smeten i rikligt med smör tills de fått färg på båda sidor. Lättast att vända blir de om de är cirka 5 cm stora.

Anteckning

Tips!  Går även att tillaga som en stor "frittata", lättast i ugnen, i 175 grader i cirka 20 minuter.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Äggröra med kallrökt lax

4 september, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Äggröra med kallrökt lax

Jill Wallentin
En god och krämig äggröra tillagad med ekologiska råvaror är alltid uppskattad. Servera den gärna tillsammans med kallrökt lax och gräslök.
Skriv ut receptet
Måltid Brunch, Frukost
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Äggröran

  • 8 st ägg ekologiska
  • 50 g smör
  • 2 dl grädde
  • 0,75 tsk salt

Till servering

  • 1 knippe gräslök finhackad
  • 200 g kallrökt lax MSC-märkt

Instruktioner
 

  • Smält smör i en stekpanna med höga kanter. Häll i grädden.
  • Tillsätt äggen och saltet. Rör runt tills önskvärd konsistens. Godast är den enligt mig när den är lite krämig.
  • Finhacka gräslöken och servera med den kallrökta laxen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Frukost/Brunch, Recept, Snabblagat

Kladdkaka med apelsin, chili och flingsalt

14 augusti, 2015 av Jill Wallentin 6 kommentarer

Sockerfri kladdkaka med apelsin, chili och flingsalt

Jill Wallentin
En fantastisk god och krämig chokladkaka med sting av chili. Servera gärna tillsammans med fluffig grädde och färska bär. Kakan serveras helst kall om den ska skäras i bitar. Varm är den även supergod men svårt att få den att hänga ihop.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

  • 200 g mörk choklad helst sockerfri
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl valfri sötning
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk flingsalt

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Smält chokladen och smöret i en kastrull på medelhög värme. Så till så att det inte börjar koka. Ta bort från plattan och låt svalna något.
  • Vispa ihop ägg, grädde, sötning, vanilj och apelsinskal i en separat skål.
  • Häll sakta i äggblandningen i chokladen medan du vispar.
  • Häll smeten i en ugnsform, toppa med chili och flingsalt.
  • Grädda i 10 minuter eller tills kakan stabiliserat sig något, utan att den blivit för fast i konsistensen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Jills gumröra

22 juli, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jills gumröra

Jill Wallentin
Här kommer en variant på gubbröra som är mejerifri och utan ansjovis. Däremot innehåller den lite kaviar för smakens skull. Kaviar innehåller som bekant socker, men ändå mindre än hälften av kolhydratmängden som 70% choklad innehåller vilket ger det lite perspektiv.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Majonnäsen

  • 1 st ägg ekologiskt
  • 2 dl rapsolja
  • 1 krm ättika 24%
  • ½ st citron pressad saft
  • 0,75 tsk salt

Röran

  • 6 st ägg ekologiska
  • majonnäsen se recept ovan eller färdig
  • 2 msk dill finhackad
  • 3 tsk kaviar

Instruktioner
 

  • Koka äggen i 10 minuter. Skala och hacka i mindre bitar.
  • Gör majonnäsen genom att mixa ägg och olja i en hög mixerskål, nedifrån och upp tills vit och fluffig. Tillsätt smaksättningen.
  • Blanda samman ägg, majonnäs, dill och kaviar. Smaka av med eventuellt mer salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Frukost/Brunch, Mejerifritt, Påsk, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Västerbottenostlangos

10 juni, 2015 av Jill Wallentin 5 kommentarer

Västerbottenostlangos

Jill Wallentin
Min svenska och glutenfria variant på langos med smak av Västerbottenost. Försvinnande goda!
Skriv ut receptet
Måltid Förrätt, Huvudrätt
Portioner 10 stycken små langos

Ingredienser
  

Langos

  • 150 g västerbottenost
  • 3 st ägg
  • 100 g Philadelphiaost
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt
  • smör eller kokosfett att steka i

Topping

  • 80 g löjrom
  • 1 st rödlök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 knippe gräslök

Instruktioner
 

  • Mixa samman samtliga ingredienser till langossmeten. Låt svälla i cirka 5 minuter.
  • Stek dem i fett till de fått en fin färg på båda sidor. Lägg dem på ett hushållspapper när de är klara.
  • Lägg upp på serveringsfat och toppa med finhackad rödlök, gräslök, crème fraiche och löjrom.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Förrätt, Nyår, Påsk, Recept, Snabblagat

Sillbakelser med äpple och pepparrot

10 juni, 2015 av Jill Wallentin 2 kommentarer

jillsmat_sillbakelser

Vanlig inlagd sill innehåller över 20% socker så det är inte konstigt att det nästan smakar som godis nu när man äter socker så sällan. Här kommer en helt sockerfri sillvariant där sötman istället kommer ifrån äpple.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Påsk, Recept, Snabblagat

Mandelpannkakor med grädde och bär

10 juni, 2015 av Jill Wallentin 3 kommentarer

jillsmat_mandelpannkakor

Mumsiga glutenfria pannkakor som passar utmärkt till sommarfikat tillsammans med färska bär och fluffig grädde.

…

Läs mer

Arkiverad under: Recept, Snabblagat, Sötsaker

Lax i ugn med smörstekt sparris och skagensås

1 juni, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_laxskagene

Galet gott, nyttigt och mättande. Passa på att njuta av den svenska sparrisen nu när den är i säsong. Kring midsommar är sparrisens tid redan förbi.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Kycklingburgare med cheddar och Green and Garlic-dressing

17 maj, 2015 av Jill Wallentin 3 kommentarer

Kycklingburgare med ost och green and garlic-dressing

Jill Wallentin
Löjligt goda kycklingburgare med cheddarost och örter. Då osten smälter i stekpannan så blir ytan sådär härligt krispig och god. Servera gärna tillsammans med dina favorittillbehör och min variant av Green and Garlic-dressing.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 8 stycken burgare

Ingredienser
  

Kycklingburgarna

  • 800 g kycklingfärs
  • 150 g cheddarost riven
  • 3 msk blandade örter (jag använde blandade frysta)
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar

Green and Garlic-dressing

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 krm ättika 24%
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 knippe basilika färsk
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • salt smaka av

Instruktioner
 

Kycklingburgarna

  • Blanda samman samtliga ingredienser till kycklingburgarna.
  • Forma dem till burgare och stek dem i olja eller kokosfett tills de fått fin färg och är tillagade helt igenom.

Dressingen

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan. Mixa med stavmixer nerifrån och upp tills vitt och fluffigt. Tillsätt sedan smaksättningarna. Mixa igen och smaka av med salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Panerad torsk med råkostsallad och picklad gurkdressing

5 maj, 2015 av Jill Wallentin 1 kommentar

Panerad torsk med råkostsallad och gurkmajo

Jill Wallentin
Fantastiskt god och snabblagad maträtt som givetvis även är packad med både nyttigheter och smak. Tänk på att välja en MSC-märkt fisk för ett hållbart fiske.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

Fisken

  • 4 st torskfiléer Gärna tinade i portionsstorlek
  • 1 st ägg
  • 2,5 dl västerbottenost fint riven
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 msk pofiber
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Råkostsallad

  • 300 g rättika
  • 1 st morot
  • 1 msk dill finhackad
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0,25 tsk salt

Gurkdressing

  • 1 st ägg
  • 2 dl neutral olja ex. rapsolja
  • 0,5 tsk ättika 24%
  • 1 msk citronjuice
  • 1 st vitlöksklyfta liten
  • 3 st picklade gurkor (gärna polsk som är helt osötad)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 krm cayennepeppar

Instruktioner
 

Fisken

  • Torka av fisken med hushållspapper. Dela dem på längden och doppa dem i ett uppvispat ägg.
  • Blanda ihop den rivna osten med pofiber, mandelmjöl och kryddor och vänd sedan fisken i paneringsblandningen tills de är täckta runt om.
  • Stek i smör tills de fått fin färg.

Råkostsalladen

  • Riv rättika och morot fint. Blanda tillsammans med övriga ingredienser.

Gurkdressing

  • Knäck ägget i en hög mixskål och häll i oljan. Ställ stavmixern på botten av skålen och mixa från botten och upp tills oljan och ägget blandats samman och blivit vitt och fluffigt.
  • Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop. Smaka av med eventuellt mer salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 10
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …