Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Sockerfri brylépudding

28 augusti, 2019 av Jill Wallentin 5 Comments

Sockerfri brylépudding

Jill Wallentin
En guilty pleasure som jag haft sedan barnsben är Ekströms sockerbomb brylépudding som man "tillagade" i mikrovågsugnen. Nej, det är varken fancy eller nyttigt. Så ni förstår inte hur lycklig jag är över att jag äntligen har fått till den perfekta sockerfria LCHF-versionen! Sagolikt krämig. En riktigt gräddig vaniljdröm som kommer imponera på gästerna trots att den är alldeles för lätt att laga... Enjoy!
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 3 dl grädde
  • 2 dl lantmjölk
  • 4 msk valfri sötning (jag rekommenderar Sötströ eller xylitol)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 1 krm salt
  • 4 ägg
  • 4 msk fibersirap gold

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 100 °C.
  • Koka upp grädde, mjölk, sötning, vanilj och salt i en kastrull. Låt småputtra i några minuter.
  • Vispa upp äggen i en stor skål.
  • Häll den varma gräddblandningen över äggen medans du vispar.
  • Häll i fibersirap gold i botten av portionsformarna. Smeta ut sirapen över hela botten och upp en bit på kanterna.
  • Häll i gräddblandningen i portionsskålarna (cirka 10 cm i diameter) och ställ in dem i ugnen. Grädda i ca 50 minuter eller tills smeten stabiliserat sig även i mitten men den dallar fortfarande till när du skakar lite på den.
  • Låt svalna och ställ in i kylskåpet tills det är dags för servering. Ta en kniv och dra den runt kanten på brylépuddingarna. Lägg en liten tallrik över formen. Ta ett grepp runt formen och tallriken, vänd den upp och ner och skaka ganska hårt tills du hör att den lossnar. Servera och njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Nyår, Recept, Sötsaker

Gös med rotselleriterrin och grönkålspesto

25 december, 2016 av Jill Wallentin Leave a Comment

Halstrad gös med rotselleriterrin, grönkålspesto och picklad rödlök

Jill Wallentin
Till er som gärna överraskar gästerna med någonting lite oväntat kommer här kommer ett härligt recept på en fiskrätt med nyttiga och spännande tillbehör. Servera gärna med brynt smör för extra smak och mättnad.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

Gösen

  • 6 st portionsbitar av gös (ca 200g/st)
  • smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Rotselleriterrin

  • 800 g rotselleri
  • 2 dl grädde
  • 2 st ägg
  • 100 g färskost
  • 4 dl riven ost
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 msk salvia
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Grönkålspesto

  • 100 g grönkål
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl mandel
  • 100 g västerbottenost
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st citron rivet skal
  • 1 dl kallpressad rapsolja

Picklad rödlök

  • 2 st rödlökar
  • 2 msk ättika 24%
  • 2 msk valfri sötning exempelvis xylitol eller sötströ
  • 1 dl vatten

Instruktioner
 

Gösen

  • Strax innan servering: Krydda gösfiléerna och halstra dem helst i en het grillpanna 3-4 minuter per sida eller till en innertemperatur på ca 52°C.
  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Skala och skiva rotsellerin i cirka 2 millimeter tunna skivor.
  • Koka rotsellerin i saltat vatten i cirka 15 minuter. Sila bort vattnet.
  • Blanda samman övriga ingredienser i en skål vänd i rotsellerin försiktigt så att allt blandas utan att rotsellerin mosas.
  • Lägg bakplåtspapper i en brödform och häll i rotselleriblandningen. Grädda i ugnen i cirka 40 minuter.
  • Låt stå och svalna lite innan servering så att vätskan stabiliserar sig något. Skär sedan i skivor och servera.

Grönkålspesto

  • Rensa och koka grönkålen i cirka 3 minuter. Häll av vattnet och krama ur så mycket vätska som möjligt.
  • Mixa solrosfrön och mandel. Tillsätt sedan ost, grönkål, vitlök, citronskal och rapsolja. Mixa och smaka av med salt.

Picklad rödlök

  • Skala löken och dela den på mitten. Skär i så tunna skivor som möjligt.
  • Blanda tillsammans med övriga ingredienser och låt stå kallt i minst en timme före servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fisk & skaldjur, Måltid, Nyår, Recept, Tillbehör

Västerbottenostlangos

10 juni, 2015 av Jill Wallentin 5 Comments

Västerbottenostlangos

Jill Wallentin
Min svenska och glutenfria variant på langos med smak av Västerbottenost. Försvinnande goda!
Skriv ut receptet
Måltid Förrätt, Huvudrätt
Portioner 10 stycken små langos

Ingredienser
  

Langos

  • 150 g västerbottenost
  • 3 st ägg
  • 100 g Philadelphiaost
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt
  • smör eller kokosfett att steka i

Topping

  • 80 g löjrom
  • 1 st rödlök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 knippe gräslök

Instruktioner
 

  • Mixa samman samtliga ingredienser till langossmeten. Låt svälla i cirka 5 minuter.
  • Stek dem i fett till de fått en fin färg på båda sidor. Lägg dem på ett hushållspapper när de är klara.
  • Lägg upp på serveringsfat och toppa med finhackad rödlök, gräslök, crème fraiche och löjrom.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Förrätt, Nyår, Påsk, Recept, Snabblagat

Västerbottenostchips med löjrom

10 december, 2012 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_västerbottenostchips_lojrom

Detta kan vara en av världens snabbaste och samtidigt godaste förrätter. Passar även utmärkt till att göra i miniformat och servera som snittar.

…

Läs mer

Filed Under: Förrätt, Nötfritt, Nyår, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Helstekt kalkonfilé med ugnsrostad pumpa

10 december, 2012 av Jill Wallentin 4 Comments

jillsmat_helstektkalkon_pumpa

Ni vet när man äter något som är så gott så att alla sitter runt bordet och nickar med huvudet och gör mmm-ljud? Det här är just en sådan rätt.

…

Läs mer

Filed Under: Fågel, Måltid, Nyår, Recept, Tillbehör

Lax med chevré och pecannötter

9 december, 2012 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_laxmedgetostochpecannotter

Detta är en kanonbra rätt som i grunden kommer från min mamma. Den är lyxig samtidigt som den är löjligt enkel att göra. Perfekt med andra ord. Servera tillsammans med en god avokadosallad med ruccola och rostade frön.

…

Läs mer

Filed Under: Fisk & skaldjur, Måltid, Nyår, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa ketorecept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Har varit en foodie så länge jag kan minnas. Sedan 2009, då jag upptäckte lågkolhydratskost, kan jag njuta av fantastisk mat som jag även mår bra av.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ jillsmat på Instagram!

Följ på Instagram

Etiketter

antiinflammatoriskt asiatiskt bea buffé buljong choklad crock pot depression fettisdag föreläsningar förkylning godis Grekiskt grillat ice coffee indiskt islatte jills mat efter säsong jul kokbok kräftskiva lucia långkok margarin meze midsommar nyår nötfritt ostbricka persiskt plock påsk saft semla semlor snittar sommar student tacos texmex thai thailändskt tävling veganskt vegetariskt

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2022 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …