Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Vegansk blomkålssoppa med curry och kokosmjölk

4 maj, 2015 av Jill Wallentin 6 Comments

jillsmat_veganskblomkalssoppamedcurry

En krämig och smakrik soppa som även är mättande – trots avsaknad av både kött och mejerier. Supergod rätt som du slänger ihop på under 30 minuter.

…

Läs mer

Filed Under: Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Ugnsomelett med gräddstuvade champinjoner

4 april, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

Ugnsomelett med gräddstuvade champinjoner

En snabblagad, god och mättande omelett med krämigt gräddstuvade champinjoner toppat med smält ost.

…

Läs mer

Filed Under: Måltid, Påsk, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Deviled eggs med kaviar och dill

4 april, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

Jill_påsk2015_1

Dekorativa och mumsiga ägghalvor som är fyllda med en krämig blandning av majonnäs, dill och kaviar. Perfekt till påskbuffén!

…

Läs mer

Filed Under: Påsk, Recept, Snabblagat

Ramslökssill med citron

4 april, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

Ramslökssill

En härlig sillvariant smaksatt med den gotländska vårdelikatessen ramslök som ger en behaglig vitlöksmak och fin färg. Om du vill undvika sockret helt, använd vanlig inläggningssill, den färdiga inläggningen behöver då stå i kylen under minst ett dygn.

…

Läs mer

Filed Under: Påsk, Recept, Snabblagat

Mustig kycklinggryta med smörstekt spetskål

16 februari, 2015 av Jill Wallentin 5 Comments

Mustig kycklinggryta

Det här är verkligen av av mina favoriträtter. Påminner om coq au vin i smaken fast betydligt mer lättlagad och till och med godare enligt mig. Förstår faktiskt inte varit receptet aldrig hamnat på hemsidan tidigare. Men här kommer det i alla fall – bättre sent än aldrig 😉

…

Läs mer

Filed Under: Fågel, Måltid, Recept, Snabblagat

Glutenfria kokosvåfflor

15 februari, 2015 av Jill Wallentin 10 Comments

Jills kokosvåfflor

Blev sugen på våfflor och gick loss totalt och gjorde två olika varianter. Dels mitt tidigare våffelrecept som blir riktigt goda, tunna och krispiga (men tyvärr rätt fula haha) samt ett nytt recept som blir mer ”sockerkaksliknande” med smak av kokos.

TIPS! Byt ut smör mot kokosfett och grädden mot kokosgrädde för en mejerifri variant.

 

jillsmat_kokosvafflor3
Kokosvåfflor

Kokosvåfflor

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 stycken

Ingredienser
  

  • 50 g smör smält
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver

Instruktioner
 

  • Smält smöret och vispa samman med resten av ingredienserna.
  • Grädda i våffeljärnet tills de fått fin färg.

Anteckning

Servera gärna med sylt (perfekt att göra av frysta bär + valfri sötning) eller bär efter säsong och fluffig grädde. Choklad och nötter passar givetvis också lysande till kokos.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Frukost/Brunch, Mejerifritt, Nötfritt, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Saffransskagen med chili

25 december, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

Saffransskagen

Skagenröra är en favorit för många. Här kommer en mejerifri och julig variant med saffran och chili. Servera gärna på ägghalvor tillsammans med en dillkvist.

Saffransskagen med chili

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st ägg
  • 2 dl neutral olja exempelvis raps
  • 0,5 st citron saften
  • 1 pkt saffran
  • 3 krm salt smaka av
  • 0,5 tsk chili justera styrka efter smak
  • 1 knippe dill
  • 4 dl räkor handskalade

Instruktioner
 

  • Knäck ägget i en mixerskål med höga kanter. Häll i oljan och ställ mixern i botten på skålen och börja mixa nedifrån och upp, sakta tills oljan blandats med ägget och blivit vitt och krämigt.
  • Blanda i citron, saffran, dill och smaka av med salt och chili.
  • Blanda i räkorna och servera.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fisk & skaldjur, Jul, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

Chili con carne

18 november, 2014 av Jill Wallentin 2 Comments

jillsmat_chiliconcarne

Här är mitt recept på chili con carne med kycklingfärs. Servera gärna på en bädd av babyspenat, körsbärstomater och salladslök toppat med en klick crème fraiche om du tål mejerier.

Svarta bönor innehåller cirka 19% kolhydrater och är kanske inget man äter varje dag men jag tycker att det är gott och mättande att äta då och då, speciellt så här i en kryddig gryta.

Chili con carne

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 20 g smör eller kokosfett
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 msk chilipulver av valfri styrka
  • ½ tsk liquid smoke
  • 2 krm svartpeppar
  • 200 g svarta bönor helst ekologiska från tetra
  • 400 g passerade tomater

Instruktioner
 

  • Tärna löken och stek i smör tillsammans med pressad vitlök och chili. Lägg i kycklingfärsen i stekpannan, krydda. Stek tills färsen fått lite färg.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock i cirka 10 minuter. Smaka av med eventuellt mer salt, chili och liquid smoke.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

Mumsig bärpaj med ingefära och lakrits

16 november, 2014 av Jill Wallentin 7 Comments

jillsmat_paj med lakrits och ingefära

Det här receptet är min duktiga mammas påhitt. Supergott och snabbfixat när du vill lyxa till det lite extra eller får oväntade gäster. Variera med dina favoritbär eller frukter och servera gärna med en rejäl klick lättvispad grädde.

Bärpaj med ingefära och lakrits

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 3 dl bär Det går bra med frysta.
  • 0,5 dl kokosflingor
  • 3 msk valfri sötning *
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk Lakritspulver
  • 50 g smör Mjukt så det går att blanda.

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Lägg bären (eller frukten) i ugnssäkra portionsformar.
  • Blanda ihop resten av ingredienserna i en skål och lägg det sedan ovanpå bären.
  • Grädda i ugnen i cirka 15 minuter eller tills pajerna fått en fin färg.

Anteckning

* Justera sötningsmängd efter vilka bär eller frukter som du använder. Exempelvis rabarber "kräver" mer sötning än vad jordgubbar gör.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Panerad kycklingfilé med surkål och vitlökssmör

15 augusti, 2014 av Jill Wallentin 1 Comment

jillsmat_paneradkycklingfile_surkal_vitlökssmor

En fantastisk god rätt som passar såväl till vardag som fest. Om ni aldrig testat surkål förut så är det verkligen dags nu!

Surkål har en syrlig smak och är det perfekta tillbehöret till kött och kryddiga korvar. Dessutom är det bland det nyttigaste som man kan äta då det innehåller probiotika som skapar en harmonisk miljö för våra snälla tarmbakterier och hjälper även kroppen att ta upp viktiga vitaminer och mineraler.

Recept på hur du gör egna syrade grönsaker hittar du i min kokbok, Jills mat efter säsong, eller så köper du färdig. Billigt som attans är det också. Perfekt att ha hemma i kylen så man alltid har ett nyttigt tillbehör redo….

Läs mer

Filed Under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

  • « Previous Page
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • …
  • 10
  • Next Page »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …