Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Thailändsk pumpasoppa med friterad vitlök

8 augusti, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_thai_pumpasoppa

Här får ni ett recept på en underbart god och krämig pumpasoppa med härliga smaker från det thailändska köket. För er som är noga med kolhydraterna, tänk på att olika sorters pumpor innehåller olika mycket kolhydrater.

En butternut squash (visserligen ingen riktig pumpa men ändå) innehåller närmare 10 % kolhydrater medan de flesta andra pumpor ligger närmare 4 %. Så välj den sort som passar dina preferenser och smaklökar bäst helt enkelt….

Läs mer

Arkiverad under: Förrätt, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Hollandaise eller bearnaisesås på 3 min

29 juli, 2014 av Jill Wallentin 23 kommentarer

Hollandaise eller bearnaise på 3 min

Jill Wallentin
Vem har sagt att det behöver vara svårt att göra så kallade emulsionssåser som exempelvis bearnaise och hollandaisesås? Denna hollandaise gör du på tre minuter och kräver varken termometer eller nervöst vispande.
Kockarna sätter nog i halsen både över att såserna mixas istället för "piskas" och även att jag valt att tillsätta olja. Men faktum är att smaken, enligt mig, är minst lika god och fördelen med att tillsätta olja är att såserna inte blir stenhårda om man förvarar dem i kylen utan förblir blir krämiga men lite fastare i konsistensen. Bearnaisesåsen på bilden smaksatte jag även med chili.
Skriv ut receptet
Måltid Sås
Kök Franskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Basen

  • 1 st ägg helt
  • 150 g smör
  • 1 dl rapsolja tillsätt mer för tjockare konsistens
  • salt

Bearnaise

  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk dragon

Hollandaise

  • 1 msk citronsaft

Instruktioner
 

  • Knäck ägget i en hög och smal mixerskål (helst inte större diameter än 9 cm).
  • Smält smöret.
  • Ställ mixern i botten på den höga behållaren med ägget i och häll sakta i smöret samtidigt som du mixar nerifrån och upp. Tänk att det understa lagret ska hinna bli vitt och krämigt innan du tar upp mixern. Tillsätt sedan oljan på samma sätt.
  • Om du gör bearnaise: Finhacka schalottenlöken och koka den tillsammans med vatten, vinäger och dragon tills vätskan halverats. Ta bort kastrullen från värmen. Sila bort löken eller blanda i allt och mixa slätt för extra smak.
  • Tillsätt sedan antingen citronsaft eller "dragonlagen" om bearnaisesås. Smaka av med salt och eventuellt mer syra.

Anteckning

TIPS! Det finns inlagd dragon i vinäger på burk från exempelvis Risberg import (eller gör egen). Ta ca 3/4 msk med dragon och 1 tsk vinäger och mixa = klart! Tillsätt gärna lite vitlökspulver för extra smak.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Japanlax med wasabiaioli

23 juli, 2014 av Jill Wallentin 5 kommentarer

jillsmat_japanlax_med_wasabiaioli

Lax i ugn med smaker från det Japanska köket. Wasabiaiolin gör du lätt som en plätt med stavmixern. Servera gärna med ruccola eller stekt kål med sesamolja.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

Halloumisallad med labnehkräm

23 juli, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_halloumisallad_med_labneh

En underbart somrig och smakrik sallad som du svänger ihop på en kvart. De fantastiskt goda labnehbollarna som du använder till krämen hittar du oftast på Willys, Citygross eller i orientlivs.

…

Läs mer

Arkiverad under: Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Vegetarisk pizza av portabellosvamp

28 maj, 2014 av Jill Wallentin 1 kommentar

jillsmat_portabellopizza

En helt vegetarisk och supergod rätt som du antingen tillagar i ugnen eller på grillen. Variera med dina favoritingredienser som på en vanlig pizza. Passar även bra som förrätt eller som tillbehör.

…

Läs mer

Arkiverad under: Förrätt, Grillat, Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Kall sås med ingefära

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_kall_ingefarasas

En god och snabbfixad sås med smak av ingefära som passar fin, fint till grillat. Variera mängden på ingefäran efter ditt eget tycka och smak.

…

Läs mer

Arkiverad under: Grillat, Snabblagat, Tillbehör

Halloumisnittar med kalkonbacon

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_halloumisnittar

Perfekt och enkelt snacks som avnjuts bäst vid grillen. Saganaki lämpar sig också väldigt bra till detta recept och är supergott.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Förrätt, Grillat, Recept, Snabblagat, Snacks

Fänkålssallad med apelsin och tomat

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_fankalssallad

En riktigt god och fräsch sallad som passar utmärkt till grillat. Extra gott till fisk och kyckling. Lägg till fetaost för en matigare rätt.

…

Läs mer

Arkiverad under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör, Vegetariskt

Portabelloägg

27 maj, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_portabelloagg

Ägg är ju verkligen det perfekta livsmedlet eftersom det innehåller allt som vi behöver utom C-vitamin. Här får ni ett recept på en vegetarisk frukost eller lunch som är både god, näringsrik och mättande.

Portabelloägg

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 4 st stora portabellosvampar
  • 4 st ägg
  • 4 msk ajvar relish eller tomatsås
  • 200 g riven ost
  • örtkrydda

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Ta bort foten på svamparna och lägg dem med ovansidan nedåt på en ugnsplåt.
  • Bred ut ajvar och knäck ett ägg på svampen, toppa med ost och örtkrydda.
  • Tillaga i ugnen i 10-15 minuter.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Frukost/Brunch, Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Rabarberkräm med vaniljgrädde

27 maj, 2014 av Jill Wallentin 3 kommentarer

jillsmat_rabarberkram

Smaken av rabarber väcker sommarkänslorna till liv och extra bra är det ju att de innehåller väldigt lite kolhydrater. Men man behöver någon typ av sötning för att balansera upp surheten. Krämen är också god att servera tillsammans med en klick krämig yoghurt och toppa gärna med rostade nötter om du vill åt knaprigheten. Om ni vill åt en tjockare konsistens på rabarberkrämen kan ni tillsätta lite guarkärnmjöl och sedan mixa krämen.

Sockerfri rabarberkräm med vaniljgrädde

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 8 portioner

Ingredienser
  

Rabarberkräm

  • 800 g rabarber
  • 2,5 dl valfri sötning (lika sött som socker)
  • 1 tsk vaniljpulver

Vaniljgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • Ev. extra sötning

Instruktioner
 

Rabarberkrämen

  • Skär bort båda ändarna på rabarbern och dra bort det yttersta skalet med en kniv. Skär i centimeterstora bitar och lägg rabarbern i en stor kastrull.
  • Lägg på locket och koka på medelhög värme tills rabarbern blivit mjuk och krämig.
  • Häll i sötning och smaka av tills du hittat en lagom sötma. Tillsätt vaniljpulver efter smak. Låt koka i ytterligare några minuter.

Vaniljgrädden

  • Vispa grädden och blanda i vaniljpulver och eventuell sötning.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Recept, Snabblagat, Sötsaker

  • « Föregående sida
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • …
  • 10
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …