Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Munkbollar med saffran

30 november, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

 

Jill Wallentin
Underbart goda glutenfria “munkbollar” aka “donut holes” (lät inte lika bra på svenska med munkhål, då kändes till och med bollar bättre) med smak av saffran och mandelmassa. Det perfekta adventsfikat. Otroligt hur likt det smakar munkar trots att de vare sig innehåller vetemjöl eller socker.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 10 minuter minuter
Måltid Bakverk, fika
Portioner 16 stycken

Ingredienser
  

  • 3 dl mandelmjöl
  • 4 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol)
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 påse saffran , mortlad
  • 150 g riven mozzarellaost (ej den runda och färska)
  • 2 msk färskost (typ Philadelphia)
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 3 droppar bittermandelessens (valfritt)
  • frityrolja
  • 2 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol), att rulla dem i

Instruktioner
 

  • Häll i alla torra ingredienser: mandelmjöl, sötning, bikarbonat och saffran i en stor skål eller i matberedaren. Blanda ihop.
  • Lägg mozzarellan och färskosten i en skål och värm i mikrovågsugnen tills smält (alternativt i en kastrull på medelvärme). Rör ihop.
  • Tillsätt ostmixen, ägget, vitvinsvinäger, och bittermandelessensen till de torra ingredienserna. Blanda samman till en smidig deg genom att knåda med händerna eller använd en matberedare med degkrokar.
  • Dela upp degen och rulla till bollar med händerna, de ska vara cirka 4 cm i diameter.
  • Hetta upp oljan i en liten kastrull till max 160 grader. Fritera munkbollarna i omgångar tills de har fått en gyllenbrun färg. De blir snabbt mörka så ha koll. Vänd dem försiktigt medan de friteras så de får en jämn färg runt om. Ta bort dem från kastrullen med en hålslev eller gaffel och lägg dem på en tallrik med hushållspapper som kan suga upp överflödig olja.
  • Rulla munkbollarna i sötning i en grund skål medan de fortfarande är varma. Ät och njut gärna medans de fortfarande är ljumma.

Anteckning

http://www.jillsmat.se/wp-content/uploads/2023/11/Munkbollar-reel_1.mp4

 

TIPS!

  • Om du inte gillar saffran kan du skippa saffranet i degen och istället blanda pepparkakskryddor i sötningen som du rullar bollarna i. De smakar då mer likt churros.
  • Om du inte vill fritera dem så går de superbra att baka i ugnen i 150 grader i 15–20 minuter. Lägg dem då i minimuffinsformar och toppa gärna med flagad mandel.
  • Om du vill öka proteininnehållet och samtidigt göra att bollarna blir fastare i konsistensen – tillsätt 2 msk neutralt vassleproteinpulver.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Jul, Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

« Jills mat efter säsong – nu som E-kokbok!
Apelsincupcakes med chokladfrosting »

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se