Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Mexkryddade kycklingvingar med jalapeñodipp

16 maj, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Krispiga och smakrika kycklingvingar med världens godaste och enklaste dipsås med enbart 3 ingredienser! Såsen passar perfekt till allt grillat. Picklade jalapeños ger en perfekt hetta och man får också lite syrlighet från lagen på köpet. Att pressa jalapeños i vitlökspressen är ju lite av ett genidrag om jag får säga det själv. Om man vill göra dippen extra sexig kan man ju tillsätta lite limejuice och hackad koriander.
Servera gärna med en god sallad med avokado och tomat.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 30 minuter minuter
Total tid 40 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Mexikanskt
Portioner 2

Ingredienser
  

Kycklingvingar

  • 900 g kycklingvingar
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 st lime , juicen
  • 2 tsk vitlökspulver , eller färsk vitlök
  • 2 tsk chilipulver , mild
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

Jalapeñodipp

  • 2 dl crème fraiche , alt majonnäs, yoghurt eller gräddfil.
  • 2 st vitlöksklyftor , pressade
  • 6 st inlagda jalapeñoskivor , pressade
  • salt och nymalen peppar

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 200 grader.
  • Häll i och blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg i kycklingvingarna och massera in marinaden så den täcks överallt.
  • Häll över kycklingvingarna på en bakplåt med bakplåtspapper, alternativt bakplåt med galler.
  • Tillaga i ugnen i ca 30–40 minuter, eller tills skinnet på kycklingvingarna blivit krispigt.
  • Blanda ihop ingredienserna till dippen i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept

Tonfiskbiffar med avokadodipp och sallad

9 maj, 2023 av Jill Wallentin 1 kommentar

Jill Wallentin
Att göra biffar av tonfisk på burk är både billigt och gott. De här serverade jag med en krämig avokadodipp med vitlök och en fräsch sallad. En enkel och nyttig rätt fullproppad med protein, nyttiga fetter och vitaminer.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 6 minuter minuter
Total tid 16 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 2

Ingredienser
  

Tonfiskburgare

  • 150 g tonfisk i vatten
  • 1 st ägg
  • 1 msk majonnäs
  • 1 dl riven ost , valfritt
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 st salladslök , fint skuren
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk olivolja att steka i

Avokadodipp

  • 1 st avokado , mosad
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk citronjuice
  • salt och nymalen peppar

Sallad

  • 0,5 st romansallad
  • 2 st tomater
  • 0.5 st gurka
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger

Instruktioner
 

  • Häll av allt vatten från tonfisken och krama ur den så att så mycket vätska som möjligt försvinner. Blanda ihop alla ingredienser till tonfiskburgarna i en skål, förutom olivoljan.
  • Forma små tonfiskburgare av röran. Cirka 6 cm breda och 1 cm höga.
  • Hetta upp en stor stekpanna med olivolja. Stek burgarna på medelhög värme på båda sidor, cirka 3 minuter per sida, tills de fått en brynt yta.
  • Rör ihop ingredienserna till dippen i en skål.
  • Preppa salladen och servera tillsammans med biffarna och dippen.

Anteckning

http://www.jillsmat.se/wp-content/uploads/2023/05/Jillsmat_Tonfiskburgare_voiceover.mp4

Näringsinnehåll

Kalorier: 268kcal | Carbohydrates: 4g | Protein: 31g | Fat: 14g | Kalium: 273mg | Vitamin A: 668IU | Kalcium: 329mg
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Okategoriserade, Recept, Snabblagat

Glutenfria pizzapajer

6 maj, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Glutenfria LCHF pajer med pizzasmak
Jill Wallentin
Små utflyktsvänliga pajer med smak av pizza som går hem hos både liten som stor. Utan gluten och med få kolhydrater är det ett hälsosamt alternativ som passar utmärkt på en buffé.
Variera med din favoritfyllning. Exempelvis olika sorters ostar, champinjoner, paprika, salami, kronärtskocka etc.
Skriv ut receptet
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 15 minuter minuter
Total tid 30 minuter minuter
Måltid Buffé
Kök Italienskt
Portioner 10 stycken

Ingredienser
  

Pajbotten

  • 3 dl mandelmjöl
  • 0.5 dl sesamfrön
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 st ägg

Fyllningen

  • 2 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 150 g riven ost
  • 0.5 tsk salt
  • 100 g rökt kalkon , skuren i mindre bitar
  • 10 st körsbärstomater , skivade
  • 2 tsk oregano

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 °C (varmluftsugn).
  • Mixa samman ingredienserna till pajbotten i en matberedare.
  • Tryck ut degen i formarna med fingrarna. Aluminiumformar håller formen bäst. Förgrädda bottnarna i ugnen i ca 8 minuter.
  • Vispa samman ägg, grädde och salt. Blanda i kalkon och ost.
  • Lägg i lite av fyllningen i alla pajformarna. Fördela tomaterna ovanpå och toppa sedan med resten av ägg- och ostblandningen. Krydda med oregano.
  • Grädda i ca 15 minuter eller tills pajerna fått fin färg och äggblandningen har stabiliserat sig.

Näringsinnehåll

Kalorier: 323kcal | Carbohydrates: 4g | Protein: 12g | Fat: 28g | Natrium: 307mg | Kalium: 71mg | Vitamin A: 384IU | Kalcium: 200mg
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept

Ketoburgare med pimientos fries och green & garlic dip

2 maj, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
En fantastiskt god burgare som har extra allt (förutom kolhydrater). Brödet är utbytt mot krispig sallad och istället för pommes har jag stekt pimientos i baconfett. Den syrliga dippen med gräslök är verkligen pricken över i:t.
Skriv ut receptet
Förberedelser 5 minuter minuter
Tillagningstid 10 minuter minuter
Total tid 15 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 2

Ingredienser
  

  • 1 pkt bacon
  • 2 hamburgare (ca 150 g styck, gärna högrev)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 4 st hamburgerost (helst riktig cheddar)
  • 250 g Pimientos de padron (alt grön paprika skuren i stavar)

Dressing

  • 0.5 dl majonnäs
  • 0.5 dl crème fraiche
  • 3 msk gräslök , finhackad
  • 1 vitlöksklyfta , pressad (eller vitlökspulver)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger , eller citronsaft
  • salt och nymalen svartpeppar

Servering

  • 4 salladsblad
  • 1 tomat , skivad
  • 0.5 rödlök , skivad

Instruktioner
 

  • Stek baconet i en stor stekpanna tills krispigt. Lyft ur från stekpannan och sätt åt sidan.
  • Stek pimientos i samma stekpanna tills de fått färg och blivit lite mjuka. Salta. Lyft ur stekpannan och håll varma.
  • Salta och peppra burgarna rikligt på båda sidor och stek burgarna så som du vill ha dem. Lägg på ostskivorna när du har vänt på burgarna och låt dem steka tills osten börjat smälta.
  • Blanda ihop ingredienserna till dressingen i en skål.
  • Lägg burgarna på en bädd av salladsblad, toppa med en klick dressing, tomater, lök och bacon.
  • Servera med pimientos och resterande dip på sidan om. Njut!

Näringsinnehåll

Kalorier: 700kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 27g | Fat: 66g | Natrium: 697mg | Kalium: 907mg | Vitamin A: 6310IU | Vitamin C: 115mg | Kalcium: 233mg | Järn: 3mg
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Kött, Måltid, Recept

Smörig currysås på 3 minuter

13 oktober, 2022 av Jill Wallentin 1 kommentar

Jill Wallentin
Genom att använda en mix av smält smör och olja i såsen minskar man mängden omega-6 men behåller ändå oljans egenskaper som gör att såsen inte blir stenhård i kylen. Dessutom blir ju alltid godare med smör eller hur? Curry är en av mina favoritkryddor men såsen går givetvis att varieras med vilken smaksättning som helst.
Enklaste sättet att göra såsen är att använda en bra stavmixer. Om du inte redan har stavmixer rekommenderar jag att du investerar i en eftersom de är ett av de mest mångsidiga verktygen du kan ha i ditt kök. Inte bara kan du mixa ihop en magisk majonnäs eller bearnaisesås på några minuter, du slipper också extra disk genom att mixa soppor och såser släta direkt i kastrullen.
För att få bästa resultat, se till att köpa en som är kraftfull nog att hantera ingredienserna du kommer att använda. Jag rekommenderar också att du skaffar en mixer med flera hastighetsinställningar så att du kan justera effekten beroende på vad du gör. Eftersom det finns så många modeller att välja mellan rekommenderar jag att undersöka ett stavmixertest, där kan du också se vart du kan köpa stavmixern för bästa pris.
Skriv ut receptet
Förberedelser 1 minute min
Total tid 3 minuter minuter
Måltid Sås
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st ägg
  • 1,5 dl neutral olja
  • 100 g smör smält
  • 0,5 msk curry
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Knäck ägget i en hög mixerskål och häll i oljan.
  • Ställ stavmixern mot botten och mixa tills oljan och äggen blivit vitt och fluffigt. Mixa sedan sakta uppåt tills allt fått samma konsistens. Häll i det smälta smöret och fortsätt mixa på samma sätt.
  • Tillsätt kryddor och smaka av med eventuellt mer salt, curry eller chili.

Anteckning

Tips! Om såsen mot förmodan råkar skära sig, dvs den blir aldrig tjock. Knäck ett till ägg i en annan mixerskål och häll sakta över smör- och oljeblandningen medan du mixar så ska problemet vara löst.
 
Obs! Det här är ett sponsrat inlägg.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Tillbehör

Jills socker- och glutenfria rabarbertosca (LCHF)

4 juli, 2020 av Jill Wallentin 4 kommentarer

Jill Wallentin
Inspirationen till den här ljuvliga LCHF-kakan kom ifrån mina toscamuffins, som enligt mig är bland det godaste jag ätit i LCHF-väg. Det här är en lite pimpad variant med rabarber och hasselnötter. Ljuvligt god som den är eller tillsammans med sockerfri vaniljkräm eller vaniljglass.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Kök Svenskt
Portioner 8 bitar

Ingredienser
  

Kakan

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl valfri sötning (helst sötströ, sukrin gold eller xylitol)
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 krm salt
  • 5 dl rabarber , skurna i 5 mm stora bitar
  • 1 msk valfri sötning (helst sötströ, sukrin gold eller xylitol)

Toscatoppingen

  • 100 g mandelspån
  • 100 g hasselnötter , grovt hackade
  • 50 g smör
  • 3 msk fibersirap gold
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft)
  • Smält smöret och vispa ihop det med ägg, sötning, vanilj och bakpulver tills lite fluffigt. Vispa i resten av ingredienserna.
  • Bred ut smeten i en smörad pajform. Fördela ut rabarbern i ett jämnt lager över kaksmeten och strössla över lite extra sötning.
  • Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills kakan fått lite färg och rabarbern blivit mjuk.
  • Medan kakan är i ugnen, rosta mandelspånen och hasselnötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta gott.
  • Tillsätt smöret och låt det bli lite brynt för en nötigare smak. Häll i sötning, salt och grädde. Sänk temperaturen något och låt puttra tills vätskan början bli krämig och liknar kolasås.
  • Bred ut toscasmeten över den färdiggräddade rabarberkakan. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills servering.

Anteckning

Variera gärna med blåbär eller hallon istället för rabarber. Då kan man även minska lite på sötningen eftersom de är sötare än rabarber.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

LCHF-mazaringrottor

29 mars, 2020 av Jill Wallentin 18 kommentarer

Jill Wallentin
De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen och smakar ljuvligt. Variera med annan sylt, bär, eller varför inte toppa med flagad mandel?
5 from 2 votes
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Kök Svenskt
Portioner 22 stycken

Ingredienser
  

  • 100 g smör , mjukt
  • 1 dl xylitol eller annan valfri sockerfri sötning
  • 2 st äggulor
  • 3 droppar bittermandelessens
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl sockerfri hallonsylt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa först ihop smör, sötning, äggulor, bakpulver, bittermandelessens, vaniljpulver och salt. Häll i mandelmjölet och blanda ordentligt.
  • Rulla bollar av degen med händerna. Cirka 2 cm i diameter. Lägg dem i små muffinsformar på en ugnsplåt.
  • Tryck med fingret, eller med en liten sked, på varje kaka så det blir en liten grop. Fyll varje grop med en liten klick hallonsylt.
  • Grädda i ca 20 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
  • Kakorna är mjuka när de kommer ut från ugnen men stelnar något när de svalnat. Förvara i en burk i kylen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Sockerfri lemon lime curd

29 mars, 2020 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukosten. Håller sig flera veckor i kylen i burk med tätt förslutande lock.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 400 g

Ingredienser
  

  • 2 st citroner , zest och juice
  • 1 st lime , zest och juice
  • 1,5 dl xylitol eller annan valfri sockerfri sötning
  • 300 g smör
  • 9 st äggulor

Instruktioner
 

  • Riv av det yttersta skalet (zesten) på citron och lime. Dela dem på mitten och pressa ur saften med en citruspress eller genom att trycka in en gaffel i fruktköttet och vrida om medans du pressar. Se till så att inga kärnor kommer med.
  • Koka upp zest, juice och sötning i en kastrull. Sänk värmen.
  • Lägg i smöret och låt smälta.
  • Separera äggen och spara äggvitorna till ett annat tillfälle. Lägg äggulorna i en skål. Vispa.
  • Häll i lite åt gången av den varma smörblandningen i äggulorna medans du vispar. När du ungefär hällt i hälften kan du hälla blandningen med äggulorna tillbaka i kastrullen medans du vispar.
  • Curden är klar när den blivit krämig i konsistensen. Viktigt att den inte kokar då kommer det bli äggröra istället. Den blir ännu krämigare och fastare i konsistensen när den svalnar.
  • Häll upp i burkar med tätt förslutande lock och förvara i kylen tills servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Sötsaker

Glutenfria hasselnötskakor utan socker

24 mars, 2020 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker eller vanligt vetemjöl. De är riktigt enkla att göra dessutom.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 26 kakor

Ingredienser
  

  • 100 g smör , mjukt
  • 1 dl xylitol eller sötströ
  • 0,5 dl Sukrin Gold
  • 1 st äggula
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 2,5 dl hasselnötsmjöl

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft).
  • Blanda först ihop smör, sötning, äggula, bakpulver, vaniljpulver och salt. Häll i nötmjölen och blanda ordentligt.
  • Rulla bollar av degen med händerna. Cirka 2 cm i diameter.
  • Sprid ut dem på två ugnsplåtar med bakplåtspapper på. Med hjälp av en gaffel, tryck till kakorna så att de plattas till och får ett fint mönster.
  • Grädda i ca 15 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
  • Kakorna är mjuka när de kommer ut från ugnen men stelnar när de svalnat. Lägg in dem i kylskåpet om du vill ha dem extra hårda och knapriga.

Anteckning

Choklad och hasselnötter är ju en magisk kombo så om du vill lyxa till det lite extra kan du ringla över eller doppa kakorna i smält mörk sockerfri choklad. Eller varför inte hacka chokladen grovt och blanda det i smeten?
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

22 februari, 2020 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Jill Wallentin
En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med rödspätta. Variera med grönsaker i säsong.
5 from 1 vote
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

Fisken

  • 400 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • nymalen svartpeppar
  • 350 g kräftstjärtar
  • 4 st sjötungafiléer eller dubbelt så många små rödspättafiléer
  • 2 dl vitt vin
  • 25 g smör

Vitvinsås

  • 3 dl grädde
  • 1 dl fiskspad
  • 0,5 msk fiskfond
  • 1 dl dill , finhackad
  • salt och peppar , smaka av

Grönsakerna

  • 150 g sockerärtor
  • 150 g små plommontomater
  • 1 st purjolök , tvättad och skuren i slantar
  • 1 knippe ärtskott
  • 50 g smör
  • 0,25 tsk vitlökspulver
  • salt

Garnering

  • 1 st citron , skivad
  • 1 knippe dill

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skär laxfilén i kuber och mixa tillsammans med salt, cayennepeppar och ägg. Häll i lite av grädden i taget och mixa till en jämn färs. Lägg undan en del av kräftstjärtarna och hacka resten grovt. Blanda med laxfärsen (mixa ej).
  • Dela sjötungafiléerna en gång på längden och lägg dem som en cirkel i en smörad ugnsform. Fyll ringen med laxfärs. Om du istället använder tunna spättafiléer, lägg då istället en klick på varje filé och rulla ihop till en ”dolme”. Lägg dem i ugnsformen.
  • Häll på vinet och klicka över smör. Salta och peppra. Täck med smör- eller bakplåtspapper. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter.
  • Koka upp grädden och fiskfond i en kastrull. Häll i en del av spadet när fisken varit inne i ugnen i minst 20 minuter. Låt såsen koka tills den blivit krämig. Lägg i finhackad dill och smaka av med salt och peppar.
  • Skär purjolöken i slantar och stek i smör i en stor stekpanna tillsammans med sockerärtor, tomater och kryddor endast i någon minut så att grönsakerna behåller sin spänst.
  • Servera fisken tillsammans med sås och grönsaker. Dekorera med kräftstjärtarna, citronskivor och dill.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 32
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

jillsmat

🫦 Ruggigt god glutenfri lågkolhydratkost
💚 Digitala hälsoprogram
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Egenföretagare
🫶🏼 Skev humor, vovvar, resor

RECEPT: OSTPANERAD OMELETT 🥚🧀 Efter alla de RECEPT: OSTPANERAD OMELETT 🥚🧀

Efter alla dessa år var det dags: en egen video på min vansinnigt goda ostpanerade omelett! 🤤 Ni får även se ett klipp från när jag lagade den i @nyhetsmorgon i slutet av videon 🫣. Märkligt nog blev jag inte inbjuden igen… 😂🤪

Den krispiga ostbotten tar omeletten till en heeeelt ny nivå – du MÅSTE testa! 😋 Perfekt till frukost eller lunch, med en bra balans av protein och fett som håller dig mätt och nöjd i många timmar.

📌 Spara gärna receptet med bokmärket så du hittar tillbaka, och dela eller gilla om du “Jillar” 🫶🏼

DU BEHÖVER
ca 6 skivor lagrad ost
2 ägg
2 msk grädde
salt och svartpeppar

FÖRSLAG PÅ FYLLNINGAR
▪️ Rökt kalkon, oregano, tomat, färskost, babyspenat
▪️ Kallrökt lax, färskost, babyspenat
▪️ Basilika, mozzarella
▪️ Chèvre, ruccola

SÅHÄR GÖR DU

1️⃣ Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
 
2️⃣ Hetta upp en medelstor non-stick-stekpanna.

3️⃣ Hyvla ost och täck botten av pannan. Stek på medelhög värme tills osten smält och bubblar.

4️⃣ Häll över äggblandningen, stek någon minut utan att röra om. Sänk värmen, lägg fyllning på ena halvan. När äggsmeten börjar stelna men fortfarande är lite lös på toppen, vik över så den blir som en halvmåne.
 
5️⃣ Stek en minut till. Klart att njuta!

💬 Du som lagat den innan – vilken är din favoritfyllning? Tipsa gärna i kommentarerna! 🤗👇

Ha det gott! 💚
 / Jill

#lågkolhydratkost #nyhetsmorgon #lchf #lavkarbo #lowcarb #ost #ägg #omelett #recept #glutenfritt #frukost #hållbarkost #hälsa #healthyfood #keto
HUR ALLT STARTADE… 🐣 Häromdagen när jag gi HUR ALLT STARTADE… 🐣

Häromdagen när jag gick igenom alla recept och inlägg på jillsmat.se blev jag påmind om vilken jäkla resa det varit 😅.

Allt började 2009 när jag jobbade som AD/produktionschef på lokala månadsmagasin i Stockholm. Jag gjorde bl.a matuppslag i varje nummer, och min (vedervärdiga) chef döpte dem till “Jills mat”. 
Namnet har hängt med sedan dess 😁.

Runt samma tid gled jag in på LCHF av en slump när en kollega fick tips från sin dietist att skippa kolhydraterna. Jag testade, kilona rasade trots att jag åt gott – fattade ingenting 🤯. Vad var detta för magi?! HUR var det möjligt? Klart jag startade Instagram – sånt kan man inte gatekeepa! 💃🏼

👩‍🍳 2013 startade jag eget bolag, utbildade mig till avancerad kost- & näringsrådgivare (@paleo_institute) och släppte min första kokbok. Hade till och med en egen LCHF-avdelning på @citygross i Bromma 😂

🧀 Lagat mat i @nyhetsmorgon (satte nästan eld på min/mammas ostpanerade omelett och råkade moona Niklas Strömstedt 🍑🙃).

📸 Varit på omslaget till @expressen LCHF-magasin (katastrofbild 😆).

🎤 Lagat mat på scen med @doggelitoofficial i @tyresocentrum 😂 (skulle varit Paolo Roberto, men glad att det blev Dogge 😅).

👩‍💻 Jobbat 6 år på Diet Doctor (fd. Kostdoktorn) där jag blev proffs på att skapa goda, enkla och hälsosamma recept.

🥩 Åt inte däggdjur på 15 år. Under covid började jag igen när jag “blev tvungen” att provlaga recept åt Diet Doctor hemifrån och insåg att jag som receptansvarig bör veta hur man tillagar alla sorters protein.

🚀 Våren 2023 satsade jag fullt på mitt eget företag för att leva livet jag vill och hjälpa fler till njutbar hälsa.

✈️ Började resa själv när jag blev singel – blev hooked och jobbar nu även för hotell med marknadsföring etc.

🍽 Grunden har alltid varit glutenfri lågkolhydratkost, men jag har moderniserat den till en njutbar, hållbar kost.

💫 Förra året startade jag digitala hälsoprogram som hittills hjälpt hundratals att äta medvetet, gott och näringsrikt.

Nu ser jag fram emot nya äventyr och att hjälpa fler matälskare leva sitt liv fullt ut 💫.

Tack alla ni som stöttat mig längs vägen ❤️. Hur hittade du hit? Kommentera gärna 🥰

/Jill
RECEPT: LOW-CARB SOMMARWRAPS 🌯🍓 Socker- & g RECEPT: LOW-CARB SOMMARWRAPS 🌯🍓

Socker- & glutenfria wraps med kardemumma, vaniljkräm och jordgubbar – larvigt goda och perfekta till sommarfikat! 🤤

 📌 Spara gärna receptet & dela med en vän som borde baka dessa till dig! 😜

👩‍🍳 4 wraps | ⏰ 20 min 

KARDEMUMMAWRAPS
4 ägg
4 msk grädde
2 msk mandelmjöl (alt kokosmjöl)
2 tsk fiberhusk
1 msk sockerfri sötning (xylitol, erytritol eller stevia – t.ex. Sötströ, Sukrin eller Nick’s)
0,5 tsk kardemumma
1 krm salt

▫️Vispa ihop, låt svälla några min. Bred ut rundlar (ca 18 cm) på bakplåtspapper. Grädda i 175°C (varmluft) ca 5 min. Låt svalna.

VANILJKRÄM
1 ägg + 2 äggulor
2 dl grädde
2 msk sockerfri sötning (samma som till wrapsen)
0,5 tsk vaniljpulver

▫️Rör ihop i kastrull på låg värme tills krämen tjocknar (OBS! får ej koka). Kyl.

FYLLNING 
2 dl vispad grädde
200 g jordgubbar
Färsk mynta

▫️Bred ut vaniljkräm, toppa med grädde och jordgubbar. Rulla ihop och dela ev. på mitten för 6 lagom stora bitar 💚.

Hoppas du “Jillar” 😋

Ha det gott!
/Jill

#lowcarb #lavkarbo #sockerfritt #glutenfritt #jordgubbar #jillsmat #hälsosamt #recept #lågkolhydratkost #fika #glutenfree #lchf #keto
📣 NYHET! Jag funderar på att öppna upp för e 📣 NYHET! Jag funderar på att öppna upp för exklusiv 1:1-coaching… 💬

…för dig som vill ha min hjälp – med fullt fokus på dig, din vardag och din hälsa 🤗.

Tillsammans skapar vi ett upplägg som är hållbart – för just DIG 🫵🏼.

Du får bland annat:
 🍽️ Individanpassade veckomenyer – baserade på dina mål, smakpreferenser och eventuella allergier

📲 Löpande stöd via chatt – med pepp, påminnelser och möjlighet att ställa frågor när du behöver det

👩🏼‍💻 Videosamtal – med struktur, inspiration och konkreta verktyg

👩🏼‍🍳 Personliga möten (om det funkar geografiskt) – där vi kan laga mat ihop eller ses för att handla

💪🏼 Tillgång till mina träningspass – enkla, effektiva och gjorda för att kunna utföras hemma

Jag kommer bara att coacha ett fåtal åt gången – så du får den uppmärksamhet och det stöd du faktiskt behöver.

Det här är för dig som vill göra en förändring som håller. Med mindre stress, mer energi – och mat du älskar 😋.

📩 Skicka mig ett DM eller mejla till mail@jillsmat.se så ser vi om det här kan vara något för dig ☺️.

Ta hand om dig så länge! 💚

/Jill, lic. kost- och näringsrådgivare

#jillsmat #hållbarhälsa #lågkolhydratkost #glutenfritt #antiinflammatoriskt #lowcarb #recept #träning #coaching #hälsa #kostrådgivning #friskvård
RECEPT: SOCKERFRI BURKGLASS 🍨🍓 En barnsligt RECEPT: SOCKERFRI BURKGLASS 🍨🍓

En barnsligt god glass – helt utan socker och tillsatser – som du skakar ihop på bara några minuter. Du behöver ingen glassmaskin, bara en burk och lite 💪. Välj dina egna smaksättningar och toppings för att trolla ihop din egen favorit 😋.

📌Glöm inte att spara receptet till senare. Dela och gilla gärna om du “Jillar” 🙏. 

1 portion

INGREDIENSER
1,5 dl vispgrädde, 40%
1 äggula
1 msk sockerfri sötning, helst xylitol, obs giftigt för hundar (eller exempelvis Sötströ, Nick’s, Sukrin)
½ tsk vaniljpulver + några droppar vaniljextrakt/arom
1 krm salt

1️⃣ Häll alla ingredienser i en glasburk med lock (minst 3–4 dl).

2️⃣ Skruva på locket ordentligt.

3️⃣ Skaka burken kraftigt i minst 5 minuter tills blandningen blir fluffig (eller fuska med en elvisp 😇).

4️⃣ Ställ burken i frysen i minst 2,5 timme. Rör gärna runt ibland för en jämnare konsistens.

5️⃣ Ta ut burken ca 5 minuter före servering så glassen hinner mjukna något. Toppa med dina favorittoppingar och ät direkt ur burken. 

SMAKSÄTTNINGSFÖRSLAG (tillsätt innan du skakar):
🍫 Choklad & jordnöt – 1 msk kakao och 2 msk hackade salta jordnötter
 🍓 Bär – 2 msk mosade bär, ex blåbär, jordgubbar eller hallon
 🥜 Nötkräm – 1 msk sockerfri nötsmör (jordnöt, hasselnöt, mandel)
 ☕️ Kaffe – 1 tsk espressopulver eller snabbkaffe
 🍋 Citron – Rivet skal från ½ citron + 1 tsk citronsaft
 🥥 Kokos – 1 msk riven kokos + byt ev. ut halva grädden mot kokosgrädde
 🍪 Cookie dough – Små bitar av sockerfri kakdeg eller hackad mörk choklad
 🌿 Mintchoklad – Några droppar pepparmyntsextrakt + hackad sockerfri choklad

TOPPA GÄRNA MED:
🍓 färska eller tinade mosade bär
🍫 sockerfri choklad, hackad eller riven
🥜 rostade nötter
🥥 kokosflingor

Vilka smaker hade du gjort? 😋

Ta hand om dig! 
/Jill 

#lågkolhydratkost #sockerfritt #glutenfritt #recept #lchf #keto #lavkarbo #sugarfree #glass #icecream #sommar #efterrätt #hållbarhälsa #hälsa #foodporn #foodgasm #matsomgörgott #diabetes #lågkolhydrat
HÄLSOPROGRAM FÖR OSS FOODIES 💚🤤🍳 Det h HÄLSOPROGRAM FÖR OSS FOODIES 💚🤤🍳

Det här är för oss som älskar mat. På riktigt 🫦.
Vi som aldrig skulle stå ut med att vara hungriga, räkna kalorier eller äta tråkigt. Inte ens om vi fick betalt 😝.

Men om du älskar att tugga dig igenom torr kyckling, dricka pulver ur shaker och leva efter siffror i en app – då kan du scrolla vidare 😝.

💚 I mina hälsoprogram går hälsa och njutning hand i hand. Det är ett avslappnat upplägg utan pekpinnar – men med massor av kunskap, gemenskap, inspiration och glimten i ögat.

Du lär dig att göra medvetna val som fungerar för just DIG – och får resultat som både känns och syns, och som faktiskt håller.

🥑 Programmen passar de flesta – men gör extra stor skillnad för dig som har:
✓ övervikt
✓ diabetes (eller har anlag för att få det )
Obs! Många behöver trappa ner eller till och med avsluta sin medicinering i samband med kostomläggningen – rådgör med din läkare.

✓ klimakteriebesvär
✓ låg energi, kort stubin
✓ sötsug eller behov av att småäta
✓ känslig mage eller IBS
✓ celiaki eller vill undvika gluten

🏋️‍♀️ I programmen ingår även:
 – Kul och effektiv träning, framtagen av VIP-PT:n @marcsfitnesslab 
 – Daglig pepp, inspiration och stöd i en sluten Facebookgrupp (du kan självklart delta även utan Facebook)

💬 Några ord från tidigare deltagare:
”Bästa programmet! Mina förklimakteriebesvär är som bortblåsta, har tappat i vikt, magen är lugn och maten är helt magisk.”

”Det passar alla – även med kräsna barn, fullt schema och noll lust att räkna något.”

”Jag har fått ordning på mina blodvärden och känner att det här är något jag vill fortsätta med – inte bara i 30 dagar.”

”Programmet hjälpte mig att hitta matglädje utan stress. Det här är hållbart på riktigt.”

❤️ Det här är inte en quick fix. Det är en investering i dig själv – i din hälsa, matglädje och livskvalitet.

👉 Är det här något för dig? Läs mer och anmäl dig till nästa program eller självgående Flex-kurs på jillsmat.se/shop (länk i bio) eller via Benify.

Ps. Glöm inte att utnyttja ditt friskvårdsbidrag!

Ta hand om dig! 🫶🏼
/Jill
Följ på Instagram

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se