Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Blue cheese chicken salad

18 augusti, 2018 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Kycklingsallad deluxe med blue cheese-dressing och knaperstekt bacon. En riktigt läcker och matig sallad som du säkert kommer vilja göra om och om igen. Dressingen svänger du ihop på nolltid och passar även till kött och grillade grönsaker.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Amerikanskt
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

Kycklingen

  • 2 st kycklingfiléer , helst ekologiska med skinn
  • 1 msk smör
  • salt och peppar

Blue cheese-dressing

  • 100 g ädelost , gärna grädd
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 dl grädde eller vatten att späda med
  • 1 tsk vitlökspulver eller vitlöksklyfta
  • 0,5 msk citronsaft
  • salt och nymalen svartpeppar , smaka av

Sallad

  • 1 st romansallad
  • 2 st tomater
  • 1 liten rödlök
  • 1 st avokado
  • 100 g kycklingbacon , knaperstekt
  • 40 g ädelost
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Krydda kycklingfiléerna på båda sidorna och stek i smör tills de är ordentligt tillagade. Lägg gärna på ett lock under de första 10 minuterna så går det snabbare. Stek tills skinnet är krispigt och fått fin färg.
  • Skär kycklingbacon i småbitar och stek i samma stekpanna som kycklingen stektes i tills krispigt. Salta om det behövs.
  • Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Mixa om du vill att den ska bli slät. Justera mängden grädde eller vatten tills du får den konsistens som du vill ha. Smaka av med salt och peppar.
  • Tvätta och skär salladen i strimlor. Skala och dela rödlöken på mitten. Skär i strimlor. Tärna tomaterna och avokadon.
  • Lägg sallad och rödlök i en skål, blanda i dressingen tills allt är täckt. Lägg upp i djupa tallrikar, lägg på tomat och avokado. Skär upp kycklingen i skivor och lägg ovanpå salladen. Toppa med knaperstekt kycklingbacon och avsluta med några varv med svartpepparkvarnen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept

Texmex-burgare med LCHF-bröd

22 juli, 2018 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Det här är kort och gott en fantastisk burgare. Underbart saftigt kött, smält cheddar, rökig chipotledressing, guacamole, majo och jalapeños för extra sting. Brödet som omfamnar denna härlighet är stekt i skyn och fettet från burgarna vilket ger dem en frasig yta och massor av smak. Burgarna blir extra goda om du grillar dem. Stek då bröden i smör.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Tex-Mex
Portioner 4 burgare

Ingredienser
  

Burgarna

  • 500 g kycklingfärs , eller annan valfri färs
  • 50 g smör
  • 2 msk grädde
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk salt
  • 0,25 tsk nymalen svartpeppar
  • 4 skivor cheddarost

Bröden

  • 2 msk smör , smält
  • 1 msk sesamfrön
  • 4 st ägg
  • 0,5 dl färskost (typ Philadelphia)
  • 6 msk pofiber (finns att köpa i glutenfria hyllan)
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt

Guacamole

  • 1 avokado
  • 3 körsbärstomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 liten rödlök
  • 0,5 dl hackad koriander
  • 1 tsk limejuice
  • salt och peppar , smaka av

Chipotledressing

  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 tsk chipotlechili
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • salt och peppar , smaka av

Vid servering

  • 2 jalapeños , fint skivade
  • 4 msk majonnäs
  • 4 salladsblad

Instruktioner
 

  • Gör burgarna genom att skära smöret i små tärningar. Blanda smöret med färs, grädde och kryddor och forma till burgare.
  • Stek burgarna i smör i en het stekpanna eller på grillen tills de är ordentligt tillagade (om kyckling eller kalkon). Lägg på osten när burgarna börjar bli klara och låt den smälta.
  • Mixa samtliga ingredienser till guacamolen och smaka av med salt och peppar.
  • Blanda samman ingredienserna till chipotledressingen. Smaka av med salt och peppar.

Bröden

  • Smält smöret, fördela det i stora och breda muggar eller portionsformar (som tål att vara i mikrovågsugn). Smörj kanterna. Strö ut sesamfrön i formarna.
  • Vispa ihop samtliga ingredienser till bröden i en skål tills smeten blivit jämn. Fördela smeten i formarna. Mikra ett bröd i taget i 2 minuter på 700 watt.
  • Dela bröden på mitten och stek dem i stekflottet efter du stekt klart burgarna tills de fått fin färg och blivit frasiga.

Servering

  • Lägg upp bröden på tallrikar. Toppa med chipotledressing, kött, guacamole, majonnäs, jalapeños och sallad. Lägg på andra brödskivan, tryck till lite. Njut.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Fågel, Grillat, Måltid, Recept

Nötfritt mikrobröd

30 juni, 2018 av Jill Wallentin 11 kommentarer

Nötfritt mikrobröd
Jill Wallentin
Jag har aldrig direkt känt ett sug av att baka i mikrovågsugnen. Men testade mig fram för att hitta det perfekta mikrobrödet. Efter en hel del laborerande blev detta resultatet. Ett väldigt "brödlikt" bröd utan vare sig mandel- eller kokosmjöl som enbart innehåller 1,5 g kolhydrater per portion (1 bröd delat på mitten). Det här måste du testa!
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 1 (1 bröd som du delar på mitten)

Ingredienser
  

  • 15 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 msk färskost (typ Philadelphia)
  • 1,5 msk pofiber (finns att köpa i glutenfria hyllan)
  • ¼ tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Instruktioner
 

  • Smält smöret i en kopp med bred botten eller i en liten portionsform med höga kanter (ca 8 cm i diameter).
  • Om du vill snåla med disken vispar du ihop de blöta ingredienserna inkl. smöret direkt i koppen med en gaffel och sen vispar du i de torra. Eller så vispar du ihop allt i en större skål med en ordentlig handvisp vilket är betydligt enklare - speciellt om du vill göra flera bröd på en gång.
  • Mikra brödet i 2 minuter på full effekt (ca 700 watt).
  • Lossa brödet från formen, dela det på mitten eller flera gånger om du gjort brödet i en smalare kopp/form. Rosta tills brödet fått en fin färg och krispig yta.
  • Njut tillsammans med rikligt med pålägg så har du en mättande frukost eller brunch på bara några minuter.

Anteckning

TIPS! Variera gärna med att tillsätta vallmo-, sesamfrön eller brödkrydda. Toppen som hambugerbröd!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Recept

LCHF-citronmousse

1 maj, 2018 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Tröttnat på chokladmousse? Ok, kanske inte. Men ibland kan det ju vara kul att testa något annat. Den här citronmoussen är riktigt god och fräsch. Perfekt som en somrig dessert, gärna toppad med en näve färska bär och kanske lite rostade nötter.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 2 st äggulor
  • 1 dl grädde till krämen
  • 1 msk valfri sötning (jag använde sötströ)
  • 25 g smör
  • 1 st citron saften och rivet skal
  • 3 dl grädde att vispa

Instruktioner
 

  • Värm försiktigt upp äggulorna tillsammans med grädde och sötning i en kastrull på medelhög värme. Det får inte koka. Rör om med en visp tills krämigt.
  • Stäng av värmen och lägg i smör, citronsaft och rivet citronskal. Rör om tills smöret har smält och låt kallna. Ställ sedan in i kylskåpet.
  • Vispa grädden fluffig, men inte för hård. Vänd sedan ner den kalla citronkrämen i grädden och blanda samman. Lägg upp i portionsskålar och ställ in dem i kylen i någon timme. Moussen kan givetvis även ätas på en gång men den blir lite fastare i konsistensen om den får bli riktigt kall.
  • Toppa eventuellt citronmoussen med färska bär, rostade nötter, rivet citronskal eller citronmeliss vid servering.

Anteckning

Tips! Vispa gärna äggvitorna fluffiga och blanda dem med moussen för en extra luftig mousse.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Påsk, Recept, Sötsaker

Carrot cake pancakes

2 april, 2018 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
En ljuvlig kombination mellan amerikanska pannkakor och morotskaka. En riktigt lyxig helgfrukost som går hem hos både liten som stor.
Skriv ut receptet
Måltid Frukost
Kök Amerikanskt
Portioner 14 stycken små pannkakor

Ingredienser
  

Pannkakorna

  • 50 g smör , smält
  • 2 st ägg
  • 100 g färskost
  • 100 g morötter rivna
  • 50 g valnötter hackade
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 msk valfri sötning (jag använde sötströ)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk ingefära
  • 0,5 tsk nejlika
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 msk fiberhusk

Frostingen

  • 200 g färskost
  • 50 g smör , mjukt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk valfri sötning (jag använde sötströ)
  • 5 droppar lönnsirapextrakt (kan uteslutas)
  • fibersirap gold att eventuellt toppa med men behövs ej

Instruktioner
 

  • Ställ fram smör och färskost till frostingen så att de mjuknar.
  • Gör pannkakssmeten genom att smälta smöret och vispa ihop med äggen i någon minut. Tillsätt övriga ingredienser förutom fiberhusken som du vispar i när resten av ingredienserna är ordentligt ihopblandade.
  • Hetta upp en stekpanna med smör och stek pannkakorna på båda sidorna tills de fått fin färg.
  • Rör ihop ingredienserna till frostingen, gärna med en elvisp, tills det blivit en jämn smet.
  • Servera pannkakorna med frostingen. Toppa eventuellt med mer valnötter, rivna morötter, kanel och fibersirap.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Frukost/Brunch, Påsk, Recept, Sötsaker

LCHF-langos

31 mars, 2018 av Jill Wallentin 4 kommentarer

Jill Wallentin
Fantastiskt goda och krispiga langos. Degen baserade jag på den så kallade "fathead-pizzadegen" som kommer från bloggen med samma namn, fast med några modifikationer. Jag toppade med crème fraiche, handskalade räkor, rödlök och dill. Den Ungerska klassikern serveras dock med riven ost istället för räkor.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 4

Ingredienser
  

Langos

  • 150 g riven ost gärna mozzarella
  • 2 msk färskost av Philadelphia typ
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • olja att fritera i raps-, kokos-, avokadoolja eller ghee

Topping

  • 200 g handskalade räkor
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 rödlök
  • 1 knippe dill

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft)
  • Smält osten tillsammans med färskosten i mikron eller i en kastrull.
  • Blanda samman med resten av ingredienserna tills det blivit en jämn deg.
  • Bred ut en langos per portion på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 7 minuter.
  • Hetta upp en stekpanna med olja till cirka 180 grader. Fritera "langosarna" tills de fått en fin färg på båda sidorna. Lägg dem på ett fat med hushållspapper på och låt de svalna något.
  • Toppa med valfria tillbehör.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Förrätt, Måltid, Påsk, Recept

Toscamuffins á la LCHF

18 mars, 2018 av Jill Wallentin 6 kommentarer

Jill Wallentin
Toscakaka har varit en favorit sedan barnsben. Vet inte varför det tog så lång tid innan jag gav mig på ett försök att göra den helt utan socker och vetemjöl. Men den som väntar på något gott (väntar alltid för länge, right?). De blev i alla fall magiskt goda! Jag gjorde dem som minimuffins men går givetvis att göra som en stor kaka om man nu vill det.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 20 stycken

Ingredienser
  

Kakan

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 0,75 dl valfri sötning (rekommenderar sötströ eller xylitol)
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 tsk fiberhusk

Toppingen

  • 100 g mandelspån
  • 50 g smör
  • 2 msk fibersirap gold (använd den genomskinliga om känslig för gluten)
  • 1 krm salt
  • 2 msk grädde

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft)
  • Smält smöret och vispa ihop det med ägg, sötning, vanilj och bakpulver tills lite fluffigt.
  • Vispa i resten av ingredienserna.
  • Häll upp smeten i små muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått lite färg och är genomgräddade.
  • Medan kakorna är i ugnen, rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta gott. Tillsätt smöret och låt det bli lite brynt för en nötigare smak. Häll i sötning och grädde. Sänk temperaturen något och låt puttra tills vätskan början bli krämig och likna kolasås.
  • Toppa de färdiggräddade muffinsarna (är det ens ett ord?) med nötkolablandningen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills de har blivit helt kalla.

Anteckning

Tips! Variera gärna med blåbär eller hallon i kaksmeten för en somrigare variant.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Påsk, Recept, Småkakor, Sötsaker

Halloumipommes med avokadodipp

14 oktober, 2017 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Var beredd på att det här kommer bli din nya craving. Så gott, snabbfixat och dessutom low carb! Perfekt som snacks eller lat middag framför tv:n. Supergod tillsammans med avokadodipp.
Skriv ut receptet
Måltid Snacks
Portioner 1 portion

Ingredienser
  

Halloumipommes

  • 150 g halloumi
  • valfri neutral olja

Avokadodipp

  • 1 st avokado
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk sambal oelek eller tabasco/hot sauce
  • 1 msk koriander finhackad
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Skär halloumin på längden till stavar. Torka av med papper (annars kommer det skvätta ordentligt när du lägger dem i oljan)
  • Hetta upp oljan till ungefär 180 grader i din fritös eller stekpanna med höga kanter. Temperaturen är bra om det fräser ordentligt när du lägger i halloumin. Om du friterar i stekpanna räcker det med att du häller i olja så det täcker ungefär halva höjden av halloumistavarna när du lägger i dem i pannan. Vänd dem gärna med en "pincettång" i metall när de börjar få fin färg. De är klara när de är gyllenbruna och krispiga runt om.
  • Kärna ur avokadon och mosa den tillsammans med crème fraiche och övriga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  • Dippa och njut!

Anteckning

Servera direkt. Annars blir de hårda och tråkiga.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Snacks, Tillbehör, Vegetariskt

Glutenfria frörutor med ost

16 september, 2017 av Jill Wallentin 9 kommentarer

Jill Wallentin
Supergoda och lättbakade frörutor som är lite som en mix mellan ett mjukt bröd och kex. Snåla inte med dina favoritpålägg och du har en mättande och supergod frukost. Blir extra krispiga och goda om du rostar dem!
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 16 stycken

Ingredienser
  

  • 100 g smör eller neutral kokosolja
  • 3 st ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 0,5 dl chiafrön eller linfrön
  • 150 g riven ost
  • 1 dl pofiber
  • 2 tsk fiberhusk

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft)
  • Smält smöret och vispa ihop tillsammans med ägg, salt och bakpulver.
  • Häll i resten av ingredienserna och blanda ihop. låt stå och svälla i några minuter.
  • Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Det enklaste sättet är att lägga ett ark bakplåtspapper ovanpå och sen kavla ut smeten till ett jämnt lager.
  • Toppa eventuellt med extra frön och grädda i ugnen tills brödet fått fin färg i cirka 15-20 minuter.
  • Skär i rutor, ät och njut!

Anteckning

Perfekt att skära i rutor och frysa in. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Frukost/Brunch, Nötfritt, Recept

Sockerfria kokostoppar

27 augusti, 2017 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
En glutenfri fikaklassiker som i det här receptet även är fri från socker. Lika lätta att göra som att äta. Goda med mörk choklad men det är absolut inte nödvändigt - de är riktigt smarriga ändå.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 20 stycken

Ingredienser
  

  • 75 g smör halvsmält
  • 2 st ägg
  • 2 msk valfri sötning (exempelvis xylitol, stevia eller erytritol)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 4 dl kokosflingor
  • 50 g mörk choklad sockerfri, smält
  • 2 tsk kokosolja

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Vispa ihop smör med ägg, sötning och vanilj.
  • Blanda i kokosflingorna och låt smeten stå och svälla i några minuter.
  • Forma till små toppiga kokosberg på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Grädda i cirka 7-10 minuter eller tills de fått lite färg. Låt svalna.
  • Smält chokladen och kokosoljan försiktigt i mikrovågsugn eller i vattenbad.
  • Doppa kokostopparna i chokladen och ställ tillbaka dem på bakplåtspappret. Ringla eventuellt över resten av den smälta chokladen. Ställ in kokostopparna i kylen tills chokladen stelnat. Servera och njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Småkakor, Sötsaker

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 31
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

ANNONS

ANNONS

Följ mig på Instagram

jillsmat

🫦 Njutbara lågkolhydratrecept & livet
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Driver design- & contentbyrå
🫶🏼 Skev humor, hundar, resa & musik

Jill Wallentin | MAT SOM GÖR GOTT 😋
”ABS ARE MADE IN THE KITCHEN”… eller? 👩🏼‍🍳🏋🏼‍♀️ Vad du stoppar i munnen är helt klart avgörande för hur du kommer att må och forma din kropp. MEN om du vill må ännu bättre och få en starkare kropp som håller längre behöver du använda den 😅. 

Det innebär inte att du måste gå till ett gym och lyfta vikter, även om styrketräning är viktig för muskeluppbyggnad och ökad ämnesomsättning. Du kommer långt med egen kroppsvikt. Viktigast är att få in daglig rörelse. Ut och gå, gärna tidigt på morgonen. Var kreativ och lekfull med din träning. Gör utfall mellan lyktstolparna, hoppa upp på bänkar, gör pullups i en gren etc. Som min kollega brukar kalla det ”tant-parkour” 😂. Sätt på musik och dansa loss i vardagsrummet eller varför inte medans du lagar mat? 😜 Ha kul! Larva dig! 

Det är även hälsosamt att svettas då det rensar ut slaggprodukter 💦. Älskar känslan efter ett svettigt pass! Om du kör högintensivt så håller du även en högre förbränning resten av dagen ⚡️. Jag gillar att träna intensivt i ca 45 min minst tre gånger i veckan. Har inte tid med mer. 

Jag har ett väldigt stillasittande jobb så jag måste få in träningen, plus promenader med Simba såklart, för att må bra. Känner stor skillnad i allt från hur magen fungerar till att jag slipper värk i rygg etc 😌. 

Har du svårt för att komma igång? Börja med promenader och typ 10 min övningar varje dag som du gör hemma. Typ armhävningar, situps, squats, plankan etc. Sätt på skön musik så går det lättare. Det gör skillnad! 🎶🕺🏽

Ha en fin söndag mina vänner 🤗

#hälsosamlivsstil #träning #träningstips #workout #hållbarhälsa #lowcarb #keto #lchf
GÖR ENKELT EN 🍌🪰-FÄLLA Jag kan ju knappast GÖR ENKELT EN 🍌🪰-FÄLLA
Jag kan ju knappast vara ensam om att ha en smärre invasion av dessa små irriterande as i köket såhär års? 😩 

Förutom att läggan undan frukt och grönt tillsvidare i kylen, så kan du göra egna fällor som är riktigt effektiva! Gör gärna flera på en gång och ställ på olika platser. 

📌 Spara gärna tipset, sprid och gilla om du ”Jillar” 🙏🏼

Måtten är inte superviktiga men på ett ungefär: 
1 dl vatten
1 msk vinäger (valfri sort)
1 tsk diskmedel
0,5 msk honung eller sirap 

Blanda i ett glas eller burk och ställ fram. 

Lycka till! 🙌🏼

#husmorstips #bananflugor #matlagning #recept #tips
🧄🥩 GARLIC STEAK BITES 🥗 Det här är en 🧄🥩 GARLIC STEAK BITES 🥗

Det här är en rätt som jag nästan alltid gör när jag köpt en riktigt fin bit ekologisk högrev 😌👌🏼. 

Jag är ju en sån som inte gillar att äta samma maträtt flera dagar i rad så jag brukar ofta skära av en bit av högreven som jag gör steak bites av och resten steker jag och lägger i slow-cookern till nån härlig gryta 🍲. 

Att göra steak bites av högrev fungerar förvånansvärt bra. Det gäller bara att hitta en fin bit som har så mycket marmorering (insprängt fett) som möjligt. Annars är risken stor att köttet blir segt. 

Att göra steak bites är ruggigt enkelt och gott. Jag brukar servera dem med en god dressing eller varför inte en klick bearnaisesås? 😋

🩷 gärna om du “Jillar” och spara receptet med bokmärket till senare 🙏🏼. 

INGREDIENSER
högrev, marmorerad och helt KRAV-märkt 
smör 
vitlöksklyftor, hackade
salt och nymalen svartpeppar

1️⃣ Låt köttet ligga framme i någon timme så att det blir rumstempererat. Skär det sedan i kuber, cirka 2,5 cm stora. 

2️⃣ Preppa dina tillbehör.

3️⃣ Hetta upp en stor stekpanna på hög värme (utan smör). Lägg i köttet. Salta och peppra ordentligt. Rör runt så att kryddorna hamnar överallt. Stek tills köttet börjar bli brynt. Lägg sedan i en ordentlig klick med smör och vitlöken. Blanda runt och stek tills köttet fått fin färg överallt och vitlöken börjar få lite färg. 

4️⃣ Servera gärna dina steak bites med en god sallad och dressing eller sås. 

Hoppas du “Jillar”! 🫶🏼

#recept #högrev #halsosammat #hållbarkost #lowcarb #lchf #keto #foodporn #steakbites
ERBJUDANDE I SAMARBETE MED @reyou.sweden 💚 Som ERBJUDANDE I SAMARBETE MED @reyou.sweden 💚

Som många av er redan vet jobbar jag som konsult på deltid för @johannescullberg nya bolag RE:YOU. Jag har bland annat tagit fram deras visuella identitet och byggt upp deras receptbank. Så kul uppdrag! 🤗

Det är väldigt skönt att jobba med personer med samma syn på hållbar hälsa. Exempelvis att fokus bör ligga på kvaliteten på det man äter istället för att räkna kalorier. Att man inte behöver ett gym för att träna och hur viktigt det är för återhämtning att tillbringa tid i naturen 🌲🌅. 

Behöver du motivation och inspiration till att komma igång med hälsosamma vanor som håller? 🍗🥗🧘🏼‍♀️💪🏼

Då rekommenderar jag varmt att du lär dig hur du tar makten över din hälsa genom att boka in dig på en av RE:YOUs hälsoprogram som jag varit med och utformat - Hållbar viktnedgång, Stresstark eller Klimakteriebalans. 

I samtliga program får du kostupplägg med många av mina recept (inklusive flera från min slutsålda kokbok Jills mat efter säsong) 😎✌🏼📕.

Nästa programstart är den 28 september så gå in på www.reyou.co omedelbums och läs mer. 🚀 

➡️ Använd koden JILL300 i kassan för 300 kr rabatt.

#hållbarhälsa #reyou #hälsosammarecept #recept #mat #hälsa #glutenfritt #lowcarb #hälsosammavanor
SOLO-ROADTRIP 2023 🚘 Den här sommaren blev ju SOLO-ROADTRIP 2023 🚘
Den här sommaren blev ju inte direkt som jag hade tänkt mig. Pga separationen och nystart av mitt bolag hade jag ingen inplanerad semester. Så jag bestämde mig spontant att dra på en liten roadtrip söderut - själv. Första gången någonsin. Men det blev en av mina bästa semesterveckor någonsin ☺️. 

Det var oerhört värdefullt att få så mycket tid att ”tvingas” tänka ordentligt, reflektera över livet och drömma om framtiden då man varken har någon att snacka med bredvid sig i bilen eller kan distrahera sig med mobilen. Bästa terapin! 😅 Så tips för dig som går igenom något jobbigt i livet och behöver processa för att komma ut starkare på andra sidan - åk iväg på semester själv ❤️

Jag träffade också både nya bekantskaper och gamla vänner. Människor som på olika sätt gav mig ny energi och lärdomar. Många otroligt starka, varma, roliga och smarta kvinnor som jag ser upp till - @annahallensinsta , @56kilo.se , @erikamckellar och @magda.berggren ❤️

Måste nästan säga att höjdpunkten på resan var att få lära känna en av mina följare, @annsoderberg1 och hennes familj, som bjöd hem mig då hon läste att jag gick igenom en separation och behövde komma iväg ❤️. Så otroligt modigt och fint. En på miljonen. Vi klickade på en sekund. Fiskade makrill, drack bubbel och kollade på intressanta saker som hände på klipporna 🍑🤣. Minne för livet! 

En klyscha men livet är kort. Våga leva det fullt ut här och nu 🫶🏼

Hoppas ni får en fin vecka! Solen ska äntligen kika fram har jag hört ☀️ 

Kärlek ❤️

📍Uddevalla
📍Helsingborg 
📍Lund
📍Trensum
📍Kristianstad
📍Malmö
📍Kalmar
🌯 PROTEIN-TORTILLAS - GLUTENFRIA & LOW-CARB H 🌯 PROTEIN-TORTILLAS - GLUTENFRIA & LOW-CARB 

Här kommer äntligen receptet som ni väntat på! 😜Goda och enkla tortillabröd som innehåller få kolhydrater men däremot en massa protein. De är mjuka och hållbara dessutom! 😎

Spara gärna receptet till senare och 🩷 om du “Jillar”. 

6 små tortillas eller 4 större 

INGREDIENSER
4 ägg
150 g riven mozzarellaost (ej den färska bollen)
0,5 dl whey protein (naturell) eller ärtprotein (naturell)
1 msk fiberhusk
1 nypa salt 

1️⃣ Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) och ta fram en plåt med bakplåtspapper (helst ugnsduk för jämnare yta).

2️⃣ Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät smet.

3️⃣ Använd en slickepott för att forma smeten till runda tortillabröd (ca 17 cm) på bakplåtspappret. Ju tunnare du gör dem desto lättare blir de att vika. Om du gör fler än två behöver du fler plåtar, alternativt göra dem i omgångar.

4️⃣ Grädda i ugnen i 5 minuter eller tills smeten har satt sig. Ta ut från ugnen. Använd en stekspade för att lossa bröden från bakplåtspappret.

5️⃣ Fyll med valfri fyllning.

💡TIPS! Förläng tiden med ca 10 minuter så blir de krispiga. Klipp i trekanter och tadaaa du har fått nachochips! 

Förvara dem i kylen i en plastpåse så håller de sig fräscha och mjuka i flera dagar. 

Hoppas du “Jillar”! 🩷

#recept #hållbarkost #lowcarb #keto #highprotein #tortillas #glutenfritt #glutenfree #foodporn
Min nya vän, ambulanssjuksköterskan @soderberg_j Min nya vän, ambulanssjuksköterskan @soderberg_jesper från Uddevalla, visar hur han gör sin smarriga dunderfrulle… 💪🏼🤣 Se och lär. 

Ps. Sorry ladies. @annsoderberg1 har redan norpat honom 😅. 

#frukost #hälsosammat #recept #foodporn
🍓OSTKAKA MED KARDEMUMMA 🍓 Den här ostkakan 🍓OSTKAKA MED KARDEMUMMA 🍓

Den här ostkakan är magiskt god, superkrämig och nyttigare än originalet. Den smakar som en cheesecake utan botten. Dessutom är den väldigt lätt att göra! Servera gärna med mosade bär eller sockerfri sylt och grädde 😜. 

Spara gärna via bokmärket 👆🏼och 🩷 om du “Jillar”.

6 portioner

INGREDIENSER
3 ekologiska ägg
2 msk sötning (exempelvis sötströ eller xylitol)
200 g färskost
300 g cottage cheese (Keso)
1 dl grädde eller mjölk
½ tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
Ev. några droppar bittermandelessens för en mer traditionell ostkaka-smak

1️⃣ Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
2️⃣ Vispa ihop ägg och sötning. Rör sedan ihop med resten av ingredienserna.
3️⃣ Häll över smeten i eller i en form.
4️⃣ Grädda i ugnen i cirka 25 minuter eller tills smeten stabiliserat sig.
5️⃣ Låt ostkakan svalna och ät den ljummen eller ställ in i kylen och servera den kall (jag gillar de mest när de är kalla).
6️⃣ Vispa grädden. Servera med bär eller sockerfri sylt. Njut.

Ps. Om du testar mina recept så blir jag superglad om du lägger upp ett inlägg och taggar mig 🙏🏼.

#hållbarkost #healthyfood #sockerfritt #lchf #keto #lowcarb #lavkarbo #glutenfritt #efterrätt #ostkaka #foodporn #recept
TANKAR OM KOST & HÄLSA ☕️💭 Jag har börja TANKAR OM KOST & HÄLSA ☕️💭

Jag har börjat äta frukost oftare igen för att se om det ökar min ämnesomsättning. Har ju som grund ätit två mål om dagen i säkert 11 år och skippat frullen. Mest för att jag inte brukar bli hungrig förens runt lunch, men också för att spara lite tid på morgonen 🫣. 

Det är ju allmänt känt att om man äter mindre lär sig kroppen att jobba med det den får. Den saktar alltså ner ämnesomsättningen för att få allt du stoppar i dig att räcka längre. Smart. Dock inte så kul om man skulle vilja komma i sina favoritjeans igen. Men kom ihåg att vad ”vi” anser är attraktivt har ingenting med hälsa att göra. Jag är övertygad om att kvinnor mår bättre av lite extra fluff här och där. Vårt främsta könshormon produceras till viss del i fettvävnaden så det känns rimligt. Och man vet ju att om en kvinna förlorar för mycket underhudsfett slutar även mensen komma vilket är ett tecken att saker och ting inte fungerar som det ska. 

Periodisk fasta har massor med hälsofördelar. Jag mår väldigt bra och blir extremt sällan sjuk (ta i 🪵). Fick covid utan vaccin i början av pandemin och det kändes som en mild förkylning som gick över på någon dag. Sen vet man ju inte exakt vad som beror på vad. Men jag är övertygad om att min kost, min syn på livet och att jag rör på mig regelbundet har en stor påverkan på min hälsa. 

Eftersom jag både vill ha ökad ämnesomsättning av ytliga skäl samtidigt som jag vill ha hälsofördelarna av periodisk fasta kommer jag äta tre mål några dagar i veckan och två mål några dagar. Ska bli intressant om det händer något ☺️. 

Det var flera som DM:ade mig som kände igen sig av att de lättare lägger på sig fett nu efter många år av periodisk fasta. Intressant! Jag uppdaterar hur det går! Dock inga viktrapporter. Sånt skit sysslar vi inte med här 😝

Ps. Ganska liberal frulle på bilden men ändå lågkolhydrat. Hela frullen innehåller ca 12 g kh. Det är ungefär lika mycket som i EN skiva vitt bröd. Och alla vet ju att ingen kan äta bara en skiva vitt bröd 😅…. Men det viktigaste är inte vad frukosten INTE innehåller utan VAD den innehåller. 

Ha en fin dag ☀️

#tankar #hållbarkost #lowcarb #periodiskfasta #frukost #ämnesomsättning
Ladda fler Följ på Instagram

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se