En lite nyttigare variant av en riktig husmansklassiker. Stekt sill med ett krämigt blomkålsmos och brynt pepparrotssmör. Sill är både billigt och innehåller massa nyttigt fett i form av omega-3 vilket bland annat är antiinflammatoriskt. Istället för att panera i ströbröd gjorde jag en mix av frön, kryddor, persilja och citron. Så gott och glutenfritt! Blomkålsmoset går supersnabbt att göra i mikron medan du pillar med firren. Det nötiga smöret med pepparrot är verkligen pricken över i:t.
Ingredienser
Panerad sill
- 400 g sillfilé
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpafrön
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 tsk lökpulver
- 1 knippe persilja
- 0,5 st citron , zest
- 1-2 st ägg
- 2 msk smör
Blomkålsmos
- 0,5 st blomkålshuvud
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
- 4 msk grädde
Brynt pepparrotssmör
- 100 g smör
- 1 msk riven pepparrot
Instruktioner
- Skär eller klipp bort ryggfenorna på sillen. Skölj av fisken och torka den med papper.
- Häll i resten av de torra ingredienserna i en matberedare. Mixa till mjölliknande konsistens. Lägg frömixen på ett fat.
- Vispa upp ägget i en skål och doppa sillfiléerna så de blir ordentligt täckta. Låt droppa av.
- Vänd sillen i frömixen och stek dem sedan i smör i en stor stekpanna tills de har fått en fin krispig yta på båda sidor. Det tar enbart någon minut på varje sida.
- Skölj blomkålen och trimma den om det behövs. Dela på mitten och lägg i en bunke med cirka 1 dl vatten. Salta. Lägg på en tallrik som lock och ställ in i mikron på maxeffekt i cirka 10 minuter eller tills blomkålen blivit mjuk.
- Häll av eventuellt kvarvarande vatten och tillsätt smör och grädde. Mixa slät. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.
- Bryn smöret i en kastrull eller stekpanna tillsammans med pepparroten.
- Servera sillen med blomkålsmoset och det brynta pepparrotssmöret. Om du vill kan du även dekorera med en citronklyfta, persilja och sockerfri lingonsylt.
Lämna ett svar