Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Topp 8 lågkolhydratrecept med rabarber

18 maj, 2024 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Här hittar du mina mest populära och hälsosamma rabarberrecept som är både lågkolhydrat, sockerfria och glutenfria. Recepten tar tillvara på rabarberns friska smak, samtidigt som de passar perfekt för dig som vill äta hälsosamt och njuta av naturliga ingredienser. Låt dig inspireras och upptäck dina nya favoriter!

1
LCHF-rabarberkaka med vaniljgrädde
Rabarber är ju så gott och innehåller också lite kolhydrater (under 3 g/100 g). Här kommer receptet på en en supergod kaka som gärna avnjutes tillsammans med hemgjord vaniljgrädde.
Gå till receptet
2
Rabarberdessert med mascarponekräm
Rabarber är lika med svensk sommar. Här avnjuter du den tillsammans med en len mascarponekräm med smak av vanilj samt krispiga kakor. Praktiskt blir det om du gör dem i små portionsburkar. I botten lägger du antingen söndersmulade low carb-kakor (exempelvis dessa) eller hackade nötter
Gå till receptet
3
LCHF-rabarbertosca
Inspirationen till den här ljuvliga LCHF-kakan kom ifrån mina toscamuffins, som enligt mig är bland det godaste jag ätit i LCHF-väg. Det här är en lite pimpad variant med rabarber och hasselnötter. Ljuvligt god som den är eller tillsammans med sockerfri vaniljkräm eller vaniljglass.
Gå till receptet
4
Rabarber­chutney med rödlök
Ett lite spännande och sötsyrligt tillbehör med smak av ingefära som passar utmärkt till grillat. Söta med det som du föredrar.
Gå till receptet
5
Rabarbersaft med citron
Att göra rabarbersaft går snabbt och enkelt. En härlig sockerfri törstsläckare på sommaren. Dessutom får du en god rabarberkräm på köpet!
Gå till receptet
6
Rabarberkompott med jordgubb & chia
Somrigare än så här blir det knappast! Krämig rabarberkompott med smak av vanilj, kola och jordgubb. Chiafröna gör krämen lite fastare i konsistensen samtidigt som den blir lite matigare. Med en klick lättvispad grädde på toppen är det en riktig sommardröm.
Rabarber är ju så surt att viss sötning behövs. Men om du hittat riktigt söta jordgubbar behövs det knappt. Smaka av och söta efter dina egna preferenser.
Gå till receptet
7
Sockerfri rabarberkräm med vaniljgrädde
Smaken av rabarber väcker sommarkänslorna till liv och extra bra är det ju att de innehåller väldigt lite kolhydrater. Men man behöver någon typ av sötning för att balansera upp surheten. Krämen är också god att servera tillsammans med en klick krämig yoghurt och toppa gärna med rostade nötter om du vill åt knaprigheten. Om ni vill åt en tjockare konsistens på rabarberkrämen kan ni tillsätta lite guarkärnmjöl och sedan mixa krämen.
Gå till receptet
8
Bärpaj med ingefära och lakrits
Det här receptet är min duktiga mammas påhitt. Supergott och snabbfixat när du vill lyxa till det lite extra eller får oväntade gäster. Variera med dina favoritbär eller frukter och servera gärna med en rejäl klick lättvispad grädde.
Gå till receptet

Arkiverad under: Recept

Våffelsemlor

7 februari, 2024 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Barnsligt goda glutenfria våfflor som är enkla att göra med högt proteininnehåll och snålt med kolhydrater. Ett betydligt nyttigare alternativ till vanliga semlor fast med alla de goda smakerna som man älskar från en traditionell semla.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 10 minuter minuter
Måltid Efterrätt, fika
Kök Svenskt
Portioner 6 stycken

Ingredienser
  

Kardemummavåfflor

  • 2 st ägg
  • 1 dl grekisk/turkisk yoghurt , valfri fetthalt
  • 1,5 dl mandelmjöl , halva mängden kokosmjöl
  • 2 msk naturellt vassle/whey proteinpulver kan uteslutas men

    de blir mer som pannkakor

  • 1 msk sötning (ex. xylitol, erytritol, sukrin etc)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 krm salt

Mandelmassakräm

  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk grädde (ovispad)
  • 1 msk sötning (ex. xylitol, erytritol, sukrin etc)
  • 2 droppar bittermandelessens

Servering

  • 2 dl vispad grädde
  • 0,5 dl rostade mandelspån

Instruktioner
 

  • Vispa samman samtliga ingredienser till våfflorna i en bunke till en jämn smet. Låt smeten stå och svälla i ca 5 minuter.
  • När våffeljärnet är varmt, dra en smörbit över järnet med en gaffel för att förhindra att smeten fastnar.
  • Häll en lagom klick, ca 0,75 dl, smet i våffeljärnet och stäng locket. Grädda i ca 4 minuter eller tills våfflan lossnar enkelt från järnet.
  • Lägg våfflorna åt sidan och blanda ihop samtliga ingredienser till mandelmassan i en skål till en jämn smet.
  • Vispa grädden.
  • Toppa våfflorna med mandelmassa­kräm, grädde och rostade mandelspån.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Recept, Sötsaker

Pulled Beef

4 februari, 2024 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
En kryddig Pulled Beef som gärna avnjuts som en bowl, tacos, eller i min low-carb-tortilla med sallad, creme fraiche, guacamole, ost, lime och färsk koriander. Du kan byta ut högreven mot kycklinglårfilé. Du kan då sänka tillagningstiden med hälften.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 4 timmar t 20 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Mexikanskt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 1 kg högrev välmarmorerad
  • 3 msk olivolja alt ghee eller kokosolja
  • 1 st gul lök , halvmånar
  • 4 st vitlöksklyftor , finhackade
  • 1 msk chilipulver , mild
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 0,5 msk mald koriander
  • 1 tsk chipotle chili
  • 1 tsk salt , tillsätt ev mer i slutet
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 300 ml passerade tomater
  • 2 dl apelsinjuice

Instruktioner
 

  • Skär högreven i stora bitar, ca 4 st. Strimla löken och hacka vitlöken.
  • Hetta upp en stor stekpanna eller gjutjärnsgryta (om du inte har en slowcooker) med olivolja. Stek köttet (salta och peppra) tills bitarna är ordentligt brynta runt om. Lägg över i slow cookern alternativt lyft ur gjutjärnsgrytan.
  • Tillsätt lite mer olivolja tillsammans med lök, vitlök och kryddor. Stek på medelvärme tills löken börjar mjukna. Häll i tomat och apelsinjuice. Blanda ordentligt.
  • Häll i den kryddiga tomatmixen i slowcookern alt lägg tillbaka köttet i gjutjärnsgrytan. Blanda och sätt på locket.
  • Om slowcooker: 4 tim på high. På spisen ca 3 timmar. Se till så att du inte har för hög värme så att grytan bränns i botten. Rör om då och då.
  • Köttet är klart när det är så mört att du kan dra isär det lätt med två gafflar.
  • Servera med dina favorittillbehör.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Kött, Måltid, Mejerifritt, Recept

Apelsincupcakes med chokladfrosting

10 december, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Fantastiskt goda och saftiga cupcakes toppade med en len chokladfrosting. De innehåller vare sig tillsatt socker eller gluten. Det häftiga med de här cupcakesen är att man använder sig utav hela apelsiner vilket ger kakan naturlig sötma, smak och en fantastisk gul färg.
Kombinationen av choklad och apelsin är ju även en match made in heaven. Romerska bågar fast betydligt nyttigare OCH godare.
Skriv ut receptet
Förberedelser 5 minuter minuter
Tillagningstid 50 minuter minuter
Måltid Efterrätt, fika
Portioner 12 st

Ingredienser
  

Apelsinmuffins

  • 2 st små ekologiska apelsiner
  • 50 g smör
  • 3 st ägg
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl valfri sötning (lika sött som socker som erytritol eller xyilitol)
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt

Chokladfrosting

  • 75 g smör (rumsvarmt)
  • 200 g färskost (typ Philadelphia) (rumsvarmt)
  • 0,5 dl kakao
  • 1 dl sukrin melis (alt mixa exempelvis sukrin eller sötströ till ett pulver)

Extra topping

  • 40 g mörk choklad , smält
  • 2 msk rostad mandel , hackad

Instruktioner
 

Apelsincupcakes

  • Ställ in ugnen på 150 grader.
  • Tvätta apelsinerna. Lägg dem i en kastrull med vatten, koka upp. Låt sedan koka i 15 minuter.
  • Skär apelsinerna i bitar och pilla bort kärnorna (akta så du inte bränner dig). Mixa apelsinerna (med skal och allt) i en matberedare tills allt blivit finfördelat, som en puré. Lägg i smöret och fortsätt mixa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en slät smet.
  • Fördela smeten i muffinsformarna. Fyll cirka 2/3 av formen.
  • Grädda i cirka 30 minuter eller tills muffinsarna fått lite färg och har stabiliserat sig. De blir inte höga utan är kompakta och saftiga – nästan som en kladdkaka. Låt svalna.

Chokladfrosting

  • Lägg samtliga ingredienser i matberedaren. Sikta gärna florsocker och kakao genom en sil för att undvika klumpar). Har du en "flatblandare", använd den. Men annars fungerar visp också bra. Blanda till en jämn frosting.
  • Bred ut frostingen över muffinsarna alt spritsa i fint mönster.
  • Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugnen. Ringla över cupcaksen och toppa med hackad mandel.

Anteckning

Förvaras i burk med tätslutande lock i kylskåp. Håller i minst 5 dagar. Kan även frysas in men skippa då frostingen. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Jul, Mjuka kakor, Påsk, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Munkbollar med saffran

30 november, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

 

Jill Wallentin
Underbart goda glutenfria “munkbollar” aka “donut holes” (lät inte lika bra på svenska med munkhål, då kändes till och med bollar bättre) med smak av saffran och mandelmassa. Det perfekta adventsfikat. Otroligt hur likt det smakar munkar trots att de vare sig innehåller vetemjöl eller socker.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 10 minuter minuter
Måltid Bakverk, fika
Portioner 16 stycken

Ingredienser
  

  • 3 dl mandelmjöl
  • 4 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol)
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 påse saffran , mortlad
  • 150 g riven mozzarellaost (ej den runda och färska)
  • 2 msk färskost (typ Philadelphia)
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 3 droppar bittermandelessens (valfritt)
  • frityrolja
  • 2 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol), att rulla dem i

Instruktioner
 

  • Häll i alla torra ingredienser: mandelmjöl, sötning, bikarbonat och saffran i en stor skål eller i matberedaren. Blanda ihop.
  • Lägg mozzarellan och färskosten i en skål och värm i mikrovågsugnen tills smält (alternativt i en kastrull på medelvärme). Rör ihop.
  • Tillsätt ostmixen, ägget, vitvinsvinäger, och bittermandelessensen till de torra ingredienserna. Blanda samman till en smidig deg genom att knåda med händerna eller använd en matberedare med degkrokar.
  • Dela upp degen och rulla till bollar med händerna, de ska vara cirka 4 cm i diameter.
  • Hetta upp oljan i en liten kastrull till max 160 grader. Fritera munkbollarna i omgångar tills de har fått en gyllenbrun färg. De blir snabbt mörka så ha koll. Vänd dem försiktigt medan de friteras så de får en jämn färg runt om. Ta bort dem från kastrullen med en hålslev eller gaffel och lägg dem på en tallrik med hushållspapper som kan suga upp överflödig olja.
  • Rulla munkbollarna i sötning i en grund skål medan de fortfarande är varma. Ät och njut gärna medans de fortfarande är ljumma.

Anteckning

http://www.jillsmat.se/wp-content/uploads/2023/11/Munkbollar-reel_1.mp4

 

TIPS!

  • Om du inte gillar saffran kan du skippa saffranet i degen och istället blanda pepparkakskryddor i sötningen som du rullar bollarna i. De smakar då mer likt churros.
  • Om du inte vill fritera dem så går de superbra att baka i ugnen i 150 grader i 15–20 minuter. Lägg dem då i minimuffinsformar och toppa gärna med flagad mandel.
  • Om du vill öka proteininnehållet och samtidigt göra att bollarna blir fastare i konsistensen – tillsätt 2 msk neutralt vassleproteinpulver.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Jul, Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

Snabblagad och supergod gulaschsoppa

19 november, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Min supergoda och kryddiga variant av den ungerska klassikern gulasch som är perfekt att laga till många eller förbereda som matlådor. Variera eller mixa morötterna med andra rotfrukter som exempelvis kålrot eller rotselleri.
Skriv ut receptet
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 40 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Ungern
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 2 st gul lök , tärnade
  • 4 st vitlöksklyftor , finhackade
  • 2 st morötter , tärnade (alt rotselleri eller kålrot)
  • 2 st röda paprikor , tärnade
  • 700 g nötfärs , eller valfri sort
  • 50 g smör
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk torkad oregano
  • 0,5 msk kummin , mortlad
  • 0,5 msk rökt paprikapulver
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1-2 tsk salt , smaka av i slutet
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 400 g krossade tomater
  • 1-2 st köttbuljongstärningar eller motsvarande
  • 8 dl vatten , tillsätt mer för mer vätska

Servering

  • 3 dl smetana (eller creme fraiche)
  • 1 knippe färsk persilja , hackad
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Skala och finhacka lök, vitlök, morötter och paprikor.
  • Hetta upp en stor gryta eller kastrull med smör. Stek lök och vitlök mjukt på medelhög värme.
  • Lägg i köttfärsen och kryddor och bryn under omrörning tills kött och lök börjat brynas.
  • Tillsätt paprika och morötter. Rör om. Häll i krossade tomater, vatten och buljongtärning.
  • Höj värmen igen så att soppan får koka upp och puttra i cirka 10 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i minst 20 minuter.
  • Smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten och kryddor.
  • Servera med en klick smetana och finhackad persilja och nymalen svartpeppar.

Anteckning

Tips!
  • Du kan även tillaga denna soppa i en slow-cooker. Följ då stegen fram till steg 4 och häll istället i resten av ingredienserna i slow-cookern. Ställ in på “high” och i minst 2 timmar. 
  • Du kan även använda tärnad högrev. Tillagningstiden förlängs då med minst 3 timmar för att få köttet mört.
  • Du kan göra rätten helt mejerifri genom att steka i rapsolja eller neutral kokosolja och skippa eller byta ut smetana mot en växtbaserad creme fraiche eller majonnäs. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Kött, Måltid, Mejerifritt, Recept

Glutenfria low-carb protein tortillas

9 augusti, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Goda och enkla tortillabröd som innehåller få kolhydrater men däremot en massa protein. De är mjuka och hållbara dessutom! Samma magiska smet kan du använda till allt ifrån nudlar till lasagneplattor.
Skriv ut receptet
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 15 minuter minuter
Total tid 30 minuter minuter
Måltid Bröd, Tillbehör
Kök Mexikanskt
Portioner 6 stycken små

Ingredienser
  

  • 4 st ägg
  • 150 g riven mozzarellaost (ej den färska vita bollen)
  • 0,5 dl whey protein (naturell) eller ärtprotein.
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm salt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) och ta fram en plåt med bakplåtspapper (helst ugnsduk för jämnare yta).
  • Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät smet.
  • Använd en slickepott för att forma smeten till runda tortillabröd (ca 18 cm) på bakplåtspappret. Ju tunnare du gör dem desto lättare blir de att vika. Om du gör fler än två behöver du fler plåtar, alternativt göra dem i omgångar.
  • Grädda i ugnen i 5 minuter eller tills smeten har satt sig. Ta ut från ugnen. Använd en stekspade för att lossa bröden från bakplåtspappret.
  • Fyll med valfri fyllning.

Anteckning

TIPS!  Förläng tiden med ca 10 minuter så blir de krispiga. Klipp sedan i trekanter och vips så har du har nachochips! Krydda eventuellt med lökpulver och chilipulver. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Recept, Tillbehör

Smashed kebab

25 juni, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Ingen kan väl ha missat smashed taco-trenden på Instagram? Jag tänkte att varför inte testa att göra en riktigt stökig kebabvariant istället? Inte helt oväntat blev det hur gott som helst! En riktig smak- och färgexplosion.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 10 minuter minuter
Total tid 20 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Mellanöstern
Portioner 2

Ingredienser
  

Basen

  • 250 g köttfärs , valfri sort
  • 1 msk kebabkrydda
  • 0.5 tsk salt
  • 2 st tortillabröd (om du inte orkar göra eget low-carb tortillabröd kan du köpa färdigt)
  • rapsolja , att steka i

Vitlöksås

  • 0,5 dl yoghurt 10%
  • 4 msk majonnäs
  • 1 st vitlöksklyfta , pressad
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • salt och peppar

Tomatsås

  • 0,5 dl steviaketchup
  • 2 tsk sambal oelek
  • 0,25 tsk spiskummin

Topping

  • sallad , strimlad
  • gurka , tärnad
  • tomat , tärnad
  • rödlök , skivad i halvmånar
  • sumac (valfritt)
  • picklade grönsaker , helst vildgurka

Instruktioner
 

  • Börja med att preppa såserna om du gör dem från grunden.
  • Skär grönsakerna och lägg dem i en skål. Krydda med sumac och salt. Blanda.
  • Dela upp färsen i lika stora delar. Pressa ut den över tortillabröden, ända ut i kanterna. Krydda och tryck till ovanpå så att det fastnar i köttfärsen.
  • Hetta upp en stor stekpanna. I med olja. Stek med köttsidan nedåt tills köttet fått en fin stekyta. Vänd och stek i någon minut till.
  • Lägg över tortillan på ett smörgåspapper/bakplåtspapper. Toppa tortillan med grönsaker och de goda såserna. Vik ihop som en taco och njut!

Anteckning

TIPS! Om du vill blanda din egen kebabkrydda blandar du lika delar av svartpeppar, oregano, spiskummin, paprika, cayennepeppar, vitlök, gurkmeja, koriander och chilipeppar.
 
http://www.jillsmat.se/wp-content/uploads/2023/06/Smashed-kebab.mp4
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Kött, Måltid, Recept

Mazarinkladdkaka med cheesecakefluff

21 juni, 2023 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Jill Wallentin
Det här är verkligen den ultimata sommartårtan! En saftig mazarinbotten med smak av lime, toppad med en fluffig vaniljfrosting, och somriga bär. Den är inte bara ruggigt god och superenkel att baka. Den är även fri från både gluten och socker så att fler kan njuta av en gofika.
5 from 1 vote
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 20 minuter minuter
Total tid 30 minuter minuter
Måltid Bakverk
Kök Svenskt
Portioner 12

Ingredienser
  

Botten

  • 3 st ägg
  • 1,5 dl sötning (exempelvis xylitol/sukrin/sötströ)
  • 150 g smör , smält
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 krm salt
  • 2 st lime zesten (det yttersta gröna skalet)
  • 4 droppar bittermandelessens
  • 0,5 msk Fiberhusk (finns i glutenfria hyllan)

Cheesecakefluff

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g färskost (rumstempererat)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk sötning (gärna sukrin melis alt xylitol/sötströ)

Garnering

  • jordgubbar
  • citronmeliss
  • blommor

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150°C (varmluft eller 180°C i ugn med över och undervärme)
  • Vispa äggen tillsammans med sötningen tills fluffigt. Häll i resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
  • Häll smeten i en smörad eller oljad form, gärna med borttagbara kanter. Grädda i 150 grader (varmluft) i cirka 20 minuter, eller tills den är gräddad i kanterna men lite “dallrig” i mitten. Låt svalna och lägg sedan över kakan på ett fat.
  • Häll i alla ingredienserna till cheesecakefluffet i en skål och vispa tills fluffigt.
  • Bred ut fluffet över kakan och garnera gärna med delade jordgubbar, citronmeliss och smultronblommor.

Anteckning

TIPS! Om du vill äta kakan varm, servera fluffet och jordgubbarna på sidan om.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Stekt sill med blomkålsmos och brynt pepparrotssmör

27 maj, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
En lite nyttigare variant av en riktig husmansklassiker. Stekt sill med ett krämigt blomkålsmos och brynt pepparrotssmör.
Sill är både billigt och innehåller massa nyttigt fett i form av omega-3 vilket bland annat är antiinflammatoriskt.
Istället för att panera i ströbröd gjorde jag en mix av frön, kryddor, persilja och citron. Så gott och glutenfritt!
Blomkålsmoset går supersnabbt att göra i mikron medan du pillar med firren. Det nötiga smöret med pepparrot är verkligen pricken över i:t.
Skriv ut receptet
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 15 minuter minuter
Total tid 21 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 4

Ingredienser
  

Panerad sill

  • 400 g sillfilé
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 knippe persilja
  • 0,5 st citron , zest
  • 1-2 st ägg
  • 2 msk smör

Blomkålsmos

  • 0,5 st blomkålshuvud
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 4 msk grädde

Brynt pepparrotssmör

  • 100 g smör
  • 1 msk riven pepparrot

Instruktioner
 

  • Skär eller klipp bort ryggfenorna på sillen. Skölj av fisken och torka den med papper.
  • Häll i resten av de torra ingredienserna i en matberedare. Mixa till mjölliknande konsistens. Lägg frömixen på ett fat.
  • Vispa upp ägget i en skål och doppa sillfiléerna så de blir ordentligt täckta. Låt droppa av.
  • Vänd sillen i frömixen och stek dem sedan i smör i en stor stekpanna tills de har fått en fin krispig yta på båda sidor. Det tar enbart någon minut på varje sida.
  • Skölj blomkålen och trimma den om det behövs. Dela på mitten och lägg i en bunke med cirka 1 dl vatten. Salta. Lägg på en tallrik som lock och ställ in i mikron på maxeffekt i cirka 10 minuter eller tills blomkålen blivit mjuk.
  • Häll av eventuellt kvarvarande vatten och tillsätt smör och grädde. Mixa slät. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.
  • Bryn smöret i en kastrull eller stekpanna tillsammans med pepparroten.
  • Servera sillen med blomkålsmoset och det brynta pepparrotssmöret. Om du vill kan du även dekorera med en citronklyfta, persilja och sockerfri lingonsylt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 32
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Följ mig på Instagram

Jill Wallentin | MAT SOM GÖR GOTT 😋

jillsmat

🫦 Ruggigt god glutenfri lågkolhydratkost
💚 Digitala hälsoprogram
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Egenföretagare
🫶🏼 Skev humor, vovvar, resor

BUSINESS & PLEASURE PÅ KOH TAO 😍💻🌴 När BUSINESS & PLEASURE PÅ KOH TAO 😍💻🌴

När en tidigare uppdragsgivare frågade om jag ville komma till resortet @dusitbunchabyriya för att hjälpa dem stärka sitt varumärke, kunde jag inte tacka nej (ni vet ju hur mycket jag älskar Thailand) 👩🏼‍💻🏝️.

Mitt uppdrag var att bygga en helt ny flerspråkig hemsida, koppla ihop den med deras bokningssystem och skapa en proffsig bild- och videobank 🎥📸. Det blev också en hel del grafisk formgivning och framtagning av nytt gästmaterial – allt från kartor till skyltar – för att skapa tydligare kommunikation och bidra till en ännu bättre gästupplevelse.

Att jobba i en ny kultur har varit både utmanande och berikande – och tack vare att ägaren och hotellchefen litade på mig fullt ut har jag kunnat jobba extremt effektivt, vilket resulterade i en krossad deadline på nästan en hel månad 👊🏻😎. Kika gärna på hemsidan (kommer lägga in mer rörligt etc): dusitbunchakohtaoresort.com

Personalen fick mig att känna mig som hemma, och jag har nog aldrig sovit så gott som i min Wooden Chalet-bungalow 😴. Man är ju inte direkt bortskämd med sköna sängar i Thailand 😂.

Jag stannade nästan två veckor längre än planerat 😇. Det är svårt att lämna en plats med magiska solnedgångar, en massa grymma prisvärda restauranger, fantastiska stränder och top notch snorkling 🐠🤿.

Jag är säker på att det jobb jag utfört för resortet kommer göra skillnad – och jag ser fram emot att följa resultaten med fler direktbokningar och nöjdare gäster. 

Hoppas på att komma tillbaka när de tagit över restaurangen, och den nya poolen och strandvillorna är klara 🚀🌅.

Har du chansen att jobba utomlands en period – just do it! 💪 Otroligt utvecklande och minnen för livet.

Och tro det eller ej – jag har lagat mat EN gång på sex veckor, så nu längtar jag faktiskt hem till köket och att sätta igång receptfabriken igen inför nästa omgång av JillsMat30 som startar 1 juni 😋👩🏼‍🍳

Ps. Kommer lägga upp en till Reel senare med mina bästa tips om Koh Tao 🤓. 

#kohtao #nangyuan #businessandpleasure #dusitbunchabyriya #workabroad #resortconsultant #digitalnomadlife #brandingproject #grafiskformgivning #egenföretagare #thailand
⚠️ VARNING – TOPPRECEPTEN DU INTE VILL MISSA ⚠️ VARNING – TOPPRECEPTEN DU INTE VILL MISSA

Vad tyckte egentligen deltagarna i första omgången av QUEEN? 😅

Fick de några resultat? Gillade de maten? 🙄

Spoiler: JA! 👊🏼💥

Här är de topp 6 mest populära måltiderna från JillsMat30 QUEEN – hälsoprogrammet som sätter njutning och kvinnan i fokus – på riktigt 🤤.

Tillsammans med Veronica Aderö @kostvagenveronica , erfaren hälsocoach expert på kvinnohälsa genom livets alla faser, kör vi nu en sista omgång med start 28 april 💪🏼👸🏼.

👉 Må som en drottning – med fantastiskt god mat och vanor du vill behålla 💚

 📲 Läs mer och anmäl dig på jillsmat.se/shop (finns även på Benify)

Hoppas vi ses! 🤗

#jillsmat30 #reklam #kvinnohälsa #hälsoprogram #glutenfritt #lågkolhydratkost #njutning #balans #queenmode #hormonbalans #klimakteriet #pms #kvinnohälsa #recept
LIVETS VIKTIGASTE INVESTERING? 👉🏼 DIG SJÄLV LIVETS VIKTIGASTE INVESTERING? 👉🏼 DIG SJÄLV 👸🏼👑

JillsMat30 QUEEN är tillbaka – med läckra vårmenyer (+ massa bonusrecept 😋) och kvinnohälsa i fokus! 🌸
Tillsammans med proffset @kostvagenveronica guidar vi dig till hormonell balans, mer energi och en starkare, skönare kropp – med mat du älskar och goda vanor du vill behålla 💪😜.

🗓️ Start 28 april – sista chansen!

✨ Det här får du:
✔️ 200+ fantastiskt goda, glutenfria, lättlagade, lågkolhydratrecept
✔️ Veckomenyer (+ inköpslistor), bonusrecept & e-kokboken Jills mat efter säsong
✔️ Underhållande kursmaterial & dagligt stöd och inspo i FB-grupp
✔️ Roliga, effektiva träningspass du kan utföra hemma

💬 Sagt av tidigare deltagare:
”På 3 veckor så har jag tappat 5 kg och 8 cm i midjan!”
”Jag mår oförskämt bra, har mycket mer energi!”
”Vaknar mer sällan på natten av värmevallningar – helt fantastiskt.”
”Noll uppblåst mage. Kroppen känns lätt och jag är pigg och glad!”
”Det här är det bästa jag gett mig själv på länge.”
”Ingen kan säga att det är trist att äta lågkolhydratkost – jag har bara ätit gott och är mätt länge!”

👉🏼 Läs mer & boka: jillsmat.se/shop

💰 Glöm inte ditt friskvårdsbidrag – Jills mat finns även på Benify!
⭐️ Fler omdömen hittar du på Trustpilot. 

Vi ses i QUEEN! 💚
/ Jill & Veronica

#jillsmat30 #reklam #kvinnohälsa #lågkolhydratkost #glutenfritt #friskvård #träninghemma #hormonellbalans #hälsoprogram #lowcarb #hälsa #recept
IDAG ÄR INGEN VANLIG DAG… 🎈👱‍♀️

För första gången firar jag min födelsedag utan vare sig familj, partner eller Simba (😩). Dessutom på andra sidan jordklotet 🌏. Jag var lite tveksam till att åka iväg över påsk och födelsedag, men va fan – ägghalvor, vitsippor och prinsesstårta i all ära, det har jag ju upplevt förr 😅. Och de jag älskar finns (förhoppningsvis) kvar när jag kommer hem ❤️.

Ska inte ljuga – det känns lite extra sugigt att vakna upp ensam på sin födelsedag, även i ett tropiskt paradis 😔🏝️. MEN jag har det sjukt bra här. Jobbet flyter på bättre än förväntat och jag känner mig faktiskt mindre ensam här än hemma 😅. Här möts jag av leenden varje dag, känner mig värdefull och träffar nya människor på ett mer naturligt sätt än hemma 😌.

Jag var ju lite orolig inför den här resan, och ekonomiskt är det ingen succé – flygbiljetten åt upp det mesta 💸. Men jag är så jäkla stolt över att jag gör detta. Att jag inte låter rädsla styra över mitt liv. Jag har typ två veckor kvar här och jag kommer se till att få ut det mesta av min tid här 💪😎.

Min vän Linsley (som är hotellchef på hotellet jag jobbar för här) har gett mig den finaste födelsedagspresenten: vi ska ut och dyka på söndag med en egen dykinstruktör! 🥹 Första gången någonsin 🤪. Jag har velat länge men inte riktigt vågat. Men nu jävlar. Livet är för kort för att vara en fegis 😤. Det finns så mycket att uppleva bara man släpper sargen 🐠🤿🦈🐢.

Planen för idag är lite oklar, men den kommer garanterat innehålla god mat, lite äventyr och definitivt massage 🥰.

🎁 Vill du ge mig (och framförallt dig själv!) en present? Gå med i mitt program #Jillsmat30 Queen eller tipsa någon som vill förbättra sin hälsa och sitt välmående – med fantastiskt god mat och vanor du faktiskt vill behålla. Start 28 april. Länk i bio eller på jillsmat.se/shop (finns även på Benify) 💕

Och tack – på riktigt – för att du följer mig 🙏. Även om jag aldrig träffat de flesta av er känns det som jag har luren full av vänner 24/7. Det betyder mer än ni tror 😘.

41 bast alltså, hur gick det till? 🤪

Kärlek,
Jill 🫶🏼

#birthdaygirl #födelsedag #livet #egenföretagare #lågkolhydratkost #thailand #khotao #lowcarb
NU ÄR DET DIN TUR! 💪🏼👸🏼 (Reklam för NU ÄR DET DIN TUR! 💪🏼👸🏼

(Reklam för egen verksamhet). 
Första omgången blev en succé 💥. Nu är JillsMat30 QUEEN tillbaka med läckra vårmenyer, inspiration och fördjupning i kvinnohälsa tillsammans med @kostvagenveronica – en erfaren hälsocoach specialiserad på kvinnohälsa och hormonell balans 😌✨.

🗓️ Vi startar den 28 april – och det är sista chansen innan sommaren!

Lär dig hur du kan balansera hormoner, öka energin och stärka kroppen – med hjälp av maten du äter och genom hållbara livsstilsförändringar 😋.

✨ Det här ingår:
✔️ 200+ ruggigt goda, lättlagade, glutenfria lågkolhydratrecept packade med näring – varav veckomenyer med praktiska inköpslistor, bonusrecept och e-kokboken Jills mat efter säsong

✔️ Stöttande och inspirerande Facebookgrupp där du kan ställa frågor – alla dagar i veckan

 ✔️ Underhållande och lättförståeligt kursmaterial med praktiska tips om hur du kan må som en drottning genom livets olika faser som kvinna

✔️ Roliga träningspass du kan utföra hemma

Så här har kvinnor som varit med i första omgången av programmet skrivit i gruppen 😍:

✨ ”På 3 veckor så har jag tappat lite drygt 5 kg och 8 cm i midjan!”

✨ ”Jag mår oförskämt bra, har mycket mer energi! Så tack Jill och Veronica för att ni gör detta!”

✨ ”Vaknar mer sällan på natten av värmevallningar – helt fantastiskt.”

✨ ”Det som jag märker störst skillnad på är min mage. Noll uppblåst, vilket jag var ganska ofta tidigare. Kroppen känns lätt och jag är pigg och glad!”

✨ ”Det här är det bästa jag gett mig själv på länge.”

✨ ”Ingen kan säga att det är trist att äta lågkolhydratkost – jag har bara ätit gott och är mätt länge!”

💰 Glöm inte att använda ditt friskvårdsbidrag – Jills mat finns även på Benify!

👉🏼 Länk i bio eller Jillsmat.se/shop för att läsa mer och säkra din plats!

Hoppas vi ses! 💚

/Jill och Veronica 

#reklam #jillsmat30 #hälsa #kostrådgivning #hälsoprogram #lågkolhydratkost #lowcarb #lchf #glutenfritt #hormonellbalans #hormoner #kvinnohälsa #träning #hållbarkost #recept
😋💚 RECEPT: #LOWCARB SEMMELKLADDKAKA Här bj 😋💚 RECEPT: #LOWCARB SEMMELKLADDKAKA

Här bjuder jag på ett guldkantsrecept från mina njutbara hälsoprogram #JillsMat30 ✨. En otroligt god och lättbakad kladdkaka med smak av semla 🤤. Givetvis både glutenfri och sockerfri så att du mår gott även efteråt. Perfekt till lyxfikat! ☕️ 

📍 Spara gärna receptet, dela och gilla om du “Jillar” ❤️

INGREDIENSER
3 ägg
1,25 dl sockerfri sötning, ex. Sukrin, Sötströ, Nick’s, xylitol
150 g smör, smält
3 dl mandelmjöl
1 tsk kardemumma
1 krm salt
4 droppar bittermandelessens (🔁 2–3 malda bittermandlar)
1 tsk Fiberhusk (finns i glutenfria hyllan)

TOPPING
3 dl vispgrädde
0,5 dl rostade mandelspån 

1️⃣ Sätt ugnen på 150°C (varmluft).

2️⃣ Vispa ihop äggen med sötningen. Häll i resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.

3️⃣ Häll smeten i en smörad eller oljad form, gärna med borttagbara kanter. 

4️⃣ Grädda i 20 min, eller tills kakan är gräddad i kanterna men lite “dallrig” i mitten. 

5️⃣ Låt svalna och lägg sedan över kakan på ett fat.

6️⃣ Vispa grädden fluffig men inte för hård. Bred ut grädden eller spritsa över kakan. Toppa med rostade mandelspån. Njut!

💚Om du vill läsa mer om mina program och kurser kika på jillsmat.se/shop eller länk via bio. Finns även på Benify. 

Ät gott och må väl! 🫶🏼

Kram
/Jill 

#lågkolhydratkost #lowcarb #lavkarbo #lchf #keto #sockerfritt #glutenfritt #recept #fika #semla #semlor #kladdkaka #diabetes #hälsa #hållbarkost #foodgasm #foodporn #lyxfika #baka
RECEPT – “Fuskbrûlée” med blåbär 🫐💙

Tänk dig något mittemellan en krämig cheesecake och en brûlée – fast utan sockerytan 🤤. Den här desserten är underbart god, lågkolhydrat, sockerfri och superenkel att fixa med bara några få ingredienser – och det bästa? Du kan njuta av den utan att ditt blodsocker skjuter i höjden! 💪😍 (Om du nu vill använda vanligt socker istället fungerar det såklart också 😉)

👥4 portioner

INGREDIENSER
250 g mascarpone
2 äggulor
2 msk sockerfri sötning ex Sötströ eller Nick’s som är en mix av erytritol och stevia
0,5 tsk vaniljpulver
1 krm salt
100 g färska blåbär

1️⃣ Sätt ugnen på 180°C (varmluft).

2️⃣ Vispa ihop mascarpone, äggulor, sötning, vaniljpulver och salt till en slät smet.

3️⃣ Rör ner blåbären och fördela i små ugnsformar.

4️⃣ Grädda i ca 15 min tills ytan är gyllene.

5️⃣ Låt svalna och njut – funkar lika bra kall som ljummen!

🍓Toppa gärna med färska bär och citronmeliss eller mynta för extra smak och färg!

💡 Tips! Går att förbereda i förväg och servera direkt från kylen.

Glöm inte att spara receptet, dela och gilla om du Jillar! ❤️

Tagga någon som borde testa detta! 👇💬

#lågkolhydrat #sockerfri #lchf #blodsockervänlig #dessertinspo #enkelmat #jillsmat #brulee #dessert #diabetes #kostrådgivning #glutenfritt #blåbär #dessert #foodgasm #keto #ketodessert #lowcarb
NYHETER! JILLS MAT + BENIFEX (Benify) = SANT 💚 NYHETER! JILLS MAT + BENIFEX (Benify) = SANT 💚

Goda nyheter mina vänner! Om din arbetsgivare är ansluten till Benifex (fd. Benify) kan du enkelt söka på ”Jills mat” och anmäla dig till mina program och kurser – utan att behöva göra egna utlägg! 🙌🏼💰

🗓️ Nästa programstart: #Jillsmat30 Queen 10/3-2025

Det här programmet är för alla kvinnor som vill leva sitt bästa liv, njuta av riktigt god mat och skapa hälsosamma vanor som håller i längden. Du förtjänar att må bra, inifrån och ut – och jag och @kostvagenveronica som är expert på kvinnohälsa visar dig hur! 💪🏼😎🥦🐟🥚🍆🧀🍗

Nya programstarter samt självgående kurser läggs upp löpande 💫. 

Om din arbetsgivare inte är ansluten så kan du som vanligt köpa mina tjänster på jillsmat.se/shop. Har du friskvårdsbidrag kan du lämna in ditt kvitto och få pengarna tillbaka från din arbetsgivare. 

Jag hoppas vi ses i nästa omgång! 🫶🏼

Kram/
Jill 

#kostrådgivning #lågkolhydratkost #glutenfritt #hälsa #recept #träning #hälsoprogram #friskvård #friskvårdsbidrag #lchf #klimakteriet #kvinnohälsa #pcos #diabetes #ibs
👸🏼 JILLSMAT30 QUEEN – Ät och må som en d 👸🏼 JILLSMAT30 QUEEN – Ät och må som en drottning!
 📅 Start: 10 mars

Det ultimata hälsoprogrammet för alla kvinnor som vill njuta sig till bättre hälsa genom livet! 😋

JillsMat30 Queen ger dig verktygen att balansera hormoner, öka energin, komma i form och stärka kroppen med njutbar kost och kunskap.

🍽️ Flexibla vårmenyer – Glutenfri, proteinrik lågkolhydratkost som är enkel att laga och fantastiskt god. Ingen vägning eller räkning – bara mat som gör gott!

 🥗 Praktiska inköpslistor och uppåt 200 recept för enkel planering och massor av variation.

🌮 Fördjupning i kvinnohälsa – Lär dig hur kost och livsstilsförändringar som sömn, stresshantering, sex och återhämtning kan påverka din hormonella balans, energi och välbefinnande genom hela livet.

⭐ Bonus! Veronica Aderö (@kostvagenveronica ) – Hälsocoach och expert på kvinnohälsa och klimakteriet. Hon har hjälpt över 1000 kvinnor och delar sina bästa tips exklusivt i programmet!

💬 Exklusiv Facebook-grupp – Stöd, pepp och svar på dina frågor.

📖 Min e-kokbok “Jills mat efter säsong” (värde 199 kr)

🏋️‍♀️ Effektiva träningspass framtagna av PT-proffset @marcsfitnesslab – Stärk kroppen enkelt och roligt, hemma eller på gymmet.

Ge dig själv bästa förutsättningarna för att må som en drottning – nu och framåt! 💪🔥

💸 Använd ditt friskvårdsbidrag!
Finns på Benify/Benifex. 📲 Anmäl dig nu på jillsmat.se/shop eller via länken i bio!

Känner du någon som borde haka på? Tagga och dela! 💚

Vi ses väl? 🤗

Kram, 
Jill och Veronica

#lågkolhydratkost #hållbarhälsa #hälsa #recept #glutenfritt #hormoner #highprotein #recept #kvinnohälsa #klimakteriet #pcos #pms #foodporn #hälsoprogram #kostrådgivning #träning #sömn #stress
Ladda fler Följ på Instagram

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se