Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Recept för en godare påsk

13 april, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Här har jag samlat några av mina favoritrecept som passar perfekt under påsken. Vad sägs om heta deviled eggs, västerbottenostlangos,  ramslökssill med citron eller en kycklinggul apelsinkaka utan gluten eller socker? Vad ni än stoppar i er under påsken hoppas jag att ni får en riktigt skön och energigivande helg. Allt gott!

 

Örtsill med citron

Apelsinkaka

Djävulsägg

Ramslöksill

Ugnsomelett

Sillbakelser

Langos

Krabbröra

Ostpaj

Inkokt lax

Ostbricka

Getostpaj

Gumröra

Påskgodis

Smörgåsbakelser

 

 

Filed Under: Påsk, Recept

Glutenfria spenatvåfflor med laxröra och räkor

25 mars, 2017 av Jill Wallentin 1 Comment

Glutenfria spenatvåfflor med laxröra, räkor och avokado

Jill Wallentin
En betydligt nyttigare våffelvariant med spenat som jag toppade med handskalade räkor, avokado, citron, dill och en läcker röra med kallrökt lax och färskriven pepparrot.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 6 stycken

Ingredienser
  

Våfflorna

  • 2 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl färskost
  • 65 g babyspenat
  • 2 dl riven ost
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt

Laxröran

  • 200 g kallrökt lax
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 1 msk dill finhackad
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk pepparrot färskriven

Instruktioner
 

Våfflorna

  • Mixa samtliga ingredienser till en jämn smet. Låt stå och dra i några minuter.
  • Lägg en klick smör i våffeljärnet och grädda tills de fått färg.

Laxröran

  • Skär laxen i små bitar. Blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med eventuellt mer salt och citron.
  • Toppa våfflan med laxröra, avokado, räkor, citron och dill.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fisk & skaldjur, Frukost/Brunch, Måltid, Påsk, Recept, Snabblagat

Tonfiskröra i avokadohalva

15 mars, 2017 av Jill Wallentin 2 Comments

Tonfiskröra i avokadohalva

Jill Wallentin
En härlig och mättande frukost som visserligen kanske inte är den mest miljömedvetna pg a långa transporter för både avokado och tonfisk, så kanske inget man bör äta varje dag. Men det finns givetvis mer eller mindre bra alternativ att välja mellan. Jag väljer ekologisk avokado för att slippa kemikalierna och MSC-märkt tonfisk för ett hållbart fiske. Närproducerat blir tyvärr lite svårare att hitta.
Skriv ut receptet
Måltid Frukost
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 200 g tonfisk i vatten MSC-märkt
  • 2 st inlagda gurkor (utan socker som exempelvis polsk, eller vildgurka)
  • 1 st salladslök
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 2 tsk citronsaft
  • 0,25 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 st avokado ekologisk

Instruktioner
 

  • Finhacka de inlagda gurkorna och salladslök. Blanda samman med resten av ingredienserna förutom avokadon. Smaka av med salt.
  • Dela avokadon på mitten. Ta ur kärnan. Skär bort en skiva av botten så står den stadigt. Fyll med tonfiskröran och toppa med extra salladslök och nymalen svartpeppar.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fisk & skaldjur, Frukost/Brunch, Nötfritt, Recept, Snabblagat

Sötpotatis- och kålrotspommes med hot dip

14 mars, 2017 av Jill Wallentin 2 Comments

Sötpotatis- och kålrotspommes med hot dip

Jill Wallentin
Brutalt gott och enkelt att laga - det är min melodi. Här har jag blandat sötpotatis, som trots allt innehåller rätt mycket kolhydrater (ca 20% kh vilket är mer än vanlig potatis fast den har lägre GI), med den betydligt mer kolhydratsnåla (6,4% kh) kålroten. Till det mixade jag ihop en ruggigt god dip med sting i.
Skriv ut receptet
Måltid Snacks
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

Pommes

  • 1 st sötpotatis medelstor
  • 1 st kålrot
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Spicy Hot Dip

  • 1 st ägg
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk ättika 24%
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 msk jalapeños i lag
  • 0,5 tsk salt smaka av

Instruktioner
 

Pommes

  • Sätt ugnen på 185 grader (varmluft).
  • Tvätta sötpotatis och kålrot. De behöver inte skalas om man inte orkar. Mycket näring sitter nämligen i skalet. Skär dem i stavar.
  • Sprid ut dem på en ugnsplåt. Blanda med olja och kryddor. Tillaga i ugn i cirka 40 minuter eller tills de blivit mjuka och fått fin färg.

Spicy Hot Dip

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan.
  • Ställ stavmixern mot botten och mixa sakta uppåt tills all olja blivit vit och fluffig majonnäs. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa igen. Smaka av med salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mejerifritt, Recept, Snacks, Tillbehör, Vegetariskt

Semmelrulltårta

26 februari, 2017 av Jill Wallentin 2 Comments

Semmelrulltårta

Jill Wallentin
Semlan, ett av våra mest uppskattade svenska bakverk som numera finns i alla möjliga olika sorters smaker och former som dessutom börjar säljas tidigare för varje år som går. Kul tycker vissa, hemskt tycker de som är lite mer konservativt lagda och vill hålla sig till traditionerna.
Jag tycker ju att det bara är kul med all denna kreativitet (även om jag inte direkt är ett fan av socker och gluten). Så här kommer min variant på semla som dessutom givetvis är både fri från gluten och socker. Tycker ni inte om semmelsmaken så funkar botten att använda att fylla med vad du vill, bara fantasin sätter gränserna.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Botten

  • 3 st ägg
  • 50 g smör smält
  • 0,5 dl valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 0,5 msk fiberhusk

Mandelmassan

  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 msk valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 1 krm bittermandelessens
  • 1 dl vatten eller grädde

Fyllning

  • 2,5 dl grädde

Ovanpå

  • 1 msk Sukrin melis eller annan florlikandne sötning

Instruktioner
 

Botten

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ägg och sötning till luftigt. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en jämn smet. Låt stå i några minuter och svälla.
  • Bred ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills den fått lite färg och är genomgräddad. Låt svalna på en blöt/fuktig skärbräda (botten lossnar enklare från pappret då).

Mandelmassan

  • Blanda samman ingredienserna och bred ut mandelmassan över den avsvalnade botten.

Grädden

  • Vispa grädden ganska hårt men utan att den blir klumpig. Bred ut grädden över mandelmassan.

Sista momentet

  • Rulla ihop rulltårtan försiktigt medan du drar bort bakplåtspappret.
  • Skär i bitar och pudra över med sukrin melis. Servera, njut.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Godaste Caesarsalladen

24 februari, 2017 av Jill Wallentin 5 Comments

Godaste Caesarsalladen

Jill Wallentin
Här får ni receptet på en brutalt god Caesarsallad helt i min smak. Istället för parmesan så använde jag en god lagrad svensk hårdost och toppade med knapriga frön och citronmarinerad rödlök för en härlig smak och färg.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Dressingen

  • 1 st ägg
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 st sardeller
  • 100 g riven lagrad hårdost Exempelvis Gäsenes Minimunk
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 0,5 msk citronsaft

Salladen

  • 4 st kycklingfiléer helst ekologiska med skinn
  • 1 st romansallad
  • 250 g cocktailtomater
  • 1 st rödlök
  • 100 g Hyvlad ost
  • 1 dl rostade pumpa- och solrosfrön

Instruktioner
 

Dressingen

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan. Ställ stavmixern mot botten och mixa sakta nerifrån och upp tills all olja blivit vit och krämig.
  • Lägg i tärnad ost och resten av ingredienserna. Mixa tills slätt.

Salladen

  • Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar och stek i smör tills färdiga.
  • Riv sönder salladen, skiva tomat och rödlök. Marinera gärna löken i citronsaft i några minuter för en mild och fräsch smak.
  • Blanda sallad, tomat och lök med dressingen. Toppa med kyckling, ost, frön och mer rödlök.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fågel, Måltid, Recept, Snabblagat

Fish Tacos med het ostdip

23 februari, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Fish Tacos med het ostdip

Jill Wallentin
En riktig 10-poängare om ni frågar mig. En riktig smakexplosion med den goda och starka ostdippen till som verkligen blev pricken över i. Servera gärna med en god sallad, koriander, guacamole och ostchips.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Tex-Mex
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Fisken

  • 700 g vit fisk (jag använde skreitorsk)
  • 2 msk kokosolja att steka i
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st rödlök
  • 3 tsk chilipulver (den milda varianten)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 st lime saften

Het ostdip

  • 1 dl crème fraiche
  • 150 g riven ost
  • 2 msk jalapeños i lag
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk paprikapulver

Instruktioner
 

Fisken

  • Skär fisken i mindre bitar och stek i kokosolja tillsammans med pressad vitlök, strimlad rödlök och resten av kryddorna. När fisken börjar bli klar. Pressa över lime.

Het ostdip

  • Lägg i crème fraiche och ost i en kastrull. Värm på medelhög värme tills osten smält. Blanda under tiden.
  • Tillsätt jalapeños och kryddor. Mixa slät med stavmixer.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept

Shakshuka Jill-style

23 februari, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Shakshuka Jill-style

Jill Wallentin
En riktigt god, nyttig och lättlagad rätt som härstammar från Nordafrika. Eftersom jag gärna vill att maten ska smaka mycket och att man även ska hålla sig mätt, gick jag loss lite mer i kryddskåpet och ökade på med smör, ost och ägg. Smaklig måltid!
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Afrikanskt
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st butternut squash eller pumpa
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 tsk chili
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 500 g passerade tomater
  • 65 g babyspenat
  • 6 st ägg
  • 200 g mozzarella eller exempelvis fetaost
  • 1 knippe färsk koriander

Instruktioner
 

  • Skär bort skalet och skrapa ur kärnorna från butternut squashen. Skär i ca 2 cm stora tärningar.
  • Stek i smör i kastrull med höga kanter. I med kryddorna. Stek i cirka 5 minuter.
  • Häll i de passerade eller krossade tomaterna. Blanda och låt koka under lock i cirka 10 minuter.
  • Blanda ner babyspenaten. Gör små gropar i grytan och knäck i äggen. Salta och peppra lite extra samt riv över osten. På med locket och låt småputtra i cirka 10 minuter tills äggen har stabiliserat sig men fortfarande är krämiga och goda.
  • Toppa med färsk koriander och extra chili. Servera och njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Måltid, Nötfritt, Recept, Vegetariskt

Kalkonburgare med grillad sallad och hamburgermajo

13 februari, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Kalkonburgare med grillad sallad och hamburgermajo

Jill Wallentin
En underbart god och nyttig middag som jag nästan kan garantera att den faller hela familjen i smaken. Kalkonfärsen hittar man oftast i frysdisken men går givetvis att byta ut mot vilken färs ni vill.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

Kalkonburgarna

  • 500 g kalkonfärs
  • 1 st rödlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk sockerfri senap Ex. dijon eller French's classic yellow
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk paprikapulver

Hamburgermajo

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 0,75 tsk ättika 24%
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 msk sockerfri ketchup ev. tomatpuré + eventuell sötning
  • 1 dl sockerfri finhackad inlagd gurka ex. vildgurka eller polsk inlagd gurka
  • nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk salt smaka av

Tillbehör

  • 1 st romansallad
  • 3 st tomater
  • ost
  • rödlök

Instruktioner
 

Kalkonburgarna

  • Finhacka löken och blanda samman med färsen och resten av ingredienserna.
  • Forma färsen till burgarna och stek i valfritt matfett på båda sidor tills färdiga. Lägg på ost när du vänt dem en gång så osten hinner smälta.

Hamburgermajon

  • Knäck ner ett ägg i en hög och smal mixerskål. Häll i oljan.
  • Ställ stavmixern i botten och mixa på högsta effekt sakta nerifrån och upp tills det blivit majonnäs.
  • Blanda i resten av ingredienserna och smaka av med salt.

Salladen

  • Skär salladen i klyftor och stek tillsammans med tomathalvorna i grillpanna med olja på hög värme tills de fått fin färg.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Nötfritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Den perfekta ostbrickan

9 februari, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Få saker är väl så uppskattat som en riktigt schysst ostbricka? Perfekt till minglet eller helgmyset med familjen. Förutom sina favoritostar så är det härligt att även fylla upp brickan med annat smått och gott. Här kommer recept och förslag på vad du kan pimpa din nyttiga och goda ostbricka med. Enjoy!

  • Glutenfria ostkex
  • Frökex
  • Ostbollar med tryffel, kalkonbacon och rosmarin
  • Någon slags marmelad, exempelvis sockerfri tranbärsmarmelad
  • Heta mikromandlar
  • Färska bär, fikon och örter
  • Smör (givetvis)
  • Oliver av olika sort
  • Cocktailtomater
  • Paprika och gurka (kan användas istället för kex)
  • Picklade grönsaker
  • Oliver
  • Och givetvis dina favoritostar. Jag är själv inget jättefan av dessertostar utan föredrar hellre några riktigt goda, krämiga och smakrika hårdostar. Mina favoriter Bondmoran och Gäsene Special kommer ifrån Gäsene mejeri.

 

 

Filed Under: Förrätt, Recept, Snabblagat, Snacks, Tillbehör

  • « Previous Page
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • …
  • 30
  • Next Page »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …