Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Jills kärleksmums LCHF-style

8 oktober, 2018 av Jill Wallentin 13 Comments

Kärleksmums LCHF-style

Jill Wallentin
Kärleksmums, mockarutor eller snoddas – kärt barn har många namn. Originalet innehåller nästan 1 liter(!) socker men dessa är både fria från socker och gluten men ändå smakar de faktiskt otroligt likt originalet. De små men naggande goda rutorna av kärlek innehåller endast 1 g kolhydrater per styck. Perfekt saftiga med kraftig chokladsmak. Smakar extra gott tillsammans med en kopp stark espresso.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 48 små rutor

Ingredienser
  

Kakan

  • 150 g smör smält
  • 3 st ägg
  • 1 dl xylitol sötströ eller motsvarande
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver

Glasyren

  • 50 g smör
  • 2 msk grädde
  • 3 msk starkt kaffe
  • 100 g mörk sockerfri choklad (minst 70% kakao)

Topping

  • 0,5 dl kokosflingor

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader (varmluftsugn)
  • Smält smöret och vispa ihop med ägg och sötning tills lite fluffigt. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
  • Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnsform med höga kanter ca 35x27 och häll i smeten. Bred ut den jämnt över hela botten och grädda i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  • Gör glasyren genom att koka upp smör, grädde och kaffe i en kastrull. Lägg i chokladen och sänk värmen. Rör runt tills chokladen smält helt och glasyren är jämn och fin. Låt svalna något.
  • Häll glasyren över kakan och toppa med kokosflingorna. Ställ in kakan i kylen och låt svalna helt. Skär kakan i rutor med en vass kniv. Njut.

Anteckning

Näringsinnehåll per styck: 1 g kolhydrater, 7 g fett, 1 g protein (75 kcal)
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mjuka kakor, Sötsaker

« Mina provsvar efter 9 år med LCHF-kost
LCHF-granola »

Comments

  1. HF says

    8 oktober, 2018 at 21:19

    Ser underbart gott ut. När du säger sockerfri choklad. Vilken anvönder du då? Skulle du säga att Lindts 85-90% är ”sockerfri” eller finns det någon speciell på bakhyllan?

    Svara
    • JillW says

      8 oktober, 2018 at 21:51

      Jag brukar oftast använda en mörk choklad från xucker som är sötad med xylitol/björksocker. Men du kan absolut använda en ”vanlig” mörk choklad också med hög kakaohalt. Den innehåller ju lite mer kolhydrater men det är bara 100 g choklad i hela kakan så det blir rätt lite socker procentuellt sätt ändå 🙂 Lycka till!

      Svara
      • HF says

        9 oktober, 2018 at 06:32

        Var brukar du köpa denna xucker choklad? Finns den i nån matkedja eller endast online? <3

        Svara
        • JillW says

          9 oktober, 2018 at 08:23

          Förut sålde de den på både Worthit och på Bodystore. Men nu har jag lyckats köpa den via deras tyska sajt (tack Google-translate ?). Grejen är att Katrin Z börjat sälja den under sitt varumärke men eftersom jag tycker hon verkar vara en sån otroligt oskön och osympatisk person undviker jag helst att köpa hennes grejer. Men du gör ju såklart som du vill ?

          Svara
          • HF says

            9 oktober, 2018 at 10:18

            Hahaha…okej…så de har alltså samma innehåll? 🙂 Testade hennes choklad salt caramel en gång precis när den kom, men som fd sockerberoende triggades jag galet mycket av den så jag kunde inte sluta äta… låg sen istället i kraftig magknip resten av dagen) och när sånt händer, köper jag det aldrig igen. Kanske satsar på en Lindts 99%…istället…Tack för snabba svar.

  2. Lena says

    9 oktober, 2018 at 05:47

    Vad tror du om att byta ut mandelmjölet mot pofiber? Gjort det på bl a kesobröd med lyckat resultat.

    Svara
    • JillW says

      9 oktober, 2018 at 08:06

      Hej! Det ”går” säkert men resultatet blir nog ganska annorlunda i både smak och konsistens. Kanske räcker med 2 dl i sådana fall eftersom pofiber drar åt sig mer vätska? Berätta gärna hur det gick! 🙂

      Svara
  3. Pia Lundberg Dahlström says

    9 oktober, 2018 at 06:53

    Jag undrar också var man kan köpa xucker chokladet?

    Svara
    • JillW says

      9 oktober, 2018 at 08:24

      Hej! Se mitt svar i tråden ?

      Svara
  4. Nathalie says

    4 februari, 2019 at 13:30

    Provade att göra dessa häromveckan men vet inte vad jag gjorde fel 🙁 Kakan blev alldeles lös i mitten, även fast jag hade den inne så länge som det stod i receptet… Fick tyvärr slänga den 🙁

    Svara
    • JillW says

      6 februari, 2019 at 17:04

      Hej! Tråkigt att den inte blev som du hade tänkt dig. Olika ugnar fungerar lite olika beroende på om de exempelvis är varmluft eller inte så det är alltid bra att hålla lite koll första gången man gör något nytt och anpassar efter sin egen ugn. Testa med en sticka och ha kvar den längre i ugnen om den fortfarande är lös i mitten.

      Ha det gott!

      Svara
  5. Johanna NIlsson says

    1 april, 2019 at 13:34

    hej!
    1 dl xylitol, sötsrö eller liknande… Har du något specifikt alternativ (namn) till xylitol som funkar lika bra? Tack på förhand:-)

    Svara
    • JillW says

      7 april, 2019 at 18:27

      Hej!
      På ICA maxi så säljer de xylitol som det står Björksocker på. Det är samma sak 🙂 Lycka till!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa ketorecept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Har varit en foodie så länge jag kan minnas. Sedan 2009, då jag upptäckte lågkolhydratskost, kan jag njuta av fantastisk mat som jag även mår bra av.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ jillsmat på Instagram!

Följ på Instagram

Etiketter

antiinflammatoriskt asiatiskt bea buffé buljong choklad crock pot depression fettisdag föreläsningar förkylning godis Grekiskt grillat ice coffee indiskt islatte jills mat efter säsong jul kokbok kräftskiva lucia långkok margarin meze midsommar nyår nötfritt ostbricka persiskt plock påsk saft semla semlor snittar sommar student tacos texmex thai thailändskt tävling veganskt vegetariskt

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2022 jillsmat.se