Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Jills glutenfria vallmofrallor

13 januari, 2013 av Jill Wallentin 71 Comments

jillsmat_vallmofrallor

Dessa frallor är kort och gott helt underbara! De är inte alls lika kompakta som LCHF-bröd brukar bli och de smälter i munnen.

Avnjutes förslagsvis nybakta med smör och gräddost. När de är kalla blir de lite torrare i konsistensen. Fungerar utmärkt som hamburgerbröd med sesam istället för vallmo eller varför inte göra dem avlånga som baguetter? Supergott med vitlökssmör. Förvara i kylen eller i frysen för längst hållbarhet.

Jills LCHF-frallor med vallmo

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 6 stycken

Ingredienser
  

  • 50 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl yoghurt eller cremé fraiche
  • 0,75 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mandelmjöl eller 1 dl kokos- eller sesammjöl om nötfritt
  • 1 dl pofiber *
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk vallmofrön (eller exempelvis solrosfrön, pumpafrön, sesam, riven ost etc)

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Vispa samman ägg, "halvsmält" smör (så det lätt går att blanda ihop), yoghurt, salt och bakpulver.
  • Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast.
  • Rulla till 6 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, strössla över vallmofrön.
  • Grädda i cirka 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.

Anteckning

* Bli inte avskräckt av att pofiber innehåller 12g/100g kolhydrater. Kolhydratsinnehållet är i sig helt ointressant om man inte räknar in mängd. I detta fallet innehåller 1 dl pofiber cirka 2-3 gram kolhydrater, utslaget på totalen blir det väldigt lite. Pofiber är dessutom bra för magen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Bröd, Frukost/Brunch, Nötfritt, Recept

« Panerad strömming med pepparrotssmör
Kycklingfärslimpa med haricots verts och champinjonsås »

Comments

  1. Eva Lindqvist says

    3 augusti, 2014 at 11:39

    Läste någonstans att du använder varmluftsugn och att man om man har vanlig ugn skall höja temperaturen till 225 grader.

    Svara
    • JillWW says

      3 augusti, 2014 at 18:33

      Japp, jag har själv varmluftsugn. Testa med 225 grader och håll lite koll så att de inte blir brända bara 🙂 Lycka till!

      Svara
      • Karolina says

        4 augusti, 2014 at 15:44

        Jag har mina i ungen nu 🙂 men det liksom flyter ut vätska på plåten ? Vad kan det bero på tror du ?
        Mvh karro

        Svara
        • JillWW says

          4 augusti, 2014 at 16:06

          Hej! Ingen aning faktiskt. Aldrig hänt mig. Är det mycket eller? Hoppas de blev bra ändå 🙂

          Svara
        • Rosis says

          4 augusti, 2014 at 17:30

          Kan det vara för att inte ”vätskan” som är i blandades upp tillräckligt länge med ”mjölet”……

          Svara
  2. Emelie says

    6 augusti, 2014 at 09:40

    Hej!
    Jag undrar om det går bra att frysa in dessa!
    Tack för en grym och inspirerande hemsida! 🙂
    Med vänlig hälsning,
    Emelie

    Svara
    • JillWW says

      6 augusti, 2014 at 10:00

      Hej Emelie!
      Ja det går bra att frysa in 🙂 Om man ändå tänkt äta upp dem inom en vecka så brukar jag förvara dem i kylskåpet.
      Kul att du gillar hemsidan!

      Kram

      Svara
    • Jessica L says

      2 april, 2017 at 11:55

      Det går alldeles utmärkt!

      Svara
  3. sandra says

    15 augusti, 2014 at 19:04

    Hej! Vill tacka för super goda frallor. Jag har alltid bakat dessa med mandelmjöl men skulle gärna vilja testa dessa med kokosmjöl. Om jag ska göra 6 st behöver jag bara ha 1 dl kokosmjöl då? lr menar du 1dl kokosmjöl och 1 dl mandelmjöl?

    Svara
    • JillWW says

      15 augusti, 2014 at 19:33

      Kul att du gillar dem! 1 dl kokosmjöl bara 😉

      Svara
  4. Frida says

    19 augusti, 2014 at 10:34

    Hej! Tycker frallorna blev jättegoda, tack för receptet! Har du testat att göra samma recept som en limpa? Och hur vet man i så fall när den är klar? Ska det vara någon speciell temperatur på sådana här bröd?

    Svara
    • JillWW says

      19 augusti, 2014 at 18:26

      Hej! Kul att du gillade frallorna 🙂 Nej jag har inte testat att göra det själv men har sett andra som gjort det. Jag hade testat med 20-30 minuter i ugnen.

      Lycka till!

      Svara
  5. Carina L says

    19 augusti, 2014 at 18:48

    OM ni inte har varken yoghurt eller creme fraiche hemma, ta då inte mascarpone, det blir smuligt… 😀 Normalt SUPER goda frallor!! Tack Jill!

    Svara
  6. frida says

    24 augusti, 2014 at 21:17

    Hej! Låter riktigt smarrigt. Dum fråga kanske , men kan man äta dessa om man kör lchf? Är rätt ny med det här , tänkte eftersom det finns yoghurt och bakpulver i?

    Tacksam för svar!

    Svara
    • JillWW says

      24 augusti, 2014 at 21:58

      Ja det ”kan” man absolut göra 🙂 Kanske ingen bra idé att äta flera stycken varje dag om man försöker gå ner i vikt. Beror på hur strikt man är. Om man viktminskar så rekommenderar jag frukost bestående av ägg åtminstone på vardagarna. Men på helgen kanske det kan vara något? 😉

      Svara
  7. Johanna says

    26 september, 2014 at 08:49

    Hej. Super goda frallor. Hur många kh är det i en?

    Svara
    • JillWW says

      4 oktober, 2014 at 16:46

      Tack! Har för mig 2-3 g beroende på hur stora man gjort dem.

      Svara
  8. Sara says

    30 september, 2014 at 19:09

    Supertrevligt recept! Men vad för slags yoghurt är menat? Fetthalt etc? 🙂

    Svara
    • JillWW says

      1 oktober, 2014 at 18:20

      Så fet som möjligt, så typ turkisk eller rysk som är lite mildare dessutom 🙂

      Svara
      • Camilla P-andersson says

        5 oktober, 2014 at 08:38

        Hej!
        Upptäckte att den grekiska ( brukade köpa turkisk, för den är ekologisk) är ännu krämigare och mildare! Funkar den?

        Svara
        • JillWW says

          5 oktober, 2014 at 09:54

          Ja den borde absolut fungera 🙂

          Svara
  9. Liisa Korhonen says

    17 oktober, 2014 at 18:43

    Hej Jill! Vill bara tacka för detta underbara recept. Så fluffiga och goda, helt otroligt.
    🙂

    Svara
  10. Elin D says

    23 oktober, 2014 at 20:07

    Hej, jag testade precis dessa då dom har fått så mycket skryt. Men mina blev så platta..fast jag gjorde precis om receptet. Hade vanlig yoghurt, kan det ha något med saken att göra eller vad borde jag vara extra noga /försiktig med så att du ska bli som runda frallor och inte platta frallor?

    Svara
    • JillWW says

      23 oktober, 2014 at 20:15

      Vad tråkigt att de blev platta! Jag tror att det har med yoghurten att göra. Vanlig yoghurt innehåller mer vätska så då borde de flyta ut mer också. Sen är det bra att låta degen stå och svälla ett tag så att man kan rulla riktigt runda bollar av degen.

      Svara
  11. Marina says

    24 april, 2015 at 14:31

    Åååå. Känns som om jag skulle läst kommentarerna innan. Nu är mina gjorda med 1 dl mandelmjöl och 1 dl kokosmjöl och är inne i ugnen på 175 grader…. Två fel direkt.
    Höjer temperaturen direkt till 225 och väntar spänt.

    Nu har jag ätit… Gjorde dem som hamburgerbröd och de blev rättså kompakta och platta men supergoda. Vilken tur!!!

    Tack för fin blogg och instagram.

    Svara
  12. Erica says

    14 juli, 2015 at 21:19

    Åh, de här ska nog falla mig i smaken! Bor utomlands för tillfället och har inte pofiber, vad kan jag ersätta det med? Fiberhusk/kokosmjöl? Hur mycket i så fall i detta recept? Tack för svar!

    Svara
    • JillW says

      16 juli, 2015 at 12:26

      Hej! Tror det ska gå att köpa ”Potato fibre” utomlands? Men testa att öka på mandelmjölet istället. Blir kanske lite mer kompakta men det blir nog gott ändå 🙂

      Svara
  13. Stina says

    8 augusti, 2015 at 17:47

    Åh, vilket underbart recept, Jill..

    görs de rätt – med rätt antal grader från början – blir de, precis som du skriver, underbara.
    Misstänker att de flesta som inte får till det och slutar upp missnöjda missat skiftningen i gradantal gällande ugnsuppvärmning för varmlufts- respektive icke-varmluftsugn.

    Hände tack och lov inte här. 🙂
    Nå väl, tusen tack.

    Svara
  14. Hanna says

    11 augusti, 2015 at 21:25

    Utan tvekan de godaste lchf bröd jag någonsin ätit! Tack Jill för ett underbart recept och en fantastiskt inspirerande blogg!

    Svara
    • JillW says

      11 augusti, 2015 at 21:39

      Tack! Vad roligt att höra! 🙂

      Svara
  15. Lena Nyberg says

    16 oktober, 2015 at 19:47

    Det här är verkligen frallorna som inte går att misslyckas med, märkte inte att proppen gick på ugnen medan de gräddades och trodde att de skulle bli förstörda. Bytte proppen och satte igång ugnen igen, brödet fick stå inne en stund till, blev jättefina ändå ??

    Svara
    • JillW says

      16 oktober, 2015 at 20:51

      Haha Vad roligt! Kul att du gillar dem ?

      Svara
      • isa says

        15 november, 2015 at 10:29

        Hej.
        Undrar om jag förstått det rätt om jag vill göra dubbelt recept och ha kokosmjöl istället för mandel. Då behöver jag bara ta 2 dl kokosmjöl istället för 4 dl mandelmjöl?
        Mvh

        Svara
        • JillW says

          15 november, 2015 at 11:02

          Ja det stämmer eftersom kokosmjöl absorberar mycket mer vätska än vad mandel gör 🙂

          Svara
  16. Yvonne ademdal says

    12 januari, 2016 at 21:27

    Hej. Kan jag göra The kakor .

    Svara
    • JillW says

      12 januari, 2016 at 21:32

      Absolut! Du kan göra dem i vilken form som helst ?

      Svara
  17. Mirjana Akrapovic says

    16 februari, 2016 at 08:48

    Enkelt och gott, tack?

    Svara
    • Ann Beutler says

      20 mars, 2016 at 09:12

      Absolut det godaste LCHF brödet. Tog CF och 1 del kokosmjöl. Tack så himla mkt!!

      Svara
  18. Linn says

    30 mars, 2016 at 13:49

    Jag brukar aldrig kommentera någonstans. MEN detta är ett måste!! Jag har ätit lågkolhydratskost i 3-4 år nu, på grund av IBS-mage. Jag har under hela denna perioden letat efter ett bröd som går att äta utan att smaka sk*t!
    Detta recept är sååå bra! Du borde få ett pris för att ha framställt detta. Har bakat det ett par veckor nu och provade nu med endast kokosmjöl idag, och det blev precis lika gott som med mandelmjöl!
    TACK än en gång!!

    Svara
    • JillW says

      30 mars, 2016 at 14:09

      Hahaha Tack så jättemycket!

      Kram!

      Svara
  19. Therese says

    15 april, 2016 at 19:46

    Åh, det här vill jag testa!
    Kan man byta ut bakpulvret till bikarbonat?
    Har inte bakpulver hemma nämligen.
    Kramar

    Svara
    • JillW says

      15 april, 2016 at 20:02

      Hej! Jo det går fint! Kram

      Svara
  20. Linn says

    2 maj, 2016 at 19:52

    Då detta blivit mina favoritfrallor gör jag en sats varje söndag som räcker hela veckan!
    Jag provade att byta ut 1 tsk bakpulver mot bikarbonat istället, till 9 bullar! Så totalt 2 tsk bakpulver o 1 bikarbonat. Då yoghurten är syrlig funkade det perfekt!
    Trodde knappt de kunde bli luftigare, men jo! Prova om du vill 😀

    Svara
    • JillW says

      6 maj, 2016 at 20:25

      Hej! Vad roligt att höra 🙂 Bra med tips om bikarbonat!
      Kram

      Svara
  21. Jaana says

    6 maj, 2016 at 14:34

    Nu har jag bakat dessa frallor. Verkligen goda och luftiga. Tänker att de borde fungera riktigt bra som hamburgerbröd. Jag får platta till dem något nästa gång för de behöll den runda formen i ugnen. Jag har ”vanlig” ugn och gräddade på 200 grader i 20 minuter och det blev perfekt.
    Ska experimentera mer med receptet. Tänkte att det kanske skulle vara gott att blanda i finhackade soltorkade tomater.

    Svara
    • JillW says

      6 maj, 2016 at 20:26

      Hej! Kul att du gillar dem 🙂 Ja de passar bra till det mesta.

      Svara
      • Maria says

        19 augusti, 2016 at 11:59

        Hej! Om jag skulle vilja göra fler frallor än i receptet, hur dubblerar jag då ? Det brukar vara svårare med glutenfrittmjöl.
        Tack !!

        Svara
        • JillW says

          19 augusti, 2016 at 12:06

          Hej! Det är bara att dubbla rakt av 🙂
          Trevlig helg!

          Svara
  22. Bia says

    9 september, 2016 at 17:24

    Tack för ett toppenrecept på bröd!
    Lätta att baka, goda att äta!
    Nu ska jag göra baguetter till kvällens räkor!

    Svara
    • JillW says

      9 september, 2016 at 17:30

      Varsågod! Det låter ljuvligt! ☺️

      Svara
  23. Malin says

    28 januari, 2017 at 22:16

    Jag gjorde dessa till helgfrukost och min yngsta tjej mumsade glatt och sa: Mamma, du bakar dom godaste frallorna i hela riket! ?
    Tack för detta, Jill!

    Svara
    • JillW says

      28 januari, 2017 at 22:53

      Åh vad gulligt! Hehe Kram

      Svara
  24. Vivian Wolff says

    10 februari, 2017 at 22:04

    Fantastiska recensioner och nu ska pröva dessa frallor. En fråga, hur blir resultatet med en muffinsform?

    Svara
    • JillW says

      10 februari, 2017 at 23:01

      Det ska gå bra! Hoppas du också blir ett fan 😉

      Svara
      • Gabriella says

        16 juni, 2017 at 15:02

        Om jag både vill ha kokosmjöl och mandelmjöl hur mycket av varje skulle du ta då? Vill inte äta för mycket mandelmjöl då det innehåller omega 6 (de gör väl inte kokosmjöl?) men samtidigt vill jag inte ha kokosmaken från kokosmjölket… tacksam för svar

        Svara
        • JillW says

          17 juni, 2017 at 22:03

          Hej! Du behöver inte använda mandelmjöl alls om du inte vill det. Då räcker det med 1 dl kokosmjöl. Annars blanda 1 dl mandelmjöl och 0,5 dl kokosmjöl.

          Svara
          • Kristin Vedin says

            15 april, 2018 at 17:08

            Då kan man ta 0,5 dl sesammjöl istället för Kokosmjöl eller hur ?

  25. Christine says

    22 september, 2017 at 09:23

    Hei!
    Skal prøve disse senere i dag 🙂 Hvis jeg ikke skal bruke mandelmel, skal jeg da bruke 1 dl kokosmel eller 1 dl sesammel – ikke 2 dl mel hvis det ikke er mandelmel? Blir det samme resultat uansett mel eller anbefaler du helst mandelmel?
    Takk 🙂
    – Christine

    Svara
    • JillW says

      22 september, 2017 at 13:03

      Hej!
      Jag föredrar mandelmjöl men det är många som använder kokosmjöl istället så det är en smaksak.

      Svara
  26. Cissi says

    9 mars, 2020 at 18:00

    Hej:) skulle man kunna ersätta filen med hemmagjord ”fil” på kokosmjölk och probiotika?:)

    Svara
    • JillW says

      9 mars, 2020 at 18:02

      Hej!
      Du menar yoghurten? Det går säkert men har aldrig testat. Återkom gärna med hur det blev om du testar 🙂

      Svara
  27. Nina says

    22 maj, 2020 at 16:48

    Jag gjorde dem med sesammjöl, blev så gott!

    Svara
  28. Elin says

    19 september, 2020 at 09:40

    Absolut godaste bröd jag ätit på länge ?
    Tack!

    Svara

Trackbacks

  1. Hamburgare – godast att grilla ute? | Madelens LCHF skriver:
    19 januari, 2014 kl. 18:59

    […] var kryddade med persilja, salt, peppar och senap. Bröden kom från ett recept på Jillsmat. LCHF-frallor med vallmo heter de där, vi hade sesamfrön på […]

    Svara
  2. Bröd utan kolhydrater #2 | Militärmamman skriver:
    3 mars, 2014 kl. 13:31

    […] hittade jag HÄR. Jag har gjort om det så det passar mig bättre, med mer protein och valnötter bland […]

    Svara
  3. Halloumi och zucchinibiffar | LessCarbs: lchf-recept för alla! skriver:
    3 juni, 2014 kl. 16:03

    […] Brödet till burgaren har jag gjort efter ett recept av fina Jillsmat.se, du hittar det här! […]

    Svara
  4. Bönburgare & hemgjort hamburgerbröd | Live It, Love It skriver:
    26 augusti, 2014 kl. 16:36

    […] men detta är en fullträff. Inte bara burgarna i sig, utan även hamburgerbröden (recept från Jills mat, lite omgjort), den hemgjorda aiolin som jag älskar, den perfekt mogna avokadon, vindruvorna från […]

    Svara
  5. Frallor – LCHF | Robbannas matblogg skriver:
    6 februari, 2015 kl. 10:45

    […] recept kommer från Jills mat och är ett bra alternativ om man saknar mjukt bröd. Personligen tycker jag att de blir alltför […]

    Svara
  6. Recept på vallmofrallor – Gott i livet skriver:
    19 mars, 2015 kl. 20:07

    […] Här är receptet! […]

    Svara
  7. Bakat – JAG BLOMMAR Konsthantverk skriver:
    22 december, 2015 kl. 10:36

    […] på mer bak. Jag bakade tre sorters LCHF-bröd häromkvällen; mer vörtbröd, bästa frallorna (Jills recept) och kesobröd som är perfekt som […]

    Svara
  8. Glutenfria Vallmofrallor | Made By Rebecka skriver:
    12 januari, 2016 kl. 19:33

    […] kommer ifrån jillsmat -kika gärna in där för […]

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …