Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

22 februari, 2020 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Jill Wallentin
En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med rödspätta. Variera med grönsaker i säsong.
5 from 1 vote
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

Fisken

  • 400 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • nymalen svartpeppar
  • 350 g kräftstjärtar
  • 4 st sjötungafiléer eller dubbelt så många små rödspättafiléer
  • 2 dl vitt vin
  • 25 g smör

Vitvinsås

  • 3 dl grädde
  • 1 dl fiskspad
  • 0,5 msk fiskfond
  • 1 dl dill , finhackad
  • salt och peppar , smaka av

Grönsakerna

  • 150 g sockerärtor
  • 150 g små plommontomater
  • 1 st purjolök , tvättad och skuren i slantar
  • 1 knippe ärtskott
  • 50 g smör
  • 0,25 tsk vitlökspulver
  • salt

Garnering

  • 1 st citron , skivad
  • 1 knippe dill

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skär laxfilén i kuber och mixa tillsammans med salt, cayennepeppar och ägg. Häll i lite av grädden i taget och mixa till en jämn färs. Lägg undan en del av kräftstjärtarna och hacka resten grovt. Blanda med laxfärsen (mixa ej).
  • Dela sjötungafiléerna en gång på längden och lägg dem som en cirkel i en smörad ugnsform. Fyll ringen med laxfärs. Om du istället använder tunna spättafiléer, lägg då istället en klick på varje filé och rulla ihop till en ”dolme”. Lägg dem i ugnsformen.
  • Häll på vinet och klicka över smör. Salta och peppra. Täck med smör- eller bakplåtspapper. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter.
  • Koka upp grädden och fiskfond i en kastrull. Häll i en del av spadet när fisken varit inne i ugnen i minst 20 minuter. Låt såsen koka tills den blivit krämig. Lägg i finhackad dill och smaka av med salt och peppar.
  • Skär purjolöken i slantar och stek i smör i en stor stekpanna tillsammans med sockerärtor, tomater och kryddor endast i någon minut så att grönsakerna behåller sin spänst.
  • Servera fisken tillsammans med sås och grönsaker. Dekorera med kräftstjärtarna, citronskivor och dill.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept

« Glutenfritt LCHF-julbröd
Glutenfria hasselnötskakor utan socker »

Kommentarer

  1. Kristina Forslycke säger

    25 januari, 2025 kl. 09:44

    5 stars
    4 år efter ditt inlägg, då sitter jag och googlar keto-recept för bergtunga…. Och här är du! Receptet för sjötunga låter sagolikt gott, och nästa veckas lördagsmiddag är i hamn, och jag har hittat din sida!
    Så mycket gott du har, så många recept vi bara ”måste” prova, blir svårt att få dagarna att räcka till.

    Svara
    • Jill Wallentin säger

      25 januari, 2025 kl. 09:58

      Hej!
      Vad glad jag blev av din kommentar 😍. Följ mig gärna på Instagram, Jillsmat, för mer inspiration 😘.

      Ha det gott!
      Kram/
      Jill

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se