
En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med rödspätta. Variera med grönsaker i säsong.
Ingredienser
Fisken
- 400 g laxfilé
- 1 tsk salt
- 1 st ägg
- 2 dl grädde
- 1 krm cayennepeppar
- nymalen svartpeppar
- 350 g kräftstjärtar
- 4 st sjötungafiléer eller dubbelt så många små rödspättafiléer
- 2 dl vitt vin
- 25 g smör
Vitvinsås
- 3 dl grädde
- 1 dl fiskspad
- 0,5 msk fiskfond
- 1 dl dill , finhackad
- salt och peppar , smaka av
Grönsakerna
- 150 g sockerärtor
- 150 g små plommontomater
- 1 st purjolök , tvättad och skuren i slantar
- 1 knippe ärtskott
- 50 g smör
- 0,25 tsk vitlökspulver
- salt
Garnering
- 1 st citron , skivad
- 1 knippe dill
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär laxfilén i kuber och mixa tillsammans med salt, cayennepeppar och ägg. Häll i lite av grädden i taget och mixa till en jämn färs. Lägg undan en del av kräftstjärtarna och hacka resten grovt. Blanda med laxfärsen (mixa ej).
- Dela sjötungafiléerna en gång på längden och lägg dem som en cirkel i en smörad ugnsform. Fyll ringen med laxfärs. Om du istället använder tunna spättafiléer, lägg då istället en klick på varje filé och rulla ihop till en ”dolme”. Lägg dem i ugnsformen.
- Häll på vinet och klicka över smör. Salta och peppra. Täck med smör- eller bakplåtspapper. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter.
- Koka upp grädden och fiskfond i en kastrull. Häll i en del av spadet när fisken varit inne i ugnen i minst 20 minuter. Låt såsen koka tills den blivit krämig. Lägg i finhackad dill och smaka av med salt och peppar.
- Skär purjolöken i slantar och stek i smör i en stor stekpanna tillsammans med sockerärtor, tomater och kryddor endast i någon minut så att grönsakerna behåller sin spänst.
- Servera fisken tillsammans med sås och grönsaker. Dekorera med kräftstjärtarna, citronskivor och dill.
4 år efter ditt inlägg, då sitter jag och googlar keto-recept för bergtunga…. Och här är du! Receptet för sjötunga låter sagolikt gott, och nästa veckas lördagsmiddag är i hamn, och jag har hittat din sida!
Så mycket gott du har, så många recept vi bara ”måste” prova, blir svårt att få dagarna att räcka till.
Hej!
Vad glad jag blev av din kommentar 😍. Följ mig gärna på Instagram, Jillsmat, för mer inspiration 😘.
Ha det gott!
Kram/
Jill