Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Jills Mat SOMMAR – Receptet för en strålande hälsa ☀️ (START 1 JUNI)

5 maj, 2024 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Vill du uppleva din goaste sommar någonsin? Då är Jills Mat SOMMAR definitivt något för dig! Under två månader, juni och juli, bjuder jag på hälsosam matinspiration utan pekpinnar. Tillsammans med mig och förhoppningsvis ett stort gäng andra härliga foodies får du chansen att leva ditt bästa liv och gå in i hösten fylld med energi och en skön magkänsla.

Läs mer här och anmäl dig till sommarens mumsigaste och härligaste hälsoprogram! 

Arkiverad under: Blogg, Hälsoprogram

JillsMat30 QUEEN – Ät och må som en drottning!

16 juni, 2025 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin, lic. kost- och näringsrådgivare och Veronica Aderö, lic. hälsocoach och kostrådgivare specialiserad på kvinnohälsa

📅 Start: 18 augusti

SÄKRA DIN PLATS HÄR!

JillsMat30 Queen ger dig verktygen att balansera hormoner, öka din energi, komma i bättre form, och stärka din kropp med njutbar kost och kunskap.

I denna exklusiva omgång av JillsMat30 får du utöver fantastisk mat och träning även en fördjupning i kvinnohälsa. Lär dig hur kosten påverkar din hormonella balans, energi och välbefinnande genom livets olika skeden i exklusivt material och med möjlighet att ställa egna frågor till Veronica Aderö.

Veronica är en erfaren hälsocoach och expert på kvinnohälsa och klimakteriet, som har hjälpt över 1000 kvinnor att må sitt allra bästa. Med djup kunskap om hur hormoner, kost och livsstil samverkar. Under programmets gång delar hon med sig av ovärderliga insikter och konkreta råd.

👩🏼‍🍳 🍽️ Över 200 recept (!) varav helt nya, flexibla vårmenyer, bonusrecept och min e-kokbok Jills mat efter säsong (värde 199 kr). Glutenfri, proteinrik lågkolhydratkost som ger din kropp rätt förutsättningar för att kunna må bra. Lättlagat och ruggigt gott. Inget räknande eller vägande. Bara njutning. Recepten är smidiga att skriva ut och du får givetvis behålla dem inkl. resten av materielet efter programmets slut.

💬 Exklusiv Facebook-grupp – Stöd, inspiration och möjlighet att få svar på dina frågor gällande kost och kvinnohälsa genom livet.

🏋️‍♀️ Effektiva träningspass – Stärk din kropp på ett enkelt och roligt sätt, hemma eller på gymmet!

Investera i dig själv och ge din kropp de bästa förutsättningarna för att må som en drottning – nu och i framtiden!

Glöm inte att utnyttja ditt friskvårdsbidrag!

Hoppas på att det här kommer bli den största och härligaste gruppen hittills! 💪🏼
Vi ses väl? 💚

SÄKRA DIN PLATS HÄR!

Kram/
Jill och Veronica

Arkiverad under: Blogg, Hälsoprogram, Hormoner, Kost, Kostrådgivning

Topp 8 lågkolhydratrecept med rabarber

18 maj, 2024 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Här hittar du mina mest populära och hälsosamma rabarberrecept som är både lågkolhydrat, sockerfria och glutenfria. Recepten tar tillvara på rabarberns friska smak, samtidigt som de passar perfekt för dig som vill äta hälsosamt och njuta av naturliga ingredienser. Låt dig inspireras och upptäck dina nya favoriter!

1
LCHF-rabarberkaka med vaniljgrädde
Rabarber är ju så gott och innehåller också lite kolhydrater (under 3 g/100 g). Här kommer receptet på en en supergod kaka som gärna avnjutes tillsammans med hemgjord vaniljgrädde.
Gå till receptet
2
Rabarberdessert med mascarponekräm
Rabarber är lika med svensk sommar. Här avnjuter du den tillsammans med en len mascarponekräm med smak av vanilj samt krispiga kakor. Praktiskt blir det om du gör dem i små portionsburkar. I botten lägger du antingen söndersmulade low carb-kakor (exempelvis dessa) eller hackade nötter
Gå till receptet
3
LCHF-rabarbertosca
Inspirationen till den här ljuvliga LCHF-kakan kom ifrån mina toscamuffins, som enligt mig är bland det godaste jag ätit i LCHF-väg. Det här är en lite pimpad variant med rabarber och hasselnötter. Ljuvligt god som den är eller tillsammans med sockerfri vaniljkräm eller vaniljglass.
Gå till receptet
4
Rabarber­chutney med rödlök
Ett lite spännande och sötsyrligt tillbehör med smak av ingefära som passar utmärkt till grillat. Söta med det som du föredrar.
Gå till receptet
5
Rabarbersaft med citron
Att göra rabarbersaft går snabbt och enkelt. En härlig sockerfri törstsläckare på sommaren. Dessutom får du en god rabarberkräm på köpet!
Gå till receptet
6
Rabarberkompott med jordgubb & chia
Somrigare än så här blir det knappast! Krämig rabarberkompott med smak av vanilj, kola och jordgubb. Chiafröna gör krämen lite fastare i konsistensen samtidigt som den blir lite matigare. Med en klick lättvispad grädde på toppen är det en riktig sommardröm.
Rabarber är ju så surt att viss sötning behövs. Men om du hittat riktigt söta jordgubbar behövs det knappt. Smaka av och söta efter dina egna preferenser.
Gå till receptet
7
Sockerfri rabarberkräm med vaniljgrädde
Smaken av rabarber väcker sommarkänslorna till liv och extra bra är det ju att de innehåller väldigt lite kolhydrater. Men man behöver någon typ av sötning för att balansera upp surheten. Krämen är också god att servera tillsammans med en klick krämig yoghurt och toppa gärna med rostade nötter om du vill åt knaprigheten. Om ni vill åt en tjockare konsistens på rabarberkrämen kan ni tillsätta lite guarkärnmjöl och sedan mixa krämen.
Gå till receptet
8
Bärpaj med ingefära och lakrits
Det här receptet är min duktiga mammas påhitt. Supergott och snabbfixat när du vill lyxa till det lite extra eller får oväntade gäster. Variera med dina favoritbär eller frukter och servera gärna med en rejäl klick lättvispad grädde.
Gå till receptet

Arkiverad under: Recept

Våffelsemlor

7 februari, 2024 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Barnsligt goda glutenfria våfflor som är enkla att göra med högt proteininnehåll och snålt med kolhydrater. Ett betydligt nyttigare alternativ till vanliga semlor fast med alla de goda smakerna som man älskar från en traditionell semla.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 10 minuter minuter
Måltid Efterrätt, fika
Kök Svenskt
Portioner 6 stycken

Ingredienser
  

Kardemummavåfflor

  • 2 st ägg
  • 1 dl grekisk/turkisk yoghurt , valfri fetthalt
  • 1,5 dl mandelmjöl , halva mängden kokosmjöl
  • 2 msk naturellt vassle/whey proteinpulver kan uteslutas men

    de blir mer som pannkakor

  • 1 msk sötning (ex. xylitol, erytritol, sukrin etc)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 krm salt

Mandelmassakräm

  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk grädde (ovispad)
  • 1 msk sötning (ex. xylitol, erytritol, sukrin etc)
  • 2 droppar bittermandelessens

Servering

  • 2 dl vispad grädde
  • 0,5 dl rostade mandelspån

Instruktioner
 

  • Vispa samman samtliga ingredienser till våfflorna i en bunke till en jämn smet. Låt smeten stå och svälla i ca 5 minuter.
  • När våffeljärnet är varmt, dra en smörbit över järnet med en gaffel för att förhindra att smeten fastnar.
  • Häll en lagom klick, ca 0,75 dl, smet i våffeljärnet och stäng locket. Grädda i ca 4 minuter eller tills våfflan lossnar enkelt från järnet.
  • Lägg våfflorna åt sidan och blanda ihop samtliga ingredienser till mandelmassan i en skål till en jämn smet.
  • Vispa grädden.
  • Toppa våfflorna med mandelmassa­kräm, grädde och rostade mandelspån.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Recept, Sötsaker

Pulled Beef

4 februari, 2024 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
En kryddig Pulled Beef som gärna avnjuts som en bowl, tacos, eller i min low-carb-tortilla med sallad, creme fraiche, guacamole, ost, lime och färsk koriander. Du kan byta ut högreven mot kycklinglårfilé. Du kan då sänka tillagningstiden med hälften.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 4 timmar t 20 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Mexikanskt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 1 kg högrev välmarmorerad
  • 3 msk olivolja alt ghee eller kokosolja
  • 1 st gul lök , halvmånar
  • 4 st vitlöksklyftor , finhackade
  • 1 msk chilipulver , mild
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 0,5 msk mald koriander
  • 1 tsk chipotle chili
  • 1 tsk salt , tillsätt ev mer i slutet
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 300 ml passerade tomater
  • 2 dl apelsinjuice

Instruktioner
 

  • Skär högreven i stora bitar, ca 4 st. Strimla löken och hacka vitlöken.
  • Hetta upp en stor stekpanna eller gjutjärnsgryta (om du inte har en slowcooker) med olivolja. Stek köttet (salta och peppra) tills bitarna är ordentligt brynta runt om. Lägg över i slow cookern alternativt lyft ur gjutjärnsgrytan.
  • Tillsätt lite mer olivolja tillsammans med lök, vitlök och kryddor. Stek på medelvärme tills löken börjar mjukna. Häll i tomat och apelsinjuice. Blanda ordentligt.
  • Häll i den kryddiga tomatmixen i slowcookern alt lägg tillbaka köttet i gjutjärnsgrytan. Blanda och sätt på locket.
  • Om slowcooker: 4 tim på high. På spisen ca 3 timmar. Se till så att du inte har för hög värme så att grytan bränns i botten. Rör om då och då.
  • Köttet är klart när det är så mört att du kan dra isär det lätt med två gafflar.
  • Servera med dina favorittillbehör.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Kött, Måltid, Mejerifritt, Recept

Apelsincupcakes med chokladfrosting

10 december, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Fantastiskt goda och saftiga cupcakes toppade med en len chokladfrosting. De innehåller vare sig tillsatt socker eller gluten. Det häftiga med de här cupcakesen är att man använder sig utav hela apelsiner vilket ger kakan naturlig sötma, smak och en fantastisk gul färg.
Kombinationen av choklad och apelsin är ju även en match made in heaven. Romerska bågar fast betydligt nyttigare OCH godare.
Skriv ut receptet
Förberedelser 5 minuter minuter
Tillagningstid 50 minuter minuter
Måltid Efterrätt, fika
Portioner 12 st

Ingredienser
  

Apelsinmuffins

  • 2 st små ekologiska apelsiner
  • 50 g smör
  • 3 st ägg
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl valfri sötning (lika sött som socker som erytritol eller xyilitol)
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt

Chokladfrosting

  • 75 g smör (rumsvarmt)
  • 200 g färskost (typ Philadelphia) (rumsvarmt)
  • 0,5 dl kakao
  • 1 dl sukrin melis (alt mixa exempelvis sukrin eller sötströ till ett pulver)

Extra topping

  • 40 g mörk choklad , smält
  • 2 msk rostad mandel , hackad

Instruktioner
 

Apelsincupcakes

  • Ställ in ugnen på 150 grader.
  • Tvätta apelsinerna. Lägg dem i en kastrull med vatten, koka upp. Låt sedan koka i 15 minuter.
  • Skär apelsinerna i bitar och pilla bort kärnorna (akta så du inte bränner dig). Mixa apelsinerna (med skal och allt) i en matberedare tills allt blivit finfördelat, som en puré. Lägg i smöret och fortsätt mixa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en slät smet.
  • Fördela smeten i muffinsformarna. Fyll cirka 2/3 av formen.
  • Grädda i cirka 30 minuter eller tills muffinsarna fått lite färg och har stabiliserat sig. De blir inte höga utan är kompakta och saftiga – nästan som en kladdkaka. Låt svalna.

Chokladfrosting

  • Lägg samtliga ingredienser i matberedaren. Sikta gärna florsocker och kakao genom en sil för att undvika klumpar). Har du en "flatblandare", använd den. Men annars fungerar visp också bra. Blanda till en jämn frosting.
  • Bred ut frostingen över muffinsarna alt spritsa i fint mönster.
  • Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugnen. Ringla över cupcaksen och toppa med hackad mandel.

Anteckning

Förvaras i burk med tätslutande lock i kylskåp. Håller i minst 5 dagar. Kan även frysas in men skippa då frostingen. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Jul, Mjuka kakor, Påsk, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Munkbollar med saffran

30 november, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

 

Jill Wallentin
Underbart goda glutenfria “munkbollar” aka “donut holes” (lät inte lika bra på svenska med munkhål, då kändes till och med bollar bättre) med smak av saffran och mandelmassa. Det perfekta adventsfikat. Otroligt hur likt det smakar munkar trots att de vare sig innehåller vetemjöl eller socker.
Skriv ut receptet
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 10 minuter minuter
Måltid Bakverk, fika
Portioner 16 stycken

Ingredienser
  

  • 3 dl mandelmjöl
  • 4 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol)
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 påse saffran , mortlad
  • 150 g riven mozzarellaost (ej den runda och färska)
  • 2 msk färskost (typ Philadelphia)
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 3 droppar bittermandelessens (valfritt)
  • frityrolja
  • 2 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol), att rulla dem i

Instruktioner
 

  • Häll i alla torra ingredienser: mandelmjöl, sötning, bikarbonat och saffran i en stor skål eller i matberedaren. Blanda ihop.
  • Lägg mozzarellan och färskosten i en skål och värm i mikrovågsugnen tills smält (alternativt i en kastrull på medelvärme). Rör ihop.
  • Tillsätt ostmixen, ägget, vitvinsvinäger, och bittermandelessensen till de torra ingredienserna. Blanda samman till en smidig deg genom att knåda med händerna eller använd en matberedare med degkrokar.
  • Dela upp degen och rulla till bollar med händerna, de ska vara cirka 4 cm i diameter.
  • Hetta upp oljan i en liten kastrull till max 160 grader. Fritera munkbollarna i omgångar tills de har fått en gyllenbrun färg. De blir snabbt mörka så ha koll. Vänd dem försiktigt medan de friteras så de får en jämn färg runt om. Ta bort dem från kastrullen med en hålslev eller gaffel och lägg dem på en tallrik med hushållspapper som kan suga upp överflödig olja.
  • Rulla munkbollarna i sötning i en grund skål medan de fortfarande är varma. Ät och njut gärna medans de fortfarande är ljumma.

Anteckning

http://www.jillsmat.se/wp-content/uploads/2023/11/Munkbollar-reel_1.mp4

 

TIPS!

  • Om du inte gillar saffran kan du skippa saffranet i degen och istället blanda pepparkakskryddor i sötningen som du rullar bollarna i. De smakar då mer likt churros.
  • Om du inte vill fritera dem så går de superbra att baka i ugnen i 150 grader i 15–20 minuter. Lägg dem då i minimuffinsformar och toppa gärna med flagad mandel.
  • Om du vill öka proteininnehållet och samtidigt göra att bollarna blir fastare i konsistensen – tillsätt 2 msk neutralt vassleproteinpulver.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Jul, Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

Jills mat efter säsong – nu som E-kokbok!

23 november, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Som många av er vet så gav jag ut en kokbok 2013. Den sålde slut relativt snabbt och sedan dess har jag ofta fått förfrågningar av dem som försöker få tag på den. Därför bestämde jag mig för att uppdatera den och ge ut kokboken i digitalt format 😎. Jag vet att det inte är samma känsla med en e-bok men bättre än inget, right? 😅

Om den här säljer ok så tänkte jag satsa på att ta fram nya roliga digitala produkter som jag vet att ni kommer att älska.

👉🏼 KÖP HÄR

Ps. Varmt tack till dig som köper och stöttar mig så att jag kan fortsätta sprida matglädje som gör gott inifrån och ut! 💚

Kärlek/

Jill

Arkiverad under: Blogg, Kokbok

Snabblagad och supergod gulaschsoppa

19 november, 2023 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
Min supergoda och kryddiga variant av den ungerska klassikern gulasch som är perfekt att laga till många eller förbereda som matlådor. Variera eller mixa morötterna med andra rotfrukter som exempelvis kålrot eller rotselleri.
Skriv ut receptet
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 40 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Ungern
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 2 st gul lök , tärnade
  • 4 st vitlöksklyftor , finhackade
  • 2 st morötter , tärnade (alt rotselleri eller kålrot)
  • 2 st röda paprikor , tärnade
  • 700 g nötfärs , eller valfri sort
  • 50 g smör
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk torkad oregano
  • 0,5 msk kummin , mortlad
  • 0,5 msk rökt paprikapulver
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1-2 tsk salt , smaka av i slutet
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 400 g krossade tomater
  • 1-2 st köttbuljongstärningar eller motsvarande
  • 8 dl vatten , tillsätt mer för mer vätska

Servering

  • 3 dl smetana (eller creme fraiche)
  • 1 knippe färsk persilja , hackad
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Skala och finhacka lök, vitlök, morötter och paprikor.
  • Hetta upp en stor gryta eller kastrull med smör. Stek lök och vitlök mjukt på medelhög värme.
  • Lägg i köttfärsen och kryddor och bryn under omrörning tills kött och lök börjat brynas.
  • Tillsätt paprika och morötter. Rör om. Häll i krossade tomater, vatten och buljongtärning.
  • Höj värmen igen så att soppan får koka upp och puttra i cirka 10 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i minst 20 minuter.
  • Smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten och kryddor.
  • Servera med en klick smetana och finhackad persilja och nymalen svartpeppar.

Anteckning

Tips!
  • Du kan även tillaga denna soppa i en slow-cooker. Följ då stegen fram till steg 4 och häll istället i resten av ingredienserna i slow-cookern. Ställ in på “high” och i minst 2 timmar. 
  • Du kan även använda tärnad högrev. Tillagningstiden förlängs då med minst 3 timmar för att få köttet mört.
  • Du kan göra rätten helt mejerifri genom att steka i rapsolja eller neutral kokosolja och skippa eller byta ut smetana mot en växtbaserad creme fraiche eller majonnäs. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Kött, Måltid, Mejerifritt, Recept

Mina bästa Hua Hin-tips!

13 november, 2023 av Jill Wallentin 2 kommentarer

För er som har hängt med mig på Instagram är det ingen hemlighet att jag spenderade en hel månad i Thailand, närmare bestämt Hua Hin. Många har frågat efter tips, så tänkte sammanställa dem i det här inlägget.

Den här resan var en kombination av arbete och semester. Jag behövde komma iväg och få miljöombyte och nya intryck efter ett riktigt deppigt halvår. Att få uppleva vardagslivet i ett annat land var verkligen helt underbart.

Jag har varit i Thailand många gånger förut men då längre söderut. Hua Hin var lugnare och mer genuint då det främst är thailändare som turistar här. Rika affärsmän och kvinnor från Bangkok som åker dit på semester. Tycker även att maten generellt sett höll högre klass än i Phuket och Krabi exempelvis.

Jag åkte dit i början av oktober vilket är under Thailands regnperiod. Vädret var dock väldigt bra, mestadels. Det regnade oftast en del på nätterna eller på morgonen, sedan sprack det upp. Det var bara uppfriskande. Skönt också att vara där i lågsäsong. Det tog någon vecka innan jag ens hörde de första svenska turisterna.

Matupplevelser i Hua Hin

Att hålla sig till strikt lågkolhydratkost i Thailand kan vara en utmaning eftersom thailändarna gillar sitt socker. Men det går absolut att köra en mer flexibel lågkolhydratkost som även är gluten- och mejerifri.

En fördel är att bakverk och mejeriprodukter enligt mig inte är särskilt goda i Thailand. Så min huvudsakliga kolhydratkälla kom mest från frukt, särskilt deras fruktshakes som var fantastiska och uppfriskande i värmen. Be att få dem utan socker. De mest kolhydratsnåla fruktalternativen är kokos, vattenmelon och äpple.

Ris ingår vanligtvis inte i huvudrätterna, så det är enkelt att hoppa över. Om du vill undvika gluten men är ok med kolhydrater kan du välja risnudlar, till exempel i Pad Thai.

Maten har generellt sett låg fetthalt, så jag märkte att jag blev hungrigare oftare än hemma. Men med tanke på att man svettas 24/7 i värmen brände kroppen troligen mer energi än vanligt så de extra kolhydraterna var försumbara. Inte för att vikten är viktig, men jag hade faktiskt gått ner lite i vikt då jag kom hem.

Mina Thailändska favoriträtter

  • Anka i röd curry
  • Tom Kha Gai
  • Grillade kycklinglår (vanligt på matmarknader)
  • Fishcakes
  • Paneng Curry
  • Chicken Cashew Nuts
  • Tom Yum

Mina favoritställen att äta och dricka gott i Hua Hin

  • Tamarind market (öppet fredagar-sändagar)
  • Simply Bistro (bästa frukoststället)
  • Tik’s (inte supermysigt men fantastisk mat och service, testa deras paneng curry och fishcakes)
  • Holiday Inn (perfekt för drinkar med en fantastisk utsikt över Hua Hin)
  • Centara (underbar Afternoon tea EJ lågkolhydrat)
  • Dar restaurant (underbara grillade räkor)
  • Putahracsa Oceanside (deras anka med röd curry och Khao soi-curry med soft shell crab var fantastisk)

Träning

Under vistelsen höll jag igång med träningen. I lägenhetsbyggnaden fanns ett gym och även på hotellen fanns möjligheter för träning. Dessutom njöt jag av långa strandpromenader nästan varje dag. Bästa sättet att rensa tankarna på, och sola enligt mig.

Jag hittade även ett träningsläger vid namn Palapon där jag tränade thaiboxning bland annat, vilket var otroligt roligt. Trots den intensiva värmen älskade jag att träna utomhus.

Transport

Jag flög direkt till Bangkok med Thai Air, en resa som tog 12 timmar. Maten ombord var faktiskt över förväntan. För de som vill undvika kolhydrater rekommenderar jag att ta med några extra snacks för att komplettera flygplansmaten. Genom att dricka mycket vatten och undvika mat med mjöl minskar svullnaden som kan uppstå på grund av högt lufttryck och lång sittning.

Från flygplatsen i Bangkok tog jag en taxi för 2000 baht (ungefär 600 kr), vilket tog cirka 3,5 timmar.

Tuk-tuks är en populär och billig transport i Thailand, även om prutning ofta krävs på grund av den extra turistavgiften de brukar lägga på. Det enklaste och billigaste är dock att använda appen Grab, som fungerar som Uber och är mycket användbar i Hua Hin. Det är också skönt att slippa oroa sig för kontanter, eftersom de flesta ställen inte tar kort. Genom Grab kan du även beställa mat.

Att hyra moped är billigt, men var försiktig med tanke på att de har vänstertrafik och risken för olyckor. Se till att du har en ordentlig försäkring innan du ger dig ut, vilket oftast ingår i din hemförsäkring.

Boende

Eftersom jag skulle vara borta en längre tid valde jag att bo på ett lägenhetshotell som heter Baan Imm-Aim Condo, beläget i den lugna delen av Hua Hin kallad Takiab. Det kostade endast cirka 1000 kr per vecka och inkluderade sängkläder och handdukar. Köket var enkelt med bara en stekplatta, så jag lagade faktiskt aldrig mat där utan åt istället ute, vilket är riktigt billigt. Speciellt på matmarknader kan du lätt äta dig mätt för under 50 kr. Lägenhetshotell kan du även hitta på Airbnb.

Lägenheten låg bara 5 minuters promenad från stranden, som mestadels var öde. Dock var stranden ibland ganska skräpig. Takiab Beach har inte massor av solstolar, massage och restauranger, som man kanske är van vid om man har besökt mer turistiga platser i Thailand. Om man vill ha mer av den varan finns det på grannstranden Khao Takiab Beach.

Jag tillbringade mycket tid på hotellet Wora Bura, som låg väldigt nära min lägenhet. Det har en vacker kolonial stil och poolen vid havet är supermysig.

Ett smart tips är att fråga hotell om du kan använda deras pool om du köper dryck och mat. Oftast kan du även köpa dagspass till poolen för en rimlig summa.

Jag hade också möjligheten att prova på några olika hotell:

La a Natu: Ett supermysigt 4-stjärnigt boutiquehotell i Sam Roi Yots med en privat strand och fantastisk mat. Älskade deras Rice field villa.

Baba Beach Club: Ett lyxigt 5-stjärnigt hotell vid Cha-Am Beach med fantastiska rum, egen pool. Gym med boxningsring(!). Underbara spabehandlingar – speciellt deras aroma massage.

Putahracsa: Ett exklusivt men ändå mysigt 5-stjärnigt hotell centralt beläget med fantastiska villor med privat pool.

Skönhet och spa

Det är ju löjligt billigt med de flesta skönhetsbehandlingar i Thailand. Syftar då främst på massage, ansiktsbehandlingar, naglar och ansiktsbehandlingar.

Jag rekommenderar aromamassage då de använder olja av högre kvalitet som doftar supergott. Det är lite dyrare men kostar typ 150 kr för en timme istället för 90 kr.

Om du ska göra naglar eller fransar i Thailand är det lite som Ryskroulette. Det kan bli bra men det kan även bli knas. Så kolla upp recensioner noga innan och be om att få kolla på bilder på jobb de gjort.

Är du i Hua Hin så rekommenderar jag Madame Chic som ligger inne i Hilton hotell. Superbra service, duktiga och rimliga priser. Jag gjorde gellack-naglar och fyllde på ögonfransförlängning.

Vill du uppleva ett spa utöver det vanliga så måste du besöka The Barai som ligger i Hyatt Regent hotel. Det är som att komma till en annan planet. Priserna är typ som i Sverige för behandlingarna men kvaliteten och omgivningarna är världsklass.

Jag testade även ett Wellness program på The Cool Spa i Baba Beach Club där det ingick traditionell thai-stretching, ångbastu, body scrub, aromamassage och en supergod trerätters lunch. Det var den bästa massagen jag någonsin fått. Galet. Prisvärt (ca 1000 kr) med tanke på hur mycket som ingick.

Övriga utflykter

Om du tycker om hundar så måste du besöka Rescue P.A.W.S. Du kan köpa en dagsbiljett via Tripadvisor. De tar hand om skadade hundar kostnadsfritt och matar, steriliserar och vaccinerar hundratals hundar runt om i Hua Hin. De är helt beroende av donationer.

På Monsoon Valley producerar de väldigt gott vin. De har en fin restaurang med underbar utsikt och det går även att mata elefanter om man nu vill det.

Att resa ensam

För alla som har möjlighet rekommenderar jag starkt att resa iväg i en längre period på egen hand. Min kusin var med mig de första två veckorna och sedan var jag själv resten av tiden. Det var i varje fall en väldigt stärkande upplevelse för mig själv. Tydligt hur man skapar sin egen lycka. Och om du är en hyfsat skön person så kommer du lätt att hitta andra att umgås med om du nu vill det. Du är aldrig ensam. Speciellt idag med all teknologi. Jag hade ju även er, mina följare, i luren som jag kunde dela mina tankar och upplevelser med.

Thailand, i synnerhet Hua Hin, kändes extremt säkert. Jag hörde inte en enda polisbil under en månads tid. När jag var själv lämnade jag mina värdesaker på stranden då jag badade, då det knappt var några människor där. Jag råkade till och med ge för mycket pengar ibland till försäljare så sedlarna är så lika) och de lämnade alltid tillbaka dem. Glömde även min telefon i en butik och de la undan den till mig. Så jag känner mig i varje fall mycket tryggare i Thailand än i Sverige.

Thailändarna är allmänt supervänliga och glada. Jag blev “kompis” med alla i mitt hood. Så mysigt. Här i Sverige är det knappt ens grannar hälsar…

Så om du har möjlighet att åka – do it! Du kan till och med hyra ut ditt boende under tiden och leva som en kung eller drottning där nere då det är så pass mycket billigare att leva där.

Hoppas du fått lite inspiration och matnyttig info om du tänkt bege dig till Hua Hin.

Sawadee kaa! 🌺

Ps. Jag hade samarbeten med Baba beach club, Putahracsa, La a natu och Palapon. Har inte fått betalt men jag har fått testa deras utbud i utbyte mot content och exponering på min Instagram. Dock så är mina åsikter alltid genuina och skulle aldrig rekommendera något som jag inte tycker om.

Arkiverad under: Blogg, Resa

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 36
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

jillsmat

🫦 Ruggigt god glutenfri lågkolhydratkost
💚 Digitala hälsoprogram
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Egenföretagare
🫶🏼 Skev humor, vovvar, resor

RECEPT: OSTPANERAD OMELETT 🥚🧀 Efter alla de RECEPT: OSTPANERAD OMELETT 🥚🧀

Efter alla dessa år var det dags: en egen video på min vansinnigt goda ostpanerade omelett! 🤤 Ni får även se ett klipp från när jag lagade den i @nyhetsmorgon i slutet av videon 🫣. Märkligt nog blev jag inte inbjuden igen… 😂🤪

Den krispiga ostbotten tar omeletten till en heeeelt ny nivå – du MÅSTE testa! 😋 Perfekt till frukost eller lunch, med en bra balans av protein och fett som håller dig mätt och nöjd i många timmar.

📌 Spara gärna receptet med bokmärket så du hittar tillbaka, och dela eller gilla om du “Jillar” 🫶🏼

DU BEHÖVER
ca 6 skivor lagrad ost
2 ägg
2 msk grädde
salt och svartpeppar

FÖRSLAG PÅ FYLLNINGAR
▪️ Rökt kalkon, oregano, tomat, färskost, babyspenat
▪️ Kallrökt lax, färskost, babyspenat
▪️ Basilika, mozzarella
▪️ Chèvre, ruccola

SÅHÄR GÖR DU

1️⃣ Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
 
2️⃣ Hetta upp en medelstor non-stick-stekpanna.

3️⃣ Hyvla ost och täck botten av pannan. Stek på medelhög värme tills osten smält och bubblar.

4️⃣ Häll över äggblandningen, stek någon minut utan att röra om. Sänk värmen, lägg fyllning på ena halvan. När äggsmeten börjar stelna men fortfarande är lite lös på toppen, vik över så den blir som en halvmåne.
 
5️⃣ Stek en minut till. Klart att njuta!

💬 Du som lagat den innan – vilken är din favoritfyllning? Tipsa gärna i kommentarerna! 🤗👇

Ha det gott! 💚
 / Jill

#lågkolhydratkost #nyhetsmorgon #lchf #lavkarbo #lowcarb #ost #ägg #omelett #recept #glutenfritt #frukost #hållbarkost #hälsa #healthyfood #keto
HUR ALLT STARTADE… 🐣 Häromdagen när jag gi HUR ALLT STARTADE… 🐣

Häromdagen när jag gick igenom alla recept och inlägg på jillsmat.se blev jag påmind om vilken jäkla resa det varit 😅.

Allt började 2009 när jag jobbade som AD/produktionschef på lokala månadsmagasin i Stockholm. Jag gjorde bl.a matuppslag i varje nummer, och min (vedervärdiga) chef döpte dem till “Jills mat”. 
Namnet har hängt med sedan dess 😁.

Runt samma tid gled jag in på LCHF av en slump när en kollega fick tips från sin dietist att skippa kolhydraterna. Jag testade, kilona rasade trots att jag åt gott – fattade ingenting 🤯. Vad var detta för magi?! HUR var det möjligt? Klart jag startade Instagram – sånt kan man inte gatekeepa! 💃🏼

👩‍🍳 2013 startade jag eget bolag, utbildade mig till avancerad kost- & näringsrådgivare (@paleo_institute) och släppte min första kokbok. Hade till och med en egen LCHF-avdelning på @citygross i Bromma 😂

🧀 Lagat mat i @nyhetsmorgon (satte nästan eld på min/mammas ostpanerade omelett och råkade moona Niklas Strömstedt 🍑🙃).

📸 Varit på omslaget till @expressen LCHF-magasin (katastrofbild 😆).

🎤 Lagat mat på scen med @doggelitoofficial i @tyresocentrum 😂 (skulle varit Paolo Roberto, men glad att det blev Dogge 😅).

👩‍💻 Jobbat 6 år på Diet Doctor (fd. Kostdoktorn) där jag blev proffs på att skapa goda, enkla och hälsosamma recept.

🥩 Åt inte däggdjur på 15 år. Under covid började jag igen när jag “blev tvungen” att provlaga recept åt Diet Doctor hemifrån och insåg att jag som receptansvarig bör veta hur man tillagar alla sorters protein.

🚀 Våren 2023 satsade jag fullt på mitt eget företag för att leva livet jag vill och hjälpa fler till njutbar hälsa.

✈️ Började resa själv när jag blev singel – blev hooked och jobbar nu även för hotell med marknadsföring etc.

🍽 Grunden har alltid varit glutenfri lågkolhydratkost, men jag har moderniserat den till en njutbar, hållbar kost.

💫 Förra året startade jag digitala hälsoprogram som hittills hjälpt hundratals att äta medvetet, gott och näringsrikt.

Nu ser jag fram emot nya äventyr och att hjälpa fler matälskare leva sitt liv fullt ut 💫.

Tack alla ni som stöttat mig längs vägen ❤️. Hur hittade du hit? Kommentera gärna 🥰

/Jill
RECEPT: LOW-CARB SOMMARWRAPS 🌯🍓 Socker- & g RECEPT: LOW-CARB SOMMARWRAPS 🌯🍓

Socker- & glutenfria wraps med kardemumma, vaniljkräm och jordgubbar – larvigt goda och perfekta till sommarfikat! 🤤

 📌 Spara gärna receptet & dela med en vän som borde baka dessa till dig! 😜

👩‍🍳 4 wraps | ⏰ 20 min 

KARDEMUMMAWRAPS
4 ägg
4 msk grädde
2 msk mandelmjöl (alt kokosmjöl)
2 tsk fiberhusk
1 msk sockerfri sötning (xylitol, erytritol eller stevia – t.ex. Sötströ, Sukrin eller Nick’s)
0,5 tsk kardemumma
1 krm salt

▫️Vispa ihop, låt svälla några min. Bred ut rundlar (ca 18 cm) på bakplåtspapper. Grädda i 175°C (varmluft) ca 5 min. Låt svalna.

VANILJKRÄM
1 ägg + 2 äggulor
2 dl grädde
2 msk sockerfri sötning (samma som till wrapsen)
0,5 tsk vaniljpulver

▫️Rör ihop i kastrull på låg värme tills krämen tjocknar (OBS! får ej koka). Kyl.

FYLLNING 
2 dl vispad grädde
200 g jordgubbar
Färsk mynta

▫️Bred ut vaniljkräm, toppa med grädde och jordgubbar. Rulla ihop och dela ev. på mitten för 6 lagom stora bitar 💚.

Hoppas du “Jillar” 😋

Ha det gott!
/Jill

#lowcarb #lavkarbo #sockerfritt #glutenfritt #jordgubbar #jillsmat #hälsosamt #recept #lågkolhydratkost #fika #glutenfree #lchf #keto
📣 NYHET! Jag funderar på att öppna upp för e 📣 NYHET! Jag funderar på att öppna upp för exklusiv 1:1-coaching… 💬

…för dig som vill ha min hjälp – med fullt fokus på dig, din vardag och din hälsa 🤗.

Tillsammans skapar vi ett upplägg som är hållbart – för just DIG 🫵🏼.

Du får bland annat:
 🍽️ Individanpassade veckomenyer – baserade på dina mål, smakpreferenser och eventuella allergier

📲 Löpande stöd via chatt – med pepp, påminnelser och möjlighet att ställa frågor när du behöver det

👩🏼‍💻 Videosamtal – med struktur, inspiration och konkreta verktyg

👩🏼‍🍳 Personliga möten (om det funkar geografiskt) – där vi kan laga mat ihop eller ses för att handla

💪🏼 Tillgång till mina träningspass – enkla, effektiva och gjorda för att kunna utföras hemma

Jag kommer bara att coacha ett fåtal åt gången – så du får den uppmärksamhet och det stöd du faktiskt behöver.

Det här är för dig som vill göra en förändring som håller. Med mindre stress, mer energi – och mat du älskar 😋.

📩 Skicka mig ett DM eller mejla till mail@jillsmat.se så ser vi om det här kan vara något för dig ☺️.

Ta hand om dig så länge! 💚

/Jill, lic. kost- och näringsrådgivare

#jillsmat #hållbarhälsa #lågkolhydratkost #glutenfritt #antiinflammatoriskt #lowcarb #recept #träning #coaching #hälsa #kostrådgivning #friskvård
RECEPT: SOCKERFRI BURKGLASS 🍨🍓 En barnsligt RECEPT: SOCKERFRI BURKGLASS 🍨🍓

En barnsligt god glass – helt utan socker och tillsatser – som du skakar ihop på bara några minuter. Du behöver ingen glassmaskin, bara en burk och lite 💪. Välj dina egna smaksättningar och toppings för att trolla ihop din egen favorit 😋.

📌Glöm inte att spara receptet till senare. Dela och gilla gärna om du “Jillar” 🙏. 

1 portion

INGREDIENSER
1,5 dl vispgrädde, 40%
1 äggula
1 msk sockerfri sötning, helst xylitol, obs giftigt för hundar (eller exempelvis Sötströ, Nick’s, Sukrin)
½ tsk vaniljpulver + några droppar vaniljextrakt/arom
1 krm salt

1️⃣ Häll alla ingredienser i en glasburk med lock (minst 3–4 dl).

2️⃣ Skruva på locket ordentligt.

3️⃣ Skaka burken kraftigt i minst 5 minuter tills blandningen blir fluffig (eller fuska med en elvisp 😇).

4️⃣ Ställ burken i frysen i minst 2,5 timme. Rör gärna runt ibland för en jämnare konsistens.

5️⃣ Ta ut burken ca 5 minuter före servering så glassen hinner mjukna något. Toppa med dina favorittoppingar och ät direkt ur burken. 

SMAKSÄTTNINGSFÖRSLAG (tillsätt innan du skakar):
🍫 Choklad & jordnöt – 1 msk kakao och 2 msk hackade salta jordnötter
 🍓 Bär – 2 msk mosade bär, ex blåbär, jordgubbar eller hallon
 🥜 Nötkräm – 1 msk sockerfri nötsmör (jordnöt, hasselnöt, mandel)
 ☕️ Kaffe – 1 tsk espressopulver eller snabbkaffe
 🍋 Citron – Rivet skal från ½ citron + 1 tsk citronsaft
 🥥 Kokos – 1 msk riven kokos + byt ev. ut halva grädden mot kokosgrädde
 🍪 Cookie dough – Små bitar av sockerfri kakdeg eller hackad mörk choklad
 🌿 Mintchoklad – Några droppar pepparmyntsextrakt + hackad sockerfri choklad

TOPPA GÄRNA MED:
🍓 färska eller tinade mosade bär
🍫 sockerfri choklad, hackad eller riven
🥜 rostade nötter
🥥 kokosflingor

Vilka smaker hade du gjort? 😋

Ta hand om dig! 
/Jill 

#lågkolhydratkost #sockerfritt #glutenfritt #recept #lchf #keto #lavkarbo #sugarfree #glass #icecream #sommar #efterrätt #hållbarhälsa #hälsa #foodporn #foodgasm #matsomgörgott #diabetes #lågkolhydrat
HÄLSOPROGRAM FÖR OSS FOODIES 💚🤤🍳 Det h HÄLSOPROGRAM FÖR OSS FOODIES 💚🤤🍳

Det här är för oss som älskar mat. På riktigt 🫦.
Vi som aldrig skulle stå ut med att vara hungriga, räkna kalorier eller äta tråkigt. Inte ens om vi fick betalt 😝.

Men om du älskar att tugga dig igenom torr kyckling, dricka pulver ur shaker och leva efter siffror i en app – då kan du scrolla vidare 😝.

💚 I mina hälsoprogram går hälsa och njutning hand i hand. Det är ett avslappnat upplägg utan pekpinnar – men med massor av kunskap, gemenskap, inspiration och glimten i ögat.

Du lär dig att göra medvetna val som fungerar för just DIG – och får resultat som både känns och syns, och som faktiskt håller.

🥑 Programmen passar de flesta – men gör extra stor skillnad för dig som har:
✓ övervikt
✓ diabetes (eller har anlag för att få det )
Obs! Många behöver trappa ner eller till och med avsluta sin medicinering i samband med kostomläggningen – rådgör med din läkare.

✓ klimakteriebesvär
✓ låg energi, kort stubin
✓ sötsug eller behov av att småäta
✓ känslig mage eller IBS
✓ celiaki eller vill undvika gluten

🏋️‍♀️ I programmen ingår även:
 – Kul och effektiv träning, framtagen av VIP-PT:n @marcsfitnesslab 
 – Daglig pepp, inspiration och stöd i en sluten Facebookgrupp (du kan självklart delta även utan Facebook)

💬 Några ord från tidigare deltagare:
”Bästa programmet! Mina förklimakteriebesvär är som bortblåsta, har tappat i vikt, magen är lugn och maten är helt magisk.”

”Det passar alla – även med kräsna barn, fullt schema och noll lust att räkna något.”

”Jag har fått ordning på mina blodvärden och känner att det här är något jag vill fortsätta med – inte bara i 30 dagar.”

”Programmet hjälpte mig att hitta matglädje utan stress. Det här är hållbart på riktigt.”

❤️ Det här är inte en quick fix. Det är en investering i dig själv – i din hälsa, matglädje och livskvalitet.

👉 Är det här något för dig? Läs mer och anmäl dig till nästa program eller självgående Flex-kurs på jillsmat.se/shop (länk i bio) eller via Benify.

Ps. Glöm inte att utnyttja ditt friskvårdsbidrag!

Ta hand om dig! 🫶🏼
/Jill
Följ på Instagram

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …