Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Smarriga socker- och glutenfria semlor

20 januari, 2013 av Jill Wallentin 13 Comments

Smarriga socker- och glutenfria semlor

Jill Wallentin
Hur mysigt är det inte att komma in från vinterkylan och njuta av en härlig semla? Jag äter helst min i en skål med varm mjölk som vi gjorde när jag var liten. Även vi som äter lågkolhydratkost och vill hålla oss undan från gluten vill kunna njuta av semlor.
Skriv ut receptet
Portioner 5 stycken

Ingredienser
  

Kardemummabullar

  • 2 st ägg
  • 100 g färskost (typ Philadelphia)
  • 50 g smör mjukt
  • 0,75 dl xylitol eller 1 dl annat valfri sötning
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mandelmjöl eller 1 dl kokosmjöl om nötfritt
  • 0,5 msk fiberhusk *
  • 1 dl pofiber **
  • 1 st uppvispad ägg att pensla med

Mandelmassa

  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 msk valfri sötning
  • 3 droppar bittermandelessens
  • 2 msk grädde

Ovanpå

  • Sukrin melis eller annat florliknande sötningsmedel

Instruktioner
 

Kardemummabullar

  • Ställ in ugnen på 200 grader.
  • Vispa samman ägg, smör, förskost, sötning, salt, kardemumma och bakpulver. Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast.
  • Rulla till 5 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, pensla med uppvispat ägg. Grädda i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.

Mandelmassa

  • Blanda samman ingredienserna.
  • Skär ut locket, klicka i mandelmassa i gropen, spritsa över grädde. Lägg på locket och pudra till sist din skapelse med Sukrin Melis.

Anteckning

* Öka mängden fiberhusk om du vill ha rundare bullar. Jag har minskat mängden då jag hellre vill åt en godare smak än fin form.
* * Bli inte avskräckt av att pofiber innehåller 12g/100g kolhydrater. Kolhydratinnehållet är i sig helt ointressant om man inte räknar in mängd. I detta fallet innehåller 1 dl pofiber cirka 2-3 gram kolhydrater, utslaget på totalen blir det väldigt lite. Pofiber är dessutom bra för magen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Ljuvlig prinsesstårta

10 december, 2012 av Jill Wallentin 7 Comments

jillsmat_prinsesstarta_sockerfri

En av mina största carb-cravings är prinsesstårta. Har avgudat denna tårta sedan barnsben och önskar mig alltid en sådan varje gång jag fyller år. Därför tänkte jag testa att göra denna klassiker lågkolhydratvänlig om det nu gick – och det gjorde det!

…

Läs mer

Filed Under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Ljuvlig mandeltårta

10 december, 2012 av Jill Wallentin 12 Comments

jillsmat_mandeltarta

Det har sina fördelar att man lyckats värva sin mamma till lågkolhydratsskaran. Mamma bjöd mig på denna och det är lätt bland de godaste bakverken som jag någonsin ätit. Detta smakar verkligen som originalet (Oscar den II-tårta). Himmelsk! Den går för övrigt jättebra att frysa in.

…

Läs mer

Filed Under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Äppelcupcakes med vaniljtopping

9 december, 2012 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_appelcupcake

Här kommer ett recept på glutenfria och sockerfria cupcakes som är riktigt smarriga. Det rivna äpplet och yoghurten gör dem extra saftiga och goda.

…

Läs mer

Filed Under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Mandelbakelser med limecurd

8 december, 2012 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_mandelkakor_med_limecurd

Dessa kakor bygger på samma koncept som både mandeltårtan och hasselnötskakorna. När man kommit på något nytt som man gillar är det lätt att spinna vidare på det och utveckla det vidare. Dessa faller dig i smaken som gillar lite fräschare och syrligare smaker. Riktigt gott tillsammans med färska bär.

…

Läs mer

Filed Under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

  • « Previous Page
  • 1
  • 2

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …