Min variant på den kalla spanska soppan – gazpacho. Min version är en riktig vitaminkick med asiatiska influenser. En perfekt förrätt som är en fröjd för både öga och gom.
Denna sill har alltid varit ett obligatoriskt inslag på vårt julbord men fungerar givetvis lika bra till midsommar eller påsk. Jag har fått receptet från min underbara farmor Britta och nu ger jag det till er. Originalreceptet innehåller socker men har gjort om det och sötat med mindre mängd björksocker istället.
Gai Pad Met Ma-Maung är en av favorit bland de thailändska rätterna. Receptet finns i många olika varianter men det här lyckades jag få fram tillsammans med en kock som jag pratade med i Thailand. Enligt honom skulle det även vara thailändsk whisky i receptet. Så om ni har en flaska av den varan hemma kan ni med fördel tillsätta någon skvätt. Både oystersås och tamarindsås brukar vara ganska söta, så uteslut detta om känslig och tillsätt lite annan sötning.