Ingredienser
- 1 st ekologisk kyckling
- 2 st röd lökar
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 st morot
- 0,5 st ekologisk citron
- 1 knippe färsk timjan
- 1 st kanelstång
- 0,5 st chili
- 10 st svartpepparkorn
- 3 tsk himalaya salt
- 1,5 liter vatten eller till kycklingen nästan är täckt
Instruktioner
- Lägg kycklingen i crockpoten. Lägg i resten av ingredienserna. Lök och morot hackas grovt.
- Häll över vatten tills kycklingen nästan är helt täckt.
- Låt koka på "high" i crockpoten i cirka 3 timmar.
- Kycklingen kommer nu att bokstavligt talat falla sönder. Lyft ut kycklingen och låt den svalna något. Rensa bort det saftiga köttet och spara det.
- Lägg i alla ben (knäck dem gärna), skinn och skrov tillbaka i grytan och koka i ytterligare 3 timmar.
- Häll sedan över allt i en gjutjärngryta eller annan stor gryta. Låt det sedan stå och koka utan lock tills önskvärd styrka.
- Sila av buljongen och häll den i en burk. Ställ in i kylskåpet under natten.
- Om du nu förhoppningsvis har lyckats så har buljongen blivit geléaktig. Förvara som den är i kylskåpet i någon vecka. Alternativt så tar du bort fettlagret från ytan (som du kan spara och använda i såser, steka i etc) och sedan lägg ner buljonggelén i iskubsformar. Frys in och ta fram vid behov.