Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Receptet för en glad och hållbar kropp

3 januari, 2016 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill_på_Sook_webb

Vid årsskiftet efter julens alla frestelser så bestämmer sig många för att göra en helomvändning. Nu jäklar ska jag äntligen bli smal! Lägligt så är det nu extrapris på både bantningsprogram och pulversoppor som lovar snabba resultat samtidigt som du får i dig all näring som din kropp behöver. Perfekt! Eller?

Faktum är att det finns hundratals olika ”metoder” att gå ner i vikt på, men om man kikar på dem lite närmare så finns det egentligen bara två olika sätt:

Det ena sättet är att äta mindre kalorier än vad kroppen egentligen behöver (ett underskott på cirka 500 kalorier/dag). Det vill säga att du mer eller mindre svälter kroppen. Dessa bantningsmetoder beskriver sällan vad du ska äta, utan här är det bara siffror som gäller.

Vet du förresten vad en kalori är för något? Det har egentligen absolut ingenting med kroppen att göra utan är enbart ett mått på den energi som krävs för att höja temperaturen i ett gram vatten med en grad Celsius. Som de flesta vet vid det här laget så påverkar olika födoämnen kroppen på olika sätt då de har olika uppgifter/funktioner i kroppen. En person som exempelvis äter 3000 kcal av bröd påverkas helt annorlunda än en person som äter 3000 kcal smör. Den ena går upp i vikt och den andra går ner i vikt – gissa vilken?

Hur som helst. Du kommer med största säkerhet att gå ner i vikt så snart nu kraftigt drar ner på antalet kalorier, förmodligen ganska snabbt också, vilket känns motiverande till en början. Men eftersom kroppen skriker efter mer energi, och framför allt efter roligare mat, så brukar det inte ta allt för lång tid innan man börjar ”unna sig” både det ena och det andra. Man har ju ändå lyckats gå ner 3 kilo på 2 veckor eller hur?! Och vips så är kilona tillbaka precis där de satt några veckor tidigare (och ofta lite extra eftersom kroppen hamstrar allt vad den kan då den är orolig för ännu en svältperiod). Och som en bonus har du fått ett ännu sämre självförtroende än innan – för du klarade ju inte av att bli smal den här gången heller! Det måste ju vara något fel på dig, eller hur?

Den andra metoden är underskott av kolhydrater. De mest kända av dessa metoder är Atkins och självklart LCHF (upp till 50 g/kh/dag). Paleo räknas egentligen inte hit då kosten är mer tolerant för rotfrukter och frukter vilket innehåller relativt mycket kolhydrater men kan absolut även fungera som viktminskningsmetod, i synnerhet i kombination med träning.

Jag föredrar dock att säga att jag äter glutenfri lågkolhydratkost som grund då jag själv sätter ramarna för vad jag äter utan att någon ska komma och slå mig på fingrarna. Dessutom så säger exempelvis inte LCHF heller vad du ska äta, utan egentligen bara vad du inte ska äta med avseende på antal kolhydrater/gram. Så på det sättet är det ironiskt sätt ganska likt kaloritänket.

Jag anser dock att vad du äter det allra viktigaste – inte antalet siffror vare sig det gäller kolhydrater eller kalorier.

Förutom att man går ner i vikt på grund av att kroppen använder sig utav kroppens ketoner och fettsyror som energi istället för kolhydrater/glukos så håller sig blodsockret på en jämn och harmonisk nivå. Man slipper bli sur och grinig och de flesta blir samtidigt av med sitt sötsug. Att man dessutom kan njuta av fantastisk god och färgsprakande mat är förklaringen till att de flesta fortsätter att äta lågkolhydratkost även efter de nått sin målvikt.

Genom att dessutom äta glutenfritt och så ekologiskt som möjligt boostar du kroppen ytterligare genom att du ger tarmarna bättre förutsättningar för att kunna ta upp näring och samtidigt minska inflammationer vilket ger dig ett starkare immunförsvar och en gladare mage. Jag kommer inte ens ihåg när jag var sjuk sist (ta i trä).

Här kan du läsa mer om vad det innebär att äta lågkolhydratkost, mina åsikter om gluten, sötningsmedel, myter och hur du kan göra mer medvetna val i matbutiken.

 

Skillnad på bantning och livsstil

Om man vill ha ett hållbart resultat, slippa denna jojo-bantning och både den fysiska och psykiska stress som det oftast innebär att banta så gäller det att hitta en kosthållning som du kan leva med i längden. En kost som du mår bra av varje dag.

Det innebär inte heller att du aldrig kan gå utanför dina ramar. Förbud är det värsta som du kan skapa för dig själv. Det resulterar enbart i ångest, skuld och ett ännu större sug till vad det än är som du förnekar dig själv. Om jag vill äta tårta någon dag så gör jag det och tar konsekvenserna där efter. Jag ser det som att jag väljer en massa god och hälsosam mat istället för att fokusera mig på vad jag väljer bort. Att tycka synd om sig själv, eller skylla sin viktuppgång på samhället har heller aldrig hjälpt någon.

Kom även ihåg att det är skillnad om du vill gå ner i vikt eller bara äta gott för hälsans skull. Men det är ju ganska uppenbart att man inte bör fika varje dag (även om det är lågkolhydrat) om man vill gå ner i vikt eller hur? Det handlar också om vad du har för utgångspunkt. Hur mycket och hur snabbt du vill gå ner i vikt eller om du helt enkelt är nöjd precis så som du är. Så antalet kolhydrater som du bör äta per dag får du helst enkelt testa dig fram. Mitt tips är att börja på cirka 50 gram/dag och sedan minska om det går trögt istället för att börja lågt.

Visst händer det att även jag går upp några kilo ibland, även om jag till 95% äter lågkolhydratkost. Men det beror oftast bara på att jag mått lite för bra (äter mer när jag är glad helt enkelt) och det är inte svårare än att inte ta en extra portion och inte småäta mellan måltiderna för att gå ner de där bonuskilona igen. Man behöver inte komma på någon ny metod eller straffa sig själv – bara strikta till det lite under en period om man nu vill det.

Jag hoppas att du fått lite inspiration och känner dig motiverad till att ”unna” dig själv ett mer hälsosam livsstil. Vi ses väl på Instagram?

 

Sist men inte minst vill jag önska dig en riktigt GOD fortsättning på det nya året!

 

 

 

 

Arkiverad under: Blogg, Kost, Viktnedgång

Utvärdering v. 4: ”Låt dig inte luras av vågen”

24 augusti, 2014 av Jill Wallentin 18 kommentarer

Jillsmat_4v_1

Ja, nu har det faktiskt gått hela fyra veckor sedan jag bestämde mig för att minska lite på midjemåttet. Hur har det då gått kanske ni undrar?

Utgångspunkten var ju att äta frukost, lunch och middag. Inga måltidsersättningar eller annat trams, utan god och näringsrik mat helt enkelt. Äta tills jag är mätt (inte supermätt) och inte småäta mellan måltiderna, även om det är nyttiga saker. Mejerifritt mån-fre och mer liberalt på helgerna med bär, nötbröd, mejerier etc.

Från början åt jag en hel del bönor också enligt tips från Timothy Feriss bok ”Fyra timmars kroppen”. Men det blev så tradigt efter ett tag så åt det bara då och då efter det. Har också ätit mer kanel och druckit mer vatten enligt hans tips.

Träna har jag gjort minst två gånger i veckan. Främst helkroppsövningar som benböj och marklyft med skivstång (tanken var att köpa kettlebells men det blev inte riktigt så haha). Har även blivit en del cirkelträning utomhus.

Det har både varit utmanande, kul och lite jobbigt att skippa mejerierna helt under vardagarna (utom smör). Det svåraste var faktiskt att hålla sig ifrån osten som jag tydligen äter ganska mycket av annars. Det är ju så smidigt att exempelvis steka en bit halloumi eller saganaki till en snabb och vegetarisk lunch eller beställa en caesarsallad utan krutonger.

En av anledningarna till att de flesta vill minska eller ta bort mejerierna från sin kost är att det minskar sötsug vilket annars triggar till överätning. Men för mig blev det tvärt om. Har absolut varit MER sötsugen nu än annars. Tror dock att det är psykologiskt då jag tänkt mer att jag ”inte får” därför vill jag ha det mer. Om ni förstår vad jag menar?

Men det har gått bra att äta mejerifritt även på restaurang vilket jag gjort ganska ofta då jag jobbat inne i stan. Man får bara vara lite extra jobbig när man beställer, men man är ju ganska van vid det här laget haha.

På helgerna har jag som sagt njutit av mejerier vilket har varit underbart. Vid två tillfällen har jag till och med valt att äta scones (mannen bakade farligt goda scones med vetemjöl och socker i) och annat som faller helt utanför ramarna för min baskost. Eftersom jag inte är sockerberoende (älskar bara att äta och testa nya smaker) så har jag lätt för att begränsa mig till enbart en utvald dag eller måltid. Men om man har ett ätstört beteende gör nog de flesta bäst i att skippa dessa parenteser som annars lätt går överstyr. Eller givetvis om man mår dåligt av det. Då är det ju verkligen inte värt det!

Jillsmat_4v_2

Resultat

1. Jag känner och ser lite smalare ut när jag ser mig i spegeln (och mannen säger det också).

2. Vågen visar i princip INGEN skillnad. -1 kg max.

3. MEN måttbandet visar hela -7 cm vid det tjockaste stället på magen och -5 cm i midjan! Runt armarna och låren -1 cm. Så ännu en gång. Vågen är skit!

 

Hur kommer jag göra framöver?

Som det känns nu så kommer jag att minska på mejerierna under vardagarna och även vara lite striktare med portionsstorlekarna. Mer ok med get- och fårmjölksprodukter. På helgerna mer liberalt och minst två träningspass i veckan.

 

Summa summarum

Tror ärligt talat inte att det är mejerierna som har gjort att jag minskat i centimeter utan att jag tänkt mer på att inte äta för mycket. Jag älskar mat och om något är gott så äter jag tills det är slut. Min man däremot slutar att äta när han är mätt och lämnar rester på tallriken (vilket jag då givetvis måste äta upp! haha).

Så självklart kan man gå upp i vikt av nyttig mat också om man äter det i ”för stor mängd”. Men det går uppenbarligen också fint att bli smalare fast man äter sig mätt på bra mat. Utan att dricka eller byta ut måltider mot exempelvis fettkaffe. Om du inte är någon ”frukostmänniska”, då kan jag tycka att det är helt ok att dricka fettkaffe även känd som bullet coffee istället för frukost. Man ska inte behöva tvinga i sig mat heller. Och att byta ut frukosten några dagar i veckan tror jag heller inte är något problem för de flesta. Men grundprincipen är att du ska äta och njuta av din mat, inte dricka den.

Men kom ihåg att ju mindre du äter desto viktigare är det vad du äter. Att få i sig all näring som man behöver på ett eller två mål om dagen är enligt mig en svår uppgift. Dessutom vet man inte vad tarmen sedan tar upp av dessa näringsämnen heller. För att den skulle ta upp all näring vet vi att den inte gör. Därför rekommenderar jag att man äter en varierad frukost, lunch och middag fast i ”lagom stora” portioner.

Viktigt att komma ihåg är att en långsam viktnedgång är mer hållbar än en snabb viktnedgång. Så även om det är kul att triggande att rasa i vikt, så kan du vara säker på att du går upp allt så snart du börjar äta mer normalt igen.

Och sist men inte minst. Lita på spegeln och känslan, inte på vågen!

 

 

 

 

Arkiverad under: Blogg, Viktnedgång

Uppdatering vecka 2: ”Dina kinder är inte lika stora nu”

10 augusti, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

IMG_3554

Nu har andra veckan gått med ”mission back in shape”. Förutom att målet är att bli av med några bonuskilon så är meningen med detta att bevisa att man kan äta gott och näringsrikt, utan att behöva svälta, räkna eller spendera varje dag på gymmet och samtidigt gå ner i vikt.

Sen tycker jag absolut inte att det är viktigt i sig att vara ”smal”. Nummer ett för mig är att vara hälsosam! Jag strävar heller inte att bli smal (vad det nu innebär egentligen) utan vill bara att kläderna som jag har ska sitta lika bra som de gjorde innan. Simple as that. Jag är mer av en Ardennerhäst än en gasell, så kommer det alltid att vara – oavsett om jag går ner några kilon. Och jag trivs bra med det.

Självklart fungerar inte exakt detta upplägg för alla eftersom alla har olika grundförutsättningar och mål. Men, det viktigaste är återigen att hitta en väg som är hållbar och fungerar i längden. Det gäller däremot alla.

Givetvis går man ner snabbare i vikt om man svälter sig eller helt utesluter kolhydrater. MEN jag är säker på att de valen kommer att bita en i svansen förr eller senare. Det är för mig och de flesta andra ingen långsiktig lösning, även om man enbart äter så i någon månad (så länge som man orkar hålla på) men så fort som man börjar äta mer ”normalt” igen så kommer kilona som ett brev på posten och man blir ännu mer deprimerad än innan.

Jag tror att nyckeln är att göra så lite justeringar som möjligt. Oftast räcker det att sluta småäta mellan måltiderna. Det är extremt lätt hänt att det slinker ner 1, 2, 3 frökex där, några nötter, hallon… etc. Att man tar en extra portion fast man egentligen är mätt. Även om allt är nyttigt så blir det ändå mycket energi sammanlagt. Energi som sparas ”for a rainy day” i vår vettväv.

Mitt problem är knappast att jag äter onyttigt, tvärt om. Mitt ”problem” är att jag ÄLSKAR mat! Det är min hobby och mitt livs kärlek (ja, förutom mannen då). Det är ju så oerhört lätt att överäta, bara för att det är så gott!

Under de här två veckorna har jag under vardagarna varit väldigt strikt med att enbart äta frukost, lunch och middag. Nothing more, nothing less (ok nu ljög jag eftersom jag åt några macadamianötter i torsdags, men ändå haha). Jag har ätit mig mätt på god och näringsrik mat – varje dag.

Ni som hängt med från starten vet att jag ändrat lite från grundplanen som var att köra mer likt Timothy Feriss upplägg från boken ”4 timmars kroppen”. Denna veckan har jag gjort allt enligt grundplanen, förutom att jag gjort om ”parantesdagen” till att jag äter liberalt med mejerier, bär och lite frukt om jag känner för det. Det vill säga, inget frosseri som Timothy Feriss förespråkar.

Jag har valt att göra så då det känns som ett mer långsiktigt sätt att äta och tänka. Sen känns det sjukt onödigt belasta min stackars kropp med en massa skräp bara för att gå ner i vikt snabbare. Ni vet ju själva hur illa man kan må efter man har går all in någon dag. Nä, då får det hellre ta lite längre tid. Dock så kommer jag att ta en planerad ”parantesdag” om vi ska på kalas eller fest vid något tillfälle.

Så i helgen har jag till exempel njutit av grillat, kardemummaostkaka (recept i Jills mat efter säsong), hemgjord vaniljglass, lite sötpotatis och ett litet glas grapefruit juice.

Sen har det blivit bönor eller linser lite då och då. Inte varje dag.

ostkaka

Har med andra ord ätit väldigt gott hela veckan så det går absolut ingen nöd på mig. Började nya jobbet i måndags och har ätit lunch ute mån-tors vilket också fungerat fint (föredrar att äta rester till middag istället för lunch då jag kommer hem ganska sent och är hungrig). Det jobbigaste som jag märkt är att undvika osten när man är ute. Råkade blir lite parmesan som slank ner på en caesarsallad i onsdags, men annars har det gått bra.

 

Träningen

Har ju inte införskaffat några kettlebells än men har tränat med skrivstång istället ute i trädgården. 80 stycken benböj och 80 stycken marklyft. Det kanske inte låter så mycket. Men det är tungt och jag eftersvettas i minst en timme efteråt så man aktiverat de största muskelgrupperna i kroppen. Så skönt också att det går så snabbt, max 20 minuter, sen är man klar. Inga ursäkter med andra ord. Efter första gången fick jag djävulsk träningsvärk som höll i sig i 4 dagar. Idag blev det 3 x 50 benböj utan vikt.

IMG_3415

Resultat

Jag kan faktiskt redan se resultat i spegeln och mannen har fällt några kommentarer som ”Vad smal du ser ut! Dina kinder är inte lika stora.” haha. Man tackar…

Jag är inget superfan av att mäta och väga mig direkt utan tycker att det viktigaste är hur man känner sig och att kläderna sitter bra. Men jag förmodar att det är mer intressant för er att veta hur det går eftersom ni inte träffar mig IRL 🙂

Eftersom det är mindre än 10 dagar kvar till mens så har jag skippat att väga mig eftersom det känns lönlöst (kvinnor lägger på mig extra vätska då). Och dessutom har det varit varmt och man har druckit en massa.

Men måtten visar i alla fall lite roliga framsteg. Är medveten om att det kanske inte blir några tydliga framsteg varje vecka. Men då får det vara så. Kroppen får vänja sig och så länge man vet att man är på rätt spår och följer sin plan så ska det ge sig förr eller senare.

Sedan två veckor tillbaka
Överarm: – 1 cm
Midja smalast: -3 cm
Mage tjockast: – 5 cm
Lår tjockast: – 1 cm

Köpte en klänning innan jag började som var alldeles för trång. Målet ska vara att komma i den och att den sitter snyggt 🙂

 

Ps. Ni som undrar lite mer om bakgrund etc, läs mitt förra inlägg.

 

Arkiverad under: Blogg, Viktnedgång

Vecka 1 med nytt viktminskningsupplägg

3 augusti, 2014 av Jill Wallentin 8 kommentarer

jilltestar_2

Ja, det har väl bokstavligen blivit lite för mycket av det goda på sistone. Inte för att jag helt har spårat ut, men det blir lite här och lite där samtidigt som att jag har en tendens att äta för stora portioner bara för att det är gott, fast jag är mätt.

Eftersom jag blir som jag kallar det för ”babushkatjock” (nej, jag vet att jag inte är ”tjock” men ni förstår vad jag menar), ni vet en sån där rysk docka där det finns en liten docka i mitten och sen bygger man bara på, fast proportionerna är exakt den samma. Jag får ju lixom inte bara mage, eller bredare höfter. Jag växer bara åt alla håll samtidigt, typ. Därför märker jag inte lika lätt när jag går upp i vikt för kläderna passar rätt länge haha. Jag kunde exempelvis använda de flesta byxor som jag hade när jag var som störst när jag vägde 13 kg mindre.

Fick ärligt talat ett litet uppvaknande när jag såg klippet från Nyhetsmorgon. Kände inte riktigt igen mig själv och när jag sedan vägde mig (högst motvilligt) så hade jag ju mycket riktigt gått upp några kilon sedan sist.

Visst, att gå upp några kilo under sommaren då man ”unnar” sig lite extra är ju inga konstigheter utan snarare normalt och naturligt enligt mig. Men har ingen större lust att köpa en storlek större i kläder då det skulle bli lite för dyrt för min plånbok.

Så efter jag läst Timothy Feriss bok 4-timmarskroppen så blev jag taggad att testa en lite modifierad viktminskningsmetod. Fortfarande lågkolhydratkost och ingen svält givetvis, men han hade lite intressanta tips och infallsvinklar som jag tänkte att jag lika gärna kunde testa.

 

Upplägget var följande som jag skrev på Instagram den 28 juli:

1. Utesluta mejerier (förutom smör/ghee) 6 dagar i veckan. Detta kommer vara det svåraste eftersom jag äter rätt mycket mejerier annars men jag misstänker att detta är en av anledningarna i kombination med annat som orsakat en smygande viktuppgång.

2. Äta en proteinrik frukost inom 30 minuter efter uppvaknande (som exempelvis 2 stekta ägg med spenat). Detta förmodas öka förbränningen.

3. Dricka mer vatten. Helst iskallt med citronsaft i (ökar förbränning sänker GI).

4. Äta ca 1,5 tsk kanel varje dag (sänker GI).

5. Träna helkroppsövningar typ kettlebellsvings, marklyft etc 2 gånger/vecka.

6. Introducera baljväxter i form av svarta bönor och linser i kosten, dock max 1 dl/dag (innehåller en hel del kolisar men intressant att testa).

7. 3 dagar/mån är ”parantesdagar”. Då får jag äta vad jag vill så länge det är utan socker och gluten (detta är enligt Timothy en förutsättning för att gå ner snabbt, fast enligt honom ska man äta exakt vilket skräp som helst). 1 dag/mån tänker jag dock att jag ”kan” äta gluten och socker om jag vill. Annars som de andra ”parantesdagarna”.

 

Hur har det då gått än så länge?

Det har gått bra att följa kosten. Har dock känt mig hungrigare än annars men det beror förmodligen på att jag ätit något mindre än vad jag brukar också. Bönorna och linserna har varit gott (och nej jag har inte blivit gasig vilket många tydligen tror) och trevligt med lite variation. Det har också gått bra med det mejerifria, fast jag tycker att det är lite mer omständligt och jag måste tänka till lite extra innan jag lagar mat, vilket visserligen är en kul utmaning.

Exempel på en matdag har varit:
Frukost: 2 ägg, stekta i ghee, spenat, kaffe med kanel
Lunch: Kycklingsallad med linser och aioli
Middag: Lax med kokt broccoli och hollandaise

Har mest druckit vatten med citron i men även lite Pepsi Max har slunkit ner (nej jag vet att det inte är hälsokost).

Testade att räkna ut näringsvärdet på en dag och det blev förvånansvärt lite! Dock så var fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater bra enligt mig, trots linserna.

jilltestar_3

Träning
Har bestått av ett cirkelträningspass på ca 1,5 tim i tisdags och 80 benböj och 80 marklyft med skivstång i morse samt hundpromenader.

Resultat efter en vecka
Kändes som att ingenting hade hänt, men imorse så visade vågen på -1 kg och på måttbandet -2 cm i midjan, – 5cm (lita alltid mest på måttband och spegelbild, vågen kan vara vilseledande pg a vätska, muskler, maginnehåll) på tjockaste delen på magen och -1 cm runt tjockaste delen på låret. Så är rätt nöjd ändå. Inga biggest looser resultat direkt, men sen så har jag kanske 5 kg att gå ner också, inte 50, och då går det betydligt långsammare. Men jag har ju ingen brådska heller och andra sidan.

Lite om modifiering till nästa vecka
Kommer att ändra upplägget något till nästa vecka då jag inte kommer att äta bönor/linser varje dag som jag gjort nu. Det blir tråkigt det med.

Sen tänkte jag att istället för att ha en ”fuskdag”, som Timothy Feriss kallar det, i veckan så tänkte jag hålla mig till att äta mejerier då. Det vill säga inte exempelvis potatis eller ris. Så 5 dagar mejerifritt och 2 dagar med mejerier (om jag vill). Det viktigaste anser jag är att dra ner på mejerierna och minska portionerna för min del.

Känns så onödigt att vräka i sig massa kolhydrater ”bara för att”. Ok om jag är sugen så visst, men inte annars. Som idag när jag var på min väns baby shower så tog jag en liten bit av den hembakade tårtan och en kaka. Kände mig väldigt nöjd efter det. Åt det mest för att jag är nyfiken på nya smaker, inte efter sockercravings. Lösgodis känns bara onödigt då det bara är massa konstigheter i det och jag vet ju redan hur det smakar. Men enligt Timothy ska man vräka i sig hur mycket som helst under ”fuskdagen” men jag kunde inte ens komma på något som jag var sugen på till kvällen. Så det blir ost och kex med lite marmelad på samt bär och kanske lite grädde. Jag får se 🙂

Ny uppdatering kommer nästa vecka!

jilltestar_1

 

 

 

 

 

Arkiverad under: Blogg, Kost, Viktnedgång

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

ANNONS

ANNONS

Följ mig på Instagram

jillsmat

🫦 Njutbara lågkolhydratrecept & livet
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Driver design- & contentbyrå
🫶🏼 Skev humor, hundar, resa & musik

Jill Wallentin | MAT SOM GÖR GOTT 😋
🤎 LOW-CARB KANELBULLAR MED GLASYR 🤎 De hä 🤎 LOW-CARB KANELBULLAR 
MED GLASYR 🤎

De här bullarna är ruggigt goda och går betydligt snabbare att baka än vanliga bullar då man slipper all jäsning. Man kan knappt tro att de är både glutenfria och sockerfria 😍.

📌 Glöm inte att spara med bokmärket, gilla och skicka gärna receptet vidare till någon som du tycker ska kunna njuta av en riktigt god kanelbulle och må gott efteråt 😘. 

12 stycken

Bulldeg
170 g riven mozzarella (ej den färska bollvarianten)
2 msk färskost (typ Philadelphiaost)
1 ägg
2,5 dl (120 g) mandelmjöl
4 msk erythritol i puderform (ex. Sukrin melis)
2 msk kokosmjöl
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk bikarbonat

Fyllning
125 g smör, mjukt
1 msk malen kanel
4 msk erythritol i puderform (ex. Sukrin melis)

Glasyr
4 msk erythritol i puderform (ex. Sukrin melis)
1½ msk vatten

1️⃣ Sätt ugnen på 185 grader. 

2️⃣ Värm mozzarella och färskost i en liten skål i mikron. Rör tills det smälter ihop.Tillsätt resten av ingredienserna till bulldegen och blanda ihop ordentligt. Använd gärna en elvisp med degkrokar.

3️⃣ Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Degen ska bli ca 30 x 25 cm stor och 3 mm tjock. Ta bort det övre bakplåtspappret.

4️⃣ Blanda ihop kanel, sötning och mjukt smör i en skål. 

5️⃣ Bred ut fyllningen över degen med en slickepott. 

6️⃣ Rulla ihop degen från långsidan med hjälp av bakplåtspappret (liknande teknik som när man rullar maki sushi). Låt rullen vila i kylskåpet i 20 min så blir det lättare att skära. 

7️⃣ Skär rullen i 12 bitar med en vass kniv. Lägg bullarna i bullformar. Grädda i ugnen i 10–12 minuter eller tills gyllene. Låt svalna.

8️⃣ Rör ihop sötning och vatten med en sked i en liten skål. Ringla över glasyren över bullarna och låt stelna en stund innan servering.

Hoppas du ”Jillar” 😉❤️

#LCHF #keto #lowcarb #glutenfritt #sockerfritt #hållbarkost #recept #kanelbulle #gofika
VEM ÄR JILL? 🤔💭 Kom på att jag aldrig rikt VEM ÄR JILL? 🤔💭
Kom på att jag aldrig riktigt presenterat mig ordentligt för er – även om jag delar med mig av det mesta av mitt liv här på mitt konto 😅. So here we go! 👇🏻

BOR: Hus i Sollentuna (förort norr om Stockholm).

FAMILJ: Inga barn. Endast min älskade chihuahua Simba som jag har delad vårdnad med mitt ex 🐕. Mina föräldrar, min 4 år äldre brorsa och hans familj bor alla i Sollentuna. Varit gift 2 gånger, förlovad 3 (har blivit kallad för the ring collector 😆💍). Just nu “between relationships” 😑. Har varit i relationer i 24 år av mitt liv så att vara själv är inte riktigt min grej 😬. Men hoppas fortfarande på att hitta min ”Ride or die”. Hur jävla svårt ska det vara? 😝

ÅLDER: Född 1984. Vädur ♈️🔥 

JOBB: Driver eget företag inom design, marknadsföring, produktutveckling och content med fokus på mat och hälsa. Utbildad kost- och näringsrådgivare med fokus på low-carb och paleo. Har tidigare jobbat som produktchef, produktionschef och Art Director inom healthtech, hotell- och reklambranschen. Min största kund just nu är @reyou.sweden som drivs @johannescullberg . 

MENINGEN MED LIVET: Att lämna den här jorden lite bättre än när jag kom till den och ha så roligt som möjligt under tiden 💃. 

ÄTER HELST: Glutenfri lågkolhydratkost som grund. Ätit det sedan 2009 då jag mår bäst av den typen av mat. Älskar käk som smakar mycket! Så exempelvis indisk och thailändsk mat är klara favoriter. 

FAVORITPROTEIN: Kycklinglår med skinn, anka och räkor. 

3 SAKER SOM ALLTID FINNS I MIN KYL: Smör, ägg och grönsaker. 

GUILTY PLEASURE: Ekströms bruléepudding 🫣. 

TRÄNAR: Ca 3 gånger i veckan. Fokus på styrka i olika former 💪🏼. Även mycket promenader. 

GÖR HELST: Förutom att äta god mat… resa, vara kreativ, fota, umgås med dem jag gillar, sjunga, vara ute i naturen, dansa, hänga på landet, plöja serier, filmer mm. 

MUSIKSMAK: Främst old school Rn’B och hip hop, soul och afrobeats men även typ singer-songwriter poplåtar man kan sjunga till. 

Är det något mer ni undrar är det bara att fråga! 😘

Skriv gärna några rader och presentera er själva också! Vore kul att läsa! 🤗

#presentation #ommig #lågkolhydratkost #lowcarb #keto #livet
”ABS ARE MADE IN THE KITCHEN”… eller? 👩🏼‍🍳🏋🏼‍♀️ Vad du stoppar i munnen är helt klart avgörande för hur du kommer att må och forma din kropp. MEN om du vill må ännu bättre och få en starkare kropp som håller längre behöver du använda den 😅. 

Det innebär inte att du måste gå till ett gym och lyfta vikter, även om styrketräning är viktig för muskeluppbyggnad och ökad ämnesomsättning. Du kommer långt med egen kroppsvikt. Viktigast är att få in daglig rörelse. Ut och gå, gärna tidigt på morgonen. Var kreativ och lekfull med din träning. Gör utfall mellan lyktstolparna, hoppa upp på bänkar, gör pullups i en gren etc. Som min kollega brukar kalla det ”tant-parkour” 😂. Sätt på musik och dansa loss i vardagsrummet eller varför inte medans du lagar mat? 😜 Ha kul! Larva dig! 

Det är även hälsosamt att svettas då det rensar ut slaggprodukter 💦. Älskar känslan efter ett svettigt pass! Om du kör högintensivt så håller du även en högre förbränning resten av dagen ⚡️. Jag gillar att träna intensivt i ca 45 min minst tre gånger i veckan. Har inte tid med mer. 

Jag har ett väldigt stillasittande jobb så jag måste få in träningen, plus promenader med Simba såklart, för att må bra. Känner stor skillnad i allt från hur magen fungerar till att jag slipper värk i rygg etc 😌. 

Har du svårt för att komma igång? Börja med promenader och typ 10 min övningar varje dag som du gör hemma. Typ armhävningar, situps, squats, plankan etc. Sätt på skön musik så går det lättare. Det gör skillnad! 🎶🕺🏽

Ha en fin söndag mina vänner 🤗

#hälsosamlivsstil #träning #träningstips #workout #hållbarhälsa #lowcarb #keto #lchf
GÖR ENKELT EN 🍌🪰-FÄLLA Jag kan ju knappast GÖR ENKELT EN 🍌🪰-FÄLLA
Jag kan ju knappast vara ensam om att ha en smärre invasion av dessa små irriterande as i köket så här års, eller hur? 😩 

Förutom att lägga undan frukt och grönt i kylen för tillfället kan du göra egna fällor som är riktigt effektiva! Gör gärna flera på en gång och placera dem på olika platser. 

📌 Spara gärna tipset, sprid och gilla om du ”Jillar” 🙏🏼

Måtten är inte superviktiga men på ett ungefär: 
1 dl vatten
1 msk vinäger (valfri sort men helst röd)
1 tsk diskmedel
0,5 msk honung eller sirap 

Blanda i ett glas eller burk och ställ fram. 

Lycka till! 🙌🏼

#husmorstips #bananflugor #matlagning #recept #tips
🧄🥩 GARLIC STEAK BITES 🥗 Det här är en 🧄🥩 GARLIC STEAK BITES 🥗

Det här är en rätt som jag nästan alltid gör när jag köpt en riktigt fin bit ekologisk högrev 😌👌🏼. 

Jag är ju en sån som inte gillar att äta samma maträtt flera dagar i rad så jag brukar ofta skära av en bit av högreven som jag gör steak bites av och resten steker jag och lägger i slow-cookern till nån härlig gryta 🍲. 

Att göra steak bites av högrev fungerar förvånansvärt bra. Det gäller bara att hitta en fin bit som har så mycket marmorering (insprängt fett) som möjligt. Annars är risken stor att köttet blir segt. 

Att göra steak bites är ruggigt enkelt och gott. Jag brukar servera dem med en god dressing eller varför inte en klick bearnaisesås? 😋

🩷 gärna om du “Jillar” och spara receptet med bokmärket till senare 🙏🏼. 

INGREDIENSER
högrev, marmorerad och helt KRAV-märkt 
smör 
vitlöksklyftor, hackade
salt och nymalen svartpeppar

1️⃣ Låt köttet ligga framme i någon timme så att det blir rumstempererat. Skär det sedan i kuber, cirka 2,5 cm stora. 

2️⃣ Preppa dina tillbehör.

3️⃣ Hetta upp en stor stekpanna på hög värme (utan smör). Lägg i köttet. Salta och peppra ordentligt. Rör runt så att kryddorna hamnar överallt. Stek tills köttet börjar bli brynt. Lägg sedan i en ordentlig klick med smör och vitlöken. Blanda runt och stek tills köttet fått fin färg överallt och vitlöken börjar få lite färg. 

4️⃣ Servera gärna dina steak bites med en god sallad och dressing eller sås. 

Hoppas du “Jillar”! 🫶🏼

#recept #högrev #halsosammat #hållbarkost #lowcarb #lchf #keto #foodporn #steakbites
ERBJUDANDE I SAMARBETE MED @reyou.sweden 💚 Som ERBJUDANDE I SAMARBETE MED @reyou.sweden 💚

Som många av er redan vet jobbar jag som konsult på deltid för @johannescullberg nya bolag RE:YOU. Jag har bland annat tagit fram deras visuella identitet och byggt upp deras receptbank. Så kul uppdrag! 🤗

Det är väldigt skönt att jobba med personer med samma syn på hållbar hälsa. Exempelvis att fokus bör ligga på kvaliteten på det man äter istället för att räkna kalorier. Att man inte behöver ett gym för att träna och hur viktigt det är för återhämtning att tillbringa tid i naturen 🌲🌅. 

Behöver du motivation och inspiration till att komma igång med hälsosamma vanor som håller? 🍗🥗🧘🏼‍♀️💪🏼

Då rekommenderar jag varmt att du lär dig hur du tar makten över din hälsa genom att boka in dig på en av RE:YOUs hälsoprogram som jag varit med och utformat - Hållbar viktnedgång, Stresstark eller Klimakteriebalans. 

I samtliga program får du kostupplägg med många av mina recept (inklusive flera från min slutsålda kokbok Jills mat efter säsong) 😎✌🏼📕.

Nästa programstart är den 28 september så gå in på www.reyou.co omedelbums och läs mer. 🚀 

➡️ Använd koden JILL300 i kassan för 300 kr rabatt.

#hållbarhälsa #reyou #hälsosammarecept #recept #mat #hälsa #glutenfritt #lowcarb #hälsosammavanor
SOLO-ROADTRIP 2023 🚘 Den här sommaren blev ju SOLO-ROADTRIP 2023 🚘
Den här sommaren blev ju inte direkt som jag hade tänkt mig. Pga separationen och nystart av mitt bolag hade jag ingen inplanerad semester. Så jag bestämde mig spontant att dra på en liten roadtrip söderut - själv. Första gången någonsin. Men det blev en av mina bästa semesterveckor någonsin ☺️. 

Det var oerhört värdefullt att få så mycket tid att ”tvingas” tänka ordentligt, reflektera över livet och drömma om framtiden då man varken har någon att snacka med bredvid sig i bilen eller kan distrahera sig med mobilen. Bästa terapin! 😅 Så tips för dig som går igenom något jobbigt i livet och behöver processa för att komma ut starkare på andra sidan - åk iväg på semester själv ❤️

Jag träffade också både nya bekantskaper och gamla vänner. Människor som på olika sätt gav mig ny energi och lärdomar. Många otroligt starka, varma, roliga och smarta kvinnor som jag ser upp till - @annahallensinsta , @56kilo.se , @erikamckellar och @magda.berggren ❤️

Måste nästan säga att höjdpunkten på resan var att få lära känna en av mina följare, @annsoderberg1 och hennes familj, som bjöd hem mig då hon läste att jag gick igenom en separation och behövde komma iväg ❤️. Så otroligt modigt och fint. En på miljonen. Vi klickade på en sekund. Fiskade makrill, drack bubbel och kollade på intressanta saker som hände på klipporna 🍑🤣. Minne för livet! 

En klyscha men livet är kort. Våga leva det fullt ut här och nu 🫶🏼

Hoppas ni får en fin vecka! Solen ska äntligen kika fram har jag hört ☀️ 

Kärlek ❤️

📍Uddevalla
📍Helsingborg 
📍Lund
📍Trensum
📍Kristianstad
📍Malmö
📍Kalmar
🌯 PROTEIN-TORTILLAS - GLUTENFRIA & LOW-CARB H 🌯 PROTEIN-TORTILLAS - GLUTENFRIA & LOW-CARB 

Här kommer äntligen receptet som ni väntat på! 😜Goda och enkla tortillabröd som innehåller få kolhydrater men däremot en massa protein. De är mjuka och hållbara dessutom! 😎

Spara gärna receptet till senare och 🩷 om du “Jillar”. 

6 små tortillas eller 4 större 

INGREDIENSER
4 ägg
150 g riven mozzarellaost (ej den färska bollen)
0,5 dl whey protein (naturell) eller ärtprotein (naturell)
1 msk fiberhusk
1 nypa salt 

1️⃣ Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) och ta fram en plåt med bakplåtspapper (helst ugnsduk för jämnare yta).

2️⃣ Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät smet.

3️⃣ Använd en slickepott för att forma smeten till runda tortillabröd (ca 17 cm) på bakplåtspappret. Ju tunnare du gör dem desto lättare blir de att vika. Om du gör fler än två behöver du fler plåtar, alternativt göra dem i omgångar.

4️⃣ Grädda i ugnen i 5 minuter eller tills smeten har satt sig. Ta ut från ugnen. Använd en stekspade för att lossa bröden från bakplåtspappret.

5️⃣ Fyll med valfri fyllning.

💡TIPS! Förläng tiden med ca 10 minuter så blir de krispiga. Klipp i trekanter och tadaaa du har fått nachochips! 

Förvara dem i kylen i en plastpåse så håller de sig fräscha och mjuka i flera dagar. 

Hoppas du “Jillar”! 🩷

#recept #hållbarkost #lowcarb #keto #highprotein #tortillas #glutenfritt #glutenfree #foodporn
Min nya vän, ambulanssjuksköterskan @soderberg_j Min nya vän, ambulanssjuksköterskan @soderberg_jesper från Uddevalla, visar hur han gör sin smarriga dunderfrulle… 💪🏼🤣 Se och lär. 

Ps. Sorry ladies. @annsoderberg1 har redan norpat honom 😅. 

#frukost #hälsosammat #recept #foodporn
Ladda fler Följ på Instagram

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …