Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Kort om gluten

Gluten är en sammansättning av proteiner som främst finns i vete men även i korn och råg. Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Detta kan förmodligen delvis förklaras av att vi inte ätit spannmål här i Norden lika länge som de har i exempelvis Mellanöstern.

I kombination med att Livsmedelsverket starkt har rekommenderat oss att äta stora mängder av bröd och pasta under de senaste årtiondena så står våra kroppar helt enkelt inte ut längre.

I stort sett kan man säga att ingen är helt tolerant mot gluten, då proteinerna glutenin och gliadin inte kan brytas ner på ett fullständigt sätt. Man är bara mer eller mindre känslig. Framförallt gliadin triggar igång immunförsvaret för de flesta vilket leder till inflammation som i sin tur skadar vårt tarmludd.

Tarmen blir porös och små hål bildas vilket till slut gör så att tarmarna okontrollerat läcker ut födoämnen och osmält mat i blodet, sådant som absolut inte hör hemma där. Detta tillstånd kallas helt enkelt för ”läckande tarm” och drabbar värst personer med celiaki. Till slut så har stora mängder av tarmluddet, mikrovilli, brutits ner vilket leder till att tarmen inte längre kan absorbera lika mycket näring vilket i sin tur leder till näringsbrist.

Det fantastiska är dock att tarmen läker relativt snabbt så fort man utesluter gluten från kosten. Men om man har en väldigt skadad tarm så är det givetvis mycket svårare att bli helt återställd.

Förutom magproblem så har man sett positiva effekter även på autoimmuna sjukdomar, koncentrationssvårigheter, hud­problem och allergier när man helt har uteslutit gluten ur kosten.

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se