Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Kort om gluten

Gluten är en sammansättning av proteiner som främst finns i vete men även i korn och råg. Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Detta kan förmodligen delvis förklaras av att vi inte ätit spannmål här i Norden lika länge som de har i exempelvis Mellanöstern.

I kombination med att Livsmedelsverket starkt har rekommenderat oss att äta stora mängder av bröd och pasta under de senaste årtiondena så står våra kroppar helt enkelt inte ut längre.

I stort sett kan man säga att ingen är helt tolerant mot gluten, då proteinerna glutenin och gliadin inte kan brytas ner på ett fullständigt sätt. Man är bara mer eller mindre känslig. Framförallt gliadin triggar igång immunförsvaret för de flesta vilket leder till inflammation som i sin tur skadar vårt tarmludd.

Tarmen blir porös och små hål bildas vilket till slut gör så att tarmarna okontrollerat läcker ut födoämnen och osmält mat i blodet, sådant som absolut inte hör hemma där. Detta tillstånd kallas helt enkelt för ”läckande tarm” och drabbar värst personer med celiaki. Till slut så har stora mängder av tarmluddet, mikrovilli, brutits ner vilket leder till att tarmen inte längre kan absorbera lika mycket näring vilket i sin tur leder till näringsbrist.

Det fantastiska är dock att tarmen läker relativt snabbt så fort man utesluter gluten från kosten. Men om man har en väldigt skadad tarm så är det givetvis mycket svårare att bli helt återställd.

Förutom magproblem så har man sett positiva effekter även på autoimmuna sjukdomar, koncentrationssvårigheter, hud­problem och allergier när man helt har uteslutit gluten ur kosten.

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa ketorecept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Har varit en foodie så länge jag kan minnas. Sedan 2009, då jag upptäckte lågkolhydratskost, kan jag njuta av fantastisk mat som jag även mår bra av.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ jillsmat på Instagram!

Följ på Instagram

Etiketter

antiinflammatoriskt asiatiskt bea buffé buljong choklad crock pot depression fettisdag föreläsningar förkylning godis Grekiskt grillat ice coffee indiskt islatte jills mat efter säsong jul kokbok kräftskiva lucia långkok margarin meze midsommar nyår nötfritt ostbricka persiskt plock påsk saft semla semlor snittar sommar student tacos texmex thai thailändskt tävling veganskt vegetariskt

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2022 jillsmat.se