Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Inkokt lax med ramslökshollandaise

20 mars, 2016 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Inkokt lax med ramslökshollandaise

Jill Wallentin
En svensk klassiker i lite ny tappning. Rätten serveras med en ljuvligt god hollandaisesås som du mixar ihop på under tre minuter.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

Inkokt lax

  • 1 kg laxfilé
  • 2 liter vatten
  • 0,5 dl ättika
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 5 st lagerblad
  • 2 tsk senapsfrön
  • 1,5 msk salt
  • 1 st fänkål
  • 1 st morot
  • 1 knippe dill
  • 2 st rödlök

Ramslökshollandaise

  • 150 g smör
  • 1 dl rapsolja
  • 1 st ägg
  • 5 st ramslökstjälkar
  • 2 msk citronsaft
  • salt smaka av

Grönsakspasta

  • 500 g sparris
  • 2 st morötter
  • 1 st zucchini

Instruktioner
 

  • Koka upp vatten, ättika, kryddor, strimlad fänkål och morot i en stor kastrull och låt koka i 10 minuter.
  • Skär bort skinnet på laxen och dela den i cirka 3 x 3 cm stora kuber.
  • Lägg den strimlade löken i lagen och koka i ytterligare 5 minuter. Stäng av värmen.
  • Lägg i laxen och dillen i lagen och täck med plastfolie och lock. Låt stå tills den svalnat. Kan med fördel stå i kallt i kylskåpet över natten.

Ramslökshollandaise

  • Knäck ägget i en hög mixerskål (som man brukar få om man köper en mixer).
  • Smält smöret tills det börjar bubbla och allt smör är rinnande.
  • Ställ mixern i botten på den höga behållaren med ägg i och häll i smöret och oljan. Mixar sedan nerifrån och upp. Tänk att det understa lagret ska hinna bli ljust och krämigt innan du tar upp mixern.
  • Tillsätt sedan citronsaft och ramslök. Smaka av med salt.

Grönsakspasta

  • Strimla grönsakerna mot en skärbräda med en osthyvel och moroten med en potatisskalare om du inte har tillgång till en mandolin.
  • Koka i ca 3 minuter i saltat vatten.
  • Häll av vattnet och låt dem ånga av innan servering.

Anteckning

Tips! Laxen kan med fördel göras dagen innan.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Påsk, Recept

« Mustig fiskgryta med apelsin och saffransaioli
Glutenfri västerbottenostpaj med goda tillbehör »

Kommentarer

  1. Christine säger

    25 april, 2018 kl. 16:45

    Hej,
    Tänkte testa detta. Är det hela ägget i såsen? Går den bra att göra dagen innan?
    Hälsningar christine

    Svara
    • JillW säger

      25 april, 2018 kl. 17:17

      Hej! Ja, hela ägget och den går absolut att förbereda dagen innan.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se