Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Sockerfria kokostoppar

27 augusti, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Sockerfria kokostoppar

Jill Wallentin
En glutenfri fikaklassiker som i det här receptet även är fri från socker. Lika lätta att göra som att äta. Goda med mörk choklad men det är absolut inte nödvändigt - de är riktigt smarriga ändå.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 20 stycken

Ingredienser
  

  • 75 g smör halvsmält
  • 2 st ägg
  • 2 msk valfri sötning (exempelvis xylitol, stevia eller erytritol)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 4 dl kokosflingor
  • 50 g mörk choklad sockerfri, smält
  • 2 tsk kokosolja

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Vispa ihop smör med ägg, sötning och vanilj.
  • Blanda i kokosflingorna och låt smeten stå och svälla i några minuter.
  • Forma till små toppiga kokosberg på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Grädda i cirka 7-10 minuter eller tills de fått lite färg. Låt svalna.
  • Smält chokladen och kokosoljan försiktigt i mikrovågsugn eller i vattenbad.
  • Doppa kokostopparna i chokladen och ställ tillbaka dem på bakplåtspappret. Ringla eventuellt över resten av den smälta chokladen. Ställ in kokostopparna i kylen tills chokladen stelnat. Servera och njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Mejerifri bountyglass

18 juni, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Mejerifri bountyglass

Jill Wallentin
En superkrämig kokosglass med choklad som smakar Bounty. Eftersom kokos är ganska sött i sig så behövs det knappt någon sötning. Använd annars den sorts sötning som du föredrar. Jag använde lite fibersirap och xylitol.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

Kokosglassen

  • 4 dl kokosgrädde eller extra krämig kokosmjölk
  • 3 st äggulor
  • 2 msk fibersirap eller annan valfri sötning
  • 1 msk xylitol eller annan valfri sötning
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 dl kokosflingor

Choklad

  • 50 g mörk sockerfri choklad (minst 70% kakao)
  • 1 msk kokosfett

Instruktioner
 

  • Koka upp kokosgrädden i en kastrull och låt småkoka under omröring i cirka 5 minuter.
  • Vispa ihop äggulor, sötning, vaniljpulver och salt.
  • Ta bort kastrullen från värmen. Häll i äggblandningen i kokosmjölken och vispa ihop. Ställ tillbaka kastrullen på medelhög värme. Vispa under omröring tills krämigt.
  • Tillsätt kokosflingorna och låt glassmeten svalna. Ställ sedan in i kylskåpet tills helt kall. Häll då ner smeten i glassmaskin eller ställ in i frysen och rör runt då och då tills önskvärd konsistens.
  • Smält chokladen och blanda med kokosfettet. Häll över glassen vid servering och toppa gärna med färska bär och kokosflingor.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Glass, Recept, Sötsaker

LCHF-gräddglass

17 juni, 2017 av Jill Wallentin 2 Comments

LCHF-gräddglass

Jill Wallentin
En underbart god och sockerfri gräddglass med enbart fyra ingredienser - precis så som det alltid borde vara. God som den är med enbart äkta vanilj men går ju givetvis att smaksätta med det som du tycker om allra bäst.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 3 st äggulor
  • 2 msk valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång

Instruktioner
 

  • Separera äggen och vispa ihop äggulor med sötning tills lite fluffigt.
  • Koka upp grädden tillsammans med en delad och urskrapad vaniljstång och låt koka i några minuter tills grädden tjocknat något.
  • Sänk värmen och häll i äggulorna med sötningen i den varma grädden. Vispa ihop och låt koka på ganska låg värme under omröring tills den blivit krämig.
  • Låt svalna och ställ in i kylskåpet tills helt kall.
  • Häll över smeten i en glassmaskin eller lägg in i frysen och rör om då och då tills önskvärd konsistens.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Glass, Recept, Sötsaker

Rabarberkompott med jordgubb & chia

28 maj, 2017 av Jill Wallentin 8 Comments

Rabarberkompott med jordgubb & chia

Jill Wallentin
Somrigare än så här blir det knappast! Krämig rabarberkompott med smak av vanilj, kola och jordgubb. Chiafröna gör krämen lite fastare i konsistensen samtidigt som den blir lite matigare. Med en klick lättvispad grädde på toppen är det en riktig sommardröm.
Rabarber är ju så surt att viss sötning behövs. Men om du hittat riktigt söta jordgubbar behövs det knappt. Smaka av och söta efter dina egna preferenser.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 300 g rabarber skalade och hackade
  • 0,5 dl valfri sötning (jag sötade med xylitol)
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk chiafrön
  • 150 g jordgubbar

Instruktioner
 

  • Skala och hacka rabarbern. Lägg smöret i en kastrull tillsammans med sötning och vanilj tills det blir kolafärgat. Tillsätt rabarbern och chiafrön.
  • Låt puttra under omröring tills rabarbern blivit mjuk.
  • Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem i kastrullen. Låt puttra i ytterligare en minut. Låt svalna.
  • Servera krämen ljummen eller kall tillsammans med lättvispad grädde.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Recept, Sötsaker

Semmelrulltårta

26 februari, 2017 av Jill Wallentin 2 Comments

Semmelrulltårta

Jill Wallentin
Semlan, ett av våra mest uppskattade svenska bakverk som numera finns i alla möjliga olika sorters smaker och former som dessutom börjar säljas tidigare för varje år som går. Kul tycker vissa, hemskt tycker de som är lite mer konservativt lagda och vill hålla sig till traditionerna.
Jag tycker ju att det bara är kul med all denna kreativitet (även om jag inte direkt är ett fan av socker och gluten). Så här kommer min variant på semla som dessutom givetvis är både fri från gluten och socker. Tycker ni inte om semmelsmaken så funkar botten att använda att fylla med vad du vill, bara fantasin sätter gränserna.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Botten

  • 3 st ägg
  • 50 g smör smält
  • 0,5 dl valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 0,5 msk fiberhusk

Mandelmassan

  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 msk valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 1 krm bittermandelessens
  • 1 dl vatten eller grädde

Fyllning

  • 2,5 dl grädde

Ovanpå

  • 1 msk Sukrin melis eller annan florlikandne sötning

Instruktioner
 

Botten

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ägg och sötning till luftigt. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en jämn smet. Låt stå i några minuter och svälla.
  • Bred ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills den fått lite färg och är genomgräddad. Låt svalna på en blöt/fuktig skärbräda (botten lossnar enklare från pappret då).

Mandelmassan

  • Blanda samman ingredienserna och bred ut mandelmassan över den avsvalnade botten.

Grädden

  • Vispa grädden ganska hårt men utan att den blir klumpig. Bred ut grädden över mandelmassan.

Sista momentet

  • Rulla ihop rulltårtan försiktigt medan du drar bort bakplåtspappret.
  • Skär i bitar och pudra över med sukrin melis. Servera, njut.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Sockerfri tranbärsmarmelad

9 februari, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Sockerfri tranbärsmarmelad

Jill Wallentin
Ett sötsyrligt tillbehör som passar utmärkt på ostbrickan eller till kött eller fågel istället för gelé. Smaksätt gärna med exempelvis vaniljpulver, rivet apelsinskal eller lakritspulver.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Portioner 2 dl

Ingredienser
  

  • 225 g tranbär gärna frysta
  • 0,75 dl valfri sötning exempelvis björksocker eller sukrin
  • 1 msk vatten

Instruktioner
 

  • Koka bär tillsammans med sötning, vatten och eventuell smaksättning.
  • Koka tills marmeladen börjar tjockna något och du ser att det fastnar på skeden.
  • Häll upp i burk och låt svalna. Förvaras i kylskåp.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Sötsaker, Tillbehör

Kolasnittar med ingefära och mandel

11 december, 2016 av Jill Wallentin 8 Comments

Kolasnittar med ingefära och mandel

Jill Wallentin
Farligt goda kakor med smak av kola och ingefära. Krispigheten och kolasmaken kommer från fibersirap gold som påminner om sirap i smaken. Den innehåller dessvärre en liten mängd malt som kan påverka blodsockret samt innehåller även lite gluten. Om man är känslig kan man istället använda den genomskinliga fibersirapen utan malt.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 50 st

Ingredienser
  

  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk ingefära
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 1 dl xylitol/björksocker eller annan valfri sötning
  • 1 dl fibersirap gold
  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 dl mandelspån
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 msk bovetemjöl eller kokosmjöl

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ihop mjukt smör med ägg, sötning och kryddor.
  • Blanda i resten av ingredienserna.
  • Bred ut smeten på en smörpappersklädd plåt.
  • Grädda i ugnen i cirka 7 minuter tills de fått färg. Sänk temperaturen till 60 grader och grädda i ytterligare en timme.
  • Skär kakorna till snittar och lägg att svalna på galler.
  • Njut!

Anteckning

Tips! Tillsätt 1½ tsk kanel och 1½ tsk nejlika så får ni supergoda pepparkakor!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Jul, Recept, Småkakor, Sötsaker

Pumpapudding

23 oktober, 2016 av Jill Wallentin Leave a Comment

Pumpapudding

Jill Wallentin
Pumpa är snålt på kolhydrater men ger en härlig naturlig sötma som passar perfekt till efterrätter. Som exempelvis i denna kryddiga pumpapudding.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 2 dl pumpa puré
  • 2 st ägg
  • 100 g färskost
  • 1 dl Sukrin Gold eller annan typ av sötning*
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Dela pumpan och skrapa ur innanmätet. Skär bort det hårda skalet. Dela sedan pumpan i mindre bitar och koka i vatten tills den blivit mjuk, cirka 15 minuter.
  • Mixa fruktköttet till puré. Blanda samman med resten av ingredienserna.
  • Häll upp i fyra ugnståliga formar och grädda i 20–30 minuter i ugnen.
  • Låt svalna och ställ gärna kallt över natten.
  • Servera med en klick grädde.

Anteckning

* Eftersom pumpan är relativt söt kan man utesluta eller minska på sötningen om man helst vill vara utan.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Recept, Sötsaker

Persisk kärlekskaka

21 augusti, 2016 av Jill Wallentin 4 Comments

Persisk kärlekskaka

Jill Wallentin
Inspirationen till den här supergoda kakan kommer från en Persisk kaka som kallas för "love cake". Varför den kallas så vet jag inte men antar att det beror på att den är så god att man blir varm i mathjärtat när man äter den. Min variant är utan socker och med vackra pistagenötter. Servera gärna med en klick yoghurt med hög fetthalt. 
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Kök Persiskt
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

  • 300 g mandelmjöl ekologiskt
  • 1 dl björksocker eller annan valfri sötning
  • 1 dl Sukrin Gold eller annan valfri sötning
  • 150 g smör ekologiskt
  • 2 krm salt
  • 2 st ägg ekologiska
  • 2,5 dl yoghurt Gärna cypriotisk med hög fetthalt
  • 0,5 tsk muskotnöt mald
  • 2 msk mandel skivad
  • 2 msk pistage skivad

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 150 grader (varmluft).
  • Blanda samman mandelmjölet med sötning smör och salt.
  • Dela degen på mitten och tryck ut den i en kak- eller pajform så att den täcker botten och en bit upp på kanterna.
  • Blanda resten av mandelmjölsblandningen med yoghurt, muskotnöt och ägg. Häll den i formen. Toppa med mandel- och pistage.
  • Grädda i cirka 30 minuter tills kakan fått en fin färg.
  • Låt kakan svalna innan servering och servera med en klick yoghurt. Njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

LCHF-cheesecake med pekan, smörkola och bär

28 juli, 2016 av Jill Wallentin 3 Comments

Cheesecake med pekan, smörkola och bär

Jill Wallentin
Vill du imponera på dina gäster ska du göra den här härliga cheesecaken med smak av pekannötter och smörkola. Toppa med bär efter säsong.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

Pekanbotten

  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 200 g pekannötter
  • 2 msk valfri sötning gärna xylitol

Fyllningen

  • 2 dl crème fraiche
  • 600 g färskost av Philadelphiaost typ
  • 3 st ägg ekologiska
  • 1 dl valfri sötning gärna xylitol
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften

Smörkolatopping

  • 50 g smör
  • 2 msk Sukrin Gold
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm salt

Garnering

  • Blandade bär efter säsong
  • citronmeliss

Instruktioner
 

Botten

  • Ställ in ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
  • Mixa pekannötterna och rosta dem i en torr stekpanna tills det börjar dofta gott.
  • Smält smöret och blanda samman med samtliga ingredienser till botten.
  • Bred ut smeten i en bakform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter.
  • Öka temperaturen på ugnen till 200 grader (varmluftsugn)
  • Vispa samman färskost, crème fraiche och ägg. Blanda i sötning, vanilj och citronsaft.
  • Häll smeten i bakformen med botten. Slå den lite lätt mot bänken för att få bort eventuella luftbubblor.
  • Grädda cheesecaken i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Då ska kakan "dallra" lite när man skakar den.
  • Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar med öppen lucka. Låt svalna i 2 timmar. Ställ sedan in den i kylskåpet.

Smörkolatopping

  • Koka samman smör och sötning tills gyllene. Häll i vispgrädden och koka tills den tjocknar något, cirka 10 minuter. Låt svalna och häll den sedan ovanpå cheesecaken. Toppa med färska bär och citronmeliss.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

  • « Previous Page
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 9
  • Next Page »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se