Toscakaka har varit en favorit sedan barnsben. Vet inte varför det tog så lång tid innan jag gav mig på ett försök att göra den helt utan socker och vetemjöl. Men den som väntar på något gott (väntar alltid för länge, right?). De blev i alla fall magiskt goda! Jag gjorde dem som minimuffins men går givetvis att göra som en stor kaka om man nu vill det.
0,75dlvalfri sötning(rekommenderar sötströ eller xylitol)
0,25tskvaniljpulver
2tskbakpulver
2dlmandelmjöl
2tskfiberhusk
Toppingen
100gmandelspån
50gsmör
2mskfibersirap gold(använd den genomskinliga om känslig för gluten)
1krmsalt
2mskgrädde
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader (varmluft)
Smält smöret och vispa ihop det med ägg, sötning, vanilj och bakpulver tills lite fluffigt.
Vispa i resten av ingredienserna.
Häll upp smeten i små muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått lite färg och är genomgräddade.
Medan kakorna är i ugnen, rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta gott. Tillsätt smöret och låt det bli lite brynt för en nötigare smak. Häll i sötning och grädde. Sänk temperaturen något och låt puttra tills vätskan början bli krämig och likna kolasås.
Toppa de färdiggräddade muffinsarna (är det ens ett ord?) med nötkolablandningen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills de har blivit helt kalla.
Anteckning
Tips! Variera gärna med blåbär eller hallon i kaksmeten för en somrigare variant.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!