När du gör din egen pyttipanna så vet du exakt vad den innehåller och dessutom så blir den ju så mycket godare än den du köper färdig. Här kommer min variant med rotselleri och kyckling.
Vi äter kalkon ganska ofta hemma och eftersom det tar rätt så lång tid att helsteka de stora filéerna så brukar jag steka två på en gång. Filén som blir över är perfekt att skära i kuber dagen efter och steka tillsammans med överbliven sås och mer grönsaker. Här kommer ett härligt recept tillsammans med smörstekt kålrabbi. Servera gärna tillsammans med en klick vitlökssmör. * Kålrabbi är som ett mellanting mellan kål och rova och innehåller under 5 % kolhydrater.
Den här rätten tillagas helst i en Crock Pot, men fungerar givetvis även i gjutjärnsgryta eller i wok om man inte har tålamod att vänta. Resultat blir dock inte likadant om grytan inte fått koka samman under en lång tid. Smakerna kommer verkligen fram på ett annat sätt när de tillagats långsamt. Kycklingköttet faller även samman likt pulled chicken och blandar sig med resten av såsen. Riktigt gott!
En snabblagad och god vardagsrätt. Läs noga på korvförpackningarna för att hitta en korv med högt köttinnehåll och med så lite tillsatser som möjligt. Eftersom jag inte äter däggdjur så väljer jag kyckling eller kalkon (vad jag vet finns det tyvärr ingen KRAV-variant där än?). Men ni kan givetvis välja den sort som faller er bäst i smaken. När ni köper KRAV-märkt så slipper ni dessutom massor av tillsatser.
Kycklingsoppa måste väl ändå vara den mest klassiska rätten som rekommenderas när man är sjuk? Den är snäll mot magen samtidigt som man får i sig mycket näring.
Denna blev till då vi hade kvar färdiggrillad kyckling hemma. Tänkte först göra en paj men orkade inte kladda med någon botten. Så en god gratäng fick det bli. Mycket gott och tog max 30 minuter från start till mun. Servera med en god sallad.
Motsatsen till fast food är trenden “slow cooking”. Pulled pork är något som spridit sig som en löpeld över Sverige och grytan verkar få högre status ju längre tid den stått på spisen.Här kommer mitt recept på en variant med kyckling som går betydligt snabbare. Servera gärna med hembakat glutenfritt bröd. Jag gjorde mitt nötfria sesambröd fast som "frallor".
2tskrökt paprikapulver(eller några droppar liquid smoke)
1tskkanel
1mskfärsk ingefärariven
1tsksalt
0,5tsksvartpeppar
4stjalapeños
0,5dltomatpuré
2tskWorcestershire Sauce(kan uteslutas då det innehåller lite socker)
2tskSoya
2mskbalsamvinäger
1mskdijonsenap
2dlvatten
Coleslaw
1stspetskålshuvudca 700 g
2dlcrème fraiche(eller majonnäs om mejerifri)
1stvitlöksklyfta
2tskdijonsenap
2mskpersiljafinhackad
0,75tsksalt
nymalen svartpeppar
Instruktioner
Pulled Chicken
Skär löken i klyftor och vitlöken i mindre bitar. Stek dem i oljan tillsammans med chilipulver, paprikapulver, kanel och ingefära.
Lägg i kycklingen. Salta och peppra. Rör runt så att kryddorna blandas ordentligt.
Skiva jalapeños och lägg i dem tillsammans med resten av ingredienserna. Sänk värmen så att det bara småputtrar (hellre för låg värme än för hög). Sätt aluminiumfolie över grytan och sedan på med locket så att det håller så tätt som möjligt.
Efter två timmar ska du kunna dra sönder kycklingen med två gafflar. Rör runt i grytan när du dragit sönder all kyckling så att såsen blandas ordentligt.
Coleslaw
Strimla kålen så tunt som du kan.
Blanda créme fraiche med resten av ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar. Rör ihop med den strimlade vitkålen.
Anteckning
TIPS! Om du har en Crock Pot kan du smidigt tillaga allt i denna. Stek dock gärna löken tillsammans med kryddorna först för mer smak.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!
Den här pizzan är lite speciell då det inte är bröd som botten utan köttfärs. Det låter kanske lite skumt, men dels så går det mycket snabbare att göra då man slipper göra någon deg samt så kapar man några extra kolhydrater och höjer proteininnehållet. Servera gärna tillsammans med en sallad.
Min mamma har flera gånger sagt åt mig att prova att lägga osten i botten av stekpannan när jag gör omelett för "pappa tycker också att det är supergott!". Det lät ju inte superrevolutionerande men klart att jag måste testa och "oh my god" säger jag bara – min mamma är ett geni!Jag lovar er. Ni kommer aldrig att göra omelett på "vanligt" sätt igen. När man lägger osten i botten av pannan blir den krispig och helt fantastiskt god och äggfyllningen är mjuk i mitten. Fyll med dina favoritingredienser.Glöm inte vart ni såg den först 😉
Hetta upp en medelstor stekpanna (helst non-stick).
Hyvla osten och lägg ostskivorna så att de täcker hela botten av stekpannan. Stek på medelhög värme tills osten smält helt och det bildas små bubblor.
Häll över äggblandningen. Stek någon minut utan att röra om.
Sänk temperaturen. Lägg på din favoritfyllning på ena halvan. Stek i någon minut till. När äggblandningen börjar stelna (ej helt utan kan vara lite lös längst upp), vänd över halva omeletten så att omeletten blir som en halvmåne.
Stek i nån minut till. Sedan är det bara att njuta! Servera gärna tillsammans med en god sallad.
Anteckning
TIPS! Använd en bra "non-stick-stekpanna" för att undvika att osten fastnar i stekpannan.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!
Överraska familjen med hemgjord kebab! Det är lättare än vad man kan tro. Sevans spännande Shawarmakrydda, utan socker eller onödiga tillsatser, ger kebaben en otroligt härlig smak. Servera gärna tillsammans med en god yoghurtsås och auberginepuré.