Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Ostpanerad omelett

11 maj, 2013 av Jill Wallentin 13 kommentarer

Jill Wallentin
Min mamma har flera gånger sagt åt mig att prova att lägga osten i botten av stekpannan när jag gör omelett för "pappa tycker också att det är supergott!". Det lät ju inte superrevolutionerande men klart att jag måste testa och "oh my god" säger jag bara – min mamma är ett geni!
Jag lovar er. Ni kommer aldrig att göra omelett på "vanligt" sätt igen. När man lägger osten i botten av pannan blir den krispig och helt fantastiskt god och äggfyllningen är mjuk i mitten. Fyll med dina favoritingredienser.
Glöm inte vart ni såg den först 😉
Skriv ut receptet
Förberedelser 2 minuter
Tillagningstid 6 minuter
Total tid 8 minuter
Måltid Frukost
Portioner 1 portion

Ingredienser
  

Omeletten

  • 6 skivor ost (gärna präst, brännvinsost etc)
  • 2 st ägg
  • 2 msk grädde
  • 1 nypa salt

Förslag på fyllningar

  • rökt kalkon, oregano, tomat, färskost
  • kallrökt lax, färskost, babyspenat
  • basilika, mozzarella
  • chevré, ruccola

Instruktioner
 

  • Vispa ihop ägg, grädde och salt i en skål.
  • Hetta upp en medelstor stekpanna (helst non-stick).
  • Hyvla osten och lägg ostskivorna så att de täcker hela botten av stekpannan. Stek på medelhög värme tills osten smält helt och det bildas små bubblor.
  • Häll över äggblandningen. Stek någon minut utan att röra om.
  • Sänk temperaturen. Lägg på din favoritfyllning på ena halvan. Stek i någon minut till. När äggblandningen börjar stelna (ej helt utan kan vara lite lös längst upp), vänd över halva omeletten så att omeletten blir som en halvmåne.
  • Stek i nån minut till. Sedan är det bara att njuta! Servera gärna tillsammans med en god sallad.

Anteckning

TIPS! Använd en bra "non-stick-stekpanna" för att undvika att osten fastnar i stekpannan. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Fisk & skaldjur, Frukost/Brunch, Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

« #LCHFsthlm2013
Marinerad fetaost med citron och chili »

Kommentarer

  1. Frida säger

    25 januari, 2015 kl. 17:52

    Hej! Jag älskar din omelett och har lyckats med den många gånger, men de sista gångerna flyter osten ut när jag häller i äggen och den samlar sig i kanterna. Då fastnar också äggen i mitten. Har du råkat ut för detta? Ska man ha så pass hög värme att osten blivit hård innan man häller i äggen, eller häller jag i äggen innan osten börjat bubbla? Tacksam för tips! ☺️

    Svara
    • JillW säger

      26 januari, 2015 kl. 07:23

      Hej! Svårt att säga. Kan kanske bero på vilken ostsort som man använder och temperatur i pannan. Men jag brukar vänta tills osten är typ genomskinlig och bubblar. Lycka till!

      Svara
  2. Joana säger

    26 januari, 2015 kl. 00:50

    Godaste omeletten jag ätit!!! 🙂 Tack för alla goda recept Jill!

    Svara
    • JillW säger

      26 januari, 2015 kl. 07:21

      Vad kul!

      Svara
  3. Linda Wenthe säger

    14 oktober, 2015 kl. 14:00

    Tveklöst tidernas godaste omelett!

    Svara
  4. Linda säger

    1 september, 2016 kl. 12:55

    Hej Jill!
    Stämmer det på ett ungefär att omeletten innehåller 642 kalorier?? När jag skrev in den på lifesum så stod det 642 kalorier ?

    Den var supergod!!

    Svara
    • JillW säger

      1 september, 2016 kl. 18:52

      Hej! Har tyvärr ingen aning. Min matfilosofi går ut på att äta maten inte räkna den hehe. Kul att du gillade den!

      Svara

Trackbacks

  1. Omelet med sprød ost og spinat skriver:
    20 januari, 2014 kl. 19:42

    […] Jeg så den først på Instagram, men fandt den efterfølgende på denne skønne blog. […]

    Svara
  2. Hjälp mig att komma igång och äta bättre! | Smak för matSmak för mat skriver:
    8 mars, 2014 kl. 06:02

    […] Mitt bästa tips är att göra en ostpanerad omelett. Den är otroligt god och du slänger ihop den på 10 minuter. Fyll den med vad som finns hemma: kallrökt lax, grönsaker, färskost eller rester av tacofärsen. Receptet hittar du här: http://www.jillsmat.se/artiklar/fantastiskt-ostpanerad-omelett/ […]

    Svara
  3. Ostpanerad omelett | luafilosoferar skriver:
    2 juli, 2014 kl. 18:49

    […] Knaprig omelett fylld med det som kylen behöver bli av med 🙂 Här rökt skinka och härlig salladslök. Idé från jillsmat.se […]

    Svara
  4. Ostomelett | Lottamat skriver:
    30 december, 2014 kl. 19:34

    […] gången gick det bättre. Det hade varit gott med skinka till. Receptet kommer från Jills mat. http://www.jillsmat.se/recipe/fantastiskt-ostpanerad-omelett/ Ingredienser: 6 skivor ost 2 ägg 2 msk vispgrädde Salt och peppar Lägg en klick smör i en […]

    Svara
  5. Ostomelett | Lottamat skriver:
    11 januari, 2015 kl. 11:23

    […] men den här gången gick det bättre. Det hade varit gott med skinka till. Receptet kommer från Jills mat. Ingredienser: 6 skivor ost 2 ägg 2 msk vispgrädde Salt och peppar Lägg en klick smör i en […]

    Svara
  6. Ostpanerad omelett från Jills mat | LCHF, PALEO, recept, hälsa och träning skriver:
    14 oktober, 2015 kl. 09:28

    […] blev det panerad ostpanerad omelett med avokadosallad från bloggen Jills mat, så god! Full av bra fetter och proteiner, […]

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

ANNONS

ANNONS

Följ mig på Instagram

jillsmat

🫦 Njutbara lågkolhydratrecept & livet
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Driver design- & contentbyrå
🫶🏼 Skev humor, hundar, resa & musik

Jill Wallentin | MAT SOM GÖR GOTT 😋
”ABS ARE MADE IN THE KITCHEN”… eller? 👩🏼‍🍳🏋🏼‍♀️ Vad du stoppar i munnen är helt klart avgörande för hur du kommer att må och forma din kropp. MEN om du vill må ännu bättre och få en starkare kropp som håller längre behöver du använda den 😅. 

Det innebär inte att du måste gå till ett gym och lyfta vikter, även om styrketräning är viktig för muskeluppbyggnad och ökad ämnesomsättning. Du kommer långt med egen kroppsvikt. Viktigast är att få in daglig rörelse. Ut och gå, gärna tidigt på morgonen. Var kreativ och lekfull med din träning. Gör utfall mellan lyktstolparna, hoppa upp på bänkar, gör pullups i en gren etc. Som min kollega brukar kalla det ”tant-parkour” 😂. Sätt på musik och dansa loss i vardagsrummet eller varför inte medans du lagar mat? 😜 Ha kul! Larva dig! 

Det är även hälsosamt att svettas då det rensar ut slaggprodukter 💦. Älskar känslan efter ett svettigt pass! Om du kör högintensivt så håller du även en högre förbränning resten av dagen ⚡️. Jag gillar att träna intensivt i ca 45 min minst tre gånger i veckan. Har inte tid med mer. 

Jag har ett väldigt stillasittande jobb så jag måste få in träningen, plus promenader med Simba såklart, för att må bra. Känner stor skillnad i allt från hur magen fungerar till att jag slipper värk i rygg etc 😌. 

Har du svårt för att komma igång? Börja med promenader och typ 10 min övningar varje dag som du gör hemma. Typ armhävningar, situps, squats, plankan etc. Sätt på skön musik så går det lättare. Det gör skillnad! 🎶🕺🏽

Ha en fin söndag mina vänner 🤗

#hälsosamlivsstil #träning #träningstips #workout #hållbarhälsa #lowcarb #keto #lchf
GÖR ENKELT EN 🍌🪰-FÄLLA Jag kan ju knappast GÖR ENKELT EN 🍌🪰-FÄLLA
Jag kan ju knappast vara ensam om att ha en smärre invasion av dessa små irriterande as i köket såhär års? 😩 

Förutom att läggan undan frukt och grönt tillsvidare i kylen, så kan du göra egna fällor som är riktigt effektiva! Gör gärna flera på en gång och ställ på olika platser. 

📌 Spara gärna tipset, sprid och gilla om du ”Jillar” 🙏🏼

Måtten är inte superviktiga men på ett ungefär: 
1 dl vatten
1 msk vinäger (valfri sort)
1 tsk diskmedel
0,5 msk honung eller sirap 

Blanda i ett glas eller burk och ställ fram. 

Lycka till! 🙌🏼

#husmorstips #bananflugor #matlagning #recept #tips
🧄🥩 GARLIC STEAK BITES 🥗 Det här är en 🧄🥩 GARLIC STEAK BITES 🥗

Det här är en rätt som jag nästan alltid gör när jag köpt en riktigt fin bit ekologisk högrev 😌👌🏼. 

Jag är ju en sån som inte gillar att äta samma maträtt flera dagar i rad så jag brukar ofta skära av en bit av högreven som jag gör steak bites av och resten steker jag och lägger i slow-cookern till nån härlig gryta 🍲. 

Att göra steak bites av högrev fungerar förvånansvärt bra. Det gäller bara att hitta en fin bit som har så mycket marmorering (insprängt fett) som möjligt. Annars är risken stor att köttet blir segt. 

Att göra steak bites är ruggigt enkelt och gott. Jag brukar servera dem med en god dressing eller varför inte en klick bearnaisesås? 😋

🩷 gärna om du “Jillar” och spara receptet med bokmärket till senare 🙏🏼. 

INGREDIENSER
högrev, marmorerad och helt KRAV-märkt 
smör 
vitlöksklyftor, hackade
salt och nymalen svartpeppar

1️⃣ Låt köttet ligga framme i någon timme så att det blir rumstempererat. Skär det sedan i kuber, cirka 2,5 cm stora. 

2️⃣ Preppa dina tillbehör.

3️⃣ Hetta upp en stor stekpanna på hög värme (utan smör). Lägg i köttet. Salta och peppra ordentligt. Rör runt så att kryddorna hamnar överallt. Stek tills köttet börjar bli brynt. Lägg sedan i en ordentlig klick med smör och vitlöken. Blanda runt och stek tills köttet fått fin färg överallt och vitlöken börjar få lite färg. 

4️⃣ Servera gärna dina steak bites med en god sallad och dressing eller sås. 

Hoppas du “Jillar”! 🫶🏼

#recept #högrev #halsosammat #hållbarkost #lowcarb #lchf #keto #foodporn #steakbites
ERBJUDANDE I SAMARBETE MED @reyou.sweden 💚 Som ERBJUDANDE I SAMARBETE MED @reyou.sweden 💚

Som många av er redan vet jobbar jag som konsult på deltid för @johannescullberg nya bolag RE:YOU. Jag har bland annat tagit fram deras visuella identitet och byggt upp deras receptbank. Så kul uppdrag! 🤗

Det är väldigt skönt att jobba med personer med samma syn på hållbar hälsa. Exempelvis att fokus bör ligga på kvaliteten på det man äter istället för att räkna kalorier. Att man inte behöver ett gym för att träna och hur viktigt det är för återhämtning att tillbringa tid i naturen 🌲🌅. 

Behöver du motivation och inspiration till att komma igång med hälsosamma vanor som håller? 🍗🥗🧘🏼‍♀️💪🏼

Då rekommenderar jag varmt att du lär dig hur du tar makten över din hälsa genom att boka in dig på en av RE:YOUs hälsoprogram som jag varit med och utformat - Hållbar viktnedgång, Stresstark eller Klimakteriebalans. 

I samtliga program får du kostupplägg med många av mina recept (inklusive flera från min slutsålda kokbok Jills mat efter säsong) 😎✌🏼📕.

Nästa programstart är den 28 september så gå in på www.reyou.co omedelbums och läs mer. 🚀 

➡️ Använd koden JILL300 i kassan för 300 kr rabatt.

#hållbarhälsa #reyou #hälsosammarecept #recept #mat #hälsa #glutenfritt #lowcarb #hälsosammavanor
SOLO-ROADTRIP 2023 🚘 Den här sommaren blev ju SOLO-ROADTRIP 2023 🚘
Den här sommaren blev ju inte direkt som jag hade tänkt mig. Pga separationen och nystart av mitt bolag hade jag ingen inplanerad semester. Så jag bestämde mig spontant att dra på en liten roadtrip söderut - själv. Första gången någonsin. Men det blev en av mina bästa semesterveckor någonsin ☺️. 

Det var oerhört värdefullt att få så mycket tid att ”tvingas” tänka ordentligt, reflektera över livet och drömma om framtiden då man varken har någon att snacka med bredvid sig i bilen eller kan distrahera sig med mobilen. Bästa terapin! 😅 Så tips för dig som går igenom något jobbigt i livet och behöver processa för att komma ut starkare på andra sidan - åk iväg på semester själv ❤️

Jag träffade också både nya bekantskaper och gamla vänner. Människor som på olika sätt gav mig ny energi och lärdomar. Många otroligt starka, varma, roliga och smarta kvinnor som jag ser upp till - @annahallensinsta , @56kilo.se , @erikamckellar och @magda.berggren ❤️

Måste nästan säga att höjdpunkten på resan var att få lära känna en av mina följare, @annsoderberg1 och hennes familj, som bjöd hem mig då hon läste att jag gick igenom en separation och behövde komma iväg ❤️. Så otroligt modigt och fint. En på miljonen. Vi klickade på en sekund. Fiskade makrill, drack bubbel och kollade på intressanta saker som hände på klipporna 🍑🤣. Minne för livet! 

En klyscha men livet är kort. Våga leva det fullt ut här och nu 🫶🏼

Hoppas ni får en fin vecka! Solen ska äntligen kika fram har jag hört ☀️ 

Kärlek ❤️

📍Uddevalla
📍Helsingborg 
📍Lund
📍Trensum
📍Kristianstad
📍Malmö
📍Kalmar
🌯 PROTEIN-TORTILLAS - GLUTENFRIA & LOW-CARB H 🌯 PROTEIN-TORTILLAS - GLUTENFRIA & LOW-CARB 

Här kommer äntligen receptet som ni väntat på! 😜Goda och enkla tortillabröd som innehåller få kolhydrater men däremot en massa protein. De är mjuka och hållbara dessutom! 😎

Spara gärna receptet till senare och 🩷 om du “Jillar”. 

6 små tortillas eller 4 större 

INGREDIENSER
4 ägg
150 g riven mozzarellaost (ej den färska bollen)
0,5 dl whey protein (naturell) eller ärtprotein (naturell)
1 msk fiberhusk
1 nypa salt 

1️⃣ Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) och ta fram en plåt med bakplåtspapper (helst ugnsduk för jämnare yta).

2️⃣ Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät smet.

3️⃣ Använd en slickepott för att forma smeten till runda tortillabröd (ca 17 cm) på bakplåtspappret. Ju tunnare du gör dem desto lättare blir de att vika. Om du gör fler än två behöver du fler plåtar, alternativt göra dem i omgångar.

4️⃣ Grädda i ugnen i 5 minuter eller tills smeten har satt sig. Ta ut från ugnen. Använd en stekspade för att lossa bröden från bakplåtspappret.

5️⃣ Fyll med valfri fyllning.

💡TIPS! Förläng tiden med ca 10 minuter så blir de krispiga. Klipp i trekanter och tadaaa du har fått nachochips! 

Förvara dem i kylen i en plastpåse så håller de sig fräscha och mjuka i flera dagar. 

Hoppas du “Jillar”! 🩷

#recept #hållbarkost #lowcarb #keto #highprotein #tortillas #glutenfritt #glutenfree #foodporn
Min nya vän, ambulanssjuksköterskan @soderberg_j Min nya vän, ambulanssjuksköterskan @soderberg_jesper från Uddevalla, visar hur han gör sin smarriga dunderfrulle… 💪🏼🤣 Se och lär. 

Ps. Sorry ladies. @annsoderberg1 har redan norpat honom 😅. 

#frukost #hälsosammat #recept #foodporn
🍓OSTKAKA MED KARDEMUMMA 🍓 Den här ostkakan 🍓OSTKAKA MED KARDEMUMMA 🍓

Den här ostkakan är magiskt god, superkrämig och nyttigare än originalet. Den smakar som en cheesecake utan botten. Dessutom är den väldigt lätt att göra! Servera gärna med mosade bär eller sockerfri sylt och grädde 😜. 

Spara gärna via bokmärket 👆🏼och 🩷 om du “Jillar”.

6 portioner

INGREDIENSER
3 ekologiska ägg
2 msk sötning (exempelvis sötströ eller xylitol)
200 g färskost
300 g cottage cheese (Keso)
1 dl grädde eller mjölk
½ tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
Ev. några droppar bittermandelessens för en mer traditionell ostkaka-smak

1️⃣ Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
2️⃣ Vispa ihop ägg och sötning. Rör sedan ihop med resten av ingredienserna.
3️⃣ Häll över smeten i eller i en form.
4️⃣ Grädda i ugnen i cirka 25 minuter eller tills smeten stabiliserat sig.
5️⃣ Låt ostkakan svalna och ät den ljummen eller ställ in i kylen och servera den kall (jag gillar de mest när de är kalla).
6️⃣ Vispa grädden. Servera med bär eller sockerfri sylt. Njut.

Ps. Om du testar mina recept så blir jag superglad om du lägger upp ett inlägg och taggar mig 🙏🏼.

#hållbarkost #healthyfood #sockerfritt #lchf #keto #lowcarb #lavkarbo #glutenfritt #efterrätt #ostkaka #foodporn #recept
TANKAR OM KOST & HÄLSA ☕️💭 Jag har börja TANKAR OM KOST & HÄLSA ☕️💭

Jag har börjat äta frukost oftare igen för att se om det ökar min ämnesomsättning. Har ju som grund ätit två mål om dagen i säkert 11 år och skippat frullen. Mest för att jag inte brukar bli hungrig förens runt lunch, men också för att spara lite tid på morgonen 🫣. 

Det är ju allmänt känt att om man äter mindre lär sig kroppen att jobba med det den får. Den saktar alltså ner ämnesomsättningen för att få allt du stoppar i dig att räcka längre. Smart. Dock inte så kul om man skulle vilja komma i sina favoritjeans igen. Men kom ihåg att vad ”vi” anser är attraktivt har ingenting med hälsa att göra. Jag är övertygad om att kvinnor mår bättre av lite extra fluff här och där. Vårt främsta könshormon produceras till viss del i fettvävnaden så det känns rimligt. Och man vet ju att om en kvinna förlorar för mycket underhudsfett slutar även mensen komma vilket är ett tecken att saker och ting inte fungerar som det ska. 

Periodisk fasta har massor med hälsofördelar. Jag mår väldigt bra och blir extremt sällan sjuk (ta i 🪵). Fick covid utan vaccin i början av pandemin och det kändes som en mild förkylning som gick över på någon dag. Sen vet man ju inte exakt vad som beror på vad. Men jag är övertygad om att min kost, min syn på livet och att jag rör på mig regelbundet har en stor påverkan på min hälsa. 

Eftersom jag både vill ha ökad ämnesomsättning av ytliga skäl samtidigt som jag vill ha hälsofördelarna av periodisk fasta kommer jag äta tre mål några dagar i veckan och två mål några dagar. Ska bli intressant om det händer något ☺️. 

Det var flera som DM:ade mig som kände igen sig av att de lättare lägger på sig fett nu efter många år av periodisk fasta. Intressant! Jag uppdaterar hur det går! Dock inga viktrapporter. Sånt skit sysslar vi inte med här 😝

Ps. Ganska liberal frulle på bilden men ändå lågkolhydrat. Hela frullen innehåller ca 12 g kh. Det är ungefär lika mycket som i EN skiva vitt bröd. Och alla vet ju att ingen kan äta bara en skiva vitt bröd 😅…. Men det viktigaste är inte vad frukosten INTE innehåller utan VAD den innehåller. 

Ha en fin dag ☀️

#tankar #hållbarkost #lowcarb #periodiskfasta #frukost #ämnesomsättning
Ladda fler Följ på Instagram

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se