Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Chili con carne

18 november, 2014 av Jill Wallentin 2 kommentarer

jillsmat_chiliconcarne

Här är mitt recept på chili con carne med kycklingfärs. Servera gärna på en bädd av babyspenat, körsbärstomater och salladslök toppat med en klick crème fraiche om du tål mejerier.

Svarta bönor innehåller cirka 19% kolhydrater och är kanske inget man äter varje dag men jag tycker att det är gott och mättande att äta då och då, speciellt så här i en kryddig gryta.

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 20 g smör eller kokosfett
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 msk chilipulver av valfri styrka
  • ½ tsk liquid smoke
  • 2 krm svartpeppar
  • 200 g svarta bönor helst ekologiska från tetra
  • 400 g passerade tomater

Instruktioner
 

  • Tärna löken och stek i smör tillsammans med pressad vitlök och chili. Lägg i kycklingfärsen i stekpannan, krydda. Stek tills färsen fått lite färg.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock i cirka 10 minuter. Smaka av med eventuellt mer salt, chili och liquid smoke.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

Kyckling i ugn med aubergine- och spenatgryta

16 november, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_kyckling_aubergine_spenat

Den här rätten innehåller två av mina favoritingredienser: hel kyckling och aubergine. Älskar även curry så mina smaklökar hamnar i mathimlen av den här typen av mat. Hoppas att ni tycker om det lika mycket som jag.

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Kycklingen

  • 1 st hel kyckling eller kycklingklubbor
  • 50 g smör smält
  • 3 tsk curry
  • 2 tsk chili
  • 0,75 tsk salt

Grönsaksgrytan

  • 2 st aubergine
  • 150 g babyspenat fryst eller färsk
  • 30 g smör
  • 2 st vitlöksklyftor pressade
  • 3 tsk curry
  • 1 tsk salt smaka av
  • 3 msk koriander fryst eller färsk
  • 3 dl grädde
  • skyn från kycklingen

Instruktioner
 

Kycklingen

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Dela kycklingen i mindre delar om hel.
  • Smält smöret och blanda samman med kryddorna. Lossa på skinnet och pensla kycklingen med smörblandningen både ovanpå och under skinnet.
  • Tillaga i 45 minuter i ugnen, tills skinnet fått fin färg och blivit krispigt.

Grönsaksgrytan

  • Lägg en klick smör i en stekpanna med höga kanter, häll i curryn och den pressade vitlöken. Stek en kort stund så att smakerna kommer fram. Lägg i aubergine och spenat. Stek tills auberginen blivit mjuk. Salta.
  • Häll av skyn från kycklingen i stekpannan. Tillsätt grädden och koriandern och smaka av med eventuellt mer salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept

Kycklingklubbor med spetskål och trattkantarellsås

10 oktober, 2014 av Jill Wallentin 3 kommentarer

jillsmat_kycklingklubba_med_spetskal_trattkantarellsas_

Ja ni vet säkert vid det här laget hur mycket jag älskar kyckling i ugn. Det är ju dessutom både billigare och mer näringsrikt att köpa hel kyckling eller kycklingdelar som inte är färdigfileade.

Om man inte känner att man har råd att köpa ekologiskt/KRAV-märkt varje gång så köp i varje fall svensk kyckling då de har strängare regler för djurhållning än i de flesta andra länder som vi importerar ifrån.

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Kycklingklubbor

  • 4 st kycklingklubbor stora
  • 50 g smör
  • 2 tsk soya
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm svartpeppar

Spetskålpasta

  • 1 st spetskålshuvud
  • 50 g smör
  • salt

Trattkantarellsås

  • 200 g trattkantareller eller annan svamp
  • 25 g smör
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk soya
  • 1 msk sockerfri lingonsylt kan uteslutas
  • skyn från kycklingen
  • ev. mer salt

Garnering

  • 1 knippe färsk timjan

Instruktioner
 

Kycklingklubborna

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Smält smöret och blanda i soya och kryddor.
  • Lyft skinnet på kycklingen och pensla klubborna med smörblandningen under skinnet och runt hela klubborna.
  • Tillaga i ugnen 30-40 minuter tills skinnet blivit krispigt och börjar lossna från benen.

Spetskålspasta

  • Skär kålen på bredden i strimlor. Stek i smör och salta. Den är färdig när den börjar bli mjuk. Stek den inte för länge så den fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.

Trattkantarellsås

  • Rensa svampen och stek den i smör och salta.
  • Häll i grädde och kryddor samt skyn från kycklingklubborna.
  • Koka upp och smaka av med eventuellt mer salt.

Servera

  • Garnera gärna med en timjankvist.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Tillbehör

Panerad kycklingfilé med surkål och vitlökssmör

15 augusti, 2014 av Jill Wallentin 1 kommentar

jillsmat_paneradkycklingfile_surkal_vitlökssmor

En fantastisk god rätt som passar såväl till vardag som fest. Om ni aldrig testat surkål förut så är det verkligen dags nu!

Surkål har en syrlig smak och är det perfekta tillbehöret till kött och kryddiga korvar. Dessutom är det bland det nyttigaste som man kan äta då det innehåller probiotika som skapar en harmonisk miljö för våra snälla tarmbakterier och hjälper även kroppen att ta upp viktiga vitaminer och mineraler.

Recept på hur du gör egna syrade grönsaker hittar du i min kokbok, Jills mat efter säsong, eller så köper du färdig. Billigt som attans är det också. Perfekt att ha hemma i kylen så man alltid har ett nyttigt tillbehör redo….

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

Kalkonfrikadeller i kryddig tomatsås med tapenade

6 augusti, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_kalkonfrikadeller_i_kryddig_tomatsas

Jag brukar inte vara så tänd på tomatbaserade såser om jag ska vara ärlig. Är ju som ni säkert vet en sucker för gräddiga såser men MEN denna blev verkligen supergod och smakrik! Tapenaden i såsen blev verkligen pricken över i.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Tillbehör

Asiatiska köttbullar med wasabikålsallad

6 juni, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jillsmat_Picknick_asiatiska_kottbullar_webb

En explosion av smaker och härliga färger bjuder jag på i dessa recept. Passar perfekt att ta med på utflykten då det även fungerar att äta kallt.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Tillbehör

Halloumisnittar med kalkonbacon

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_halloumisnittar

Perfekt och enkelt snacks som avnjuts bäst vid grillen. Saganaki lämpar sig också väldigt bra till detta recept och är supergott.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Förrätt, Grillat, Recept, Snabblagat, Snacks

Heta drumsticks till grillen

27 maj, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_heta_drumsticks

Riktigt smaskiga ”finger licking good” kycklingben som får sin goda och rökiga smak från grillen. Sätt gärna aluminiumfolie längst ner på benen (på kycklingen alltså) så undviker ni att kladda ner er.

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 900 g kycklingben
  • 2 msk Soya
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 15 st kryddpepparkorn (ca 1 tsk mald)
  • 2 tsk honung (kan uteslutas)

Instruktioner
 

  • Blanda samtliga ingredienser till marinaden i en påse. Lägg i kycklingbenen och blanda. Låt smakerna dra till sig i minst 1 timme i kylen före grillning.
  • Grilla sedan tills köttet blivit ordentligt tillagat och fått en fin färg.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Grillat, Måltid, Mejerifritt, Recept

Kycklingjärpar med pepparsås och ugnsgrönsaker

15 maj, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_kycklingjarpar

Gott, billigt, enkelt och hälsosamt. That’s the way I like it! Här får ni mitt recept på en god rätt som passar lika bra till vardag som helg. Välj de grönsaker som du gillar bäst.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Tillbehör

Chicken meatza med grillad aubergine

2 maj, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_meatza

Det här är enligt mig den godaste low carb pizzan ever! En riktig smarrig proteinbomb som du givetvis toppar med dina favoritingredienser.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 8
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …