Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Kalkonskinka med rosmarin

19 december, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jill Wallentin
För oss som inte äter gris är det härligt att det finns andra alternativ, som exempelvis kalkon. Runt påsk och jul brukar dessa "kalkonskinkor" säljas i de flesta välsorterade matbutikerna. Här kommer en god griljeringsvariant som givetvis är utan ströbröd.
Skriv ut receptet
Måltid Buffé
Kök Svenskt
Portioner 1 kalkonskinka

Ingredienser
  

  • 1 st kalkonskinka
  • 1 st äggula
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk rosmarin finhackad
  • 2 msk mandelmjöl

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 200 grader.
  • Skölj av kalkonskinkan och badda den torr med hushållspapper.
  • Blanda ihop äggula med senap och rosmarin och bred det ovanpå. Strössla över mandelmjölet.
  • Griljera i ugnen i cirka 15 minuter eller till önskvärd färg på ytan.

Anteckning

TIPS! Passar bra på buffébordet eller som huvudrätt exempelvis tillsammans med stuvad grönkål.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Jul, Måltid, Mejerifritt, Påsk, Recept

Pepparkaksbrûlée

23 november, 2014 av Jill Wallentin 5 kommentarer

Jill Wallentin
Det här är min sockerfria variant av brulee med smak av pepparkaka. Toppa gärna med grädde, sockerfri lingonsylt och en myntakvist.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 4 dl grädde
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk pepparkakskryddor *
  • 1 msk valfri sötning
  • 4 st äggulor

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Koka upp grädden tillsammans med vanilj och sötning.
  • Vispa sedan ner den varma vaniljgrädden i äggulan, lite i taget.
  • Häll upp i en liten ugnssäker form som du sedan ställer i en form med höga kanter som du fyller med vatten. Detta för att krämen ska tillagas skonsamt och bli krämig och god.
  • Grädda i ugnen i 30 minuter. Låt sedan svalna. Avnjutes antingen ljummen eller kall gärna.

Anteckning

* eller blanda lika av kanel, ingefära och nejlika.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Efterrätter, Jul, Recept, Sötsaker

Saffranslax med ugnsrostade rotfrukter och chiliaioli

23 november, 2014 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Jill Wallentin
Här kommer ett supergott recept som passar utmärkt när man är många. Saffran är ju gott året runt men passar kanske som allra bäst runt juletid. Jag valde att ugnsrosta olika rotfrukter men välj andra grönsaker om ni är striktare med kolhydratintaget.
Skriv ut receptet
Måltid Buffé, Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 10 portioner (beroende på laxens storlek)

Ingredienser
  

  • 1 st laxsida ca 2 kg
  • 300 g färskost
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk chili ta mer om ni gillar starkt
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl valnötter
  • 1 knippe färsk persilja

Ugnsrostade grönsaker (valfri mängd)

  • rödbetor
  • rotselleri
  • sötpotatis
  • kålrot
  • vitlök
  • rapsolja eller kokosfett
  • salt
  • peppar
  • timjan

Chiliaioli

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja kylskåpskall
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st citron saften
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk chili

Instruktioner
 

Saffranslax

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Blanda samman ingredienserna till färskoströran (förutom persiljan) och bred ut den över laxen. Toppa eventuellt med extra chili.
  • Tillaga i cirka 20 minuter i ugnen eller tills laxen känns fast och inte är mörkrosa i köttet längre.
  • Finhacka persiljan och strössla den över laxen före servering.

Ugnsrostade rotfrukter

  • Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Krydda och blanda med valfritt fett.
  • Tillaga i 40 minuter i 175 grader, tills rotfrukterna blivit mjuka.

Chiliaioli

  • Knäck ett ägg i en hög skål typ litermått. Häll i oljan och ställ stavmixern mot botten och mixa sedan nedifrån och upp tills olja och ägg blandats samman och blivit till en majonnäs.
  • Pressa i vitlök, citronsaft och krydda.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Jul, Måltid, Recept

Chokladtryfflar i olika smaker

19 december, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_sockerfritt_julgodis

Till julen är det extra svårt att stå emot alla söta-frestelser. Här kommer några läckerbitar som är utan vanligt socker. Går att variera efter tycke och smak i det oändliga.

…

Läs mer

Arkiverad under: Godis, Jul, Recept, Sötsaker

Sockerfri glögg med granatäpple

19 november, 2013 av Jill Wallentin 4 kommentarer

jillsmat_granatglogg

Få saker sätter igång julkänslorna så starkt som doften av julens kryddor. Här får du mitt recept på en lite annorlunda glögg med granatäppel­juice.

…

Läs mer

Arkiverad under: Dryck, Jul, Recept

Turbogröt med ägg och kanel

2 oktober, 2013 av Jill Wallentin 1 kommentar

Jill Wallentin
Detta kan ju vara det lättaste receptet någonsin. Låter kanske inte så sexigt med gröt gjord av ägg, men det är riktigt gott och näringsrikt och mättande också för den delen. Servera med kanel och eventuellt extra sötning.
Skriv ut receptet
Portioner 1 portion

Ingredienser
  

  • 1 msk smör
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk valfri sötning kan uteslutas
  • 1 msk vassleprotein kan uteslutas

Instruktioner
 

  • Smält smöret i kastrullen.
  • Häll i grädde, ägg, salt, proteinpulver och eventuell sötning.
  • Koka upp under omröring tills konsistensen börjar bli kornig av äggen (tar cirka en minut). Sedan är det klart att avnjutas tillsammans med kanel och mjölk!

Anteckning

Använd kokosmjölk eller mandelmjölk om du vill göra gröten mejerifri. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Frukost/Brunch, Jul, Recept, Snabblagat, Sötsaker, Vegetariskt

Djävulsägg – heta ägghalvor

20 mars, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_djavulsagg

Dessa ägg, även kallade Deviled eggs,  är försvinnande goda och fina att se på. De går att variera i det oändliga. Varför inte byta ut senap och kryddor mot kallrökt lax och pepparrot eller kaviar och dill?

…

Läs mer

Arkiverad under: Jul, Mejerifritt, Påsk, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Ört och citronsill

20 mars, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_ortochcitonsill

Det här är en av mina absoluta favoritsillar. Själva såsen i sig är supergod att använda till fisk av alla de slag.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Jul, Påsk, Recept, Snabblagat

Jills goda apelsinkaka med mascarponefluff

7 mars, 2013 av Jill Wallentin 5 kommentarer

Jill Wallentin
En otroligt saftig och smakrik kaka som är både socker- och glutenfri. Det speciella med den här kakan är att man använder sig utav hela apelsiner vilket ger kakan naturlig sötma, smak och en fantastisk gul färg.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk, Efterrätt
Kök Spanskt
Portioner 1 kaka

Ingredienser
  

Apelsinkakan

  • 2 st ekologiska apelsiner (små typ clementinstorlek)
  • 50 g smör
  • 3 st ägg
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl valfri sötning (lika sött som socker)
  • 1 krm vaniljpulver

Mascarponefluff

  • 2 dl grädde
  • 1 dl mascarpone
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 msk Sukrin melis (eller annan florliknande sötning)
  • rivet skal från en apelsin

Instruktioner
 

Kakan

  • Ställ in ugnen på 150 grader.
  • Tvätta apelsinerna. Lägg dem i en kastrull med vatten, koka upp. Låt sedan koka i 15 minuter.
  • Skär apelsinerna i bitar och pilla bort kärnorna. Mixa apelsinerna (med skal och allt) i en matberedare tills allt blivit finfördelat, som en puré. Lägg i smöret och fortsätt mixa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en slät smet. Smöra en form och häll i smeten.
  • Grädda i cirka 30 minuter eller tills kakan fått lite färg och har stabiliserat sig. Låt svalna innan servering.

Mascarponefluff

  • Vispa grädden fluffig. Blanda samman med mascarpone och tillsätt resten av ingredienserna.

Anteckning

TIPS! Kakan går utmärkt att göra som muffins samt att förvara i kylskåp eller frysa in.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Jul, Mjuka kakor, Påsk, Recept, Sötsaker

Laxfjäril med stuvad grönkål

19 december, 2012 av Jill Wallentin 2 kommentarer

jillsmat_lax_med_gronkal

Det känns som att grönkål är en relativt bortglömd grönsak för många, som oftast enbart används som dekoration runt julskinkan vid jul. Grönkålen är inte bara god att tillaga utan innehåller även mycket järn, C-vitamin och A-vitamin.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Jul, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …