I Spanien är det tydligen vanligt att man använder sig utav hela apelsiner när man bakar. Tyckte att detta lät väldigt intressant så jag gjorde ett försök och det blev fantastiskt gott!
Kakan blev otroligt saftig och är en riktig smakexplosion. Denna är även glutenfri och går utmärkt att göra sockerfri.

Ingredienser
Apelsinkakan
- 2 st ekologiska apelsiner (små typ clementinstorlek)
- 50 g smör
- 3 st ägg
- 3 dl mandelmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 dl valfri sötning (lika sött som socker)
- 1 krm vaniljpulver
Mascarponefluff
- 2 dl grädde
- 1 dl mascarpone
- 1 krm vaniljpulver
- 2 msk Sukrin melis (eller annan florliknande sötning)
- rivet skal från en apelsin
Instruktioner
Kakan
- Ställ in ugnen på 150 grader.
- Tvätta apelsinerna. Lägg dem i en kastrull med vatten, koka upp. Låt sedan koka i 15 minuter.
- Skär apelsinerna i bitar och pilla bort kärnorna. Mixa apelsinerna (med skal och allt) i en matberedare tills allt blivit finfördelat, som en puré. Lägg i smöret och fortsätt mixa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en slät smet. Smöra en form och häll i smeten.
- Grädda i cirka 30 minuter eller tills kakan fått lite färg och har stabiliserat sig. Låt svalna innan servering.
Mascarponefluff
- Vispa grädden fluffig. Blanda samman med mascarpone och tillsätt resten av ingredienserna.
Anteckning
TIPS! Kakan går utmärkt att göra som muffins samt att förvara i kylskåp eller frysa in.
Världens godaste kaka. Tack för receptet.
Åh vad roligt att höra! 🙂
Tack för alla fina recept. Jag gjorde denna idag men den blev väldigt besk. Ska man verkligen inte skala apelsinen?
Hej! Trist att den blev besk. Nej jag skalar dem aldrig. Men du kanske hade stora apelsiner? Eller så kanske de helt enkelt skiljer i beskhet beroende på sort :/