Ja, jag är ju inte först på bollen med att göra pudding/gröt av chiafrön. Men nu har jag äntligen testat och blev positivt överraskad över denna hälsobomb!
Vem har sagt att det behöver vara svårt att göra så kallade emulsionssåser som exempelvis bearnaise och hollandaisesås? Denna hollandaise gör du på tre minuter och kräver varken termometer eller nervöst vispande.Kockarna sätter nog i halsen både över att såserna mixas istället för "piskas" och även att jag valt att tillsätta olja. Men faktum är att smaken, enligt mig, är minst lika god och fördelen med att tillsätta olja är att såserna inte blir stenhårda om man förvarar dem i kylen utan förblir blir krämiga men lite fastare i konsistensen. Bearnaisesåsen på bilden smaksatte jag även med chili.
Knäck ägget i en hög och smal mixerskål (helst inte större diameter än 9 cm).
Smält smöret.
Ställ mixern i botten på den höga behållaren med ägget i och häll sakta i smöret samtidigt som du mixar nerifrån och upp. Tänk att det understa lagret ska hinna bli vitt och krämigt innan du tar upp mixern. Tillsätt sedan oljan på samma sätt.
Om du gör bearnaise: Finhacka schalottenlöken och koka den tillsammans med vatten, vinäger och dragon tills vätskan halverats. Ta bort kastrullen från värmen. Sila bort löken eller blanda i allt och mixa slätt för extra smak.
Tillsätt sedan antingen citronsaft eller "dragonlagen" om bearnaisesås. Smaka av med salt och eventuellt mer syra.
Anteckning
TIPS!Det finns inlagd dragon i vinäger på burk från exempelvis Risberg import (eller gör egen). Ta ca 3/4 msk med dragon och 1 tsk vinäger och mixa = klart! Tillsätt gärna lite vitlökspulver för extra smak.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!
Lax i ugn med smaker från det Japanska köket. Wasabiaiolin gör du lätt som en plätt med stavmixern. Servera gärna med ruccola eller stekt kål med sesamolja.
En underbart somrig och smakrik sallad som du svänger ihop på en kvart. De fantastiskt goda labnehbollarna som du använder till krämen hittar du oftast på Willys, Citygross eller i orientlivs.
Jag ääälskar lemonad! Jag kommer ihåg att mamma brukade koka saft av citroner när jag var liten. När de hade kokat klart så kunde man äta av skalet som då hade blivit alldeles sött och mjukt. Då sötades saften med socker men jag testade nu att använda xylitol* (björksocker) istället vilket blev riktigt bra!* Här kan ni läsa allt som ni behöver veta om xylitol.
En helt vegetarisk och supergod rätt som du antingen tillagar i ugnen eller på grillen. Variera med dina favoritingredienser som på en vanlig pizza. Passar även bra som förrätt eller som tillbehör.