Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Chiapudding/gröt med olika smaker och toppingar

1 augusti, 2014 av Jill Wallentin 17 Comments

jillsmat_chiapudding

Ja, jag är ju inte först på bollen med att göra pudding/gröt av chiafrön. Men nu har jag äntligen testat och blev positivt överraskad över denna hälsobomb!

Smaken blev supergod med kanelen till och den går ju att variera i det oändliga. Konsistensen var liiite småslemmig, men inte så att det förtog smakupplevelsen.

Chiafrön är verkligen trendiga just nu då de är rika på protein, fibrer och omega-3 (ALA). Dess gelbildande egenskaper ger också en ökad mättnadskänsla. Var dock försiktig om du lider av IBS-mage då de kan orsaka magknip.

Kanel är ju inte bara gott utan även den har många hälsofrämjande egenskaper. Det sänker GI-värdet på det som du äter, ger en förbättrad insulinkänslighet och har även visat sig ha en god inverkan på hjärt- och kärlhälsa. Kanel i stora mängder kan dock vara giftigt. Men 1,5 tsk om dagen kan du gärna stoppa i dig om du skulle vilja. Gott att ha i kaffet exempelvis då det även ger en viss sötma.

Chiapudding med kanel och kokosmjölk

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 1 portion

Ingredienser
  

Chiapudding/gröt

  • 3 msk chiafrön ekologiska
  • 2 dl kokosmjölk eller annan vätska (mandelmjölk, grädde etc)
  • 1 tsk kanel eller annan valfri smaksättning
  • eventuell valfri sötning ej nödvänlig

Toppingförslag

  • rostade kokoschips
  • färska bär
  • rostade frön eller nötter

Smakförslag

  • 3 tsk kakao och lite vaniljpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,25 g saffran gott med pistagenötter till
  • 2 msk blåbär eller hallon och lite vaniljpulver
  • 0,75 tsk Lakritspulver
  • 1 msk lime och färsk mynta
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk Pepparkakskrydda

Instruktioner
 

  • Blanda ihop chiafrön tillsammans med vätskan och valfri smaksättning.
  • Häll gärna upp i en liten glasburk med lock och ställ in burken i kylen över natten så att fröna hinner absorbera vätskan och bilda ett gelaktigt hölje.
  • Toppa sedan med kokoschip eller annan valfri topping.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Frukost/Brunch, Mejerifritt, Recept, Sötsaker

« Hollandaise eller bearnaisesås på 3 min
Vecka 1 med nytt viktminskningsupplägg »

Comments

  1. Annette says

    11 augusti, 2014 at 09:55

    Hej måste man ha Cocos mjölk

    Svara
    • JillWW says

      11 augusti, 2014 at 15:41

      Nej du kan använda vilken vätska som du vill 🙂

      Svara
  2. Berit says

    11 augusti, 2014 at 13:20

    Åh det lät gott..jag gjorde en med lite banan och jordnötssmör..den blev också toppengod!!

    Svara
    • JillWW says

      11 augusti, 2014 at 15:40

      Det lät riktigt smaskigt det med! 🙂

      Svara
      • Ingrid Andersson says

        16 november, 2014 at 16:17

        Hej Jill
        receptet på portabelloägg hittar jag inte
        Med vänlig hälsning, Ingrid

        Svara
        • JillW says

          16 november, 2014 at 22:15

          Hej! Här är det: http://www.jillsmat.se/recipe/portabelloagg/

          Svara
  3. Carina Sandin says

    25 september, 2014 at 13:54

    Jag har svårt att få den som en ”pudding”. Den blir lätt lös och geleig istället. O ibland blir den stabil som en pudding..vad gör jag för fel..??

    Svara
    • JillWW says

      4 oktober, 2014 at 16:46

      Svårt att veta. Använder du olika sorters kokosmjölk kanske?

      Svara
  4. Livsnjutarnas Gourmetkök says

    28 september, 2014 at 20:25

    I helgen gjorde vi enligt ditt recept och använde kokosmjölk. Smaksatte med kakao, lite vaniljpulver och flytande honung. Mmmm så gott det blev! Krämigt och nästan som riktig chokladpudding, åt hemkokt jordgubbssylt till. Kommer definitivt att göra chiapuddingen fler gånger. Den hamnade direkt på vår egen blogg. 😉
    Tack för receptet! 🙂

    Svara
  5. Josefine says

    1 oktober, 2014 at 20:03

    Hur mycket lime och mynta skulle du ha i?

    Svara
    • JillWW says

      4 oktober, 2014 at 16:44

      Kanske en halv lime, skal och saft och några myntablad. Smaka dig fram 🙂

      Svara
  6. Marie says

    29 oktober, 2014 at 13:22

    Hej använder jag fel kokosmjölk, min chiapudding blev helt stel i kylen.

    Svara
    • JillWW says

      30 oktober, 2014 at 17:45

      Vet ej. Jag använder oftast Santa Marias extra creamy då blir den inte hård.

      Svara
  7. Sofia says

    16 november, 2014 at 20:33

    Hej, undrar om den måste stå med lock i kylen?
    Hälsningar Sofia

    Svara
    • JillW says

      16 november, 2014 at 22:14

      Ja, helst. Annars blir det nog en tunn hinna på den.

      Svara
  8. Hanna says

    10 november, 2015 at 06:39

    Har tänkt prova i evigheter och igår kom jag äntligen ihåg att förbereda chiapuddingen till frukost!
    *kryss i taket*
    Gjorde med grädde. Följde receptet till punkt och pricka (ingen vidare bedrift visserligen!)

    Idag var puddingen som en hård, kletig kaka!
    Garvade, hällde i mer grädde och försökte rädda vad som räddas kunde!
    Vet inte om det berodde på att jag använde grädde istället för kokosmjölk kanske?
    Har tidigare, pre-lchf, provat att göra over night oats och det klöktes jag av men detta var helt okej, kan klart bli ännu bättre om man slipper klumparna 😉

    Tack för alla dina recept och inspirationen du ger!
    Mvh, Hanna

    Svara
    • JillW says

      10 november, 2015 at 07:25

      Haha Ja det lät ju inte så härligt kanske. Har aldrig testat att göra med grädde så vet faktiskt inte. Men det borde ju bli tjockare än med kokosmjölk i varje fall. Testa att ta lite mindre chiafrön nästa gång 🙂

      Ha det gott!

      Kram

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …