Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Persisk aubergineröra

27 november, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

Persisk aubergineröra

Jill Wallentin
Eftersom jag är ett stort fan av aubergine så föll jag pladask för denna rätt som heter kashk bademjan på persiska. En fantastiskt god röra som smakar lika gott kall som varm. Här kommer ett recept på min version.
Kashk är en slags avrunnen yoghurt som de använder sig av i Iran som smakar rätt mycket och saltigt. Jag köper den i mitt lokala "orientlivs". Om du inte får tag på den så använd vanlig fet yoghurt istället med lite salt i.
När svärmor gör denna så friterar hon även mynta och lök som hon dekorer med ovanpå samt toppar med extra kashk/yoghurt och valnötter.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Kök Persiskt
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 2 st auberginer
  • 2 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk torkad mynta
  • 2 dl valnötter
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk kashk eller fet yoghurt

Instruktioner
 

  • Skala löken och auberginen. Tärna dem i centimeterstora bitar och stek dem i oljan tillsammans med vitlök, kryddor och valnötter.
  • När lök och aubergine blivit mjuka, utan att ta för mycket färg, mixa till en slät puré.
  • Dekorera gärna med extra valnötter, kashk, chili och mynta (gärna friterad).
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Recept, Snabblagat, Tillbehör, Vegetariskt

Kålrotsburgare

22 oktober, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

Kålrotsburgare

Jill Wallentin
Här kommer ett recept som gör gott för både kropp, själ och miljö. Dessa kålrotsburgare är riktigt goda och fungerar utmärkt att frysa in. Servera gärna med varma grönsaker och en god yoghurtsås. De är goda även utan panering.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

Kålrotsburgare

  • 600 g kålrot
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl mandlar eller andra nötter alt mer frön
  • 150 g champinjoner
  • 0,5 msk spiskummin
  • 1 msk koriander torkad, malen
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st ägg ekologiska
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl rapsolja eller kokosfett

Panering (behövs ej)

  • 1 st ägg ekologiskt
  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Skala kålroten och skär den i mindre bitar. Koka i cirka 15-20 minuter eller till kålroten blivit mjuk.
  • Mixa frön och nötter tills finfördelat. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom oljan, inklusive den kokade kålroten och mixa till en jämn smet.
  • Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och klicka ut smeten och platta ut till burgare. Ringla över oljan eller kokosfettet.
  • Grädda i ugnen i cirka 15 minuter eller tills burgarna fått en fin färg.
  • Blanda samman ingredienserna för paneringen och doppa först burgarna i det uppvispade ägget och sedan i mandelmjölsblandningen.
  • Stek i fett tills de fått fin färg.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Måltid, Mejerifritt, Recept, Vegetariskt

Persiska spenat och örtplättar (kuku sabzi)

3 oktober, 2015 av Jill Wallentin 1 Comment

Persiska spenat och örtplättar (kuku sabzi)

Jill Wallentin
Den här rätten heter kuku sabzi på persiska och är inte bara supergod och vegetarisk, den är även laddad med vitaminer och mineraler. Det finns säkert massvis med olika varianter på hur man tillagar dem men det här är i alla fall min variant som passar perfekt som tillbehör till kyckling och fisk eller som vegetarisk varmrätt gärna tillsammans med en god yoghurtsås.
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 3 st ägg ekologiska
  • 70 g vårlök
  • 65 g spenat
  • 70 g koriander färsk
  • 70 g bladpersilja
  • 50 g dill
  • 2 dl valnötter
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • smör att steka i

Instruktioner
 

  • Mixa samman samtliga ingredienser i en matberedare.
  • Stek smeten i rikligt med smör tills de fått färg på båda sidor. Lättast att vända blir de om de är cirka 5 cm stora.

Anteckning

Tips!  Går även att tillaga som en stor "frittata", lättast i ugnen, i 175 grader i cirka 20 minuter.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Asiatisk pumpa med ingefärsaioli

29 juni, 2015 av Jill Wallentin 2 Comments

Asiatisk pumpa med koriander och ingefärsaioli

Jill Wallentin
Här kommer ett härligt vegetariskt och helt mejerifritt recept med asiatiska smaker. Kombinationen med den krämiga pumpan, knapriga jordnötterna och syrligheten från aiolin med lime och ingefära är en riktig fröjd för smaklökarna. Servera gärna tillsammans med ägg stekta i olja och sesamolja eller halloumi för tillskott av protein.
På bilden har jag dekorerat med chilitrådar som jag köpte på Juntras Grönt i Färentuna.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Thailändskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Asiatisk pumpa

  • 1 st pumpa (eller butternut squash*)
  • 2 tsk chiliflakes (eller färsk chili)
  • 3 tsk sesamolja
  • 3 msk rapsolja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 3 dl jordnötter rostade och saltade
  • 1 knippe koriander

Ingefärsaioli

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • ½ st lime saften
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 2 tsk ingefära riven färsk
  • fisksås smaka av (om helt vego, använd salt)

Instruktioner
 

Asiatisk pumpa

  • Ställ in ugnen på 200 grader.
  • Skär av skalet och gröp ut kärnorna ur pumpan. Skär den i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt.
  • Skiva vitlöksklyftorna tunt och blanda med pumpan samt olja och kryddor.
  • Tillaga i ugnen i cirka 20 minuter eller tills pumpan blivit mjuk.
  • Hacka koriandern grovt och blanda med pumpan. Toppa med grovt hackade jordnötter.

Ingefärsaioli

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan. Mixa med stavmixer nerifrån och upp tills vitt och fluffigt.
  • Tillsätt lime, vitlök och ingefära. Mixa igen och smaka av med fisksås eller salt.

Anteckning

* Butternut squash innehåller något mer kolhydrater än vanlig pumpa men den vanligare pumpasorten är lite svårare att få tag i då de endast är i säsong under hösten.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Måltid, Mejerifritt, Recept, Tillbehör, Vegetariskt

Vegansk blomkålssoppa med curry och kokosmjölk

4 maj, 2015 av Jill Wallentin 6 Comments

jillsmat_veganskblomkalssoppamedcurry

En krämig och smakrik soppa som även är mättande – trots avsaknad av både kött och mejerier. Supergod rätt som du slänger ihop på under 30 minuter.

…

Läs mer

Filed Under: Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Ugnsomelett med gräddstuvade champinjoner

4 april, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

Ugnsomelett med gräddstuvade champinjoner

En snabblagad, god och mättande omelett med krämigt gräddstuvade champinjoner toppat med smält ost.

…

Läs mer

Filed Under: Måltid, Påsk, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Thailändsk pumpasoppa med friterad vitlök

8 augusti, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_thai_pumpasoppa

Här får ni ett recept på en underbart god och krämig pumpasoppa med härliga smaker från det thailändska köket. För er som är noga med kolhydraterna, tänk på att olika sorters pumpor innehåller olika mycket kolhydrater.

En butternut squash (visserligen ingen riktig pumpa men ändå) innehåller närmare 10 % kolhydrater medan de flesta andra pumpor ligger närmare 4 %. Så välj den sort som passar dina preferenser och smaklökar bäst helt enkelt….

Läs mer

Filed Under: Förrätt, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Halloumisallad med labnehkräm

23 juli, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_halloumisallad_med_labneh

En underbart somrig och smakrik sallad som du svänger ihop på en kvart. De fantastiskt goda labnehbollarna som du använder till krämen hittar du oftast på Willys, Citygross eller i orientlivs.

…

Läs mer

Filed Under: Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Vegetarisk pizza av portabellosvamp

28 maj, 2014 av Jill Wallentin 1 Comment

jillsmat_portabellopizza

En helt vegetarisk och supergod rätt som du antingen tillagar i ugnen eller på grillen. Variera med dina favoritingredienser som på en vanlig pizza. Passar även bra som förrätt eller som tillbehör.

…

Läs mer

Filed Under: Förrätt, Grillat, Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Fänkålssallad med apelsin och tomat

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_fankalssallad

En riktigt god och fräsch sallad som passar utmärkt till grillat. Extra gott till fisk och kyckling. Lägg till fetaost för en matigare rätt.

…

Läs mer

Filed Under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör, Vegetariskt

  • « Previous Page
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 6
  • Next Page »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa ketorecept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Har varit en foodie så länge jag kan minnas. Sedan 2009, då jag upptäckte lågkolhydratskost, kan jag njuta av fantastisk mat som jag även mår bra av.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ jillsmat på Instagram!

Följ på Instagram

Etiketter

antiinflammatoriskt asiatiskt bea buffé buljong choklad crock pot depression fettisdag föreläsningar förkylning godis Grekiskt grillat ice coffee indiskt islatte jills mat efter säsong jul kokbok kräftskiva lucia långkok margarin meze midsommar nyår nötfritt ostbricka persiskt plock påsk saft semla semlor snittar sommar student tacos texmex thai thailändskt tävling veganskt vegetariskt

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2022 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …