
Krämig chiapudding med kanel och kokosmjölk – en mättande och näringsrik frukost eller mellanmål med naturlig sötma och värmande smaker. Perfekt för dig som vill ha ett lågkolhydratvänligt alternativ som är både enkelt och gott. Ät gärna tillsammans med kokta ägg för extra protein och längre mättnad.Chiafrön är rika på protein, fibrer och omega-3 (ALA). Dess gelbildande egenskaper ger också en ökad mättnadskänsla. Var dock försiktig om du lider av IBS-mage då de kan orsaka magknip. Kanel är ju inte bara gott utan även den har många hälsofrämjande egenskaper. Det sänker GI-värdet på det som du äter, ger en förbättrad insulinkänslighet och har även visat sig ha en god inverkan på hjärt- och kärlhälsa. Kanel i stora mängder kan dock vara giftigt. Men 1,5 tsk om dagen kan du gärna stoppa i dig om du skulle vilja. Gott att ha i kaffet exempelvis då det även ger en viss sötma.
Ingredienser
Chiapudding/gröt
- 3 msk chiafrön ekologiska
- 2 dl kokosmjölk eller annan vätska (mandelmjölk, grädde etc)
- 1 tsk kanel eller annan valfri smaksättning
- eventuell valfri sötning ej nödvänlig
Toppingförslag
- rostade kokoschips
- färska bär
- rostade frön eller nötter
Smakförslag
- 3 tsk kakao och lite vaniljpulver
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,25 g saffran gott med pistagenötter till
- 2 msk blåbär eller hallon och lite vaniljpulver
- 0,75 tsk Lakritspulver
- 1 msk lime och färsk mynta
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk Pepparkakskrydda
Instruktioner
- Blanda ihop chiafrön tillsammans med vätskan och valfri smaksättning.
- Häll gärna upp i en liten glasburk med lock och ställ in burken i kylen över natten så att fröna hinner absorbera vätskan och bilda ett gelaktigt hölje.
- Toppa sedan med kokoschip eller annan valfri topping.