Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Releasepartyt!

16 januari, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

I går hade jag och Jonas Bergqvist äntligen vår gemensamma releasefest för våra nya böcker ”Jills mat efter säsong” och ”Drömkroppen på 8 veckor”  i mf Hälsoutbildningars lokaler på Kungsholmen.

Trots att det var många som hade bokat biljett men som inte dök upp på grund av sjukdom och annat så kändes det ändå som att det var fullt av folk!

Det var otroligt roligt att äntligen få träffa flera följare som jag bara sett på Instagram förut. Flera av deltagarna från vårt tidigare LCHF-event i Stockholm dök också upp – sååå kul! Nu blev man ju verkligen taggad att börja planera inför mitt och Magdas nästa event så att man kan hänga igen 🙂

Fick signera en hel del böcker vilket var kul (och läskigt att man skulle skriva fel och förstöra deras böcker hehe).

Pagina Förlag sponsrade med bubbel (supergod ekologisk cava som jag verkligen kan rekommendera! Charles de Fère Réserve Nature Brut, nr 77495) och tilltugg. Nej vi bjöd inte på ostbågar och chips, utan det fanns rostade mandlar, ostkuber och oliver för dem som var sugna.

Ända sedan vi i planeringsstadiet av festen bestämde att vi skulle presentera våra böcker i 15 minuter var så hade jag ångest. 15 minuter är oceaner av tid! Jag och min jäkla prestationsångest alltså! Jag blir så arg på mig själv. Att oroa sig för något är ju så värdelöst!

Jag är ju inte jättevan att prata inför massor med människor direkt men vad är det värsta som kan hända lixom? Men jag blev ju inte direkt lugnare av att både Jonas och Mattias Ribbing, som också pratade under kvällen, har blivit coachade av värsta föreläsningsproffset (som Jonas snällt påpekade var DÄR under kvällen) under ett års tid och är superduktiga på att hålla tal.

Det positiva var att jag fick prata sist då de flesta fått i sig lite bubbel (inklusive jag). Men det gick helt ok ändå. Kändes som att jag fick sagt det som jag ville säga, även om det inte var så proffsigt framfört. Men skit samma. Nu är det över haha.

Tack alla vänner, nya vänner och familj som kom och firade med oss – ert stöd betyder så mycket! Och ett stort tack till tjejerna på mf som hjälpte till och fixade med allt som gjorde kvällen så lyckad.

 

Några bilder från igår…

 

 

Monique, jag och min bokbebis.
Jag invigde min rosa signeringspenna.
Jag och duktiga Mia Wibacke Bornberger som fotograferat omslaget och en del bilder till min bok.
Smått vettskrämd med min fusklapp. Mucho proffsigt…
Lite häng i hallen.
Det bjöds på snacks och bubbel.

Arkiverad under: Blogg

Varför träna när man ändå inte går ner i vikt?

10 januari, 2014 av Jill Wallentin 8 kommentarer

De flesta ”LCHF-are” verkar ha snappat upp från den senaste SBU-rapporten om Mat vid fetma att träning har ”… om någon, marginell effekt på viktnedgång på gruppnivå”. Jag har fått känslan att detta ledde till att många började använda denna rapport som en slags ursäkt för att inte behöva träna vilket jag tycker är helt galet.
Varför?

1. För det första har vi ingen aning om hur denna studie är utförd. Hur ofta och vad tränande dessa personer? Eller är det ens säkert att de tränade överhuvudtaget? Var det någon som övervakade dem eller sa testpersonerna bara att de hade tränat fast de kanske bara gått en halvtimmes promenad? Vart går gränsen mellan träning och vardagsmotion? Man ska alltid vara skeptisk mot studier. Speciellt studier som har med människor och livsstil att göra.

2. Det står ”viktnedgång” dvs att de med största sannolikhet enbart vägde testpersonerna utan att göra några typer av mätningar av fettprocent. Testpersonerna kan med andra ord mycket väl ha tappat i fettprocent på grund av träning men byggt muskler vilket inte syns på vågen.

3. Även om lågkolhydratkost/LCHF ger dig många fantastiska hälsoeffekter och viktnedgång så finns det inget annat sätt än träning för att ”skulptera” och forma din kropp. Om du inte vill ta till kniven det vill säga.

4. Åter igen detta viktfokus som jag blir galen på! När ska majoriteten förstå att det är hälsan som bör ha prioritet, inte vad det står för siffror på vågen? Jag skulle vilja höra någon berätta varför träning inte skulle vara hälsosamt. ALLA mår bra av regelbunden träning oavsett ålder – punkt. Så länge som man inte är totalt förlamad kan man träna på något sätt. Kontakta en kunnig PT för att hitta övningar och motionstyper som passar just din kropp och förmåga. Vi är gjorda för att röra på oss, inte sitta på en kontorsstol, bil eller soffa dagarna i ända.

Man behöver inte bli en gladiator eller springa marathon men att komma upp i puls och belasta våra muskler vid åtminstone 50 minuter, vid två tillfällen i veckan bör de flesta ha tid för. Observera att promenader inte räknas som träning i det här fallet. Promenader är bra för uthållighet och det är hälsosamt för kroppen att vista sig i naturen men det bygger inga muskler och ökar inte syreupptagningsförmågan. Faktum är att intervall- och styrketräning är det allra bästa sättet att öka sin ämnesomsättning, testosteronnivå (muskeluppbyggande) och kroppens må-bra-hormon serotonin. Genom att öka din syresupptagningsförmåga orkar du även vardagen lättare och blir en piggare och förmodligen trevligare person att umgås med 🙂

Många tänker ”jag vill ändå inte bli musklig”. Don’t worry säger jag. För att få stora och definierade muskler måste du träna otroligt hårt och ofta. Body builders bor mer eller mindre på gymmet. Men varje procent ökad muskelmassa som du bygger ökar du din basala ämnesomsättning och för att inte tala om att dina muskler skyddar ditt skelett och senor från att gå av.

Personligen så har jag en hatkärlek till träning. Jag tycker om att utmana mig själv och känna mig riktigt slutkörd efter ett tungt träningspass – men samtidigt kan jag komma på 100 andra saker som jag tycker är roligare. Att äta till exempel. Men, eftersom jag har ett stillasittande jobb, som de flesta andra har, så är det extra viktigt att jag tränar regelbundet. Att ge min kropp dess rätta förutsättningar för att orka kånka runt på mig livet ut är väl det minsta jag kan göra.

Så vad säger ni, minst två träningspass i veckan klarar vi väl av?

Arkiverad under: Blogg

Kan man äta sig ur en depression?

9 januari, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

En ny studie från Harvard bevisar återigen vilken stor betydelse maten som vi stoppar i oss har för våra kroppar.

Tidigare studier har visat att personer som äter mycket grönsaker och frukt, fisk, fullkorn (morr) och vegetabiliska oljor, mer sällan drabbas av depression. Men vad den nya Harvard studien visar är ett tydligt samband mellan livsmedel som triggar inflammation och depression.

Lågkolhydratkost är som bekant inflammationssänkande då vi undviker livsmedel som vitt mjöl, socker och margarin. Men den nya studien visade även ökad risk av depression vid konsumtion av rött kött och fisk(!). Kött från konventionellt uppfödda nötkreatur kan jag förstå att det ökar risken, men fisk?! Så länge fiskarna inte är tvångsmatade med spannmål så bör de snarare vara inflammationssänkande att äta fisk, främst fet fisk som innehåller goda halter av omega-3. När man läser vidare står det dock att kvinnorna som insjuknande av depression åt lika mycket fisk då som innan så då förstår jag inte sambandet överhuvudtaget.

Tydligare var sambandet med margariner då forskarna såg att de personer som insjuknade av depression åt mer margarin än de som inte blev sjuka. Skräll.

Det visade sig också att främst gröna bladgrönsaker, olivolja, vin och kaffe till och med skyddade mot depression. Låter som en smarrig smoothie eller hur? 😉

Här hittar du hela studien om du är riktigt vetgirig!

Arkiverad under: Blogg

Fotografering till Expressens LCHF-magasin!

8 januari, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Photoshoot_2

För ett år sedan hade jag knappast trott att jag skulle hamna på omslaget på ett av Sveriges största magasin. Tänk hur livet kan ändra sig så fort. Men ingenting har ju hänt av sig själv. Med en dröm och en rejäl dos jävlar anamma så kommer man ganska långt!

Det här var första gången som jag blev sminkad och stylad av någon annan så man var ju ganska nervös över hur man skulle se ut. Jag till och med sminkade och fixade mitt eget hår när jag gifte mig. Men make-up artisten var superduktig och jag kände mig riktigt fin. Mina nya fransar var verkligen pricken över i:t så det var väl investerade pengar.

Fotografen Mikael Sjöberg också var jätteduktig och lätt att jobba med. Ett riktigt dream team med andra ord. De flesta av bilderna som jag såg i kameran var superfina! Hoppas bara att han inte väljer bilden där jag tryckte armen in mot kroppen så att den såg ut som en stor lövbiff typ. Inte svinsmickrande…

Efter 5 timmars smilande så kunde jag och mamma och pappa (som snällt lånat ut sitt fina kök till fotograferingen) äntligen avnjuta rekvisitan som bestod av focaccia, hasselnötskakor och räkceasar-sallad.

Förresten, innan vi började fotograferingen så sa fotografen: Du vet att vi ska fota till tre omslag va? Eh nej? Trodde ”bara” att det var ett omslag till februari och sedan tre olika outfits. Så det var en grymt rolig nyhet!

Ni får med andra ord hålla utkik i Allt om LCHF under resten av året. Jillan is on fire! 😉

 

Photoshoot_5 Photoshoot_8 Photoshoot_1

 

Arkiverad under: Blogg, I media

2013 var året då drömmar gick i uppfyllelse

5 januari, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Det kändes passande att mitt första inlägg på min nya företagshemsida skulle handla om det gångna året för att nu kunna blicka framåt. Om jag skulle sammanfatta 2013 med ett ord skulle det vara ”händelserikt”. Här kommer en lista över mina största händelser 2013.

 

Februari – Magdas LCHF-träff

Det känns som att det var huuur länge sedan som helst som Magda (magdaslchf på Instagram) anordnade en LCHF-träff nere i Malmö. Det var där vi träffade varandra för allra första gången efter flera månaders kommunikation enbart via Instagram. Blyg som jag är bjöd jag mer eller mindre in mig att bo hemma hos henne istället för att låna hennes tomma lägenhet som höll på att renoveras.

Jag var lite nervös innan jag åkte ner, jag menar hon kanske var värsta psykopaten (och hon tänkte sannolik samma sak om mig). Såg framför mig hur jag vaknade upp mitt i natten och hur hon stod vid sängen och glodde på mig med uppspärrade ögon. Som tur var slapp jag den upplevelsen. Den enda som glodde på mig mitt i natten var hennes sällskapliga katt Gizmo som hade brutit sig in i sovrummet.

Det kändes som jag och Magda hade känt varandra hur länge som helst fast vi just hade träffats. Lite som att bli kär, fast i en vän lixom (här kommer Magda skrika ”GAY” men det står jag för haha).

Den helgen träffade jag också duktiga Tove (toveshalsa på Instagram) för första gången som nyligen hade gått klart Anna Halléns kostrådgivarutbildning. Hon höll sin första föreläsning för oss i Magdas vardagsrum. Hon håller nu på att starta eget företag och gissa vem som fått äran att göra hennes logotyp och hemsida? Moi 🙂

Det var också då som jag och Magda träffade vår tredje musketör Josefin (josseliving på Instagram). Vi hängde ihop hela helgen och avslutade vistelsen med en pangbrunch. Dessa bönor kommer jag snart att åka till Thailand med för att delta på Magdas bröllop. Det hade man ju knappast kunnat tänka sig för ett år sedan! Utan Instagram hade jag aldrig träffat dessa underbara Malmö-tjejer. Jag är så tacksam.

 

 April – Ett avgörande beslut

Efter fem år som heltidsanställd produktionschef/AD och matredaktör så beslutade jag mig för att säga upp mig. Det var oerhört jobbigt, främst eftersom jag stod många kollegor nära. Det var dags att prova mina egna vingar. Göra det som jag brinner för. Jobba med välmående, inspirera, hjälpa andra.

  Jag tänkte: Vilket beslut kommer jag ångra att jag
inte tog ett år framåt i tiden? Då var beslutet lätt.

 

Samarbete med City Gross i Bromma

Genom mitt dåvarande jobb inledde jag ett samarbete med City Gross då jag hjälpte dem att bygga en ”LCHF-avdelning”. Dessutom så var jag där och bjöd på mat och LCHF-bakverk vid tre tillfällen. Det var superroligt att träffa så mycket folk och få berätta om dessa produkter som de aldrig tidigare hört talas om.

 

Maj – #LCHFsthlm2013

Bara några månader efter att jag och Magda träffats för första gången så anordnade vi en gemensam träff med 40 betalande gäster. Det var riktigt varmt den dagen och även om vi hade förberett mat och annat flera dagar innan så var vi ändå superstressade. Josefin som bland annat hjälpte oss med att packa goodie bags struttade runt i bh och förkläde för att inte dö av värmeslag haha. Detta var alltså innan alla gästerna kom…

Jonas Bergqvist höll sedan en intressant och motiverande föreläsning i mitt dåvarande jobbs lilla konferensrum. Det var säkert 35 grader där inne men alla var tappra med glatt humör.

Det var helt fantastiskt roligt att träffa så många som man tidigare bara pratat med via Instagram. Det var också så underbart att känna hur bra jag och Magda kompletterade varandra. Hon är extremt duktig och påläst på alla produkter och jag… är bra på att baka. Dream team 😉

 

Juni – Samtalet från förlaget

Några veckor tidigare hade jag bestämt mig för att göra ett försök att få ett bokkontrakt. Jag sa till mig själv att om jag inte får ett kontrakt från ett bokförlag så ger jag ut en bok själv på ett eller annat sätt.

Så jag satte ihop en presentation om mig själv och mina idéer och skickade ut den till de fyra förlag som jag trodde mest på.

Jag trodde att det skulle ta flera månader innan jag skulle få svar. Men det tog inte mer än en vecka innan ett av förlagen, Pagina, ringde upp mig.

Jag var då på Ulriksdals trädgård tillsammans med mina dåvarande kollegor, en tradition vi hade efter varje avklarat tryck. Jag fick fjärilar i magen så fort jag lyfte på luren. Förläggaren sa att de var väldigt imponerade över min presentation och att de gärna ville ge ut min bok med miljötema och att de gärna ville att jag skulle formge boken.

 Jag försökte låta lugn och sansad på rösten medan jag
studsade runt på gräsmattan som en liten Bumbi Björn
som tagit en överdos av bumbisaft.

Då jag bara någon månad tidigare hade tagit beslutet att säga upp mig från min heltidstjänst, sedan fem år tillbaka, för att starta eget kändes det extra bra. En karriär inom mat och hälsa kändes helt plötsligt väldigt lovande.

 

September – Egenföretagare

Nu stod jag på egna ben. Hade jag tagit mig vatten över huvud? Jag kunde ju ingenting om bokföring, skatt eller hur man sköter ett företag. Men det fina med att bli äldre är att man har lärt känna sig själv ordentligt.

Har jag bestämt mig för något så blir det oftast så. Detta är både på gott och ont (fråga min man). Men om man ska driva ett företag helt själv måste man tro på sig själv och se möjligheter istället för alla nackdelar.Man måste vara säljare, ekonomi- och personalansvarig samtidigt som man måste jobba med core-business för att få in tillräckligt med pengar för att kunna betala sina räkningar.

Det är inte lätt. Men jag känner mig stolt som en tupp varje gång jag tar ut lön (även om den är liten än så länge), lön som jag själv tjänat in och skattat på.

Det var nu som jag började arbeta med boken på heltid. Jag lagade minst två recept om dagen och fotograferade.

 

#LCHFmalmo2013

Mitt och Magdas andra gemensamma event. Denna gång så var vi i Reco Markets lokaler i Malmö och hade bjudit in 50 betalande gäster. Vi hade också förmånen att ha Anna Hallén som föreläsare. Det var väldigt roligt att äntligen få träffa denna ambitiösa, varma och pålästa kvinna.

Denna gång lärde vi känna Anna (annaslchf på Instagram) mer på djupet då hon också bodde hos Magda. En oerhört snäll och söt tjej som var till väldigt mycket hjälp under hela helgen.

Våra sponsorer hade överöst oss med produkter så varje goodie bag vägde över fem kilo(!) och vinstbordet dignade med priser. Så himla roligt (och tungt att bära)!

 

November – Inlämning av bokenJills mat efter säsong

Efter flera veckors intensivt heltidsjobb, även på helger, så var boken inskickad till tryckeriet. Tänk, JAG hade gjort en egen kokbok, helt från grunden! Samtidigt som jag kände sig stolt så var man så nervös över de reaktioner som man skulle få. Tänk om man blir sågad? Tänk om jag skrivit fel?

Så det var oerhört skönt när man fick de första omdömena från mina fantastiska följare som köpt och sträckläst boken. De älskade den = lycka!

 

December – Lic. kostrådgivare

Under hösten och vintern så gick jag kostrådgivarutbildningen på mf Hälsoutbildningar. Det var oerhört intressant och är de bäst investerade pengarna någonsin. Som en någorlunda småkänd person inom den här branschen så känner jag ett ansvar att ha fakta bakom mina påståenden. Jag kan inte bara gå efter egna erfarenheter då alla fungerar på olika sätt även om grunden är den samma.

Så det var en riktigt skön känsla då jag fick mitt diplom. Speciellt då jag redan hade skrivit i boken att jag var licensierad kostrådgivare, hade blivit lite jobbigt annars haha.

 

Ja, det här blev ju ett ganska långt första blogginlägg men jag lovar att de kommer att vara kortare i fortsättningen.

Vill bara avsluta med att tacka er mina fina följare. Utan er hade jag aldrig vågat satsa. Ni ger mig styrkan och viljan att fortsätta, fast det är tufft. Tack för att ni finns! <3

 

 

Blev Lic- kostrådgivare på mf

Blev Lic- kostrådgivare på mf

Arkiverad under: Blogg

Välkommen på releasefest x 2 den 14 januari

11 december, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Delad glädje är dubbel glädje. Därför bjuder både och Jonas Bergqvist in er till vår gemensamma releasefest som hålls i mf Hälsoutbildningars lokaler på Kungsholmen. Förutom mingel med bubbel och tilltugg kommer de som vill kunna köpa böckerna på plats till ett bra pris och givetvis få dem signerade.

Här kan ni skaffa er en gratisbiljett om ni vill komma! Eftersom det är ett begränsat antal biljetter som finns tillgodo så var snäll att meddela mig på mail@jillsmat.se om ni inte kan komma.

 

JILLS MAT EFTER SÄSONG
www.jillsmat.se

Författare/foto/layout: Jill Wallentin Wollberg
Foto (bilder på Jill): Mia Wibacke Bornberger
Förlag: Pagina Förlag

Utöver en uppsjö av läckra recept ger författaren Jill Wallentin Wollberg handfasta tips och råd om hur du som konsument kan göra medvetna val i matbutiken och hon beskriver på ett lättförståeligt sätt varför vi mår så bra av att dra ner på intaget av kolhydrater.

Kroppen, precis som naturen, mår bäst av rena och äkta matvaror. Utan tillsatser framträder råvarornas riktiga karaktär. I den här kokboken presenterar Jill några av sina mest populära recept samt mängder av nykomponerade godbitar. Samtliga recept är givetvis utan både socker och gluten.

Jill Wallentin Wollberg är kostrådgivare, grafisk formgivare och matkreatör. Sedan fem år tillbaka är hon ett välkänt namn för den halva miljon hushåll som följt hennes matuppslag i Stockholms lokaltidningar, där hon varje månad bjuder på nya matkompositioner. Tusentals matintresserade följer henne även på Instagram och på www.jillsmat.se.

 

SKAFFA DIG DRÖMKROPPEN PÅ 8 VECKOR
www.jonasbergqvist.se

Författare: Jonas Bergqvist
Förlag: Pagina Förlag

En bok för både nybörjare och träningsvana Detta är en bok till dig som vill få en hälsosam toppfysik genom ett anpassat mat- och träningsschema. Toppfysik handlar inte bara om att se bra ut. Toppfysik handlar också om att må bra – både fysiskt och mentalt. Och att orka med en kravfylld vardag. Upplägget är enkelt och effektivt med färdiga vardagsrecept och veckomenyer. Du hittar också ett färdigt träningsprogram som bygger på att du avsätter 45 minuter två gånger i veckan.

Unikt steg-för-steg-program
Jonas Bergqvist presenterar vägen till toppfysik genom fyra steg – lågkolhydratkost, styrketräning, aminosyror och måttlig fasta. Varje steg beskrivs utförligt i både teori och praktik. Innehållet är beprövat och vetenskapligt förankrat.

Följ programmet i 8 veckor och se drömkroppen tona fram!

Arkiverad under: Blogg

Jills mat efter säsong – min första kokbok!

9 december, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jillsmat_efter_sasong2

Lycklig och fjantigt stolt kan jag nu berätta att min första kokbok, Jills mat efter säsong, äntligen har sett dagens ljus!

Som den sanna matnörd jag är så har jag länge drömt att få ge ut min alldeles egna kokbok. Jag bestämde mig till slut för att skicka ut en presentation till några olika förlag för att se om någon nappade på min idé – och det gjorde det! Att jag dessutom fick chansen att fotografera och layouta boken själv har varit en helt fantastisk upplevelse. Mycket jobb givetvis, men samtidigt så blev den mer personlig – en spegling av mig själv på sätt och vis….

Läs mer

Arkiverad under: Blogg, Kokbok

Bli bästis med dig själv

28 augusti, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Att det är hälsosamt att röra på sig är ingen nyhet. Men om du inte ger din kropp det bränsle som den behöver kan du träna hur mycket som helst utan att få de resultat som du vill ha.

Men vad är då ”rätt bränsle”? Tidningarna spyr ur sig den ena löpsedeln efter den andra angående olika dieter. Ena dagen med en övertygande rubrik om att den ger dig cancer och veckan efter med en bilaga full av läckra recept med samma diet.

Hur ska man då kunna veta vad som är sant? Då är det väl lika bra att ”äta lite av varje” för att vara på den säkra sidan. Eller?

Ni som följt mig på ett eller annat sätt vet att jag sedan ungefär fem år tillbaka gick över till lågkolhydratkost. Jag skippar först och främst socker, gluten och stärkelserika livsmedel och äter istället mer grönsaker. Jag är inte längre rädd för att äta naturligt fett i form av exempelvis avokado, kokos, smör och ost. Äter även mer ekologiskt och undviker tillsatser till största möjliga mån.

Dessa förändringar har inte enbart resulterat i viktnedgång, utan framför allt så har jag fått ett nytt förhållande till mat. Förut var det maten som styrde mig, men nu är det jag som bestämmer. Nu håller jag mig mätt betydligt längre och har stabilare blodsocker vilket gör att jag inte kastar i mig första ”bästa” (läs sämsta) som jag gjorde förut då jag blev akut hungrig. Sockersuget är också ett minne blott. Nu har jag istället lärt mig att göra goda sötsaker utan socker (med naturliga sötningsmedel som erytritol och stevia som inte påverkar blodsockret) som jag njuter av vid speciella tillfällen ­– inte bara för att jag är sugen.

Så mitt råd är att bli bästa vän med din kropp och lyssna på den i fortsättningen istället för på andras åsikter, reklambudskap eller löpsedlar. Den enda som vet vad som är bäst för dig är du själv och därför måste du våga prova dig fram. Jag tycker att det känns oerhört befängt att hävda att alla mår bäst av att äta exempelvis 20 gram kolhydrater om dagen. Alla har olika genetiska förutsättningar och olika livsstil som gör att förbränning och hormonnivåer, som påverkar vikten i allra högsta grad, är ytterst individuellt. Detta är dessutom föränderligt genom livet. Så se istället siffrorna som en utgångspunkt och justera detta allt eftersom, då du märker hur det påverkar just dig.

Lycka till och kom ihåg att vara snäll mot dig själv och sluta jämföra dig med andra.

Det finns bara en som du.

Arkiverad under: Blogg

Texmex utan konstigheter

11 april, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_texmex_ingakonstigheter

Få livsmedelsprodukter innehåller så mycket tillsatser som de som trängs i butikernas texmex-avdelningar (finns givetvis undantag).

Vad sägs om en guacamole med ett innehåll av 0,4 % avokado och en ostdip med 4 % ost? Tacokryddorna innehåller oftast till största del druvsocker, vilket i alla fall jag inte tycker hör hemma där. Här får ni mina bästa recept för att ni ska kunna njuta av äkta texmex vid nästa fredagsmys.


Här kommer mina favoritrecept

– Tacofärs med min egna kryddblandning

– Godaste guacamolen
– Cheddar Cheese Dip
– Tomatsalsa med koriander och lime

Arkiverad under: Blogg

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

jillsmat

🫦 Ruggigt god glutenfri lågkolhydratkost
💚 Digitala hälsoprogram
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Egenföretagare
🫶🏼 Skev humor, vovvar, resor

RECEPT: OSTPANERAD OMELETT 🥚🧀 Efter alla de RECEPT: OSTPANERAD OMELETT 🥚🧀

Efter alla dessa år var det dags: en egen video på min vansinnigt goda ostpanerade omelett! 🤤 Ni får även se ett klipp från när jag lagade den i @nyhetsmorgon i slutet av videon 🫣. Märkligt nog blev jag inte inbjuden igen… 😂🤪

Den krispiga ostbotten tar omeletten till en heeeelt ny nivå – du MÅSTE testa! 😋 Perfekt till frukost eller lunch, med en bra balans av protein och fett som håller dig mätt och nöjd i många timmar.

📌 Spara gärna receptet med bokmärket så du hittar tillbaka, och dela eller gilla om du “Jillar” 🫶🏼

DU BEHÖVER
ca 6 skivor lagrad ost
2 ägg
2 msk grädde
salt och svartpeppar

FÖRSLAG PÅ FYLLNINGAR
▪️ Rökt kalkon, oregano, tomat, färskost, babyspenat
▪️ Kallrökt lax, färskost, babyspenat
▪️ Basilika, mozzarella
▪️ Chèvre, ruccola

SÅHÄR GÖR DU

1️⃣ Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
 
2️⃣ Hetta upp en medelstor non-stick-stekpanna.

3️⃣ Hyvla ost och täck botten av pannan. Stek på medelhög värme tills osten smält och bubblar.

4️⃣ Häll över äggblandningen, stek någon minut utan att röra om. Sänk värmen, lägg fyllning på ena halvan. När äggsmeten börjar stelna men fortfarande är lite lös på toppen, vik över så den blir som en halvmåne.
 
5️⃣ Stek en minut till. Klart att njuta!

💬 Du som lagat den innan – vilken är din favoritfyllning? Tipsa gärna i kommentarerna! 🤗👇

Ha det gott! 💚
 / Jill

#lågkolhydratkost #nyhetsmorgon #lchf #lavkarbo #lowcarb #ost #ägg #omelett #recept #glutenfritt #frukost #hållbarkost #hälsa #healthyfood #keto
HUR ALLT STARTADE… 🐣 Häromdagen när jag gi HUR ALLT STARTADE… 🐣

Häromdagen när jag gick igenom alla recept och inlägg på jillsmat.se blev jag påmind om vilken jäkla resa det varit 😅.

Allt började 2009 när jag jobbade som AD/produktionschef på lokala månadsmagasin i Stockholm. Jag gjorde bl.a matuppslag i varje nummer, och min (vedervärdiga) chef döpte dem till “Jills mat”. 
Namnet har hängt med sedan dess 😁.

Runt samma tid gled jag in på LCHF av en slump när en kollega fick tips från sin dietist att skippa kolhydraterna. Jag testade, kilona rasade trots att jag åt gott – fattade ingenting 🤯. Vad var detta för magi?! HUR var det möjligt? Klart jag startade Instagram – sånt kan man inte gatekeepa! 💃🏼

👩‍🍳 2013 startade jag eget bolag, utbildade mig till avancerad kost- & näringsrådgivare (@paleo_institute) och släppte min första kokbok. Hade till och med en egen LCHF-avdelning på @citygross i Bromma 😂

🧀 Lagat mat i @nyhetsmorgon (satte nästan eld på min/mammas ostpanerade omelett och råkade moona Niklas Strömstedt 🍑🙃).

📸 Varit på omslaget till @expressen LCHF-magasin (katastrofbild 😆).

🎤 Lagat mat på scen med @doggelitoofficial i @tyresocentrum 😂 (skulle varit Paolo Roberto, men glad att det blev Dogge 😅).

👩‍💻 Jobbat 6 år på Diet Doctor (fd. Kostdoktorn) där jag blev proffs på att skapa goda, enkla och hälsosamma recept.

🥩 Åt inte däggdjur på 15 år. Under covid började jag igen när jag “blev tvungen” att provlaga recept åt Diet Doctor hemifrån och insåg att jag som receptansvarig bör veta hur man tillagar alla sorters protein.

🚀 Våren 2023 satsade jag fullt på mitt eget företag för att leva livet jag vill och hjälpa fler till njutbar hälsa.

✈️ Började resa själv när jag blev singel – blev hooked och jobbar nu även för hotell med marknadsföring etc.

🍽 Grunden har alltid varit glutenfri lågkolhydratkost, men jag har moderniserat den till en njutbar, hållbar kost.

💫 Förra året startade jag digitala hälsoprogram som hittills hjälpt hundratals att äta medvetet, gott och näringsrikt.

Nu ser jag fram emot nya äventyr och att hjälpa fler matälskare leva sitt liv fullt ut 💫.

Tack alla ni som stöttat mig längs vägen ❤️. Hur hittade du hit? Kommentera gärna 🥰

/Jill
RECEPT: LOW-CARB SOMMARWRAPS 🌯🍓 Socker- & g RECEPT: LOW-CARB SOMMARWRAPS 🌯🍓

Socker- & glutenfria wraps med kardemumma, vaniljkräm och jordgubbar – larvigt goda och perfekta till sommarfikat! 🤤

 📌 Spara gärna receptet & dela med en vän som borde baka dessa till dig! 😜

👩‍🍳 4 wraps | ⏰ 20 min 

KARDEMUMMAWRAPS
4 ägg
4 msk grädde
2 msk mandelmjöl (alt kokosmjöl)
2 tsk fiberhusk
1 msk sockerfri sötning (xylitol, erytritol eller stevia – t.ex. Sötströ, Sukrin eller Nick’s)
0,5 tsk kardemumma
1 krm salt

▫️Vispa ihop, låt svälla några min. Bred ut rundlar (ca 18 cm) på bakplåtspapper. Grädda i 175°C (varmluft) ca 5 min. Låt svalna.

VANILJKRÄM
1 ägg + 2 äggulor
2 dl grädde
2 msk sockerfri sötning (samma som till wrapsen)
0,5 tsk vaniljpulver

▫️Rör ihop i kastrull på låg värme tills krämen tjocknar (OBS! får ej koka). Kyl.

FYLLNING 
2 dl vispad grädde
200 g jordgubbar
Färsk mynta

▫️Bred ut vaniljkräm, toppa med grädde och jordgubbar. Rulla ihop och dela ev. på mitten för 6 lagom stora bitar 💚.

Hoppas du “Jillar” 😋

Ha det gott!
/Jill

#lowcarb #lavkarbo #sockerfritt #glutenfritt #jordgubbar #jillsmat #hälsosamt #recept #lågkolhydratkost #fika #glutenfree #lchf #keto
📣 NYHET! Jag funderar på att öppna upp för e 📣 NYHET! Jag funderar på att öppna upp för exklusiv 1:1-coaching… 💬

…för dig som vill ha min hjälp – med fullt fokus på dig, din vardag och din hälsa 🤗.

Tillsammans skapar vi ett upplägg som är hållbart – för just DIG 🫵🏼.

Du får bland annat:
 🍽️ Individanpassade veckomenyer – baserade på dina mål, smakpreferenser och eventuella allergier

📲 Löpande stöd via chatt – med pepp, påminnelser och möjlighet att ställa frågor när du behöver det

👩🏼‍💻 Videosamtal – med struktur, inspiration och konkreta verktyg

👩🏼‍🍳 Personliga möten (om det funkar geografiskt) – där vi kan laga mat ihop eller ses för att handla

💪🏼 Tillgång till mina träningspass – enkla, effektiva och gjorda för att kunna utföras hemma

Jag kommer bara att coacha ett fåtal åt gången – så du får den uppmärksamhet och det stöd du faktiskt behöver.

Det här är för dig som vill göra en förändring som håller. Med mindre stress, mer energi – och mat du älskar 😋.

📩 Skicka mig ett DM eller mejla till mail@jillsmat.se så ser vi om det här kan vara något för dig ☺️.

Ta hand om dig så länge! 💚

/Jill, lic. kost- och näringsrådgivare

#jillsmat #hållbarhälsa #lågkolhydratkost #glutenfritt #antiinflammatoriskt #lowcarb #recept #träning #coaching #hälsa #kostrådgivning #friskvård
RECEPT: SOCKERFRI BURKGLASS 🍨🍓 En barnsligt RECEPT: SOCKERFRI BURKGLASS 🍨🍓

En barnsligt god glass – helt utan socker och tillsatser – som du skakar ihop på bara några minuter. Du behöver ingen glassmaskin, bara en burk och lite 💪. Välj dina egna smaksättningar och toppings för att trolla ihop din egen favorit 😋.

📌Glöm inte att spara receptet till senare. Dela och gilla gärna om du “Jillar” 🙏. 

1 portion

INGREDIENSER
1,5 dl vispgrädde, 40%
1 äggula
1 msk sockerfri sötning, helst xylitol, obs giftigt för hundar (eller exempelvis Sötströ, Nick’s, Sukrin)
½ tsk vaniljpulver + några droppar vaniljextrakt/arom
1 krm salt

1️⃣ Häll alla ingredienser i en glasburk med lock (minst 3–4 dl).

2️⃣ Skruva på locket ordentligt.

3️⃣ Skaka burken kraftigt i minst 5 minuter tills blandningen blir fluffig (eller fuska med en elvisp 😇).

4️⃣ Ställ burken i frysen i minst 2,5 timme. Rör gärna runt ibland för en jämnare konsistens.

5️⃣ Ta ut burken ca 5 minuter före servering så glassen hinner mjukna något. Toppa med dina favorittoppingar och ät direkt ur burken. 

SMAKSÄTTNINGSFÖRSLAG (tillsätt innan du skakar):
🍫 Choklad & jordnöt – 1 msk kakao och 2 msk hackade salta jordnötter
 🍓 Bär – 2 msk mosade bär, ex blåbär, jordgubbar eller hallon
 🥜 Nötkräm – 1 msk sockerfri nötsmör (jordnöt, hasselnöt, mandel)
 ☕️ Kaffe – 1 tsk espressopulver eller snabbkaffe
 🍋 Citron – Rivet skal från ½ citron + 1 tsk citronsaft
 🥥 Kokos – 1 msk riven kokos + byt ev. ut halva grädden mot kokosgrädde
 🍪 Cookie dough – Små bitar av sockerfri kakdeg eller hackad mörk choklad
 🌿 Mintchoklad – Några droppar pepparmyntsextrakt + hackad sockerfri choklad

TOPPA GÄRNA MED:
🍓 färska eller tinade mosade bär
🍫 sockerfri choklad, hackad eller riven
🥜 rostade nötter
🥥 kokosflingor

Vilka smaker hade du gjort? 😋

Ta hand om dig! 
/Jill 

#lågkolhydratkost #sockerfritt #glutenfritt #recept #lchf #keto #lavkarbo #sugarfree #glass #icecream #sommar #efterrätt #hållbarhälsa #hälsa #foodporn #foodgasm #matsomgörgott #diabetes #lågkolhydrat
HÄLSOPROGRAM FÖR OSS FOODIES 💚🤤🍳 Det h HÄLSOPROGRAM FÖR OSS FOODIES 💚🤤🍳

Det här är för oss som älskar mat. På riktigt 🫦.
Vi som aldrig skulle stå ut med att vara hungriga, räkna kalorier eller äta tråkigt. Inte ens om vi fick betalt 😝.

Men om du älskar att tugga dig igenom torr kyckling, dricka pulver ur shaker och leva efter siffror i en app – då kan du scrolla vidare 😝.

💚 I mina hälsoprogram går hälsa och njutning hand i hand. Det är ett avslappnat upplägg utan pekpinnar – men med massor av kunskap, gemenskap, inspiration och glimten i ögat.

Du lär dig att göra medvetna val som fungerar för just DIG – och får resultat som både känns och syns, och som faktiskt håller.

🥑 Programmen passar de flesta – men gör extra stor skillnad för dig som har:
✓ övervikt
✓ diabetes (eller har anlag för att få det )
Obs! Många behöver trappa ner eller till och med avsluta sin medicinering i samband med kostomläggningen – rådgör med din läkare.

✓ klimakteriebesvär
✓ låg energi, kort stubin
✓ sötsug eller behov av att småäta
✓ känslig mage eller IBS
✓ celiaki eller vill undvika gluten

🏋️‍♀️ I programmen ingår även:
 – Kul och effektiv träning, framtagen av VIP-PT:n @marcsfitnesslab 
 – Daglig pepp, inspiration och stöd i en sluten Facebookgrupp (du kan självklart delta även utan Facebook)

💬 Några ord från tidigare deltagare:
”Bästa programmet! Mina förklimakteriebesvär är som bortblåsta, har tappat i vikt, magen är lugn och maten är helt magisk.”

”Det passar alla – även med kräsna barn, fullt schema och noll lust att räkna något.”

”Jag har fått ordning på mina blodvärden och känner att det här är något jag vill fortsätta med – inte bara i 30 dagar.”

”Programmet hjälpte mig att hitta matglädje utan stress. Det här är hållbart på riktigt.”

❤️ Det här är inte en quick fix. Det är en investering i dig själv – i din hälsa, matglädje och livskvalitet.

👉 Är det här något för dig? Läs mer och anmäl dig till nästa program eller självgående Flex-kurs på jillsmat.se/shop (länk i bio) eller via Benify.

Ps. Glöm inte att utnyttja ditt friskvårdsbidrag!

Ta hand om dig! 🫶🏼
/Jill
Följ på Instagram

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …