Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

LCHF 2.0 – fri från mejerier, soja och gluten

11 augusti, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

image1

I dagarna så släpptes Åse Falkman Fredriksson (56kilo) och Anna Hallén sin första gemensamma bok – LCHF 2.0 i samarbete med Tukan förlag. En bok fylld med matnyttig fakta om varför våra kroppar mår så bra av att även utesluta mejerier, gluten och sojaprodukter från vår kolhydratreducerade kost ofta kallad LCHF.

En välgjord bok både till utseende och innehåll med praktiska ikoner intill varje recept som visar vilka recept som passar just dig (vid diabetes, viktnedgång, vegetariskt etc).

Glutenfritt lagar jag alltid och soja använder jag enbart i sojasås så det är inget större problem. Men personligen äter och lagar jag ofta mat med mycket mejerier så kul att få inspiration av hälsosamma och goda recept utan just mejerier – både för miljön och hälsans skull. Även om just jag inte känner av några hälsonackdelar med mejerier förutom att jag märkt att jag lättare går ner i vikt när jag äter mejerifritt.

De recept som blev mest sugen på att prova var lax med pistasch och pestotäcke och kyckling med kronärtkocksröra. Mums!

Bra jobbat Åse, Anna och Tukan förlag! LCHF 2.0 är en riktigt fin och värdefull bok som borde finnas i alla hälsomedvetnas bokhylla 🙂

Ps. Ni som följer mig på Instagram (jillsmat) har fram till den 17 augusti möjligheten att vinna ett exemplar av boken! 

 

>> Om ni vill läsa mer om Annas och Åses nya bok LCHF 2.0 eller beställa den till kampanjpris så kan ni göra det här!

 

Arkiverad under: Blogg, Bokrecensioner

Åses nya bok: Ät & njut!

17 januari, 2015 av Jill Wallentin 2 kommentarer

_edited_1
_edited_2
_edited_3
_edited_4
_edited_5
56kilos nya bok - Ät & njut!

När jag precis hade skaffat Instagram så insåg jag snabbt att det var vissa nyckelpersoner inom lågkolhydratkost som man skulle ha koll på. Du följer väl 56 kilo? Eh, 56 vem? Jag hade noll koll.

Men efter ett tag insåg man ju att Åse Falkman Fredriksson (som hon heter på riktigt) som hade varit med i gamet länge. Hon har testat och experimenterat med det mesta och har till slut hittat, inte bara ett sätt att äta, utan att leva på som är lik den filosofi som jag själv lever efter. Ät naturlig glutenfri lågkolhydratkost som bas men det ska aldrig bli en börda. Du ska äta det för att du vill och mår bra av det och om du är i balans klarar de flesta av att gå utanför ramarna ibland när man själv väljer det.

Hon är dessutom öppen för nya tankar och idéer vilket enligt mig är sunt och klokt. Bara för att man tror sig veta vad som är optimalt just nu behöver inte det betyda att det är det för alla eller ens för en själv ett par år framåt.

Jag och Åse lärde så småningom känna varandra inte bara genom Instagram, utan även i den riktiga världen (haha). Vi blev också boksvägerskor då vi gett ut böcker på samma bokförlag, Pagina. Hon är verkligen superhärlig och vi har alltid kul när vi ses. Lustigt hur Instagram har kunnat på verka ens liv så mycket. Jag är så tacksam 🙂

Nu är det ju så att Åse har gjort det igen. Hon har tillsammans med Pagina förlag gett ut sin tredje bok – Ät & njut!. Denna gång innehåller boken även recept för kropp och själ. Så förutom 80 smarriga recept så får man tips om allt från träning till make-up.

Eftersom jag själv jobbar med grafisk formgivning och foto (gjorde själv min kokbok t.ex.) så blev jag riktigt glad när jag bläddrade i boken. Det är lätt den snyggaste av Åses böcker hittills! Kul att det är Åses man som formgivit den också. Bra jobbat! Fotografierna och illustrationerna är också superfina.

Man blir riktigt hungrig och sugen av att bläddra bland recepten. Vad sägs om exempelvis lime- och passionscheesecake, chicken cordon bleu med honung- och senapsås och mousserande sparrissoppa? Mums! Hoppas jag blir bjuden på middag hos Åse snart *blink, blink*.

Så ett stort grattis Åse och Pagina till en jättebra bok! Tummen upp!

Ps. Här kan ni bland annat köpa den om ni är sugna: Bokus

 

 

 

 

Arkiverad under: Blogg, Bokrecensioner

Lic. mf Kost- och Näringsrådgivare = check!

15 december, 2014 av Jill Wallentin 10 kommentarer

mfhalsoutbildningar_1

Ni som följer mig på Instagram har väl knappast missat att jag nyligen gått en påbyggande kostrådgivarutbildning på mf hälsoutbildningar?

Jag är ju sedan innan lic. kostrådgivare från mf men på den här utbildningen gick man in mer på djupet på hur man exempelvis kan stärka uttröttade binjurar och rätta till andra obalanser i kroppen som bland annat under- eller över funktion av sköldkörteln och vad störd aptitreglering kan bero på. Hur man får en harmonisk tarmflora med god saltsyrebalans etc. fick vi också lära oss mer om vilket är grunden för en god hälsa och nutrition.

Jag tycker om när man blandar teori med praktik. Så det var kul att få göra olika tester på sig själv och sedan även på sina klienter. Och med fantastiska lärare som Therese Renåker (ni har väl inte missat hennes nya blogg?), Louise Edlund, Ylva Jansson och givetvis grundaren själv, Jonas Bergqvist, så kan det ju inte bli annat än en bra utbildning 😉

En av de mest intressanta lektionerna handlade om toxikologi och näring. Visst är det skrämmande hur människan lyckats förgifta vår miljö och mat? Faktum är att endast 5% av alla kemikalier som finns ibland oss har forskning bakom sig som visar hur de påverkar människan och miljön. Kemikalier finns överallt. I våra väggar, luften som vi andas, i våra kläder etc. En läskig studie på nyfödda bebisar i USA visade att man i genomsnitt kunde hitta 200 kemikalier och föroreningar i deras navelsträngsblod. Är det då konstigt att vi blir mer och mer allergiska och drabbas av cancer i allt tidigare åldrar?

Det flesta kemikalierna är svåra att undvika men det vi kan göra är att bland annat äta så mycket obesprutad/ekologisk mat som möjligt, inte mikra maten i plastmatlådan och skippa teflonpannan (suck, jag som nästan bara har teflonstekpannor). Jag har en emaljstekpanna som är toppen, men som hon sa ”Vad är den ytan gjord av då?”. Så det enda som finns kvar hemma då är ju gjutjärn, men då fastnar ju den ostpanerade omeletten så det går ju inte haha. Så det får bli att shoppa nya stekpannor i rostfritt eller liknande.

Andra spännande tips för att stärka och rena kroppen är bland annat att dricka chaga te (finns bland annat att köpa här) som kommer ifrån sprängticka (en slags svamp som växer på björkar). Chaga innehåller otroligt mycket antioxidanter vilket skyddar mot de nedbrytande fria radikalerna som sker i kroppen, som ökar vid stress och intag och socker och stärkelse, vilket resulterar i förtidigt åldrande, inflammation och sjukdomar.

Ylva Jansson berättade om en anhörig som fick cancerbesked (tror det var i strupen?) men efter tre veckors självmedicinerande med denna dryck blev av med alla spår av cancern(!). Låter ju för bra för att vara sant. Men faktum är ju att läkemedelsindustrin inte har något intresse av sådant som är naturligt då man ej kan ta patent på det och tjäna pengar (sorgligt men sant). Så jag tror faktiskt mer på naturliga tillskott och artegen kost än på de flesta mediciner. I alla fall som en grund, sen är det väl klart att vissa måste ta mediciner också. Men om man ger kroppen vad den behöver så tror jag att den klarar av det mesta på egen hand.

Själva kursen var enbart under en vecka, men sedan hade man ungefär en månad på sig att utföra minst två klientfall med uppföljning samt plugga in cirka 90 instuderingsfrågor. Kruxet var att veckan innan kursen började så hade min man bestämt sig för att lämna mig, så mina hjärna var inte direkt på topp under utbildningen vilket de andra också märkte (fast jag tyckte att jag betedde mig normalt). Det var faktiskt nära att jag tänkte hoppa av utbildningen eftersom jag samtidigt hade så mycket att göra med dubbla jobb och skilsmässan som låg som en kvävande filt över alltihop.

Men som tur var tog jag mitt förnuft till fånga och lyckades plugga in frågorna på egen hand och med hjälp från förstående lärare och kursdeltagare. Så jag klarade både prov och klientfallsredovisningen på första försöket, vilket var riktigt skönt. Det kanske även var en mening med skilsmässan med tanke på att jag träffade en underbar kille bara några veckor senare som är utbildad undersköterska som kunde förhöra mig och förklara de krångliga begreppen. Det kallar jag att förena nytta med nöje 😉 haha.

Även om jag inte arbetar särskilt mycket som kostrådgivare så känner jag att kunskapen som jag skaffat mig är ovärderlig – främst för min egen skull och för mina nära och kära. Men jag ser det även givetvis som en bra kunskapsplattform för att jag ska kunna erbjuda er ännu bättre och mer intressanta föreläsningar, event, blogginlägg och svar på era frågor.

mf hälsoutbildningar flyttar snart till nya fräscha lokaler i Vasastan där de fortsättningsvis kommer att driva en renodlad utbildnings-/rehab- och PT-anläggning. Så om ni är lika kunskapstörstiga som jag – gå in och kika på deras hemsida för att hitta en utbildning som passar just dig. Tillsammans kan vi sprida kunskap om hur man kan leva och äta sig frisk, starkt och lycklig till ännu fler! 🙂 Power to the people haha.

Arkiverad under: Blogg

Sockerfritt julmys den 10 december!

19 november, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Bakverksprovning2

Den 10 december hoppas jag att just du kommer och minglar med mig, Marja Folcke (bakasockerfritt) samt Emelie och Benjamin som äger Worth it Lifestyle där vi kommer att befinna oss under kvällen.

Det kommer att bjudas på massor av härliga socker- och glutenfria bakverk samt sockerfri glögg och Worth it Lifestyles unika steviasötade julmust! Givetvis kommer ni även kunna köpa min kokbok, Jills mat efter säsong, på plats (perfekta julklappen 😉

Vart? Worth it Lifestyle, Kungsvägen 26 i Sollentuna
När? 10 december kl 19-21
Vad kostar det? 100 kronor

Anmäl ditt deltagande här senast den 8 december.

Vi ses väl? 😉

Arkiverad under: Blogg, Event

Lyckad föreläsning på Scandic Täby!

4 oktober, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_forelasning_scandic_taby

Tidigt i fredagsmorse så bar det av mot Scandic Täby. Redan kl 07:30 så stod en superhärlig frukostbuffé uppdukad som var specialbeställd bara för oss.

Äggröra, bacon, vallmofrallor, frökex, yoghurt med bär och goda pålägg kunde vi njuta av innan föreläsningen satte igång en halvtimme senare.

Föreläsningen handlade om hur man optimerar sin hälsa med klimatsmart lågkolhydratkost. Men även om jag anser att glutenfri lågkolhydratkost är det viktigaste för optimal hälsa så jag tycker att det är oerhört viktigt att få med resten av delarna som stress, återhämtning, träning, ekologi etc så valde jag att även prata en del om detta.

Då jag endast hållit i en föreläsning tidigare så var jag ju ganska nervös, speciellt då jag gjort om i presentationen en del kvällen innan. Men det gick faktiskt över förväntan! Många kom fram efteråt och tackade mig för föreläsningen och sa att det var väldigt inspirerande och  att det var trevligt att lyssna på någon med humor som har en sån avslappnad relation till kost och hälsa. Jättekul att höra!

Blev faktiskt sugen på att föreläsa mer. En liten turné med Scandic Hotels  hade väl varit jäkla skoj eller hur? 😉

 

Boka in mig som föreläsare?

Hör gärna av er om ni skulle vara intresserade av att hyra in mig som föreläsare. Skriv gärna förslag på upplägg, inriktning och antaldeltagare så återkommer jag med ett kostnadsförslag.

 

 

Arkiverad under: Blogg, Event

Frukostseminarie på Scandic Täby!

23 september, 2014 av Jill Wallentin 4 kommentarer

Är du en yrkesverksam tjej som skulle tycka att det vore kul att träffas, njuta av en god lågkolhydratsfrukost samt lyssna på när jag föreläser om hur du kan bli frisk och slank med klimatsmart lågkolhydratkost?

Då tycker jag att du ska boka i fredagen den 3 oktober kl 07:30-09:00 omedelbums och kontakta AnnSofie Lanner på annsofie.lanner@scandichotels.com eller ring henne på 08-51735409 senast den 29 september. Det finns enbart ett antal begränsade platser kvar så först till kvarn!

När? Kl 07:30 träffas vi för att njuta av en härlig frukost med inspiration ifrån min kokbok, Jills mat efter säsong (som ni även kommer att kunna köpa på plats). Kl 08:00 börjar jag föreläsningen som pågår under en timme.

Kostnad: 350 kronor inkl. frukost.

Vart? Scandic Täby, Näsbyvägen 4 Täby

 

Vi ses väl? 😉

 

Tjejnätet är ett avslappnat nätverk för yrkesverksamma kvinnor som bor eller arbetar norr om stan. Det unika med tjejnätet är att alla är välkomna oavsett bransch eller position. Anställd eller egen företagare. Deras mingelträffar har inga krav på prestation eller medlemsavgifter. Man anmäler sig enbart till de träffar som man vill gå på.

Arkiverad under: Blogg

”I princip är det så här det går till i en margarinfabrik”

29 augusti, 2014 av Jill Wallentin 6 kommentarer

jillsmat_margarin5

”Den 27 augusti ska vi ha en skördefest i Stockholm för våra kunder (Milda, Becel, Lätta, Flora). Temat kommer vara ”de små valen” och förutom en stor skördemiddag kommer det vara små inspirerande workshops. Vi tycker det vore väldigt kul om du kunde komma!”.

Jag trodde ärligt talat först att det var ett skämt eller att PR-byrån Change som bjöd in mig hade noll koll vem jag var eller vad jag stod för. Tänkte spontant tacka nej med motiveringen att jag förespråkar naturlig mat och känner därför inte att det är ett passande forum för mig. Men nyfikenheten tog över och jag tackade ja…

I inbjudan kunde man även läsa att de skulle slå hål på myterna kring margarin och visa hur man tillverkar margarin på plats. Detta kunde jag ju verkligen inte missa! Efter allt som jag fått lära mig om margarin på kostrådgivarutbildningen samt läst på nätet så kändes det som en omöjlighet att de skulle kunna lyckas.

Var ärligt talat lite pirrig när jag skulle dit. Tänkte mig att jag skulle bli påhoppad och sliten i stycken av någon slags margarinmaffia haha. Tänkte först att jag bara skulle hålla en låg profil och mest lyssna men det gick ju sådär…

_DSC6265Jag satt bredvid Maria Friberg som arbetar med Consumer Engagement på Unilever. Det kändes lite som att kliva ur garderoben när jag ganska snabbt ”erkände” att jag var en ”smörmänniska”. Hon frågade givetvis varför och jag svarade för att det helt enkelt består av naturligt mättat fett. Något som vi ätit i urminnes tider, något som våra kroppar känner igen. Hon hävdade att margarin också är helt naturligt och att även om det finns mättat fett i bröstmjölk så slutar man äta det som bebis. Så det blev en del argumenterande från båda håll om olika studier hit och dit men fortfarande på ett trevligt och respektfullt sätt.

Det är verkligen intressant hur man kan ha så otroligt skilda uppfattningar om något (mättat fett i det här fallet) men ändå ha samma mål, att göra något som är bra för oss själva och vår omgivning. Som Eva Skoog sa ”Det är ju en ganska dålig affärsidé att göra mat som inte är hälsosam” (fast det beror ju lite på i och för sig). Det komiska är ju att de är lika övertygade om att mättat fett är farligt, som jag är övertygad om att det naturligt mättade fettet är helt ofarligt och till och med nyttigt.

Jag berättade att jag själv mår väldigt bra efter min kostomläggning då jag bland annat inte har varit sjuk på över 2 år och jag ser det som det största beviset på att det som jag gör är rätt. Eva svarade att hon givetvis inte kan ta min upplevelse ifrån mig men att hon under sin tid på Karolinska sjukhuset sett ådror fulla av fett. Jag förstår att det är en enkel slutsats att ta. MEN, enligt vad jag har lärt mig efter min kostrådgivarutbildning på mf och timtals av läsning på vetenskapliga hemsidor och tv-program så har det ingenting att göra med att äta mättat fett överhuvudtaget.

Jag tror snarare att en kombination av ett stillasittande liv, högt intag av snabba kolhydrater och kemiskt framställda fetter och annat skräp som stressar våra kroppar gör så att vi lagrar fett på platser där det blir farligt, som i ådror och inre organ.

Eva var för övrigt mycket trevlig och det märks att hon brinner för sitt jobb, även om vi tycker olika. Hon gav mig sitt visitkort och uppmanade mig att kontakta henne om jag undrade något mer.

Det bjöds även på mat. Min spontana tanke var att jag absolut inte ville äta något med margarin. Men eftersom jag var hungrig och det inte fanns något mättande i fettväg som jag kunde äta så tog jag av majskycklingen som var stekt i flytande margarin. Grönsakerna var jättegoda men det blev lite torrt utan någon sås.

 

jillsmat_margarin2

En bit in på kvällen var det dags för det som jag hade kommit dit för. Lyssna på Unilevers dietist Eva Skoog när hon skulle slå hål på margarinmyterna och visa hur naturligt margarin egentligen är genom att vispa ihop det framför ögonen på oss som ni kan se i videon nedan (ljudet är inte superbra tyvärr och har klippt en del för att filmen inte skulle bli för lång):

 

Saker som jag hakade upp mig på i demonstrationen var exempelvis citronen som skulle symbolisera citronsyra. Citronsyra används som en konserverande och surhetsreglerande ingrediens och utvinns från någon form av sockerlösning och svartmögel, det är med andra ord ganska långt ifrån citronsaft. Citronsyra finns tyvärr i det mesta som man köper färdigt och är inget unikt för just margarin.

Och visst så använder de ”vanlig” raps- och solrosolja vid framställningen av margarin. Men de ”tvättar den” först så att alla färg- och smakämnen försvinner (och för att inte glömma den naturliga näringen som finns i oljan från början).

Sen är det ju lite sådär att de inte enbart använder sig att miljöcertifierad palmolja, även om de strävar efter att göra det.

Även om jag fortfarande är skeptisk mot framställandet av margarin (eftersom vissa delar utelämnats som ni kan läsa i Kostdoktorns gamla inlägg). Så känns det som att det kanske inte riktigt är så illa som man tidigare hört. Men för att få reda på hur det ligger till på riktigt så frågade jag om det fanns möjlighet att besöka fabriken så man kunde se hur det gick till med egna ögon. För de flesta har väl sett bilden (se nedan) från deras fabrik i Helsingborg som läckte ut till Aftonbladet för några år sedan? Jag frågade dem om bilden och de erkände att bilden är från deras fabrik men Eva sa att ett läckage kan hända även i en smörfabrik (sant) och att natronlut är helt ofarligt och finns i lutfisk. Men varför står det då varning på skylten kan man ju fråga sig?

Jag hoppas verkligen att det inte är så skrämmande med margarin som man tidigare har kunnat läsa. Att jag fortfarande kommer välja smör framför margarin är ju glasklart men det hade ju varit skönt att inte behöva vara rädd för att bli bjuden på det när man är på middag hos någon eller äter på restaurang.

Så jag hoppas verkligen att Unilever bjuder in mig till deras fabrik så att man kan få riktig fakta. För som ni vet, allt på nätet är faktiskt inte sant, och man bör vara skeptisk eller i alla fall ifrågasättande mot allt. Och om det verkligen inte är så illa som de säger så vill jag veta det så att jag inte sprider falsk propaganda. Så jag ser verkligen fram emot en inbjudan 🙂

 

Margarinfabrik i Helsingborg

Bild från Aftonbladet.se

 

Men vad nu än margarinförespråkarna säger så stod knappast våra förfäder och vispade ihop margarin av olika sorters mekaniskt utvunna oljor, lecitin, vassle och citronsyra utan mer troligt att de fick i sig fett från vilt, fet fisk, kokos, frön och nötter. Jag förespråkar inte att man enbart ska äta mättat fett, framförallt på grund av miljömässiga skäl. Utan att man får i sig en bra balans av olika fetter från naturliga råvaror och att man inte ska vara rädd för det naturligt mättade fettet. På så sätt får man också en mer hälsosam balans mellan omega 3 och omega 6.

Jag trodde som sagt att PR-byrån Change inte visste vem jag var, men Donya som hade bjudit in mig berättade sedan för mig att hon visst visste vem jag var och bjöd in mig med flit för att visa deras sida av myntet. Måste verkligen ge dem cred för det. Det var modigt gjort!

Så vad tror ni, är det verkligen så som de stora företagen tillverkar margarin? Och är det verkligen så skadligt som man har hört talas om?

 

Obs! Det här inlägget har jag skrivit för att öppna upp till en diskussion i respektfull ton, INTE för att smutskasta varken personer eller företag som är nämnda i inlägget. Alla kommentarer med personliga påhopp kommer att rensas bort.

Arkiverad under: Blogg, Kost

Utvärdering v. 4: ”Låt dig inte luras av vågen”

24 augusti, 2014 av Jill Wallentin 18 kommentarer

Jillsmat_4v_1

Ja, nu har det faktiskt gått hela fyra veckor sedan jag bestämde mig för att minska lite på midjemåttet. Hur har det då gått kanske ni undrar?

Utgångspunkten var ju att äta frukost, lunch och middag. Inga måltidsersättningar eller annat trams, utan god och näringsrik mat helt enkelt. Äta tills jag är mätt (inte supermätt) och inte småäta mellan måltiderna, även om det är nyttiga saker. Mejerifritt mån-fre och mer liberalt på helgerna med bär, nötbröd, mejerier etc.

Från början åt jag en hel del bönor också enligt tips från Timothy Feriss bok ”Fyra timmars kroppen”. Men det blev så tradigt efter ett tag så åt det bara då och då efter det. Har också ätit mer kanel och druckit mer vatten enligt hans tips.

Träna har jag gjort minst två gånger i veckan. Främst helkroppsövningar som benböj och marklyft med skivstång (tanken var att köpa kettlebells men det blev inte riktigt så haha). Har även blivit en del cirkelträning utomhus.

Det har både varit utmanande, kul och lite jobbigt att skippa mejerierna helt under vardagarna (utom smör). Det svåraste var faktiskt att hålla sig ifrån osten som jag tydligen äter ganska mycket av annars. Det är ju så smidigt att exempelvis steka en bit halloumi eller saganaki till en snabb och vegetarisk lunch eller beställa en caesarsallad utan krutonger.

En av anledningarna till att de flesta vill minska eller ta bort mejerierna från sin kost är att det minskar sötsug vilket annars triggar till överätning. Men för mig blev det tvärt om. Har absolut varit MER sötsugen nu än annars. Tror dock att det är psykologiskt då jag tänkt mer att jag ”inte får” därför vill jag ha det mer. Om ni förstår vad jag menar?

Men det har gått bra att äta mejerifritt även på restaurang vilket jag gjort ganska ofta då jag jobbat inne i stan. Man får bara vara lite extra jobbig när man beställer, men man är ju ganska van vid det här laget haha.

På helgerna har jag som sagt njutit av mejerier vilket har varit underbart. Vid två tillfällen har jag till och med valt att äta scones (mannen bakade farligt goda scones med vetemjöl och socker i) och annat som faller helt utanför ramarna för min baskost. Eftersom jag inte är sockerberoende (älskar bara att äta och testa nya smaker) så har jag lätt för att begränsa mig till enbart en utvald dag eller måltid. Men om man har ett ätstört beteende gör nog de flesta bäst i att skippa dessa parenteser som annars lätt går överstyr. Eller givetvis om man mår dåligt av det. Då är det ju verkligen inte värt det!

Jillsmat_4v_2

Resultat

1. Jag känner och ser lite smalare ut när jag ser mig i spegeln (och mannen säger det också).

2. Vågen visar i princip INGEN skillnad. -1 kg max.

3. MEN måttbandet visar hela -7 cm vid det tjockaste stället på magen och -5 cm i midjan! Runt armarna och låren -1 cm. Så ännu en gång. Vågen är skit!

 

Hur kommer jag göra framöver?

Som det känns nu så kommer jag att minska på mejerierna under vardagarna och även vara lite striktare med portionsstorlekarna. Mer ok med get- och fårmjölksprodukter. På helgerna mer liberalt och minst två träningspass i veckan.

 

Summa summarum

Tror ärligt talat inte att det är mejerierna som har gjort att jag minskat i centimeter utan att jag tänkt mer på att inte äta för mycket. Jag älskar mat och om något är gott så äter jag tills det är slut. Min man däremot slutar att äta när han är mätt och lämnar rester på tallriken (vilket jag då givetvis måste äta upp! haha).

Så självklart kan man gå upp i vikt av nyttig mat också om man äter det i ”för stor mängd”. Men det går uppenbarligen också fint att bli smalare fast man äter sig mätt på bra mat. Utan att dricka eller byta ut måltider mot exempelvis fettkaffe. Om du inte är någon ”frukostmänniska”, då kan jag tycka att det är helt ok att dricka fettkaffe även känd som bullet coffee istället för frukost. Man ska inte behöva tvinga i sig mat heller. Och att byta ut frukosten några dagar i veckan tror jag heller inte är något problem för de flesta. Men grundprincipen är att du ska äta och njuta av din mat, inte dricka den.

Men kom ihåg att ju mindre du äter desto viktigare är det vad du äter. Att få i sig all näring som man behöver på ett eller två mål om dagen är enligt mig en svår uppgift. Dessutom vet man inte vad tarmen sedan tar upp av dessa näringsämnen heller. För att den skulle ta upp all näring vet vi att den inte gör. Därför rekommenderar jag att man äter en varierad frukost, lunch och middag fast i ”lagom stora” portioner.

Viktigt att komma ihåg är att en långsam viktnedgång är mer hållbar än en snabb viktnedgång. Så även om det är kul att triggande att rasa i vikt, så kan du vara säker på att du går upp allt så snart du börjar äta mer normalt igen.

Och sist men inte minst. Lita på spegeln och känslan, inte på vågen!

 

 

 

 

Arkiverad under: Blogg, Viktnedgång

Bokrecension: Matkärlek av Anne Aobadia

16 augusti, 2014 av Jill Wallentin 3 kommentarer

matkarlek1

Om man är en trogen följare av Kostdoktorns blogg så har man knappast missat hans inlägg där han höjde Anna Aobadias (tidigare redaktör för magasinet Mat & Hälsa) första kokbok ”Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF” till skyarna. Strax därefter så var hela första upplagan slutsåld!

Boken hade alltså sålt ungefär lika många exemplar på två veckor som min bok, Jills mat efter säsong, hade gjort på 6 månader, så nej jag är inte bitter haha. Helt otroligt! Måste kännas underbart för både Pagina Förlag och för Anne med så positiv respons.

Så jag blev ju givetvis mycket intresserad av att kika i boken för att se om Matkärlek verkligen är så bra som Andreas skrev…

Ros: För det första så tycker jag att boken ser väldigt trevlig ut och det är jättekul att Annes personlighet och intresse för retro inredning och prylar kommer fram genom både form och foto. Framför allt fotona är jättefina!

De flesta recepten verkar lättlagade med enkla men härliga smaker. En del recept känns igen från förr fast med annan tvist som exempelvis fröknäcke och kesoplättar, men det finns en hel del andra spännande recept som exempelvis anklår i senapssås på sidan 62 som jag blev riktigt sugen på.

Ett extra plus för att det finns en hel del vegetariska recept i boken och tips på smaskiga tillbehör.

Alla recepten är energiberäknade vilket jag vet att många tycker om.

 

matkarlek3

Ris: Det enda som jag stör mig lite på är att det står att rätterna är fria från socker och sötningsmedel, men samtidigt så finns det många recept innehållande mörk choklad. Eftersom mörk choklad (70 %) innehåller runt 30 % socker (om den inte innehåller sötningsmedel) så får jag inte ihop ekvationen i mitt huvud i varje fall. Men konstigt nog så har mörk choklad fått en ”ok-stämpel” i de flesta LCHF-kretsar.

Jag äter som ni vet både det ena och de andra ibland så jag skulle aldrig anklaga någon för att äta lite mörk choklad (eller något annat för den delen). Det är bara orden ”fria från socker” som jag stör mig lite på om jag nu ska anmärka på något.

 

IMG_3692

Summa summarum: En väldigt fin och trevlig kokbok som passar såväl nybörjare som mer erfarna hemmakockar. Kan varmt rekommendera den till alla matglada som har hälsan i fokus.

Bra jobbat Anne! Jag ser fram emot att se dig i tv-rutan framöver och varmt lycka till med den nya sajten LCHFfamiljen.se!

 

Boken går exempelvis att köpas här via bokus: Köp kokboken Matkärlek!

Arkiverad under: Blogg, Bokrecensioner

Uppdatering vecka 2: ”Dina kinder är inte lika stora nu”

10 augusti, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

IMG_3554

Nu har andra veckan gått med ”mission back in shape”. Förutom att målet är att bli av med några bonuskilon så är meningen med detta att bevisa att man kan äta gott och näringsrikt, utan att behöva svälta, räkna eller spendera varje dag på gymmet och samtidigt gå ner i vikt.

Sen tycker jag absolut inte att det är viktigt i sig att vara ”smal”. Nummer ett för mig är att vara hälsosam! Jag strävar heller inte att bli smal (vad det nu innebär egentligen) utan vill bara att kläderna som jag har ska sitta lika bra som de gjorde innan. Simple as that. Jag är mer av en Ardennerhäst än en gasell, så kommer det alltid att vara – oavsett om jag går ner några kilon. Och jag trivs bra med det.

Självklart fungerar inte exakt detta upplägg för alla eftersom alla har olika grundförutsättningar och mål. Men, det viktigaste är återigen att hitta en väg som är hållbar och fungerar i längden. Det gäller däremot alla.

Givetvis går man ner snabbare i vikt om man svälter sig eller helt utesluter kolhydrater. MEN jag är säker på att de valen kommer att bita en i svansen förr eller senare. Det är för mig och de flesta andra ingen långsiktig lösning, även om man enbart äter så i någon månad (så länge som man orkar hålla på) men så fort som man börjar äta mer ”normalt” igen så kommer kilona som ett brev på posten och man blir ännu mer deprimerad än innan.

Jag tror att nyckeln är att göra så lite justeringar som möjligt. Oftast räcker det att sluta småäta mellan måltiderna. Det är extremt lätt hänt att det slinker ner 1, 2, 3 frökex där, några nötter, hallon… etc. Att man tar en extra portion fast man egentligen är mätt. Även om allt är nyttigt så blir det ändå mycket energi sammanlagt. Energi som sparas ”for a rainy day” i vår vettväv.

Mitt problem är knappast att jag äter onyttigt, tvärt om. Mitt ”problem” är att jag ÄLSKAR mat! Det är min hobby och mitt livs kärlek (ja, förutom mannen då). Det är ju så oerhört lätt att överäta, bara för att det är så gott!

Under de här två veckorna har jag under vardagarna varit väldigt strikt med att enbart äta frukost, lunch och middag. Nothing more, nothing less (ok nu ljög jag eftersom jag åt några macadamianötter i torsdags, men ändå haha). Jag har ätit mig mätt på god och näringsrik mat – varje dag.

Ni som hängt med från starten vet att jag ändrat lite från grundplanen som var att köra mer likt Timothy Feriss upplägg från boken ”4 timmars kroppen”. Denna veckan har jag gjort allt enligt grundplanen, förutom att jag gjort om ”parantesdagen” till att jag äter liberalt med mejerier, bär och lite frukt om jag känner för det. Det vill säga, inget frosseri som Timothy Feriss förespråkar.

Jag har valt att göra så då det känns som ett mer långsiktigt sätt att äta och tänka. Sen känns det sjukt onödigt belasta min stackars kropp med en massa skräp bara för att gå ner i vikt snabbare. Ni vet ju själva hur illa man kan må efter man har går all in någon dag. Nä, då får det hellre ta lite längre tid. Dock så kommer jag att ta en planerad ”parantesdag” om vi ska på kalas eller fest vid något tillfälle.

Så i helgen har jag till exempel njutit av grillat, kardemummaostkaka (recept i Jills mat efter säsong), hemgjord vaniljglass, lite sötpotatis och ett litet glas grapefruit juice.

Sen har det blivit bönor eller linser lite då och då. Inte varje dag.

ostkaka

Har med andra ord ätit väldigt gott hela veckan så det går absolut ingen nöd på mig. Började nya jobbet i måndags och har ätit lunch ute mån-tors vilket också fungerat fint (föredrar att äta rester till middag istället för lunch då jag kommer hem ganska sent och är hungrig). Det jobbigaste som jag märkt är att undvika osten när man är ute. Råkade blir lite parmesan som slank ner på en caesarsallad i onsdags, men annars har det gått bra.

 

Träningen

Har ju inte införskaffat några kettlebells än men har tränat med skrivstång istället ute i trädgården. 80 stycken benböj och 80 stycken marklyft. Det kanske inte låter så mycket. Men det är tungt och jag eftersvettas i minst en timme efteråt så man aktiverat de största muskelgrupperna i kroppen. Så skönt också att det går så snabbt, max 20 minuter, sen är man klar. Inga ursäkter med andra ord. Efter första gången fick jag djävulsk träningsvärk som höll i sig i 4 dagar. Idag blev det 3 x 50 benböj utan vikt.

IMG_3415

Resultat

Jag kan faktiskt redan se resultat i spegeln och mannen har fällt några kommentarer som ”Vad smal du ser ut! Dina kinder är inte lika stora.” haha. Man tackar…

Jag är inget superfan av att mäta och väga mig direkt utan tycker att det viktigaste är hur man känner sig och att kläderna sitter bra. Men jag förmodar att det är mer intressant för er att veta hur det går eftersom ni inte träffar mig IRL 🙂

Eftersom det är mindre än 10 dagar kvar till mens så har jag skippat att väga mig eftersom det känns lönlöst (kvinnor lägger på mig extra vätska då). Och dessutom har det varit varmt och man har druckit en massa.

Men måtten visar i alla fall lite roliga framsteg. Är medveten om att det kanske inte blir några tydliga framsteg varje vecka. Men då får det vara så. Kroppen får vänja sig och så länge man vet att man är på rätt spår och följer sin plan så ska det ge sig förr eller senare.

Sedan två veckor tillbaka
Överarm: – 1 cm
Midja smalast: -3 cm
Mage tjockast: – 5 cm
Lår tjockast: – 1 cm

Köpte en klänning innan jag började som var alldeles för trång. Målet ska vara att komma i den och att den sitter snyggt 🙂

 

Ps. Ni som undrar lite mer om bakgrund etc, läs mitt förra inlägg.

 

Arkiverad under: Blogg, Viktnedgång

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Följ mig på Instagram

Jill Wallentin | MAT SOM GÖR GOTT 😋

jillsmat

🫦 Ruggigt god glutenfri lågkolhydratkost
💚 Digitala hälsoprogram
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Egenföretagare
🫶🏼 Skev humor, vovvar, resor

BUSINESS & PLEASURE PÅ KOH TAO 😍💻🌴 När BUSINESS & PLEASURE PÅ KOH TAO 😍💻🌴

När en tidigare uppdragsgivare frågade om jag ville komma till resortet @dusitbunchabyriya för att hjälpa dem stärka sitt varumärke, kunde jag inte tacka nej (ni vet ju hur mycket jag älskar Thailand) 👩🏼‍💻🏝️.

Mitt uppdrag var att bygga en helt ny flerspråkig hemsida, koppla ihop den med deras bokningssystem och skapa en proffsig bild- och videobank 🎥📸. Det blev också en hel del grafisk formgivning och framtagning av nytt gästmaterial – allt från kartor till skyltar – för att skapa tydligare kommunikation och bidra till en ännu bättre gästupplevelse.

Att jobba i en ny kultur har varit både utmanande och berikande – och tack vare att ägaren och hotellchefen litade på mig fullt ut har jag kunnat jobba extremt effektivt, vilket resulterade i en krossad deadline på nästan en hel månad 👊🏻😎. Kika gärna på hemsidan (kommer lägga in mer rörligt etc): dusitbunchakohtaoresort.com

Personalen fick mig att känna mig som hemma, och jag har nog aldrig sovit så gott som i min Wooden Chalet-bungalow 😴. Man är ju inte direkt bortskämd med sköna sängar i Thailand 😂.

Jag stannade nästan två veckor längre än planerat 😇. Det är svårt att lämna en plats med magiska solnedgångar, en massa grymma prisvärda restauranger, fantastiska stränder och top notch snorkling 🐠🤿.

Jag är säker på att det jobb jag utfört för resortet kommer göra skillnad – och jag ser fram emot att följa resultaten med fler direktbokningar och nöjdare gäster. 

Hoppas på att komma tillbaka när de tagit över restaurangen, och den nya poolen och strandvillorna är klara 🚀🌅.

Har du chansen att jobba utomlands en period – just do it! 💪 Otroligt utvecklande och minnen för livet.

Och tro det eller ej – jag har lagat mat EN gång på sex veckor, så nu längtar jag faktiskt hem till köket och att sätta igång receptfabriken igen inför nästa omgång av JillsMat30 som startar 1 juni 😋👩🏼‍🍳

Ps. Kommer lägga upp en till Reel senare med mina bästa tips om Koh Tao 🤓. 

#kohtao #nangyuan #businessandpleasure #dusitbunchabyriya #workabroad #resortconsultant #digitalnomadlife #brandingproject #grafiskformgivning #egenföretagare #thailand
⚠️ VARNING – TOPPRECEPTEN DU INTE VILL MISSA ⚠️ VARNING – TOPPRECEPTEN DU INTE VILL MISSA

Vad tyckte egentligen deltagarna i första omgången av QUEEN? 😅

Fick de några resultat? Gillade de maten? 🙄

Spoiler: JA! 👊🏼💥

Här är de topp 6 mest populära måltiderna från JillsMat30 QUEEN – hälsoprogrammet som sätter njutning och kvinnan i fokus – på riktigt 🤤.

Tillsammans med Veronica Aderö @kostvagenveronica , erfaren hälsocoach expert på kvinnohälsa genom livets alla faser, kör vi nu en sista omgång med start 28 april 💪🏼👸🏼.

👉 Må som en drottning – med fantastiskt god mat och vanor du vill behålla 💚

 📲 Läs mer och anmäl dig på jillsmat.se/shop (finns även på Benify)

Hoppas vi ses! 🤗

#jillsmat30 #reklam #kvinnohälsa #hälsoprogram #glutenfritt #lågkolhydratkost #njutning #balans #queenmode #hormonbalans #klimakteriet #pms #kvinnohälsa #recept
LIVETS VIKTIGASTE INVESTERING? 👉🏼 DIG SJÄLV LIVETS VIKTIGASTE INVESTERING? 👉🏼 DIG SJÄLV 👸🏼👑

JillsMat30 QUEEN är tillbaka – med läckra vårmenyer (+ massa bonusrecept 😋) och kvinnohälsa i fokus! 🌸
Tillsammans med proffset @kostvagenveronica guidar vi dig till hormonell balans, mer energi och en starkare, skönare kropp – med mat du älskar och goda vanor du vill behålla 💪😜.

🗓️ Start 28 april – sista chansen!

✨ Det här får du:
✔️ 200+ fantastiskt goda, glutenfria, lättlagade, lågkolhydratrecept
✔️ Veckomenyer (+ inköpslistor), bonusrecept & e-kokboken Jills mat efter säsong
✔️ Underhållande kursmaterial & dagligt stöd och inspo i FB-grupp
✔️ Roliga, effektiva träningspass du kan utföra hemma

💬 Sagt av tidigare deltagare:
”På 3 veckor så har jag tappat 5 kg och 8 cm i midjan!”
”Jag mår oförskämt bra, har mycket mer energi!”
”Vaknar mer sällan på natten av värmevallningar – helt fantastiskt.”
”Noll uppblåst mage. Kroppen känns lätt och jag är pigg och glad!”
”Det här är det bästa jag gett mig själv på länge.”
”Ingen kan säga att det är trist att äta lågkolhydratkost – jag har bara ätit gott och är mätt länge!”

👉🏼 Läs mer & boka: jillsmat.se/shop

💰 Glöm inte ditt friskvårdsbidrag – Jills mat finns även på Benify!
⭐️ Fler omdömen hittar du på Trustpilot. 

Vi ses i QUEEN! 💚
/ Jill & Veronica

#jillsmat30 #reklam #kvinnohälsa #lågkolhydratkost #glutenfritt #friskvård #träninghemma #hormonellbalans #hälsoprogram #lowcarb #hälsa #recept
IDAG ÄR INGEN VANLIG DAG… 🎈👱‍♀️

För första gången firar jag min födelsedag utan vare sig familj, partner eller Simba (😩). Dessutom på andra sidan jordklotet 🌏. Jag var lite tveksam till att åka iväg över påsk och födelsedag, men va fan – ägghalvor, vitsippor och prinsesstårta i all ära, det har jag ju upplevt förr 😅. Och de jag älskar finns (förhoppningsvis) kvar när jag kommer hem ❤️.

Ska inte ljuga – det känns lite extra sugigt att vakna upp ensam på sin födelsedag, även i ett tropiskt paradis 😔🏝️. MEN jag har det sjukt bra här. Jobbet flyter på bättre än förväntat och jag känner mig faktiskt mindre ensam här än hemma 😅. Här möts jag av leenden varje dag, känner mig värdefull och träffar nya människor på ett mer naturligt sätt än hemma 😌.

Jag var ju lite orolig inför den här resan, och ekonomiskt är det ingen succé – flygbiljetten åt upp det mesta 💸. Men jag är så jäkla stolt över att jag gör detta. Att jag inte låter rädsla styra över mitt liv. Jag har typ två veckor kvar här och jag kommer se till att få ut det mesta av min tid här 💪😎.

Min vän Linsley (som är hotellchef på hotellet jag jobbar för här) har gett mig den finaste födelsedagspresenten: vi ska ut och dyka på söndag med en egen dykinstruktör! 🥹 Första gången någonsin 🤪. Jag har velat länge men inte riktigt vågat. Men nu jävlar. Livet är för kort för att vara en fegis 😤. Det finns så mycket att uppleva bara man släpper sargen 🐠🤿🦈🐢.

Planen för idag är lite oklar, men den kommer garanterat innehålla god mat, lite äventyr och definitivt massage 🥰.

🎁 Vill du ge mig (och framförallt dig själv!) en present? Gå med i mitt program #Jillsmat30 Queen eller tipsa någon som vill förbättra sin hälsa och sitt välmående – med fantastiskt god mat och vanor du faktiskt vill behålla. Start 28 april. Länk i bio eller på jillsmat.se/shop (finns även på Benify) 💕

Och tack – på riktigt – för att du följer mig 🙏. Även om jag aldrig träffat de flesta av er känns det som jag har luren full av vänner 24/7. Det betyder mer än ni tror 😘.

41 bast alltså, hur gick det till? 🤪

Kärlek,
Jill 🫶🏼

#birthdaygirl #födelsedag #livet #egenföretagare #lågkolhydratkost #thailand #khotao #lowcarb
NU ÄR DET DIN TUR! 💪🏼👸🏼 (Reklam för NU ÄR DET DIN TUR! 💪🏼👸🏼

(Reklam för egen verksamhet). 
Första omgången blev en succé 💥. Nu är JillsMat30 QUEEN tillbaka med läckra vårmenyer, inspiration och fördjupning i kvinnohälsa tillsammans med @kostvagenveronica – en erfaren hälsocoach specialiserad på kvinnohälsa och hormonell balans 😌✨.

🗓️ Vi startar den 28 april – och det är sista chansen innan sommaren!

Lär dig hur du kan balansera hormoner, öka energin och stärka kroppen – med hjälp av maten du äter och genom hållbara livsstilsförändringar 😋.

✨ Det här ingår:
✔️ 200+ ruggigt goda, lättlagade, glutenfria lågkolhydratrecept packade med näring – varav veckomenyer med praktiska inköpslistor, bonusrecept och e-kokboken Jills mat efter säsong

✔️ Stöttande och inspirerande Facebookgrupp där du kan ställa frågor – alla dagar i veckan

 ✔️ Underhållande och lättförståeligt kursmaterial med praktiska tips om hur du kan må som en drottning genom livets olika faser som kvinna

✔️ Roliga träningspass du kan utföra hemma

Så här har kvinnor som varit med i första omgången av programmet skrivit i gruppen 😍:

✨ ”På 3 veckor så har jag tappat lite drygt 5 kg och 8 cm i midjan!”

✨ ”Jag mår oförskämt bra, har mycket mer energi! Så tack Jill och Veronica för att ni gör detta!”

✨ ”Vaknar mer sällan på natten av värmevallningar – helt fantastiskt.”

✨ ”Det som jag märker störst skillnad på är min mage. Noll uppblåst, vilket jag var ganska ofta tidigare. Kroppen känns lätt och jag är pigg och glad!”

✨ ”Det här är det bästa jag gett mig själv på länge.”

✨ ”Ingen kan säga att det är trist att äta lågkolhydratkost – jag har bara ätit gott och är mätt länge!”

💰 Glöm inte att använda ditt friskvårdsbidrag – Jills mat finns även på Benify!

👉🏼 Länk i bio eller Jillsmat.se/shop för att läsa mer och säkra din plats!

Hoppas vi ses! 💚

/Jill och Veronica 

#reklam #jillsmat30 #hälsa #kostrådgivning #hälsoprogram #lågkolhydratkost #lowcarb #lchf #glutenfritt #hormonellbalans #hormoner #kvinnohälsa #träning #hållbarkost #recept
😋💚 RECEPT: #LOWCARB SEMMELKLADDKAKA Här bj 😋💚 RECEPT: #LOWCARB SEMMELKLADDKAKA

Här bjuder jag på ett guldkantsrecept från mina njutbara hälsoprogram #JillsMat30 ✨. En otroligt god och lättbakad kladdkaka med smak av semla 🤤. Givetvis både glutenfri och sockerfri så att du mår gott även efteråt. Perfekt till lyxfikat! ☕️ 

📍 Spara gärna receptet, dela och gilla om du “Jillar” ❤️

INGREDIENSER
3 ägg
1,25 dl sockerfri sötning, ex. Sukrin, Sötströ, Nick’s, xylitol
150 g smör, smält
3 dl mandelmjöl
1 tsk kardemumma
1 krm salt
4 droppar bittermandelessens (🔁 2–3 malda bittermandlar)
1 tsk Fiberhusk (finns i glutenfria hyllan)

TOPPING
3 dl vispgrädde
0,5 dl rostade mandelspån 

1️⃣ Sätt ugnen på 150°C (varmluft).

2️⃣ Vispa ihop äggen med sötningen. Häll i resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.

3️⃣ Häll smeten i en smörad eller oljad form, gärna med borttagbara kanter. 

4️⃣ Grädda i 20 min, eller tills kakan är gräddad i kanterna men lite “dallrig” i mitten. 

5️⃣ Låt svalna och lägg sedan över kakan på ett fat.

6️⃣ Vispa grädden fluffig men inte för hård. Bred ut grädden eller spritsa över kakan. Toppa med rostade mandelspån. Njut!

💚Om du vill läsa mer om mina program och kurser kika på jillsmat.se/shop eller länk via bio. Finns även på Benify. 

Ät gott och må väl! 🫶🏼

Kram
/Jill 

#lågkolhydratkost #lowcarb #lavkarbo #lchf #keto #sockerfritt #glutenfritt #recept #fika #semla #semlor #kladdkaka #diabetes #hälsa #hållbarkost #foodgasm #foodporn #lyxfika #baka
RECEPT – “Fuskbrûlée” med blåbär 🫐💙

Tänk dig något mittemellan en krämig cheesecake och en brûlée – fast utan sockerytan 🤤. Den här desserten är underbart god, lågkolhydrat, sockerfri och superenkel att fixa med bara några få ingredienser – och det bästa? Du kan njuta av den utan att ditt blodsocker skjuter i höjden! 💪😍 (Om du nu vill använda vanligt socker istället fungerar det såklart också 😉)

👥4 portioner

INGREDIENSER
250 g mascarpone
2 äggulor
2 msk sockerfri sötning ex Sötströ eller Nick’s som är en mix av erytritol och stevia
0,5 tsk vaniljpulver
1 krm salt
100 g färska blåbär

1️⃣ Sätt ugnen på 180°C (varmluft).

2️⃣ Vispa ihop mascarpone, äggulor, sötning, vaniljpulver och salt till en slät smet.

3️⃣ Rör ner blåbären och fördela i små ugnsformar.

4️⃣ Grädda i ca 15 min tills ytan är gyllene.

5️⃣ Låt svalna och njut – funkar lika bra kall som ljummen!

🍓Toppa gärna med färska bär och citronmeliss eller mynta för extra smak och färg!

💡 Tips! Går att förbereda i förväg och servera direkt från kylen.

Glöm inte att spara receptet, dela och gilla om du Jillar! ❤️

Tagga någon som borde testa detta! 👇💬

#lågkolhydrat #sockerfri #lchf #blodsockervänlig #dessertinspo #enkelmat #jillsmat #brulee #dessert #diabetes #kostrådgivning #glutenfritt #blåbär #dessert #foodgasm #keto #ketodessert #lowcarb
NYHETER! JILLS MAT + BENIFEX (Benify) = SANT 💚 NYHETER! JILLS MAT + BENIFEX (Benify) = SANT 💚

Goda nyheter mina vänner! Om din arbetsgivare är ansluten till Benifex (fd. Benify) kan du enkelt söka på ”Jills mat” och anmäla dig till mina program och kurser – utan att behöva göra egna utlägg! 🙌🏼💰

🗓️ Nästa programstart: #Jillsmat30 Queen 10/3-2025

Det här programmet är för alla kvinnor som vill leva sitt bästa liv, njuta av riktigt god mat och skapa hälsosamma vanor som håller i längden. Du förtjänar att må bra, inifrån och ut – och jag och @kostvagenveronica som är expert på kvinnohälsa visar dig hur! 💪🏼😎🥦🐟🥚🍆🧀🍗

Nya programstarter samt självgående kurser läggs upp löpande 💫. 

Om din arbetsgivare inte är ansluten så kan du som vanligt köpa mina tjänster på jillsmat.se/shop. Har du friskvårdsbidrag kan du lämna in ditt kvitto och få pengarna tillbaka från din arbetsgivare. 

Jag hoppas vi ses i nästa omgång! 🫶🏼

Kram/
Jill 

#kostrådgivning #lågkolhydratkost #glutenfritt #hälsa #recept #träning #hälsoprogram #friskvård #friskvårdsbidrag #lchf #klimakteriet #kvinnohälsa #pcos #diabetes #ibs
👸🏼 JILLSMAT30 QUEEN – Ät och må som en d 👸🏼 JILLSMAT30 QUEEN – Ät och må som en drottning!
 📅 Start: 10 mars

Det ultimata hälsoprogrammet för alla kvinnor som vill njuta sig till bättre hälsa genom livet! 😋

JillsMat30 Queen ger dig verktygen att balansera hormoner, öka energin, komma i form och stärka kroppen med njutbar kost och kunskap.

🍽️ Flexibla vårmenyer – Glutenfri, proteinrik lågkolhydratkost som är enkel att laga och fantastiskt god. Ingen vägning eller räkning – bara mat som gör gott!

 🥗 Praktiska inköpslistor och uppåt 200 recept för enkel planering och massor av variation.

🌮 Fördjupning i kvinnohälsa – Lär dig hur kost och livsstilsförändringar som sömn, stresshantering, sex och återhämtning kan påverka din hormonella balans, energi och välbefinnande genom hela livet.

⭐ Bonus! Veronica Aderö (@kostvagenveronica ) – Hälsocoach och expert på kvinnohälsa och klimakteriet. Hon har hjälpt över 1000 kvinnor och delar sina bästa tips exklusivt i programmet!

💬 Exklusiv Facebook-grupp – Stöd, pepp och svar på dina frågor.

📖 Min e-kokbok “Jills mat efter säsong” (värde 199 kr)

🏋️‍♀️ Effektiva träningspass framtagna av PT-proffset @marcsfitnesslab – Stärk kroppen enkelt och roligt, hemma eller på gymmet.

Ge dig själv bästa förutsättningarna för att må som en drottning – nu och framåt! 💪🔥

💸 Använd ditt friskvårdsbidrag!
Finns på Benify/Benifex. 📲 Anmäl dig nu på jillsmat.se/shop eller via länken i bio!

Känner du någon som borde haka på? Tagga och dela! 💚

Vi ses väl? 🤗

Kram, 
Jill och Veronica

#lågkolhydratkost #hållbarhälsa #hälsa #recept #glutenfritt #hormoner #highprotein #recept #kvinnohälsa #klimakteriet #pcos #pms #foodporn #hälsoprogram #kostrådgivning #träning #sömn #stress
Ladda fler Följ på Instagram

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …