Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Kan man äta sig ur en depression?

9 januari, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

En ny studie från Harvard bevisar återigen vilken stor betydelse maten som vi stoppar i oss har för våra kroppar.

Tidigare studier har visat att personer som äter mycket grönsaker och frukt, fisk, fullkorn (morr) och vegetabiliska oljor, mer sällan drabbas av depression. Men vad den nya Harvard studien visar är ett tydligt samband mellan livsmedel som triggar inflammation och depression.

Lågkolhydratkost är som bekant inflammationssänkande då vi undviker livsmedel som vitt mjöl, socker och margarin. Men den nya studien visade även ökad risk av depression vid konsumtion av rött kött och fisk(!). Kött från konventionellt uppfödda nötkreatur kan jag förstå att det ökar risken, men fisk?! Så länge fiskarna inte är tvångsmatade med spannmål så bör de snarare vara inflammationssänkande att äta fisk, främst fet fisk som innehåller goda halter av omega-3. När man läser vidare står det dock att kvinnorna som insjuknande av depression åt lika mycket fisk då som innan så då förstår jag inte sambandet överhuvudtaget.

Tydligare var sambandet med margariner då forskarna såg att de personer som insjuknade av depression åt mer margarin än de som inte blev sjuka. Skräll.

Det visade sig också att främst gröna bladgrönsaker, olivolja, vin och kaffe till och med skyddade mot depression. Låter som en smarrig smoothie eller hur? 😉

Här hittar du hela studien om du är riktigt vetgirig!

Arkiverad under: Blogg

Fotografering till Expressens LCHF-magasin!

8 januari, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Photoshoot_2

För ett år sedan hade jag knappast trott att jag skulle hamna på omslaget på ett av Sveriges största magasin. Tänk hur livet kan ändra sig så fort. Men ingenting har ju hänt av sig själv. Med en dröm och en rejäl dos jävlar anamma så kommer man ganska långt!

Det här var första gången som jag blev sminkad och stylad av någon annan så man var ju ganska nervös över hur man skulle se ut. Jag till och med sminkade och fixade mitt eget hår när jag gifte mig. Men make-up artisten var superduktig och jag kände mig riktigt fin. Mina nya fransar var verkligen pricken över i:t så det var väl investerade pengar.

Fotografen Mikael Sjöberg också var jätteduktig och lätt att jobba med. Ett riktigt dream team med andra ord. De flesta av bilderna som jag såg i kameran var superfina! Hoppas bara att han inte väljer bilden där jag tryckte armen in mot kroppen så att den såg ut som en stor lövbiff typ. Inte svinsmickrande…

Efter 5 timmars smilande så kunde jag och mamma och pappa (som snällt lånat ut sitt fina kök till fotograferingen) äntligen avnjuta rekvisitan som bestod av focaccia, hasselnötskakor och räkceasar-sallad.

Förresten, innan vi började fotograferingen så sa fotografen: Du vet att vi ska fota till tre omslag va? Eh nej? Trodde ”bara” att det var ett omslag till februari och sedan tre olika outfits. Så det var en grymt rolig nyhet!

Ni får med andra ord hålla utkik i Allt om LCHF under resten av året. Jillan is on fire! 😉

 

Photoshoot_5 Photoshoot_8 Photoshoot_1

 

Arkiverad under: Blogg, I media

2013 var året då drömmar gick i uppfyllelse

5 januari, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Det kändes passande att mitt första inlägg på min nya företagshemsida skulle handla om det gångna året för att nu kunna blicka framåt. Om jag skulle sammanfatta 2013 med ett ord skulle det vara ”händelserikt”. Här kommer en lista över mina största händelser 2013.

 

Februari – Magdas LCHF-träff

Det känns som att det var huuur länge sedan som helst som Magda (magdaslchf på Instagram) anordnade en LCHF-träff nere i Malmö. Det var där vi träffade varandra för allra första gången efter flera månaders kommunikation enbart via Instagram. Blyg som jag är bjöd jag mer eller mindre in mig att bo hemma hos henne istället för att låna hennes tomma lägenhet som höll på att renoveras.

Jag var lite nervös innan jag åkte ner, jag menar hon kanske var värsta psykopaten (och hon tänkte sannolik samma sak om mig). Såg framför mig hur jag vaknade upp mitt i natten och hur hon stod vid sängen och glodde på mig med uppspärrade ögon. Som tur var slapp jag den upplevelsen. Den enda som glodde på mig mitt i natten var hennes sällskapliga katt Gizmo som hade brutit sig in i sovrummet.

Det kändes som jag och Magda hade känt varandra hur länge som helst fast vi just hade träffats. Lite som att bli kär, fast i en vän lixom (här kommer Magda skrika ”GAY” men det står jag för haha).

Den helgen träffade jag också duktiga Tove (toveshalsa på Instagram) för första gången som nyligen hade gått klart Anna Halléns kostrådgivarutbildning. Hon höll sin första föreläsning för oss i Magdas vardagsrum. Hon håller nu på att starta eget företag och gissa vem som fått äran att göra hennes logotyp och hemsida? Moi 🙂

Det var också då som jag och Magda träffade vår tredje musketör Josefin (josseliving på Instagram). Vi hängde ihop hela helgen och avslutade vistelsen med en pangbrunch. Dessa bönor kommer jag snart att åka till Thailand med för att delta på Magdas bröllop. Det hade man ju knappast kunnat tänka sig för ett år sedan! Utan Instagram hade jag aldrig träffat dessa underbara Malmö-tjejer. Jag är så tacksam.

 

 April – Ett avgörande beslut

Efter fem år som heltidsanställd produktionschef/AD och matredaktör så beslutade jag mig för att säga upp mig. Det var oerhört jobbigt, främst eftersom jag stod många kollegor nära. Det var dags att prova mina egna vingar. Göra det som jag brinner för. Jobba med välmående, inspirera, hjälpa andra.

  Jag tänkte: Vilket beslut kommer jag ångra att jag
inte tog ett år framåt i tiden? Då var beslutet lätt.

 

Samarbete med City Gross i Bromma

Genom mitt dåvarande jobb inledde jag ett samarbete med City Gross då jag hjälpte dem att bygga en ”LCHF-avdelning”. Dessutom så var jag där och bjöd på mat och LCHF-bakverk vid tre tillfällen. Det var superroligt att träffa så mycket folk och få berätta om dessa produkter som de aldrig tidigare hört talas om.

 

Maj – #LCHFsthlm2013

Bara några månader efter att jag och Magda träffats för första gången så anordnade vi en gemensam träff med 40 betalande gäster. Det var riktigt varmt den dagen och även om vi hade förberett mat och annat flera dagar innan så var vi ändå superstressade. Josefin som bland annat hjälpte oss med att packa goodie bags struttade runt i bh och förkläde för att inte dö av värmeslag haha. Detta var alltså innan alla gästerna kom…

Jonas Bergqvist höll sedan en intressant och motiverande föreläsning i mitt dåvarande jobbs lilla konferensrum. Det var säkert 35 grader där inne men alla var tappra med glatt humör.

Det var helt fantastiskt roligt att träffa så många som man tidigare bara pratat med via Instagram. Det var också så underbart att känna hur bra jag och Magda kompletterade varandra. Hon är extremt duktig och påläst på alla produkter och jag… är bra på att baka. Dream team 😉

 

Juni – Samtalet från förlaget

Några veckor tidigare hade jag bestämt mig för att göra ett försök att få ett bokkontrakt. Jag sa till mig själv att om jag inte får ett kontrakt från ett bokförlag så ger jag ut en bok själv på ett eller annat sätt.

Så jag satte ihop en presentation om mig själv och mina idéer och skickade ut den till de fyra förlag som jag trodde mest på.

Jag trodde att det skulle ta flera månader innan jag skulle få svar. Men det tog inte mer än en vecka innan ett av förlagen, Pagina, ringde upp mig.

Jag var då på Ulriksdals trädgård tillsammans med mina dåvarande kollegor, en tradition vi hade efter varje avklarat tryck. Jag fick fjärilar i magen så fort jag lyfte på luren. Förläggaren sa att de var väldigt imponerade över min presentation och att de gärna ville ge ut min bok med miljötema och att de gärna ville att jag skulle formge boken.

 Jag försökte låta lugn och sansad på rösten medan jag
studsade runt på gräsmattan som en liten Bumbi Björn
som tagit en överdos av bumbisaft.

Då jag bara någon månad tidigare hade tagit beslutet att säga upp mig från min heltidstjänst, sedan fem år tillbaka, för att starta eget kändes det extra bra. En karriär inom mat och hälsa kändes helt plötsligt väldigt lovande.

 

September – Egenföretagare

Nu stod jag på egna ben. Hade jag tagit mig vatten över huvud? Jag kunde ju ingenting om bokföring, skatt eller hur man sköter ett företag. Men det fina med att bli äldre är att man har lärt känna sig själv ordentligt.

Har jag bestämt mig för något så blir det oftast så. Detta är både på gott och ont (fråga min man). Men om man ska driva ett företag helt själv måste man tro på sig själv och se möjligheter istället för alla nackdelar.Man måste vara säljare, ekonomi- och personalansvarig samtidigt som man måste jobba med core-business för att få in tillräckligt med pengar för att kunna betala sina räkningar.

Det är inte lätt. Men jag känner mig stolt som en tupp varje gång jag tar ut lön (även om den är liten än så länge), lön som jag själv tjänat in och skattat på.

Det var nu som jag började arbeta med boken på heltid. Jag lagade minst två recept om dagen och fotograferade.

 

#LCHFmalmo2013

Mitt och Magdas andra gemensamma event. Denna gång så var vi i Reco Markets lokaler i Malmö och hade bjudit in 50 betalande gäster. Vi hade också förmånen att ha Anna Hallén som föreläsare. Det var väldigt roligt att äntligen få träffa denna ambitiösa, varma och pålästa kvinna.

Denna gång lärde vi känna Anna (annaslchf på Instagram) mer på djupet då hon också bodde hos Magda. En oerhört snäll och söt tjej som var till väldigt mycket hjälp under hela helgen.

Våra sponsorer hade överöst oss med produkter så varje goodie bag vägde över fem kilo(!) och vinstbordet dignade med priser. Så himla roligt (och tungt att bära)!

 

November – Inlämning av bokenJills mat efter säsong

Efter flera veckors intensivt heltidsjobb, även på helger, så var boken inskickad till tryckeriet. Tänk, JAG hade gjort en egen kokbok, helt från grunden! Samtidigt som jag kände sig stolt så var man så nervös över de reaktioner som man skulle få. Tänk om man blir sågad? Tänk om jag skrivit fel?

Så det var oerhört skönt när man fick de första omdömena från mina fantastiska följare som köpt och sträckläst boken. De älskade den = lycka!

 

December – Lic. kostrådgivare

Under hösten och vintern så gick jag kostrådgivarutbildningen på mf Hälsoutbildningar. Det var oerhört intressant och är de bäst investerade pengarna någonsin. Som en någorlunda småkänd person inom den här branschen så känner jag ett ansvar att ha fakta bakom mina påståenden. Jag kan inte bara gå efter egna erfarenheter då alla fungerar på olika sätt även om grunden är den samma.

Så det var en riktigt skön känsla då jag fick mitt diplom. Speciellt då jag redan hade skrivit i boken att jag var licensierad kostrådgivare, hade blivit lite jobbigt annars haha.

 

Ja, det här blev ju ett ganska långt första blogginlägg men jag lovar att de kommer att vara kortare i fortsättningen.

Vill bara avsluta med att tacka er mina fina följare. Utan er hade jag aldrig vågat satsa. Ni ger mig styrkan och viljan att fortsätta, fast det är tufft. Tack för att ni finns! <3

 

 

Blev Lic- kostrådgivare på mf

Blev Lic- kostrådgivare på mf

Arkiverad under: Blogg

Välkommen på releasefest x 2 den 14 januari

11 december, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Delad glädje är dubbel glädje. Därför bjuder både och Jonas Bergqvist in er till vår gemensamma releasefest som hålls i mf Hälsoutbildningars lokaler på Kungsholmen. Förutom mingel med bubbel och tilltugg kommer de som vill kunna köpa böckerna på plats till ett bra pris och givetvis få dem signerade.

Här kan ni skaffa er en gratisbiljett om ni vill komma! Eftersom det är ett begränsat antal biljetter som finns tillgodo så var snäll att meddela mig på mail@jillsmat.se om ni inte kan komma.

 

JILLS MAT EFTER SÄSONG
www.jillsmat.se

Författare/foto/layout: Jill Wallentin Wollberg
Foto (bilder på Jill): Mia Wibacke Bornberger
Förlag: Pagina Förlag

Utöver en uppsjö av läckra recept ger författaren Jill Wallentin Wollberg handfasta tips och råd om hur du som konsument kan göra medvetna val i matbutiken och hon beskriver på ett lättförståeligt sätt varför vi mår så bra av att dra ner på intaget av kolhydrater.

Kroppen, precis som naturen, mår bäst av rena och äkta matvaror. Utan tillsatser framträder råvarornas riktiga karaktär. I den här kokboken presenterar Jill några av sina mest populära recept samt mängder av nykomponerade godbitar. Samtliga recept är givetvis utan både socker och gluten.

Jill Wallentin Wollberg är kostrådgivare, grafisk formgivare och matkreatör. Sedan fem år tillbaka är hon ett välkänt namn för den halva miljon hushåll som följt hennes matuppslag i Stockholms lokaltidningar, där hon varje månad bjuder på nya matkompositioner. Tusentals matintresserade följer henne även på Instagram och på www.jillsmat.se.

 

SKAFFA DIG DRÖMKROPPEN PÅ 8 VECKOR
www.jonasbergqvist.se

Författare: Jonas Bergqvist
Förlag: Pagina Förlag

En bok för både nybörjare och träningsvana Detta är en bok till dig som vill få en hälsosam toppfysik genom ett anpassat mat- och träningsschema. Toppfysik handlar inte bara om att se bra ut. Toppfysik handlar också om att må bra – både fysiskt och mentalt. Och att orka med en kravfylld vardag. Upplägget är enkelt och effektivt med färdiga vardagsrecept och veckomenyer. Du hittar också ett färdigt träningsprogram som bygger på att du avsätter 45 minuter två gånger i veckan.

Unikt steg-för-steg-program
Jonas Bergqvist presenterar vägen till toppfysik genom fyra steg – lågkolhydratkost, styrketräning, aminosyror och måttlig fasta. Varje steg beskrivs utförligt i både teori och praktik. Innehållet är beprövat och vetenskapligt förankrat.

Följ programmet i 8 veckor och se drömkroppen tona fram!

Arkiverad under: Blogg

Jills mat efter säsong – min första kokbok!

9 december, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jillsmat_efter_sasong2

Lycklig och fjantigt stolt kan jag nu berätta att min första kokbok, Jills mat efter säsong, äntligen har sett dagens ljus!

Som den sanna matnörd jag är så har jag länge drömt att få ge ut min alldeles egna kokbok. Jag bestämde mig till slut för att skicka ut en presentation till några olika förlag för att se om någon nappade på min idé – och det gjorde det! Att jag dessutom fick chansen att fotografera och layouta boken själv har varit en helt fantastisk upplevelse. Mycket jobb givetvis, men samtidigt så blev den mer personlig – en spegling av mig själv på sätt och vis….

Läs mer

Arkiverad under: Blogg, Kokbok

Bli bästis med dig själv

28 augusti, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Att det är hälsosamt att röra på sig är ingen nyhet. Men om du inte ger din kropp det bränsle som den behöver kan du träna hur mycket som helst utan att få de resultat som du vill ha.

Men vad är då ”rätt bränsle”? Tidningarna spyr ur sig den ena löpsedeln efter den andra angående olika dieter. Ena dagen med en övertygande rubrik om att den ger dig cancer och veckan efter med en bilaga full av läckra recept med samma diet.

Hur ska man då kunna veta vad som är sant? Då är det väl lika bra att ”äta lite av varje” för att vara på den säkra sidan. Eller?

Ni som följt mig på ett eller annat sätt vet att jag sedan ungefär fem år tillbaka gick över till lågkolhydratkost. Jag skippar först och främst socker, gluten och stärkelserika livsmedel och äter istället mer grönsaker. Jag är inte längre rädd för att äta naturligt fett i form av exempelvis avokado, kokos, smör och ost. Äter även mer ekologiskt och undviker tillsatser till största möjliga mån.

Dessa förändringar har inte enbart resulterat i viktnedgång, utan framför allt så har jag fått ett nytt förhållande till mat. Förut var det maten som styrde mig, men nu är det jag som bestämmer. Nu håller jag mig mätt betydligt längre och har stabilare blodsocker vilket gör att jag inte kastar i mig första ”bästa” (läs sämsta) som jag gjorde förut då jag blev akut hungrig. Sockersuget är också ett minne blott. Nu har jag istället lärt mig att göra goda sötsaker utan socker (med naturliga sötningsmedel som erytritol och stevia som inte påverkar blodsockret) som jag njuter av vid speciella tillfällen ­– inte bara för att jag är sugen.

Så mitt råd är att bli bästa vän med din kropp och lyssna på den i fortsättningen istället för på andras åsikter, reklambudskap eller löpsedlar. Den enda som vet vad som är bäst för dig är du själv och därför måste du våga prova dig fram. Jag tycker att det känns oerhört befängt att hävda att alla mår bäst av att äta exempelvis 20 gram kolhydrater om dagen. Alla har olika genetiska förutsättningar och olika livsstil som gör att förbränning och hormonnivåer, som påverkar vikten i allra högsta grad, är ytterst individuellt. Detta är dessutom föränderligt genom livet. Så se istället siffrorna som en utgångspunkt och justera detta allt eftersom, då du märker hur det påverkar just dig.

Lycka till och kom ihåg att vara snäll mot dig själv och sluta jämföra dig med andra.

Det finns bara en som du.

Arkiverad under: Blogg

Texmex utan konstigheter

11 april, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_texmex_ingakonstigheter

Få livsmedelsprodukter innehåller så mycket tillsatser som de som trängs i butikernas texmex-avdelningar (finns givetvis undantag).

Vad sägs om en guacamole med ett innehåll av 0,4 % avokado och en ostdip med 4 % ost? Tacokryddorna innehåller oftast till största del druvsocker, vilket i alla fall jag inte tycker hör hemma där. Här får ni mina bästa recept för att ni ska kunna njuta av äkta texmex vid nästa fredagsmys.


Här kommer mina favoritrecept

– Tacofärs med min egna kryddblandning

– Godaste guacamolen
– Cheddar Cheese Dip
– Tomatsalsa med koriander och lime

Arkiverad under: Blogg

Tummen upp för initiativet köttfri måndag!

7 december, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

På grund av miljö-, hälso- och känslomässiga skäl så slutade jag att äta däggdjur för nästan tio år sedan. Enligt Wikipedia kallas man då för ”demivegetarian” men det är ju knappast något uttryck gemene man känner till.

Ett lustigt exempel på missförstånd var när jag frågade en tjej som stod i charkdisken om de hade någon korv som inte innehöll ”djur med fyra ben”. Efter hon klurat ett tag svarade hon glatt ”Ja, vi har ju känguru!”. Failure. Att säga ”rött kött” blir också smått förvirrat då det finns vissa undantag, exempelvis struts som klassas som rött kött fast det är en fågel.  Sen är det även olika regler i olika länder.

Man får ofta höra saker som ”Är det inget synd om fiskarna då?” eller den sämsta av alla ”Den är ju redan död”. Jo, absolut. Men att göra något är väl bättre än att inte göra något alls?
Kampanjen ”Köttfri måndag” är ett extremt bra exempel på det. Detta internationella nätverk vill minska världens köttkonsumtion på grund av den negativa inverkan på miljön (18 % av jordens växthusgaser kommer från djurindustrin), hälsorisker (Världscancerfonden har exempelvis uppgraderat varningen för rött kött till högsta nivån) och för att inte glömma alla cirka 56 miljarder(!) djur som får lida för att sedan ätas upp av oss varje år.

Jag håller tummarna för att så många skolor, restauranger och hem som möjligt hakar på. Kom igen, EN dag i veckan är väl inget problem? Oförtjänt så tror många att vegetarisk mat är både tråkig och avancerad att laga. Mer information om kampanjen hittar ni på www.kottfrimandag.se. En hel del vegetariska recept hittar du givetvis även här på Jillsmat.se. Kör hårt!

 

 Tips på goda vegetariska rätter på jillsmat.se!
– Vegetarisk moussaka med kanel
– Getostpaj med sparris
– Halloumibiffar
– Minipajer med västerbottenost och kantareller
– Falafel med blomkål
– Pumpasoppa med chevrécreme och rödlökschutney

Arkiverad under: Blogg

  • « Föregående sida
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Följ mig på Instagram

jillsmat

🫦 Njutbara lågkolhydratrecept & livet
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Driver design- & contentbyrå
🫶🏼 Skev humor, hundar, resa & musik

Jill Wallentin | MAT SOM GÖR GOTT 😋
💚🥰 HÄLSA PÅ MENYN: 30 DAGAR AV GODA VANOR 💚🥰 HÄLSA PÅ MENYN: 30 DAGAR AV GODA VANOR MED JILLS MAT

Jag har länge övervägt att erbjuda ett hälsoprogram som fokuserar på mat som inte bara är fantastiskt god, utan även främjar långsiktigt välmående. Inga pekpinnar eller krångligt kaloriräknande ✋🏻🛑. Istället kommer du få praktiska tips, inspirerande idéer och vägledning som kommer att vara med dig genom livet 🧭🥦🥩🧀🍗🥞🍕.

Under min tid som produktchef ägnade jag mig åt att utveckla olika lågkolhydratprogram, och nu när jag driver mitt egna företag på heltid har jag förmånen att utforma dem precis som jag vill, utan några begränsningar 💪🏼😎.

Den här veckan står jag inför beslutet att satsa fullt ut, och det är där du kommer in i bilden 🫵🏼. För att jag ska kunna lägga ner tid på att skapa ett verkligt effektivt och kul program vill jag veta att tillräckligt många är intresserade för att det ska vara ekonomiskt genomförbart 😅.

Beroende på hur många av er som visar intresse kommer programmet att skräddarsys. Det kan vara möjligt att erbjuda en grundläggande variant till ett lägre pris, där du sedan kan lägga till extra funktioner som personlig coachning och individanpassade veckomenyer 🤔💭. 

Om du befinner dig i Stockholmsområdet kanske jag till och med kan guida dig till bättre val i matbutiken och ge dig en matlagningskurs i ditt eget hem – vem vet? 😜🛒

Under våren frågade jag er om era önskemål, och det verkar som att ett 30-dagars program var det som intresserade flest. Nu har du chansen att påverka utformningen av ditt drömprogram och tillsammans kickstarta 2024 på ett smakfullt sätt – troligtvis den 8 januari 🚀.

Dela gärna dina åsikter i kommentarerna nedan eller skicka ett direktmeddelande med vilket programupplägg du skulle älska och vad du skulle vara beredd att betala 👇🏻🤗. 

Anmäl ditt intresse genom länken i min profil, @jillsmat , för att få mer information så snart jag vet mer 👩🏼‍💻.

Hoppas ni får en fin start på veckan! 🫶🏼

Kärlek/
Jill 

#lågkolhydratkost #lchf #keto #glutenfritt #sockerfritt #nystart #hälsoprogram #hälsosamlivsstil #hållbarkost #recept
🍩🎄 MUNKBOLLAR MED SAFFRAN Underbart goda g 🍩🎄 MUNKBOLLAR MED SAFFRAN 

Underbart goda glutenfria “munkbollar” aka “donut holes” (lät inte lika bra på svenska med munkhål, då kändes till och med bollar bättre 😅🫣) med smak av saffran och mandelmassa. Det perfekta adventsfikat! 🕯️ Otroligt hur likt det smakar munkar trots att de vare sig innehåller vetemjöl eller socker 🤤. 

📌 Spara gärna med bokmärket, dela och ❤️ om du “Jillar” 😉

16 stycken 

INGREDIENSER
3 dl (120 g) mandelmjöl
4 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol)
½ tsk bikarbonat
1 påse saffran, mortlad
150 g riven mozzarella, ej den runda färska
2 msk färskost ex Philadelhiaost
1 stort ägg
1 tsk vitvinsvinäger
2-3 droppar bittermandelessens (valfritt)
Frityrolja (exempelvis rapsolja), så mycket som behövs för att täcka bollarna
2 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol), att rulla dem i

1️⃣ Häll i alla torra ingredienser: mandelmjöl, sötning, bikarbonat och saffran i en stor skål eller i matberedaren. Blanda ihop.
2️⃣ Lägg mozzarellan och färskosten i en skål och värm i mikrovågsugnen tills smält (alternativt i en kastrull på medelvärme). Rör ihop.
3️⃣ Tillsätt ostmixen, ägget, vitvinsvinäger, och bittermandelessensen till de torra ingredienserna. Blanda samman till en smidig deg genom att knåda med händerna eller använd en matberedare med degkrokar.
4️⃣ Dela upp degen och rulla till bollar med händerna; de ska vara cirka 4 cm i diameter.
5️⃣ Hetta upp oljan i en liten kastrull till max 160 grader. Fritera munkbollarna i omgångar tills de har fått en gyllenbrun färg. De blir snabbt mörka så håll koll. Vänd dem försiktigt medan de friteras så de får en jämn färg runt om. Ta bort dem från kastrullen med en hålslev eller gaffel och lägg dem på en tallrik med hushållspapper som kan suga upp överflödig olja.
6️⃣ Rulla munkbollarna i sötning medan de fortfarande är varma. Ät och njut gärna medan de fortfarande är ljumma.

Hoppas att det här receptet blir en ny favorit! 🤗 Du hittar det även på jillsmat.se 👩🏼‍💻

Kärlek/
Jill
🤎 FRÖKEX (gluten- & nötfria)

Det här är världens bästa basrecept som jag använt i säkert 14 år nu. Har nästan alltid en burk med frökex i köket som ett nyttigare alternativ till vanligt knäckebröd eller kex 😋. 

Så gott och smidigt att äta till en enkel frukost eller mellanmål tillsammans med proteinrikt pålägg så som färskost med rökt kalkon, smör och ägg eller makrill i tomatsås 🥚🐟🍖.

Jag brukar alltid göra en dubbel sats när jag ändå håller på eftersom det tar rätt lång tid, även om det kräver väldigt lite aktiv prepptid. De håller hur länge som helst.

📌 Spara gärna med bokmärket, dela och gilla och du “Jillar” 🙏🏼❤️.

1 plåt 

1,5 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
0,5 msk fiberhusk
0,5 msk kokosolja
2 krm salt
3 dl kokhett vatten

1️⃣ Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Tillsätt kokhett vatten och rör ihop. Låt stå i rumstemperatur tills linfröna sugit åt sig av vätskan, cirka 30-60 minuter.
2️⃣ Ställ in ugnen på 120 grader (varmluftsugn annars ca 140 grader).
3️⃣ Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt, förslagsvis med en slickepott. Eller så kan du lägga ett extra ark med bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten.
4️⃣ Grädda kexen i en timme. Öppna helst ugnsluckan en gång i kvarten för att släppa ut fukten.
Höj temperaturen till 140 grader (varmluftsugn annars ca 160 grader) och grädda i ytterligare en timme tills den blivit helt torr.
5️⃣ Lyft ut plåten ur ugnen och vänd det enorma kexet upp och ner, dra bort pappret och bryt sedan till mindre bitar. Förvara i burk i rumstemperatur.

💡TIPS! Tillsätt eventuellt någon ytterligare kryddning som exempelvis kummin, brödkrydda eller chilipulver etc

Hoppas du tycker om receptet! 💚

/Jill

#lågkolhydratkost #lchf #keto #lowcarb #glutenfritt #sockerfritt #hållbarkost #foodporn #kex #recept #nyttigarecept #hälsa #hållbarhälsa #glutenfree #lavkarbo
💚 JILLS MAT EFTER SÄSONG – NU SOM E-KOKBOK 🥳 

Reklam: Som många av er vet så gav jag ut en kokbok 2013. Den sålde slut relativt snabbt och sedan dess har jag ofta fått förfrågningar av dem som försöker få tag på den. Därför bestämde jag mig för att uppdatera den och ge ut kokboken i digitalt format 😎. Jag vet att det inte är samma känsla med en e-bok men bättre än inget, right? 😅📗

VAD DU FÅR
✔ 100+ läckra glutenfria lågkolhydratrecept anpassade efter säsong.
✔ Handfasta tips och råd om hur du som konsument kan göra medvetna val i matbutiken.
✔ Lättförståelig faktadel om varför vi mår bra av att dra ner på intaget av kolhydrater.

💡Har gjort PDF-en interaktiv så att ni smidigt kan bläddra mellan recepten från receptregistret och tillbaka. 

Tack förresten för input om priset. Jag fick förslag från 99–700 kr (😂❤️) men bestämde mig för att landa på 199 kr. Passa på att köpa inför jul för flera härliga recept! 

✔ Red velvet almond cake
✔ Saffransmuffins 
✔ Kalkonköttbullar med tranbärssylt
✔ Granatglögg mm

Om den här säljer ok så tänkte jag satsa på att ta fram nya roliga digitala produkter som jag vet att ni kommer att älska. 

Varmt tack till dig som köper och stöttar mig så att jag kan fortsätta sprida matglädje som gör gott inifrån och ut! 💚

Länken hittar ni i bion @jillsmat eller gå in på jillsmat.se/shop

Kärlek 🫶🏼 
/Jill

#recept #jillsmateftersäsong #keto #lchf #lågkolhydratkost #glutenfritt #miljövänligt #cleaneating #sockerfritt #närodlat #krav #ekologiskt
SNABBLAGAD GULASCHSOPPA 🥣 Min supergoda och kry SNABBLAGAD GULASCHSOPPA 🥣
Min supergoda och kryddiga variant av den ungerska klassikern gulasch som är perfekt att laga till många eller förbereda som matlådor 😋. Variera eller mixa morötterna med andra rotfrukter som exempelvis kålrot eller rotselleri 🥕🧅🧄. 

📌 Dela, spara och gilla om du ”Jillar” 😉🫶🏼

6 portioner 

INGREDIENSER 
2 gul lök, tärnad
4 vitlöksklyftor, finhackad
2 st medelstora morötter, tärnade (alt rotselleri eller kålrot)
2 st röda paprikor, tärnade
700 g nötfärs
50 g smör eller olivolja
2 msk paprikapulver
2 msk torkad oregano
½ msk kummin, gärna mortlad
0,5 msk rökt paprikapulver (valfritt)
1/2 tsk cayennepeppar
1-2 tsk salt
1 tsk peppar, svart
1 burk (400 g) krossade tomater
1-2 köttbuljongtärning eller motsvarande
8 dl vatten

SERVERING 
3 dl smetana eller crème fraiche 
färsk persilja, till garnering
Nymald svartpeppar

1️⃣ Skala och finhacka lök, vitlök, morötter och paprikor.
2️⃣ Hetta upp en stor gryta eller kastrull med smör. Stek lök och vitlök mjukt på medelhög värme.
3️⃣ Lägg i köttfärsen och kryddor och bryn under omrörning tills kött och lök börjat brynas.
4️⃣ Tillsätt paprika och morötter. Rör om. Häll i krossade tomater, vatten och buljongtärning.
5️⃣ Höj värmen igen så att soppan får koka upp och puttra i cirka 10 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i minst 20 minuter.
6️⃣ Smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten och kryddor. 
7️⃣ Servera med en klick smetana och finhackad persilja och nymalen svartpeppar.

💡TIPS! 
Du kan även tillaga denna soppa i en slow-cooker. Följ då stegen fram till steg 4 och häll istället i resten av ingredienserna i slow-cookern. Ställ in på “high” och i minst 2 timmar. 

Du kan även använda tärnad högrev. Tillagningstiden förlängs då med minst 3 timmar för att få köttet mört. 

💚📝 Receptet hittar på även på Jillsmat.se (länk via bion @jillsmat )

Hoppas det smakar! 😘

Ps. Lägg gärna upp och tagga mig om du testar receptet. Så kul att se!

/Jill

#lowcarb #keto #lågkolhydratkost #gulashsoppa #gulasch #hållbarkost #recept #recipe #soup #foodporn #healthyfood #hälsosammat #soppa #slowcooker
REKLAM FÖR MIN VERKSAMHET 💚 Ska vi koka ihop n REKLAM FÖR MIN VERKSAMHET
💚 Ska vi koka ihop något härligt tillsammans? 🧑‍🍳

Hallå där! 
Jag är nu redo att ta mig an 1-2 nya sköna kunder, gärna inom mat, hälsa eller hotellindustrin. Med flera års erfarenhet inom mat- och health tech-branschen erbjuder jag med en unik kompetensmix till (mat)bordet. Min drivkraft är att förbättra människors liv genom att inspirera och göra det enkelt för alla att äta bättre genom smakfulla upplevelser.

Mitt smörgåsbord av skills:
🥗 Recept: Lic. kost- och näringsrådgivare och receptninja. Skapar uppskattade recept som gör gott i både kropp och själ. Både för den svenska och den amerikanska marknaden. 

🍽️ Content: Engagerande och inspirerande copy, videos och fotografier.

🎨 Design: Skapar visuella identiteter och estetiskt tilltalande upplevelser både för tryck och digitala plattformar.

🚀 Digital marknadsföring: Utvecklar konverterande annonser samt lönsamma samarbeten på mitt Instagram-konto, jillsmat.

📈 Management/produktutveckling: Mer än 8 års erfarenhet av effektivt ledarskap och leverans av innovativa lösningar som användarna älskar. 

Varför välja mig? 🤔
Jag har bevisat min förmåga att leverera tjänster effektivt och prisvärt samtidigt som jag bibehåller en hög kvalitetsnivå. Kollegor och kunder upplever mig som en positiv och inspirerande samarbetspartner.

Sagt av min senaste kund 💬: 
Johannes Cullberg, VD och grundare av RE:YOU:
”Jill är en person som överraskar mig. Professionell ut i fingerspetsarna, men dessutom glad, väldigt trevlig och välkomnande. Det är exceptionellt sällan jag upplever att personer överträffar mina förväntningar gång på gång, men det gör verkligen Jill. Att arbeta med henne gör mig glad!” 

Låt oss skapa tillsammans 🚀
Är du redo att lyfta din mat- och hälsobusiness till nya höjder? Jag är redo att hjälpa till. Kontakta mig direkt så kan vi diskutera hur vi tillsammans kan skapa något riktigt bra! ✨🥗

Dela gärna 🙏🏼. 

Mer info finns på matdesign.nu

#MatKonsult #DigitalHealth #GrafiskDesign #MatContent #MatEntreprenör
Du, tack för att du har hängt kvar, trots att mi Du, tack för att du har hängt kvar, trots att mitt fokus inte varit på recept och lågkolhydratkost under tiden jag var i Thailand 🙏🏼💚. Trodde ärligt talat att jag skulle tappa ännu fler följare än vad jag gjorde 😅. 

Men det viktigaste för mig har aldrig varit antalet följare utan att gå min egen väg och inspirera andra att leva ett hälsosamt och berikat liv. Det innebär att mitt konto inte enbart handlar vad man stoppar i munnen, utan allt möjligt som gör livet extra härligt men jag delar även med mig av livets motgångar och mina lärdomar🎢✨. 

Många av er har dock frågat mig om tips från min resa, så jag har satt ihop ett blogginlägg med mina bästa Hua Hin-tips för att knyta ihop säcken 🌴🧳. 

Givetvis en hel del mattips men även tankar om att resa ensam och praktiska tips som du inte vill missa om du planerar en resa till Hua Hin 😎. 

Checka in jillsmat.se! Länk i bio. 📝🌐 

Ps. Oroa dig inte. Inom kort kommer det komma massa nyttiga gottigheter både här och på jillsmat.se.

#HuaHin #ThailandTips #food #hållbarkost #lågkolhydratkost #lowcarb #muaythai #hållbarlivsstil #egenföretagare
#AD 💙 HOTEL REVIEW – BABA BEACH CLUB 💙
📍Cha-Am, Hua Hin Thailand

My journey through Thailand’s hotel scene keeps delivering fantastic surprises, and @bababeachclub.huahin is no exception 😎. Honestly I was a bit worried that this place was going to be a bit too trendy and hip for me 🫣. But let me reassure you – it’s got a welcoming, laid-back vibe that fits like a glove. No rigid dress codes here, thank goodness! 😅

I settled into their Beachfront Pool Suite – an absolute dream 😍. With your very own plunge pool offering private ocean view, it’s a retreat perfect for couples. (Boohoo for me, flying solo on this adventure 😭.)

Fancy a floating breakfast? 😌 Add an extra 300 THB (about 90 SEK). Eating in the pool may be a bit unconventional, but it’s delightfully fun 🦦 ☕️🥓. Alternatively, savor a generous breakfast buffet with your clothes on in the main building, featuring Thai specialties and western classics.

Dining in my room was a treat, especially the fragrant Paneng curry 🍜. The gym was jaw-dropping with its own boxing ring and equipment – a fitness lover’s dream 🥊💪🏼🤩.

Yes, the food and spa treatments are a bit pricier, but it’s a 5-star hotel, worth the splurge 💰. The quality speaks for itself. Plus, rooms are a great value, and massages, even though a bit more expensive, are top-notch and still cheaper than in Sweden.

With a serene, expansive beach, you won’t want to leave 🌊. I highly recommend Baba Beach Club for a top-notch beachfront escape in Hua Hin. Impeccable service and hospitality await, and I can’t wait to return! 🤗🧳

P.S. This review is a collaboration, but my thoughts are always genuine. No financial compensation, no influence. Enjoy my review! Sawadee kaa! 🌺🙏

#Collaboration #BabaBeachClub #LuxuryEscape #TravelReview #HotelReview #ThaiFood #FoodPorn #FloatingBreakfast #FiveStarHotel #Thailand #HuaHin
#AD 💆🏼‍♀️ WELLNESS AT BABA BEACH CLUB #AD 💆🏼‍♀️ WELLNESS AT BABA BEACH CLUB 🌴
📍Hua Hin, Thailand 

@bababeachclub.huahin , a 5-star haven on Cha-Am Beach in Hua Hin, recently treated us to their new wellness experience, and it was pure paradise 😌

To start, we got to handpick our massage preferences, choosing everything from pressure to fragrance – a detail that we appreciated as scent enthusiasts 👃🌸

The traditional Thai stretch was a welcome relief after our long walks on the beach and workouts, followed by a revitalizing steam sauna, a refreshing coffee scrub, and a truly outstanding 60-minute oil massage that transported us to another dimension 🪐✨

Our skin felt incredibly soft and refreshed, thanks to both the exfoliation and essential massage oils 🧖‍♀️

To top it off, a three-course lunch awaited us, and to our surprise, it was not only delicious but also healthy and fresh, even the desserts! 😋

Now, the best part – in Sweden, an experience like this would cost a small fortune. But here, at Baba Beach Club, it’s priced at just 3,800 THB (about 1150 kr) - remarkable value for a 5-star retreat. 💰

I’m already planning for another dose of relaxation before leaving this tropical paradise! ☀️

P.S. This review is a collaboration, but rest assured, my thoughts are always genuine. No financial compensation, no influence - just genuine delight! Enjoy my review! ✨

#Collab #Wellness #BabaBeachClub #spa #vacation #traveltips #huahin #thailand #healthyfood #foodporn
Ladda fler Följ på Instagram

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …